Премини към съдържанието
gig93

Дали ще има ефект разположението на климатика?

Препоръчан отговор


Купихме един климатик за отопление 12ка, но се оказа, че там където сме планували да го сложим не става и го сложиха в нещо като обособен коридор 3кв целият остъклен , в който се преминава в стаята със заоблен свод без врата, целта ни е зимата да топлим 2 стаи с този климатик и това коридорче, кото дефакто е слято със стаята , но го сложиха в коридора, над единият прозорец, където имаше място отгоре . Трябва ли да се притеснявам за зимата дали всчко ще е ок ?

 

 

1.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Личното ми мнение е, че в тази стая, която е 16 кв ще изпукате от студ. Ние използваме 12-ки във всяка стая и е добре. Където се наложи да се отопляват 2 стаи нещата станаха чак, когато сложихме 24-ка.

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ма това верно ли, вътрешното тяло в коридор, а има стая, която дори не граничи с него. А коридора остъклен. Това въобще е безумен проект.

  • Харесва ми 4

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

12-ката е за: До 25 кв.м/ 65 куб.м - при охлаждане и 23/60 - при отопление

Така, че за 31 - ще има проблем ... принципно е трябвало 18-ка или два по 9 ....

Ще трябва някъде в стаята 16 кв.м. нещо да му "помага" ....

Успех!


  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Съмнявам се и с 18-ка да стане, като няма добра циркулация на въздуха със стаята с врата, дори да се оставя тази врата постоянно отворена.  Това което евентуално ще се обменя, ще е малка част от размесен въздух от по-ниските пластове, преминал вече някакво разстояние след зоната обдухвана от вентилатора на вътрешното тяло, при това с мизерен ефект, площта през която ще става, ще е равна в най-добрият случай колкото площта на отвора на вратата. По-скоро 9-ка за единичната стая + наличната 12-ка за стаята слята с коридора, която така или иначе е монтирана и за която стана ясно че едва ли ще стигне дори като топлоотдаване за общата площ. Или евентуално ако не климатик, ако има финансов проблем, за самостоятелната стая, поне една обикновена евтина печка духалка, която да се включва от време на време, когато навън е по-студено и 12-ката не смогва.

П.С...Впрочем 18-ка би могло и да стане, ако има как да се прекара топлопровод и да се постави второ вътрешно тяло в самостоятелната стая. Ама това в рамките на възможните варианти, които не знам дали са опция на автора на темата, поради различни вероятни пречки.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)
  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Какви са тези глупави монтажници да сложат климатика в коридора,да го бяха сложили в банята!

  • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Какво значи не става ! Климатик не се монтира така, както му  харесва на Муньо от монтажното , а се целят малко по различни неща.

Максимална ефективност на затопляне .Ниски нива на шум.Правилен наклон на тръбите стигащи вътрешното тяло , което се слага в най голямата стая ,която ще топлите. Външното тяло се слага така ,че да няма паразитни вибрации и да ви трака денонощно на главата.

Външното тяло трябва да е на сухо за да не го вали перманентно дъжд или вее сняг.За да не се обледенява и уврежда. Монтажът обикновенно в общият случаай за кадърните фирми си идва с  до 10 до 12 метра медни тръбопроводи, включени изцяло в цената за климатик до 1500лв.

Заедно с монтажа  идват и монтажнит стойки с меки гумени тампони с прекъсната шпилка към стената и под самото външно тяло на климатик и уплътнители за всички тръби. Сипва се хладилен R410А замерва се нивото на налягане и се пуска в експлоатация и проверка. Кого ще топлите в стъкленият коридор.Сложете го в голямата стая , а по малката с духалка.Коридора го пишете студен.Сменяйте тампоните на всеки 2г и пак така проверявайте нивата на хладилният агент в системата.

  • Харесва ми 1
  • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Joanna Rutkovska написа:

tl;dr

Проблемът е, че сме изправени пред свършен факт. Монтажът е извършен там където е извършен, вероятно документално всичко е приключено и тия които са извършили монтажа едва ли се чувстват с нещо задължени на автора на темата. Ние пък не знаем какви причини са били сметнати за пречка, монтажът да се свърши там, където би било най-добре. Ако все пак се окаже, че има начин да се премести климатикът където трябва, то ще е за сметка на допълнително заплащане от автора, най-вероятно и не се знае дали действията по преместването, няма да се счетат като нарушение на гаранционните условия на уреда. Освен това има и мнение, което съм съгласен общо взето и се покрива и с моето, че 12-ката няма да стигне да отоплява всичко и ще трябва или по-мощен уред, или втори климатик, или друг отоплителен уред, да подпомага вече монтираният.

Редактирано от sliderum
добавка и правопис (преглед на промените)
  • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Всичко е санирано, изолации двойни дограми вата и тнт коридора е с прозорци не целият остъклен а с 4 големи прозореца и врата, щяха да го слагат на  свода но не се събра там щял да виси 15-20см и  да изглежда грозно. Казаха уж ч няма да има проблем да отоплява, ние охлаждаме лятото от време на врем  2 стаи по 16 кв с 9ка и има ефект тоест има коридор пак посредата с и две стои от страни и за отопление сме ползвали. Не разбирам от климатици, но пишеше че 12-ка е за 30кв и имам комшии които казват че е топло зимата отопляват 2 стаи. Казаха също, че не е било хубаво да духа директно на нас и това дори бил по-добър вариант ще видим де. Външното тяло е отвън долу само не знам защо кабела е на външното тяло а не на вътрешното или така ми се струва. До сега сме били с печка на дърва, но там правихме един ремонт и нямаше как да  я задържим и сме свикнали на 35 градуса зимата, но се надявам да е нормално топло зимата като не се спира, дори 2рата стая е спалня така, че не е толкова наложително постоянно да е топла, също така и 2те стаи са супер слънчеви и пече много в тях, ова се надявам също да допринесе зимата за затоплянето и изолации и всичко друго защото е нещо като трапезария и кухня.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

При свършен факт .... с минимум допълнителни средства - в отдалечената стая някакво отоплително тяло с вграден вентилатор .... може и без вентилатор .... има едни с осигурена естествена циркулация на въздуха и възможност за програмиране ....

Другото което не се вижда от схемата е къде са вътрешни стени и къде външни .... и каква е изолацията на външните стени ....

Ако потребителя може да се сдобие с проектната документация да погледне изчисленията за въпросните стаи и тогава да прецени какво да прави при този вече съществуващ факт.

С това можем да му помогнем в този случай .... другото зависи изцяло от този който е поставил темата.

Пожелавам му успех!

п.п. Хм .... и да не се корка .... ще намери решение да се справи с проблема. :)

преди 11 минути, gig93 написа:

12-ка е за 30кв

Какво пише е едно ..... винаги се взема малко над какво пише .... превантивност му се вика ....

Успех!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако климатикът е някакъв супер ефективен хипер/ултра дупер инвертор, кой знае, може наистина 12-ка да се справи с 30 квадрата. Охлаждането е "по-лесно", там енергията не с хаби за почти нищо друго освен за помпите на климатика и вентилаторите, останалото е термодинамика, при отоплението се харчи за подгряване, през реотаните.Ама проблема в случая, освен евентуалното бягане на топлина през прозорците, е че просто няма да има ефективен въздушен поток да се обменя топлият въздух от климатикът към страничната стая. Както казва колегата и аз в предишни коментари, една духалка поне, за да го допълва и да помага за циркулацията на въздуха. Има и друг проблем, през мъгливите зимни дни,  заради бързото обледяване на външното тяло, се налага климатикът много често, да се авторазмразява, случвало ми се е от личен опит да проследявам, гъста мъгла, съчетана с голям мраз, на всеки 30-40 минути се включваше функцията(около 3-4 минути продължаваше при моят модел) и общо взето климатикът, почти не успяваше да отоплява. Наложи се,  в онзи период, а той продължи почти 3 седмици, за да се отоплявам достатъчно че да ми е комфортно, да включвам допълнително  друг отоплителен  уред.

П.С. и аз съм с 12-ка инвертор, площта обаче е ~20 квадратни метра. Термоизолацията, на помещението ми, не е особено качествена.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, sliderum написа:

Ако климатикът е някакъв супер ефективен хипер/ултра дупер инвертор, кой знае, може наистина 12-ка да се справи с 30 квадрата. Охлаждането е "по-лесно", там енергията не с хаби за почти нищо друго освен за помпите на климатика и вентилаторите, останалото е термодинамика, при отоплението се харчи за подгряване, през реотаните.Ама проблема в случая, освен евентуалното бягане на топлина през прозорците, е че просто няма да има ефективен въздушен поток да се обменя топлият въздух от климатикът към страничната стая. Както казва колегата и аз в предишни коментари, една духалка поне, за да го допълва и да помага за циркулацията на въздуха. Има и друг проблем, през мъгливите зимни дни,  заради бързото обледяване на външното тяло, се налага климатикът много често, да се авторазмразява, случвало ми се е от личен опит да проследявам, гъста мъгла, съчетана с голям мраз, на всеки 30-40 минути се включваше функцията(около 3-4 минути продължаваше при моят модел) и общо взето климатикът, почти не успяваше да отоплява. Наложи се,  в онзи период, а той продължи почти 3 седмици, за да се отоплявам достатъчно че да ми е комфортно, да включвам допълнително  друг отоплителен  уред.

П.С. и аз съм с 12-ка инвертор, площта обаче е ~20 квадратни метра. Термоизолацията, на помещението ми, не е особено качествена.

Ами каквото стане имаме и други стаи с печка на дърва ако трябва да ще сме зимата. Стане ли студено го пускам и не го спрам повече да видим, климатика е обикновен A++ четох доста положителни мнения за него и че бързо отоплявал и тнт ще го видим. Важното е да е нормално да се стои в стаята не да трепериш. Най-вероятно едната стая ще е отворена вечер предимно, защото е спалня ще видим. Благодаря за мненията. След няколко месеца ще кажа дали топли или не.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 часа, gig93 написа:

климатика е обикновен A++ четох доста положителни мнения за него и че бързо отоплявал и тнт

Какъв е модела на климатика? Кои са външните стени и с какви размери са прозорците? Иначе си прав каквото такова трябвало е първо да питаш сега вече няма особено значение.

п.п освен това има голямо значение населеното място, не е същото да се топлиш с климатик в Петич и във Видин.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Кой е мислителят на тази глупост? За да се вместите в трите метра стандартна тръба ли? Давай подробна скица с прозорци, външни стени и тези до съседен апартамент. Кое е спалня и кое дневна?

Ако не ми вярваш включи на охлаждане и виж има ли ефект в голямата стая. А с отоплението ще е по-зле защото е отгоре и няма да мине през вратата. 

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Какви са тези глупави климатици? Само ток гълтат и никаква работа не вършат. Климатик за отопление е безнадеждна кауза, за охлаждане в жегите - бива.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.