Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Здравейте. Ще бъда благодарен на всеки, който има решение или полезен съвет. Такова чудо не ми се е еслучвало повече от 20 години, стопи ми нервите, а ме е срам да тичам на сервиз. 

Проблемът. Фуджицу Сименс P9900, с двуядрен Пентиум, 4 ГБ РАМ, Уиндоус 10 64, служи вярно и безотказно в малък офис.

Повече от година на него бе закачен лазерен принтер HP P1102s. В началото на октомври компът спря да засича принтера, просто не го вижда. Нямаше ме поне от автуст и не съм следил какво точно се е ъпдейтвало, как и кога. Допускам, че някой от последните ъпдейти е прецакал комуникацията между устройствата. И се почна една тъпа серия от мои неуспехи, чак не ми се спомня че ми иде да тресна с чук. 

Връщахстари точки. Възстановявах. Нулирах. Сменях кабели. Сменях розетки. Замервах напрежението на етажа. И не искат да се свържат и това е. Закачам принтера на друга машина - работи. Закачам други принтери на Фуджицу  компа, работят. USB портовете премахвах и пак инсталирах, барем някак го прилъжа, просто не иска на го засече и не иска.

Молбата. Ако някой има точно такъв проблем, нека сподели. Не мога да повярвам че ми се случи неразрешима тъпня. Просто да знам, че не съм сам.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 Отваряш диспечера на устройствата и гледаш какво пише там. Ако нищо не пише, това значи, че няма никакъв драйвер за него. Тогава ти трябва или програма за драйвери, или нещо от рода на "Драйвер упдатер", те ще намерят непознатото устройство и ще му инсталират подходящ драйвер. Ако и това не помогне, остава съмнението за някаква несъвместимост между тях след актуализациите.

дд.png

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Розетки?

Изчистване на старите драйвери на HP?

Проба с нови драйвери след това - от сайта на HP, през ъпдейтите на ОС-а.

Нова инсталация на ОС-а?

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да, благодаря за бързата реакция. Всичко съм опитал, без фреш инсталация на чисто. Всичко.

Изчетох десетки форуми, следвах мн процедури, но безуспешно.

Пропуснах нещо важно. Свалих харда, поставих нов, инсталирах прясно копие на ХР само за проба, компът пак не видя принтера. Флашки вижда, други принтери ЮСБ вижда. Но този проблемен принтер сякаш е тухла. Закачам го на стар ДЕЛЛ със Селерон, зацепва на секундата. Закачих го на машина с АМД 2 ядра, 4 ГБ, където не е бил пускан, само за минута си качва дрйвер и пуска пробна страница.

Пробвах и Принд Доктор и Асистент. Те не ми вършат работа, понеже не виждат принтера в системата.

Чистил съм стар дрйвер, чистих и регистрите, не е от това. Програми за ъпдейт на драйвери също са безполезни, понеже те обновявт на база регистрирани в системата устройства. А принтерът точно това не може - да се свърже и регне. 

Благодаря, все пак където силите не стигат, дори само усърдието е похвално. Дано влезне човек със същите устройства. Вероятността е мъничка, но кой знае. Ще драсни привечер или утре.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Щом имаш друг диск сложи на него ОС-а които трябва да се ползва.

Предполагам пробваш във всички възможни USB порта (като сега ми идва идеята и за разширителна платка на PCI с няколко USB порта - това може да се пробва на тази инсталация може и на новата), също така пробвай и с няколко кабела. Звуков сигнал при включване на принтера в USB порт има ли?

Шанса някой да има същата настолна машина + същия принтер (+ същата ОС, ама още не е сигурно проблема софтуерен или хардуерен е) и да е преборил същия проблем - клони към 0 (а да и да е българин или да знае български и да е регистриран в този форум - разбираш колко много фактори станаха).

Ето още една идея - хващаш една от машините на които е сработил принтера и правиш имидж на системния дял - хвърляш го на този празен диск и пробваш (може да се наложи да се пипне това онова за да зареди, както и да сложиш всичко необходими драйвери на системата). Аз бих пробвал поне с две различни ОС-и от други системи.

В този малък офис няма ли друг принтер, кръстосай ги - проблемния отива на система където работи, а от там принтера идва тук и после споделяш по мрежата ... там вече ти най-добре знаеш дали е приложимо.

Успех, късмет и не се отказвай! Щом печата другаде и на тази система трябва да тръгне - рано или късно (явно ще е второто).

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А при включване на принтера, появява ли се устройство под някой USB HUB в диспечера на устройства? При включване на принтера, озвучава ли се включването на устройство(ако не са спрени системните звуци)? 
Направете проверка на системните файлове - да не би да има някой счупен.

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма звуков сигнал. Пробвал съм по няколко пъти във всички входове, при отворен диспечер. Следил съм ги едно по едно, много внимателно.  Спец от НР съветваше да се спре тока на принтера и компютъра. На принтера се вади захр. кабел за поне 30 секунди. Поставя се и тогава се пуска компа. И това не помогна. Искам да кажа, пробвах всякакви варианти. Ослушвах се като глуха свиня в боб, с надежда да чуя чуруликането при връзка.

Аз съм много отдавна на форума, знам, че всички са ангажирани, не бих писал и отнемал вниманието на общността, ако случката бе обикновена. Това го няма даже във фантастичната литература, ебати. Съгласете се, принтерът работи на други компютри. Компютърът подкарва други принтери, флашки и други всякакви USB джаджи. Но едно с друго точно тези двете ми отказват.

Пусках проверка на системните файлове. Следвах процедури, писах команди в конзола. Всичко би трябвало на теория да е ок.

Пламен, ДракЕйдж, B3M2W0, благодаря да подадената лапа, ще запомня!

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 Ти , приятел, влагаш много емоции в случая, и това ти пречи да видиш детайли и признаци, които ще ти помогнат да откриеш причината. Трябва методично да елиминираш възможните причини, до като се добереш до истинската. Щом си сменял харддиска с друг и друга ОС и проблемът не се маха, какво остава-един биос. Отвори го и при включен принтер разгледай хубаво всички прозорци, да няма някъде нещо изключено. Това е само една идея. И в диспечера на устройствата се виждат със жълта удивителна и устройства без драйвер, прати една снимка на това, въобще проба-грешка-до победа.  

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@Iztre6tel, влез в BIOS и зареди настройки по подразбиране. След това си настрой правилния ред на диисковете за зареждане. Запиши промените (F10).
Виж сега ще се разпознае ли от ОС.
Ако се разпознае, рестартирай, влез в BIOS и пусни USB Legacy support(най-вероятно п подразбиране е спрян)(опцията може и да е Disabled, Enabled, Automatic) - тествай Enabled /Automatic.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)
 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Варианта остава да се появил хардуерен проблем (докато си отсъствал) на точно този компютър.

Ако е възможно ще споделиш ли точните (пълни) параметри на фуджитсу машината и по-точно чипсет на дъното?

Специално за 10 64бит мисля, че дори и да успееш да го покараш сега и за в бъдеще ще имаш проблеми с windows 10 - понеже след смяната на версията се губят драйвери доста често и се налага да се търсят нови и да се инсталират.

А този компютър е доста архаичен и според мене производителя няма да напише драйвери за windows 10 64бит...

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Поле    Стойност
Компютър    
Вид на компютъра    ACPI x64-based PC
Операционна система    Microsoft Windows 10 Enterprise
Пакет на обновление на ОС    -
Internet Explorer    11.345.17134.0
Edge    42.17134.1.0
DirectX    DirectX 12.0
Компютър    WIN
Име на потребителя    Admin
Домейн    WIN
Дата / Време    2018-10-16 / 11:07
    
Дънна платка    
Тип централен процесор    DualCore Intel Pentium G6950, 2800 MHz (21 x 133)
Дънна платка    FUJITSU D2912-A1
Чипсет на дънната платка    Intel Ibex Peak Q57, Intel Ironlake
Системна памет    3895 MB  (DDR3-1333 DDR3 SDRAM)
DIMM1: Samsung M391B5773CH0-YH9    2 GB DDR3-1333 ECC DDR3 SDRAM  (9-9-9-24 @ 666 MHz)  (8-8-8-22 @ 609 MHz)  (7-7-7-20 @ 533 MHz)  (6-6-6-17 @ 457 MHz)
DIMM3: Samsung M391B5773CH0-YH9    2 GB DDR3-1333 ECC DDR3 SDRAM  (9-9-9-24 @ 666 MHz)  (8-8-8-22 @ 609 MHz)  (7-7-7-20 @ 533 MHz)  (6-6-6-17 @ 457 MHz)
Тип BIOS    Phoenix (04/06/11)
Комуникационен порт    Communications Port (COM1)
Комуникационен порт    Printer Port (LPT1)
    
Дисплей    
Видеокарта    Intel(R) HD Graphics  (1764982 KB)
Видеокарта    Intel(R) HD Graphics  (1764982 KB)
3D-ускорител    Intel HD Graphics
Монитор    Asus VW202  [20" LCD]  (85LMQS002061)
    
Мултимедия    
Звуков адаптер    Intel Ibex Peak HDMI @ Intel Ibex Peak PCH - High Definition Audio Controller [B-2]
Звуков адаптер    Realtek ALC663 @ Intel Ibex Peak PCH - High Definition Audio Controller [B-2]
    
Съхранение на данни    
IDE контролер    Intel(R) 5 Series/3400 Series Chipset Family 6 Port SATA AHCI Controller - 3B22
IDE контролер    Standard Dual Channel PCI IDE Controller
Контролер за памет    DAEMON Tools Lite Virtual SCSI Bus
Контролер за памет    Microsoft Storage Spaces Controller
Дисково устройство    Hitachi HDS721032CLA362  (320 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Дисково устройство    ST3250310AS  (250 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Оптично устройство    Optiarc DVD RW AD-7200S  (DVD+R9:8x, DVD-R9:12x, DVD+RW:20x/8x, DVD-RW:20x/6x, DVD-RAM:12x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)
Състояние на SMART    OK
    
Раздели    
C: (NTFS)    99496 MB (59588 MB свободно)
D: (NTFS)    135.2 GB (72.6 GB свободно)
E: (NTFS)    102.5 GB (92.2 GB свободно)
F: (NTFS)    101229 MB (81105 MB свободно)
G: (NTFS)    98994 MB (50393 MB свободно)
Общ размер    530.5 GB (351.5 GB свободно)
    
Вход    
Клавиатура    HID Keyboard Device
Мишка    HID-compliant mouse
    
Мрежа    
Основен IP адрес    xxxxxxxxxxxxxxx
Основен MAC адрес    xxxxxxxxxxxxxxx
Мрежова карта    Intel(R) 82578DM Gigabit Network Connection  (xxxxxxxxxxx)
Мрежова карта    VMware Virtual Ethernet Adapter for VMnet1  (192.168.174.1)
Мрежова карта    VMware Virtual Ethernet Adapter for VMnet8  (192.168.232.1)
    
Периферни устройства    
Принтер    Adobe PDF
Принтер    Fax
Принтер    Microsoft Print to PDF
Принтер    Microsoft XPS Document Writer
Принтер    Изпрати към OneNote 16
USB2 контролер    Intel Ibex Peak PCH - USB 2.0 EHCI Controller 1 [B-2]
USB2 контролер    Intel Ibex Peak PCH - USB 2.0 EHCI Controller 2 [B-2]
USB-устройство    Generic USB Hub
USB-устройство    Generic USB Hub
USB-устройство    USB Composite Device
USB-устройство    USB Input Device
USB-устройство    USB Input Device
USB-устройство    USB Input Device
    
DMI    
Производител на DMI BIOS    FUJITSU // Phoenix Technologies Ltd.
Версия на DMI BIOS    6.00 R1.21.2912.A1
Производител на DMI системата    FUJITSU
DMI система    ESPRIMO P9900
Версия на DMI системата    
Сериен номер на DMI системата    YL6N047719
UUID на DMI системата    0EC5CC48-8383E54E-88C10019-99A2937F
Производител на DMI дънната платка    FUJITSU
DMI дънна платка    D2912-A1
Версия на DMI дънната платка    S26361-D2912-A1
Сериен номер на DMI дънната платка    B0E1243A
Производител на DMI кутията    FUJITSU
Версия на DMI кутията    C$PIP3
Сериен номер на DMI кутията    YL6N047719
Запазена марка на DMI кутията    
Тип на DMI кутията    Mini Tower
------------

 

Сетне ще допиша, че към под прицел ))

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нещо спестяваш като инфо за този компютър - случайно да има пуснати виртуални машини на него?

Аз бих направил следното (щом е работил някога) - спирам компютъра (и от тока включително) и разкачам всичко закачено на USB порт. След това стартирам компютъра - пробвам пак да закача принтера през USB.

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това, Красслето, е първа страница от АИДА. Кажи какъв отчет би бил удачен, и ще го кача. Страхувах се да не заема форума с безполезности, както усещаш, не съм спец. На този комп се пуска една виртуална машина с ХР, заради съвместимост със стар счетоводен софт 16 битов. Виртуалката е под VMWare 14. Принтер там е забранен. В момента на отчета виртуалната машина не е пускана.  

Дарк Ейдж, правих процедурата с БИОС, но сега пак ще пробвам, до един съм фрий.

B3M2W0, прав си. По принцип съм си емоционален, но вчера бях и след двудневна среща на курса, попрекалих с обяснения ще опитам да сдържам занапред. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 41 минути, Iztre6tel написа:

Дарк Ейдж, правих процедурата с БИОС, но сега пак ще пробвам, до един съм фрий.

От друга страна други принтери работят на тази система. Значи не би трябвало да е от BIOS, ама знае ли човек...
А защо не размените два принтера на два машини и да си работите?

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами, да, така и ще стане, прекален много време ми отне. Преди години листих един Дан Гукин, обяснява зовързани пинизи на ламери като мен от щатите, та той в хумористичен стил разправяше, че рано или късно, всеки комп дава грешка, който никой нъкъде не е срещал, и тя поневече няма да се появи през следващите десет хиляди години. 

Късния следобед ще сменя местата, да не спира работата в офиса. Благодаря за съпричастието, от сърце! Ако открия решение, и темата не е отишла в небитието, ще мина да драсна няколко абзаца. 

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Като крайна мярка, на машина, на която работи може да проверите за по-нов фърмуер.

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Само да попитам-ти опита ли да го добавиш този принтер по класическия начин-през Контрол панел?

45.png

333.png

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да, десетки пъти опитвах. И ръчна инсталация пробвах. УСпешно създава порт, успешно инсталира драйвера, добавя принтера в редицата принтери, дори свети като присъстващ. Веднага след всяка ръчна инсталация спирах токау вадех кабела за данни, броях до 60, поставях внимателно във всички портове отпред и отзад. Пробвх това с извадени мишка и клавиатура, уж да не си влияят. Пробавх и с други мишки и клавиатури, да не би пък някак моделите да са несъвместими в общност с принтера. 

Но не, и не. 

Френдове, само да кажа, на които съвети ваши не съм отвърнал, то е понеже съм пробвал, но безуспешно. Не допускайте, че не съм прочел.

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Iztre6tel, лятото и от тогава насам още веднъж точно след ъпдейт на 10-ката и аз имах проблем с принтера (HP 1018 е моя) показваше го като ofline. При мен тръгна сравнително елементарно. uninstal, рестарт на компа след това, scan for hardware changes след като си добави драйверите отново си печата.

Проблема при теб явно е по-сериозен. Мисля, че и при теб са дошли от някой ъпдейт на 10-ката.

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 15.10.2018 г. в 16:16, Iztre6tel написа:

...Свалих харда, поставих нов, инсталирах прясно копие на ХР...

А прясно копие на някоя по-нова ОС, дори и 10-ка? В опциите на USB портовете за контрол на захранването, да не би да е зададено да изключва, за да пести енергия? Единственото, което ми идва наум, е самият USB порт да не подава достатъчно захранващо напрежение на принтера поради амортизиране на захранващата схема. Въпреки, че е с отделно захранване... Пробвай с друг кабел, в други USB портове, да го включиш през USB хъб...

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 минути, badsector написа:

А прясно копие на някоя по-нова ОС

 

на 15.10.2018 г. в 16:16, Iztre6tel написа:

инсталирах прясно копие на ХР само за проба, компът пак не видя принтера.

Принтерът не е точно първа младост като модел.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)
 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

bobivg, небето да те поживи, че ми припомни. СЪЩОТО се случи и при мен. Принтерът си бе там, но офлайн. Бях забравил това. И аз съм мн предпазлив, абе направо страхлив, и затова супер внимателно извадих кабела за данни и го поставях по портовете. Не получих реакция и едва тогава наченах описаното по-горе. 

Пичове, само да ви благодаря влезнах. Компютърът си работи кротко на съседно бюро, печата и с USB, 3 в 1 мастилено струен, пак на НР, отделно му е закачен и мактричен EPSON  на принтерния порт. Принтерът проблемен, пък, сега си работи и той съвсем в норма. Изведнъж се сетих нещо, което ме смути, е че не тръгна от първия път. Аз съм яко мързелив и искам устройствата да не ме занимават със себе си, тоест, да не са некфи своенравни. Закачам, минута за драйвер, пробна страница. Всичко друго ми образува нерви. Та затова забелязах че не зацепи от пърия път. Включих го, на компа светна като ново устроство, все едно виртуално СиДи, та от там ми предложи да пусна изпълнимия файл за инсталация. Разреших му, уж вс бе точно, пусна тест страница. И при следващ рестарт по друг повод, гледам, принтерът пак свети като офлайн. Мамка му и прасе, ядосах се, повторих процедурата и вече няколко дни всичко е точно, играта спи. 

Та така, благодаря ви, може темата да ходи в небитието. 

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Казваш, че HP тръгна на Fujitsu?

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)
 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

да, тръгна без прлоблем, мастилен е, но пак е USB. 

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.