Премини към съдържанието
peppone1

Предпазен филтър, повишаващ КПД на високоговорителя (разширена 2)

Препоръчан отговор


Здравейте, понеже в предната тема се смесиха понятията, затова реших да направя отделна тема за защита на високоговорителите. Високоговорителите с по-висока долна гранична честота са най-уязвими от прегряване и поради тази причина е опасно дори когато работят в номиналната си мощност при усилвател с широк честотен обхват. За да се облекчи работата на високоговорителя и да издържи на максималната си предписана мощност, трябва честотата под долната граница на високоговорителя да се заглуши. Във фабричните радиоапарати това е решено като усилвателя е проектиран с такава честотна  лента равна на честотната лента на даденият високоговорител, най-често широколентов. Свързването на такъв високоговорител към обикновен усилвател с широк честотен диапазон, едно че ще влоши възпроизвеждането на звуците с най-ниски честоти, с огромни изкривявания и в същото време ще се отделя излишна топлина намотката му. Най-простият филтър, същевременно с най-големи загуби е свързването последователно на високоговорителя активно съпротивление. Но тъй като съпротивлението ще внесе затихвания и в по-високите честоти и в цялата мощност, то този вариант е най-удачен когато използваме филтъра като съгласуващ елемент, например 4ома широколентов високоговорител към 8 ома усилвател с широк честотен диапазон. Съгласуването чрез последователно свързване на високоговорители също не е добро решение, тъй като високоговорителите един спрямо друг също представляват филтри, като общата индуктивност ще се увеличи и високите честоти ще се заглушат. Това свързване се прилага предимно при нискочетнотните говорители, което премахва нуждата от бобина. Затова съгласуването на широколентови и високочестотни високоговорители от една страна е по-правилно да се направи само със съпротивление, въпреки голямата загубата на мощност.

Сам по себе си като филтър може да послужи и активното съпротивление на кабела на тонколоната, затова е добре кабелът да бъде достатъчно тънък и дълъг. Дългият и тънък кабел също ще предпази и усилвателя от евентуално късо съединение или повреда на високоговорителят, тъй като ще угаси голяма част от напрежението и същевременно ще внесе незначително затихване при нормално натоварване. Фабричните авто говорители се окомплектоват с кабел 2x0,25mm и дължина 3,5m, като този кабел внася съвсем леко затихване. Затихването на кабела най-добре може да се провери, като двете жила на кабела от едната му страна се свържат заедно, а другите две от другият край се свържат последователно на високоговорителя, а високоговорителя се свърже към усилвателя с други къси проводници. След което при шунтирането на двете жила на тествания кабел ще покаже колко точно е затихването му и така да се подбере необходимата дължина и сечение.

Другият филтър представлява обикновен високочестотен филтър с кондензатор, но с много по-голяма стойност. Например за широколентов високоговорител с долна честота 80Hz на 4 ома, ще е нужен капацитет 470мкф. И тъй като реактивното съпротивление на кондензатора ще е малко, то и падът в него ще е малък, това позволява той да бъде обикновен полярен електролитен кондензатор. 

Премахвайки вредните ниски честоти, които загряват високоговорителя, изкривявавайки и резонансната му честота, значително ще се повиши неговото КПД, защото цялата приложена мощност ще се превърне в полезна, без отделяне на излишна топлина в намотката и при високоговорител без заглушителен филтър той би могъл да прегрее при същата подадена мощност. Това важи най-вече за средно и високочестотните високоговорители, които не понасят ниски честоти.

images?q=tbn:ANd9GcRi2qEtlwcPoYhci5KjHQ4filter-capacitor-jpg.922250

 

Редактирано от peppone1
разширена (преглед на промените)
  • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Имаш ли на представа какви небивалици си изписал?
Не знам какво да коментирам,цитираното говори само по себе си!

преди 2 часа, peppone1 написа:

Сам по себе си като филтър може да послужи и активното съпротивление на кабела на тонколоната, затова е добре кабелът да бъде достатъчно тънък и дълъг. Дългият кабел също ще предпази и усилвателя от евентуално късо съединение или повреда на високоговорителят. Фабричните авто говорители се окомплектоват с кабел 2x0,25mm и дължина 3,5m, като с този кабел има съвсем леко затихване, но същевременно много голямо затихване срещу късо съединение.

 

 

 

Цитат

Коефициент на полезно действие - характеристика на ефективността на система (устройство, машина) при преобразуване на енергията; отношението между полезната енергия (превърната в работа) и пълната енергия, предадена на системата. Коефициентът на полезно действие винаги е по-малък от 1 поради загуби в триене, загряване и др.

Не си наясно що е това КПД,та реших да го цитирам за да прочетеш!

  • Харесва ми 5

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.