Премини към съдържанието
barin

Кръглите годишнини през 2018 г.

Препоръчан отговор


                  Наближава края на 2017 година и е време всеки да си направи равносметка каква е за него изминалата година. Покрай старата година може да си мислим какво ще донесе новата. През всяка година се честват празници и годишнини от изминали събития.  През миналата година пуснах подобна тема за 2017 г., но твърде късно- малко преди Коледа. Блогът на barin :: Кръгли годишнини през 2017 г.
Сега, за да се осмисли по-добре какво предстои я пускам двадесетина дена по-рано.  Всеки оже да си направи сметка какви кръгли годишнини предстоят догодина за отбелязване. За улеснение аз ще отбележа повечето от тях, за да може да се следят по-добре и своевременно. 
                 Под понятието" Кръгла годишнина" аз  имам предвид число. завършващо на три, две или една нула на първо  място, а също някъде се приема завършващото на пет. Струва ми се, че число, завършващо на пет години от събитието се възприема за нови неща, случили се през последния век. Не звучи правдоподобно да се отбелязва 1415 години от нещо си. Ако това нещо е толкова значимо, може да се отбелязва всяка година, както например 2 юли- деня на Ботев и падналите за свободата на България. За подобни съдбоносни за България събития няма значение колко са годините, само на кръгло число се прави някаква по-тържествена програма.м За един живот от около 70-90 години човек може да бъде в състояние да отбележи 4-5 юбилейни събития и да ги помни. Затова ако едно се пропусне по някакави причини не е толкова фатално. 
                      Поради тези причини ще акцентирам на събития, от които през 2018 г. ще са изминали кръгло число години, завършващо на 0. Описаните по-долу събития няма да ги степенувам по важност или период. За тях всеки ще прецени дали са важни за него, съобразнио вижданията и убежденията му или не. Започвам:
        1. 717-718 г. битката между българите и арабите по време на обсадата на Константинопол. Явяваме се в тила на врага по молба за помощ на Византия. Кан Тервел правилно е преценил на кого трябва да помогне и че с византийците по можем да се разберем, отколкото с арабите. Войната е тежка и продължителна. Кампанията се проточва във времето, а и хваща здрава зима и арабите, след като са победени се оттеглят. Дават големи загуби, мад 30000 души. С това Арабския халифат за втори път е победен от българите и то в началото, когато се издига като сила. Годишнината беше включена и в предната подобна тема за изминаващата година.
      2. 1878 г.- освобождението на България от почти петвековно османско владичество( 3 март). За съжаление не се осъществяват нашите мечти за Санстефанска България, а по-късно по време на Берлинския конгрес т.н."Велики сили" ни рязват чувствително и предвещават следващите войни за обединение.В тях печелим всичко, но сме на губещата страна и нямаме позиции, кой да се застъпи за нас по време на мирните договори. Нищо- нашата армия поне придобива слава и ни наричат"Прусаците на Балканите".
       3. 1218 г.- възкачване на престола на цар Иван Асен II( 1218-1241 г.) Той е най-успешния български владетел, защото с една успешна битка ликвидира един от претендентите за възстановяване на византийската империя- Теодор Комнин и присъединява обширни територии към България. Държавата ни е с територия, излизаща на три морета.  
                        

                      
             И сега си искаме България на трите морета, но няма как да стане.Още за битката с най-големи положителни дивиденти:
Блогът на barin :: Териториално разширение на България след битката при Клокотница 1230 г.
              4. 98 г.- въвзкачване на император Траян( 98-117 г.) на трона на Римската империя. Датата е известна- 28 януари. Император Траян ( пълното му име е: Цезар Марк Улпий Нерва Траян Август), заедно със следващия- Адриан( 117-138 г.) са най-успешните и най-уважаваните римски императори. За император Траян, както и за следващите  може много да се напише, но по-добре вижте тук: 
 
Блогът на barin :: римските императори през II век
                5. 1688 г.- Чипровското въстание- опите да се освогоди България или поне част от нея, защото въстанието не онбхваща голяма територия. Водачите на въстанието са Георги Пеячевич и Богдан Маринов. Въстанието продължава половин година.
                6. 1018 г.- една неприятна кръгла годишнина и то от "най-кръглите"- падането на БЪлгария под византийска власт. С това се слага край на Второто Българско царство. Падането и завладяването на България съвсем не става лесно- след около четиридесетгодишна борба между царр Самуил и император Василий II Българоубиец.              
               7. 1918 г. - още една неприятна годишнина- края на Първата Световна война, завършила с унизителния за българите Ньойски договор. След него от територията на България са отнети и придадени на съседните държави голми територии от неделимите за нас области: Мизия, Тракия, Добруджа и Македония. Точно вчера гледах предаването по "История бг" за Западните покрайнини, дори мой коментар от facebook беше показан. Повдигна се въпросът дали е изтекъл Ньойския договор и каква е давността му. Иска ми са държавната граница да се промени, но няма да допуснат, защото ще се получи прецедент и други държави ще поискат да им се върнат свои бивши територии.
              8. 1868 г.- четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа навлиза в България, разкрита е и води неравен бой с турците. За хода на събитията: 
 Блогът на barin :: Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
               Само ще спомена, че тяхното си е истински подвиг, който цели повдигане на националния дух към борба за независимост.
                9. 1848 г. - има три събития, заслужаващи внимание:
       - буржоазно-демократичните революции в Европа
       - роден е Христо Ботев- наш национален герой, поет-революционер( на 6 януари по стар стил
           - Берн е избран за столица н аКонфедерация Швейцария- една много добре уредена държава
               10. 1968 г.- Пражката пролет- опит Чехословакия да се откъсне от орбитата на Съветския съюз и Варшавския договор, но завършил с неуспех. Навлязоха танкиовете на СССР и останалите социалистически страни и защитиха социалистическия строй, а западните държави изглежда решиха да спаязят договореностите и разпределението след конференциите в Техеран, Потсдам и Ялта и не се намесиха. 
              11. 1618 г.- Йохан Кеплер открива своя трети закон за движението на планетите:
              "Ако едно тяло се движи около друго тяло по елипса с голяма полуос а, то неговият период ще бъде един и същ, независимо от това каква е малката полуос на елипсата, т.е. независимо от ексцентрицитета на елипсата. Показаните на фигурата орбити имат различен ексцентрицитет, но еднаква голяма полуос. Орбиталният период е един и същ за тела, движещи се по всяка от тези орбити".
          12. 1928 г. -Чирпанското земетресение- едно от най-опостошителните по нашите земи. 
          13. 1888 г.- основан е Софийския университет "Св. Климент Охридски"- един от най-престижните в България.
          14. Като стана дума за висши учебни заведения- 1218 г.- основан е университета в Саламанка, Испания 
          15. 988 г.- Киевска Рус приема християнството. Ккато виждате руснаците се покръстват повече от век след българите, като ние имаме значителна роля за това.
          16. 1118 г.- създаден е орденът на Тамплиерите. Само за няколко години влиянието му нараства до застрашителни размери и френския крал Филип IV Хубави(1285-1314 г.) взема мерки и го ликвидирта, но не напълно. Арестувани са тамплиерските ръководители и са конфискувани имотите им. Тамплиерите след събитията от 1307 г., когато е направен сериозен удар по ордена на Тамплиерите значението му отслабва.  
           17. 1168 г.- установяване на ацтеките в Мексико. Те създават могъща империя, но при нейното западане е покорена лесно от испанските конкистаори, начело с Кортес.
           18. 868 г.- папа Адриан II( 867-872 г. ) признава кирилицата за равностойна и равноправна азбука след борба и разискване от страна на Кирил и Методий. 
           19. 268 г.Битката при Гарда, където император Клавдий II Готски побеждава готите. По-значителната и решаваща битка е на следващата година при Наисос( Ниш). 
           20. 1898 г.- съсздаване на Българската телефонна агенция.
           21. 1908 г.( 22 септември)- България е обявена и призната за независимо царство при цар Фердинанд. Една от заслугите на Фердинанд, който има и други приноси, но накрая води до две сериозни загубени военни кампании, наричани от историците" Национални катастрофи" и остава запомнен именнои с тях. Понеже са накрая с тях е заличено всичко положително до момента.
          22. 1873 г.- годишнина, макар и не съвсем кръгла от обесването на Васил Левски- Апостола на свободата( 19 февруари). Датата се знае от всеки българин, дори съмпитал деца от първи и втори клас.
         23. 1258 г. монголците, начело с Хуладу, един от внуците на Чингиз хан завладяват Арабския халифат.
          24. 1948 г., 14 май- след решение на ООН е създадена държавата Израел. Освен нея с резолюция трябва да има и Арабска държава Палестина, но Израел се сбива с Арабския свят и Палестина не се създава, а Израел като победител в Първата Арабско-израелска война окопира нови земи. Следват много военни конфликти,  които с прекъсване продължават и до днес, но под друга форма.
         25. 1938 г., 12 февруари- Аншлусът на Австрия от Хитлеристка Германия. Аншлус- присъединяване на основание, че Австрия и Германия са две държави, населени с германски народ и говорещи на един език с единна етническа принадлежност.
         26. 282 г. пр. Хр.  битката при Популония- римляните побеждават етруските и вземат окончателно надмощие на Апенинския полуостров.
         27. 1983 г.- на 21 юли е измерена най-ниската температура на Земята- на Антарктида- - 89,2 градуса. Припомням, че в Южноито полукълбо сезоните са обратно на нашите и юли е най-студения месец.
          28. 1798 г. Английският мореплавател Джеймс Кук открива Хавайските острови- един земен рай, мечта за много хора да ги посетят. За Дж. Кук:  
    
Блогът на barin :: Откритията на капитан Джеймс Кук
               29. 1768 г.- като сме на вълна Британия- първото издаване на Енциклопедия Британика.
              30. 202 г.  пр. Хр.- Битката при Зама между римляни и картагенци. Сципион Африкански побеждава Ханибал Барка и с битката се слага край на Втората Пуническа война. Именно Втората война между двете средиземноморски държави Рим и Катаген е най-известната. 
              31. 1973 г. военен преврат в Чили, начело с Аугусто Пиночет. Извършен е на 11 септември- една дата, която по-късно става известна с атантатите на Двете кули в САЩ. За света датата може да е лоша и навява неприятни спомени, но за мен си е добра. Аз съм роден на 11 септември, а рождения ден е основна дата за всеки.
              32. 1648 г.- Вестфалският мирен договор възвестява  края на Тридесетгодишната война( 1618-1648 г.) След него се появяват други понятия, като"Велики сили", "Петимата силни", "Новия световен ред" и други. Повече информация има в посочената тема:
     Блогът на barin :: Новия световeн ред      
              33. 1998 г., 9 февруари- един приятен спортен спомен- първият и единствен засега, а може би и за в бъдеще златен олимпийски медал от зимна олимпиада- на Екатерина Дафовска в индивидуалната дисциплина 15 км. в биатлона.
              Засега мисля да спра дотук, а може би има и други кръгли юбилейни годишнини от събития, които заслужават внимание. Написах много годишнини, като всеки сам преценява кои да празнува и отчита. За някои може споменатите да не са важни.
               За други предложения за честване и отбелязване може някои потребители да поставят коментар под темата. Ще съм доволен, ако някои го направят.
  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, barin написа:
                  Наближава края на 2017 година

Пак ли? Това не беше ли миналата година?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
преди 15 минути, Raze написа:

Пак ли? Това не беше ли миналата година?

Той го е постнал тогава, ама то чак сега се е качило във форума. Така е, защото вероятно ползва Internet Explorer. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Темата е написана в края на 2017 г., но в blog.bg. Реших да я пусна тук, да видя отзивите и дали се чете. Не съм съобразил да го премахна.

 

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.