Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Здравейте приятели. Ако темата не е за тук моля да бъда извинен и да бъде преместена където трябва. (Нов съм във Форума)

Проблемът:

Лаптопа Dell inspirion N7010 започна да се изключва сам!Отворих го,почистих го,сложих му термо паста.. но проблема си остана! Температурите на ядрата са макс 60°С... на харда след натоварване (опитах да си изтегля информацията стигна 43°С).... 

Проблемът ще се окаже друг явно...Приемам всякакви съвети. Моля се само да не е затръгнало дъното,че е старичък и трябва да го хвърля,а е 17-ка и ще е жалко..

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

След колко време изключва? Успява ли да зареди операционната система? Каква е операционната система? С каква програма следите температурите?

Windows проверяван ли е за грешки, проблеми някакви?  Проблем с захранването евентуално?

Малко по-подробно ако може?

Опитайте само на батерия ако е здрава.

Опитайте с жив диск или флашка да стартирате лаптопа, и да видите дали така ще изключи отново?

След профилактиката ли започна да изключва или преди това?  Не е много ясно?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

От контролния панел може да ограничите максималната честота на процесора - управление на захранване > максимална честота на процесора при включен в тока > % (може да пробвате с 50%) - съответно да видите дали увеличава времето на работа преди да спре отново.  Може да се пробва и с намалена яркост - всичко това за да харчи по-малко ток и за топли по малко. Случайно да е подменян оригиналния му процесор? Има ли допълнителна видео карта лаптопа? Няма да е лошо да пуснете пълни параметри и температури на всичко.

Aida64, Speccy, CPUID HWMonitor, Crystal DiskInfo, TechPowerUp GPU-Z - все полезни програми.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, barbuncela написа:

След колко време изключва? Успява ли да зареди операционната система? Каква е операционната система? С каква програма следите температурите?

Windows проверяван ли е за грешки, проблеми някакви?  Проблем с захранването евентуално?

Малко по-подробно ако може?

Опитайте само на батерия ако е здрава.

Опитайте с жив диск или флашка да стартирате лаптопа, и да видите дали така ще изключи отново?

След профилактиката ли започна да изключва или преди това?  Не е много ясно?

Ами различно... ако примерно не е включван може да изкара около час,а може и 20 мин (зарежда си и работи нормално)... но след като угаси веднъж после тръгва да зарежда и на boot и bios умира въпреки че искам да вляза... не ми дава,!

Win 10 64-ка ... 3 та година съм с него не съм имал пробреми. Батерията за съжаление не е здрава. Със жив диск (незнам как става). Програмата с която следя температурите е Hmonitor. Проблемът започна преди седмица,две. Както малкият си гледаше в стаята и угасна. След това трябваше да изтине 2-3 часа за да се включи напълно. Но след час работа пак гасне... имам чувството че нагрява някъде повече и тогава изключва. А не е чак толкова горещ.. товарил съм го повече и е греел стабилно но не съм имал проблеми..

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Може да му е заминало дъното/чипсета. Там няма ли датчик, какви температури дава? Дай го в някой сервиз, но ако е това, по-добре си търси нов лаптоп или някой втора употреба с гаранция, много фирми продават читави машини.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

От контролния панел може да ограничите максималната честота на процесора - управление на захранване > максимална честота на процесора при включен в тока > % (може да пробвате с 50%) - съответно да видите дали увеличава времето на работа преди да спре отново.  Може да се пробва и с намалена яркост - всичко това за да харчи по-малко ток и за топли по малко. Случайно да е подменян оригиналния му процесор? Има ли допълнителна видео карта лаптопа? Няма да е лошо да пуснете пълни параметри и температури на всичко.

Aida64, Speccy, CPUID HWMonitor, Crystal DiskInfo, TechPowerUp GPU-Z - все полезни програми.

 

...със Aida64 отворих. Не процесора си е оригинал. Не е подменян,въпреки че мислех аз да я свърша тази работа. По принцип е с 4гб рам... незнам защо дава само едната 2-ка... да не е заминала другата...

 

1539246564195-1977526663.jpg

20181011_093149.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Дава ти "trial version"! Хайде пусни си гугъл преводача и си го преведи! Пусни на aida64 "stabitlity test", маркирай "stress FPU" само и дай резултата, гледай и екрана с температурите и следи какво ще е положението.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Като му прави профилактиката GPU- то с паста или термо подложка беше? А ти с какво го направи да е?

Спокойно и двете памети са си там: Samsung M471....

Процесора сваля ли си честотата когато не е натоварен? А графичното ядро прави ли го също?

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 10 минути, Raze написа:

Дава ти "trial version"! Хайде пусни си гугъл преводача и си го преведи! Пусни на aida64 "stabitlity test", маркирай "stress FPU" само и дай резултата, гледай и екрана с температурите и следи какво ще е положението.

Така съм го бил инсталирал... Екстриима е скъп .Ето данни от Speccy .... вече почти час работи без проблем,но очаквам всеки момент да има "цък"

1539248021848-373579081.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Какво работи? На празен ход нищо не може да се разбере. Пусна ли стрес теста на aida64? Къде са резултатите с максимални температури на процесор и чипсет след 10-15 минути работа?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Опитай да махнеш едната РАМ плочка, и пробвай. После ако е същото опитай с другата РАМ плочка, отново сама, без да слагаш първата. Ако пак няма резултат опитай в другия слот, с едната, после с другата. Винаги по отделно, сами.

Прилича ми на проблем с някоя от РАМ плочките или някой слот!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 18 минути, plamen_petrov_80 написа:

Като му прави профилактиката GPU- то с паста или термо подложка беше? А ти с какво го направи да е?

Спокойно и двете памети са си там: Samsung M471....

Процесора сваля ли си честотата когато не е натоварен? А графичното ядро прави ли го също?

 

 

Не. В момента пак се опитвам да прехвърля от компа на външен хард... и си е стабилно. С паста беше която почистих внимателно и нанесох новата. Старата беше на около 3 год и нещо.. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

2 часа и половина... работи!

Прехвърлям всичко на  външен хард..и не е спирал! Луда работа,вчера след сглобката работи 40-50 мин у умря.. после нямаше палене. Сега си бачка но съм го повдигнал на една кутия да диша.

Какво става идея нямам..

1539254783853385134968.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако вземеш и да направиш тестовете, които ти казах, може и да се изясни нещо.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами тогава е много възможно да е необходимо да се почисти вентилатора от прах, явно не осигурява добро охлаждане, щом повдигнат работи!

Трябва да се разглоби турбинката където е вентилатора и да се почисти всичко. Да се огледа внимателно за прах по кутия, желюзи, възможно е охлаждането да не стига достатъчно въздух когато е на маса, поради прах, по кутията, около вентилационните отвори, от долу или от страни на кутията.

Щом преди три години е сменявана пастата, значи не е отварян за почистване от тогава!

Възможно е и термо пастата да е повече от необходимото и да не осигурява добро охлаждане!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 минути, barbuncela написа:

Ами тогава е много възможно да е необходимо да се почисти вентилатора от прах, явно не осигурява добро охлаждане, щом повдигнат работи!

Трябва да се разглоби турбинката където е вентилатора и да се почисти всичко. Да се огледа внимателно за прах по кутия, желюзи, възможно е охлаждането да не стига достатъчно въздух когато е на маса, поради прах, по кутията, около вентилационните отвори, от долу или от страни на кутията.

Щом преди три години е сменявана пастата, значи не е отварян за почистване от тогава!

Вчера го продухах стабилно отвсякъде! Вентилатора го разглобих,продухах и избърсах (суха кърпичка) нова паста... сглобен и същото. Сега обаче седи включен. Със сигурност ще угасне пак просто учудващо дълго се държи.

преди 10 минути, Raze написа:

Ако вземеш и да направиш тестовете, които ти казах, може и да се изясни нещо.

Приятел,кажи ми някоя free програма за да направя стрес тест.  Това Speccy май само може да следи темп. в реално време.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пусни си Aida, гледай си екрана на сензорите и ти казах кое да гледаш и от къде и как да пуснеш теста!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Направи тестовете дето ти каза Raze !

Нещо бавно прегрява и накрая изключва! Да не би термо пастата да е повече или ниско качествена? Каква марка ползваш?

Направи ли пробите с РАМ плочките?

 

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 45 минути, Raze написа:

Ако вземеш и да направиш тестовете, които ти казах, може и да се изясни нещо.

Това ли е ? 3 минути го държах.

15392569024841779512041.jpg

1539258113171858348538.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хубаво си почистил вентилатора и си му сложил нова термо паста, а там където отвежда топлият въздух алуминиевото към вентилатора обикновенно свършва малко преди пластмасова решетка на кутията и разстоянието е залепено с нещо подобно на лепенка от изолирбанд и между, където свършва алуминевото и пластмасовата решетка на кутията под лепенката често се набива яко с прах - там почисти ли ? 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, Raze написа:

Дава ти "trial version"! Хайде пусни си гугъл преводача и си го преведи! Пусни на aida64 "stabitlity test", маркирай "stress FPU" само и дай резултата, гледай и екрана с температурите и следи какво ще е положението.

Писах ти кой тест да пуснеш, няма нужда от всички.

преди 3 часа, Kasmetlin Kasmetlinov написа:

20181011_093149.jpg

Ето този екран ти казах да гледаш. Въпроса беше това PCH Diode каква максимална температура вдига, то е на чипсета. Също и температурите на процесора са доста високи, ако оставиш само FPU да товари, най-вероятно ще минат 90 градуса.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, vstoitsov написа:

Хубаво си почистил вентилатора и си му сложил нова термо паста, а там където отвежда топлият въздух алуминиевото към вентилатора обикновенно свършва малко преди пластмасова решетка на кутията и разстоянието е залепено с нещо подобно на лепенка от изолирбанд и между, където свършва алуминевото и пластмасовата решетка на кутията под лепенката често се набива яко с прах - там почисти ли ? 

Е да.. беше затлачено яко и продухах хубаво. Сега е добре.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Raze написа:

Писах ти кой тест да пуснеш, няма нужда от всички.

Ето този екран ти казах да гледаш. Въпроса беше това PCH Diode каква максимална температура вдига, то е на чипсета. Също и температурите на процесора са доста високи, ако оставиш само FPU да товари, най-вероятно ще минат 90 градуса.

Колко време да го държа на макс?

Намерих го де :)

Това е след 6 мин. работа на макс.Темп на процесора не са ли малко височки?

1539266418324-1733611166.jpg

преди 3 часа, barbuncela написа:

Направи тестовете дето ти каза Raze !

Нещо бавно прегрява и накрая изключва! Да не би термо пастата да е повече или ниско качествена? Каква марка ползваш?

Направи ли пробите с РАМ плочките?

 

 

 

Ено я пастата. Ще си довърша прехвърлянето и тогава ще пробвам с рамта. Но като седи на кутията за сега не е изключил...

15392672987811477120302.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тази "паста" направо я мятай в коша. Поръчай си поне такава:

https://ardes.bg/product/arctic-mx-4-oraco-mx40001-bl-82301

И тези темепратури, които си дал, не са под стрес тес на FPU! Маркирай САМО второто, за пореден път - STRESS FPU - и тогава виж резултата след 10 минути какъв ще е. Уж на български език си говорим, но целия форум ме разбра, само ти не можеш. Няма как на горната каринка всички компоненти като са натоварени да ти е изкарало 82 градуса максимум на едното ядро, а тук да ти показва 75 градуса.

b3534d23_AIDA.jpeg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 21 минути, Raze написа:

Тази "паста" направо я мятай в коша. Поръчай си поне такава:

https://ardes.bg/product/arctic-mx-4-oraco-mx40001-bl-82301

И тези темепратури, които си дал, не са под стрес тес на FPU! Маркирай САМО второто, за пореден път - STRESS FPU - и тогава виж резултата след 10 минути какъв ще е. Уж на български език си говорим, но целия форум ме разбра, само ти не можеш. Няма как на горната каринка всички компоненти като са натоварени да ти е изкарало 82 градуса максимум на едното ядро, а тук да ти показва 75 градуса.

b3534d23_AIDA.jpeg

Ще се наложи да го изчакам да изтине... 3 часа работи вдигнат на 1 кутия, свалих го за 2 мин и угасна.. като натисна старт бутона само премигва и до там.. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.