Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Славчо Хаджийски

Инсталиране на Chrome на Slacko64-6.3.0

Препоръчан отговор


Здравейте, фенове на Puppy Linux! 
Свалих си на флашка Slacko64-6.3.0. Свалям Chrome.deb и той се инсталира автоматично на флашката, но не мога да го стартирам, въпреки че иконката му се появява в папка Интернет. Не зная кода за стартиране от терминал на Puppy Slacko6.3.0. 
Моля, помогнете! 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пишеш в терминала   google-chrome ако ти върне грешка пишеш whereis google-chrome ако е инсталиран ще ти върне инфо с пътя къде,

примерно

 google-chrome: /usr/bin/google-chrome /usr/bin/X11/google-chrome /usr/share/man/man1/google-chrome.1

и с някоя от командите

/usr/bin/google-chrome

/usr/bin/X11/google-chrome

би трябвало да стартира.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

/usr/bin/google-chrome-stable

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да питам, Puppy linux само от любопитство ли го тестваш или си търсиш нещо леко като дистрибуция защото е доста нестандартно и объркващо за новаци.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 часа, bulljo написа:

Да питам, Puppy linux само от любопитство ли го тестваш или си търсиш нещо леко като дистрибуция защото е доста нестандартно и объркващо за новаци.

Аз не ползвам Windows. Работя само с Linux. В момента съм с най-добрата-Linux Mint. Но имам нещо като хоби да преглеждам кученцата. За целта използвам френската Multisystem, чрез която винаги имам поне 4-5 Linux OS, най-вече Puppy на една флашка. Информация за новостите в областта на Linux, черпя от Distrowatch.com. Като пояснявам това, съвсем не твърдя, че познавам в дълбочина тази материя и затова понякога търся помощ във форумите, мисля че те са точно затова. Благодаря сърдечно на всички, които се отзовават.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, cybercop написа:

/usr/bin/google-chrome-stable

Като въведа в терминала /usr/bin/google-chrome-stable
получавам следния отговор:
/usr/bin/google-chrome-stable: error while loading shared libraries: libatk-brid ge-2.0.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
Доколкото схващам има проблем при зареждането на посочения файл и терминал не може да го намери.
Ех, досега имах много високо мнение за терминала, но щом и той не се справя, значи е сложно...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Стартирах през терминала на Xfce и няма никакви проблеми.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, slavcho hadjiyata написа:

Аз не ползвам Windows. Работя само с Linux. В момента съм с най-добрата-Linux Mint. Но имам нещо като хоби да преглеждам кученцата. За целта използвам френската Multisystem, чрез която винаги имам поне 4-5 Linux OS, най-вече Puppy на една флашка. Информация за новостите в областта на Linux, черпя от Distrowatch.com. Като пояснявам това, съвсем не твърдя, че познавам в дълбочина тази материя и затова понякога търся помощ във форумите, мисля че те са точно затова. Благодаря сърдечно на всички, които се отзовават.

Радвам се, и аз като вас само линукс ползвам и  може да се каже че съм новак нищо че доста години го ползвам.

 

преди 1 час, slavcho hadjiyata написа:

Като въведа в терминала /usr/bin/google-chrome-stable
получавам следния отговор:
/usr/bin/google-chrome-stable: error while loading shared libraries: libatk-brid ge-2.0.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
Доколкото схващам има проблем при зареждането на посочения файл и терминал не може да го намери.
Ех, досега имах много високо мнение за терминала, но щом и той не се справя, значи е сложно...

Точно така или този файл не е инсталиран или не се намира там където chrome го търси, и не това не е проблем на терминала, а на chrome.

Варианта инсталацията на chrome да не е преминала правилно също е голяма, от официалния сайт ли теглиш chrome?

Другия вариант е вие да потърсите и осигурите на chrome въпросния файл.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 часа, cybercop написа:

/usr/bin/google-chrome-stable

Прав сте, както обикновено cybercop! Току-що пробвах на Linux Mint, също xfce-Chrome се стартира.

току-що, slavcho hadjiyata написа:

Прав сте, както обикновено cybercop! Току-що пробвах на Linux Mint, също xfce-Chrome се стартира.

Може би не се е инсталирал правилно, както допуска bulljo, но не знам какъв е кода за деинсталиране за терминала на Puppy Slacko.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Успях да деинсталирам google-chrome-stable по следния начин

# cd /usr/bin

# rm google-chrome-stable

 

току-що, slavcho hadjiyata написа:

Успях да деинсталирам google-chrome-stable по следния начин

# cd /usr/bin

# rm google-chrome-stable

 

Кратко трая радостта! Оказа се, че Chrome не е деинсталиран, а само е преместен някъде, защото като се опитам да инсталирам нов, излиза съобщение "Вече е инсталиран" и освен това си стои в папка интернет.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, slavcho hadjiyata написа:

 

Кратко трая радостта! Оказа се, че Chrome не е деинсталиран, а само е преместен някъде, защото като се опитам да инсталирам нов, излиза съобщение "Вече е инсталиран" и освен това си стои в папка интернет.

Тъкмо ме уцели, когато съм се заиграл с Chromium.

Провери следното:

1.Папката с браузъра, налична ли е в /opt директорията; 

2. Имаш ли символна връзка в usr/bin с име google-chrome-stable;

3. Имаш ли стартер за менюто в usr/share/applications

4. Инсталирани ли са тези, задължителни за всеки Chromium базиран браузър пакети

libnspr4

libnss3 (със зависимост libnss3-nssdb)

Друго не ти трябва, като изключим минималната версия на системните библиотеки, които са описани в контролния файл. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, slavcho hadjiyata написа:

Успях да деинсталирам google-chrome-stable по следния начин

# cd /usr/bin

# rm google-chrome-stable

 

Кратко трая радостта! Оказа се, че Chrome не е деинсталиран, а само е преместен някъде, защото като се опитам да инсталирам нов, излиза съобщение "Вече е инсталиран" и освен това си стои в папка интернет.

Имаш ли тази програма пробвай от нея да деинсталираш chrome.

viewtopic.php?mode=attach&id=58213

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 часа, slavcho hadjiyata написа:

Успях да деинсталирам google-chrome-stable по следния начин

# cd /usr/bin

# rm google-chrome-stable

#    - работиш като администратор

cd /usr/bin  - отишъл си в папката /usr/bin

rm bla-bla    - изтрил си нещо си

Уйн подход по премахване на ненужни/неработещи програми ... обикновено с последващо преинсталиране на ОС когато стане голяма мацаницата.

Няма абсолютно никакво значение, че е на флашка, че е малка като размер. Това е операционна система и работиш като администратор на нея. Всяка грешка се наказва. Още повече, че се създава измамно усещане, че не може да си прецакаш нещо (ако отвориш дял от харда и "пипаш" по него). Ти си знаеш.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря bulljo! Това е точният отговор. Сега ще видя какво ще се получи, когато инсталирам chrome отново. Затова обичам кученцата, защото ако знаеш къде и как да търсиш и при тях, те действат светкавично след това. Наистина са супер бързи.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Дано се получи, аз два пъти съм пробвал puppy и всеки път съм се чувствал като в необрано лозе, в момента ползвам mint xfce на компа, а на лаптопа съм сложил един arch xfce да видя колко ще изкара при мен, напоследък каквото и дистро да сложа само xfce среда избирам някак си най ми пасва.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Разглеждащи това в момента   0 потребители

    Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

  • Подобни теми

    • от DarkEdge
      В тази тема ще поддържам актуализирането на преносимите версии на браузъра

      За всичко свързано с инсталираната версия на браузъра - тук
       

       
      Излезе портативното издание на последната стабилна версия на въпросния браузър за Windows платформа.
      39.0.2171.99
    • от Sarditata
      Днес имаше ъпдейт на Хрома и оттогава не може да се включи wi fi Помощ!!!!
    • от HackerX
      Здравейте!
      Вече от доста време насам имам проблем с браузъра на Гугъл и сайта на Фейсбук - зареждам news фийда (началната страница), въртя си надолу - всичко добре. Но като минат няколко минути започва да ми насича и в task manager-а на Хром виждам, че се товари много процесора за тази страница. Презареждам я и се оправя, докато не минат пак няколко минути и да започне отново да товари.
      При вас има ли го това, от какво може да е и как мога да го оправя?

    • от bumblebee
      Здравейте,
      след преинсталация на Windows (10) имам странен проблем с google chrome. Допреди преинсталацията си седях логнат във всички сайтове, които посещавам - Youtube, facebook дори и тук във форума, но сега всеки път като затворя Chrome и вляза пак трябва да се логвам отново.
      Някаква идея?
    • от RagnerBG
      Последните дни си играя с някои мултимедийни функции на приложенията в Linux и специално при тези два браузъра (Firefox, Chromium), но предполагам, че така е и в Opera-та, забелязах, че използването на хардуерно ускорение през видеокартата (OpenGL под Linux) е забранено по-подразбиране, специално за Linux платформа. Нека не им позволим да ни цакат с топла бира, поне докато има възможности за правилните настройки.
      За Firefox нещата са лесни. Ако съдим по-това - Blocklisting/Blocked Graphics Drivers, всичко изглежда чист алтруизъм - забранили са определени видео драйвери (затворени предимно), които били потенциален риск. Въпреки, че те са същият риск и за Windows платформата, но както бяха обещали преди, от версия 57 там вече ускорението е активирано по-подразбиране. Под Linux също е активирано ускорението по-подразбиране, но само за WebGL. Точно така - това, заради което беше целият шум и забрана на ускорението в старите версии, защото имало риск за сигурността. А рендерирането на енджинът, което би донесло по-пъргава работа на браузърът, е забранено по-подразбиране без никакво обяснение и причина - "GL layers acceleration is not yet enabled by default (see bug 594876)" (бъгът, всъщност е молба за активирането му). Както и да е.
      Разрешаването става сравнително лесно - about:config, търси се - layers.acceleration.force-enabled и се разрешава (двоен клик). Рестартира се браузърът и се проверява какво е положението в about:support (Menu-Help-Troubleshooting Information):

      В ляво е преди активирането (Basic), в дясно след (OpenGL). Би трябвало да забележите по-пъргава работа на браузърът, особено на лаптопи и по-стари машини.
      Забележка: Това няма да се отрази на натоварването в сайтове като youtube.com, ако видеокартата ви не е по-ново поколение, което поддържа webm/vp9 хардуерно ускорение, вече h264 не важи, благодарение на google.
       
      И като споменахме google, ако при Mozilla може и да има съмнение, че са орязали функциите под Linux за да имитират по-бърза работа под Windows и да речем има някаква случайност, или неизчистени бъгове. То нека да видим какви стъпки са ни нужни за активирането на същото това ускорение под Linux за Chromium (Chrome). Първо проверяваме какво е текущото положение като пишем в адресната лента - chrome://gpu :

      Забележете накрая - "decode is unavailable on Linux", красота нали ? I don't think so. Тук пак става дума за някакво рязане на драйвери и модели видеокарти, освен за рязане на Linux като цяло, така положение е възможно да го заварите и в Windows, ако сте с определена видеокарта (по-стар модел) и описаните стъпки (повечето) важат и за там също. За да заобиколим ограничението за платформа и хардуер отиваме на chrome://flags, търсим настройките - Override software rendering list и GPU rasterization разрешаваме ги и рестартираме браузърът:


      Интересен е и този раздел:

      Това ще си остане така, независимо какво правим, ако видеокартата ви не поддържа webm/vp9 ускорение, както писах и за лисицата горе. След рестартиране, положението в chrome://gpu би трябвало да е такова:

      Изглежда по-добре, но не е. На практика още нищо не работи. Ако скролнете надолу, ще забележите и още една интересна функция:
      Compositor Information - Tile Update Mode    One-copy
      За директен достъп до видеопаметта ни е нужно Zero-copy. Освен това в chrome://flags няма настройка, с която да активираме Native GpuMemoryBuffers, но има друг начин да ги форсираме с използване на командни параметри. Палим конзолата и стартираме браузърът така:
      chromium --enable-zero-copy --enable-native-gpu-memory-buffers Тези параметри (--enable-zero-copy --enable-native-gpu-memory-buffers) можем да ги добавими на краят на стартерите/линковете след пътят до бинарито, така че ще се стартира така и от там. Иии най вероятно ще видим следното съобщение в конзолата (ако не - добре, игнорирайте следващите няколко изречения):
      ERROR:browser_gpu_channel_host_factory.cc(107)] Failed to launch GPU process И въпреки, че в настройките всичко ще свети в зелено, това е индикация, че пак нищо не работи. Тоест, гадовете от google не се предават, каквото и да направим пак ще намерят начин да ни изключат хардуерното ускорение. Е, почти. Това, което трябва да направим е да изпълним следното в терминала:
      export BROWSER=google-chrome С "echo $BROWSER" можем да проверим каква е стойността. Преди командата трябва да е празно, след нея - google-chrome. За да запазим променливата и след рестартиране, горният ред се добавяна краят на .bashrc в домашната директория, или /etc/environment за цялата система:
      nano .bashrc sudo nano /etc/environment Вече грешката в конзолата трябва да е изчезнала, а chrome://gpu да изглежда така:

      А Compositor Information ще изглежда така:
      Compositor Information - Tile Update Mode    Zero-copy
      Сега вече всичко би трябвало да работи.
  • Дарение

×
×
  • Добави ново...