Премини към съдържанието
Varadin Angelov

Соцът и „изобилието“: В действителност ли живяхме по-добре преди 1989 г.?

Препоръчан отговор


Соцът и „изобилието“: В действителност ли живяхме по-добре преди 1989 г.?

29 години по-късно соцносталгизмът продължава да е актуален

Автор: Адв. Станислав Станев                  14:00, 11.11.2018

https://trafficnews.bg/istoriya/sotsat-i-izobilieto-deistvitelnost-li-zhiviahme-po-dobre-121496/

 
Соцът и „изобилието“: В действителност ли живяхме по-добре преди 1989 г.?
 
 

Десети ноември е повод за всеки човек да поразсъждава какво се случи на тази дата, през 1989 и за добро или за лошо беше тази случка. Дълги години съм се изкушавал на днешния ден или пък на 09 септември да казвам мнението си. Днес бях решил да се въздържа, но ... тази статия „угаси“ въздържанието ми.

Виждам, че 29 години по-късно соцносталгизмът продължава да е актуален и затова се изкушавам да разкажа на тези, които не са живели тогава какво точно НЕ СА загубили.

Цените на стоките и дефицитът

Често споделяна мантра е колко била цената на баничката, на хляба, на бозата, на лимонадата и колко била заплатата. Ами да... толкова бяха цените, ама колко от вас карат живота си на баничка и боза? А колко се изкушават да си купят нещо различно?

Извън баничката и бозата, може да се каже, че народът живееше в условията на турболентен дефицит. Защо турболентен ли? Ами защото магазините бяха празни. В джоба си имаш пари, ама няма за какво да ги похарчиш освен за боза, баничка и кисело мляко. Затова и всеки се ослушваше кога ще „пуснат“ (забележете „ПУСНАТ“) нещо дефицитно, за да се нареди на опашка. А дефицитни бяха почти всички стоки, за които можете да се сетите и които днес, като влезете в магазина, приемате за даденост. Например:

(не само) Банани. Бананите се появяваха малко по-рядко от веднъж годишно. И ако знаете какво ставаше ... опашка, на която има няколкостотин човека. Всеки ръга с лакти да изблъска другия и да се пререди. Не че нещо, ами ако не прередиш другаря, може да не остане за теб. Банани преди 1989 бях виждал само веднъж. В детската градина ни донесоха по четвърт парче. Но аз не знаех какво е това и какво да го правя. Следващия път банани видях някъде около 1990 година. Ананас не помня кога видях за пръв път на живо, мисля, че беше около 1991 година, но за разлика от банана го познах, защото наскоро бях прочел „ИЗГУБЕНИЯТ свят“ и там имаше картинка как един от главните герои яде ананас, та бях питал какво е това нещо.

В общи линии, по бай-Тошово време за всичко по-различно от боза, баничка и сирене се чакаше на опашка. Дори и за хляба. Не знам как е било другаде, но в родния ми град много добре знаехме кога ще докарат хляба в хлебарницата и се извиваше една опашка ... около 45 минути И ние, малките на опашката, редовно бяхме настъпвани и изблъсквани от големите, които все бързаха за някъде. Я влезете сега в Билла, в Лидъл, Кауфланд или просто в кварталната бакалия? Има над десет вида хляб, нали? И го купувате, без опашки, нали? Има, защото живеете след 1989 година.

За много неща мога да разказвам колко бяха дефицитни, ама ще отиде, колкото „Война и мир“, така че ще се спра на някои отделни моменти, които интересуваха нас, младите.

Безалкохолни просто нямаше. Често си спомням за един случай около 1987, когато някой от родата беше чул, че е „Халите“ ще ПУСКАТ безалкохолно. Та, бях натоварен с 10-ина празни бутилки и важната задача да чакам. Чаках, чаках, а с мен чакаха още десетки, дето бяха дочули, та ... след дълго чакане, горд като цар Освободител се отправих към вкъщи с пълни чанти с нискокачествено безалкохолно.

Специално място заемаше Кока колата – другарите ни просвещаваха, че не трябва да се пие, защото гадните капиталисти са сложили в нея отрова, а те си жмуцаха с литри, а ние преглъщахме и живеехме със спомена как някога, някъде сме успели да изпием няколко глътки.

Много по-късно ми попадна някаква книга със спомените на комунистическия функционер Огнян Дойнов, в която се обясняваше защо нямаше безалкохолни.

Шоколадът. Обичате ли да ядете шоколад? И аз много го обичам. Преди 1989, обаче, шоколадът се появяваше веднъж-дваж годишно, а през останалото време преглъщахме някакъв горчив марципан. Имаше едни „корекомски“ яйца, които бяха мечта за огромната част от децата. До тях можеха да се доберат само тези, чиито родители са били „пуснати“ да работят навън за малко и се бяха върнали с долари. Корекомските яйца имаха шоколадова обвивка и вътре играчка. Огромната част от децата само преглъщахме и си мечтаехме да имаме такова нещо, ама ... родителите ни нямаха долари, а човек не можеше да си ги купи с левове. Днес всеки от нас, когато си поиска, може да отскочи и да купи, колкото си иска от същите тези яjца – Kinder surprise.

Работихме ние, строяхме социализЪма и всеки от нас си мечтаеше да има нещо вносно. Под вносно се разбираше нещо, произведено от прогнилия капитализъм и по този повод прилагателното „вносно“ означаваше едно ниво повече от свръх качество. За да ме разберете какво имам предвид, ще ви разкажа за една моя учителка. Тя се хвалеше, че една нейна роднина успяла да иде в Гърция и се върнала с някакво много скъпо масло, което било в някаква прекрасна кутия. И като свършило маслото нейната роднина и подарила кутията и учителката ми си държала в нея бижутата.

Ако още не сте схванали, въпросната роднина е купила от Гърция някакъв маргарин и после моята учителка получила кутията и толкова беше горда, че я притежава, че си държеше бижутата вътре. Иначе казано, на фона на една изостанала държава от капиталистическа Европа, каквато е Гърция, ние бяхме едно аборигенско общество, което също като туземците се радва на стъкълца (или на пластмасови кутии от маргарин).

Книгите

Често чета как едно време се четяло, ама четяло, пък сега ... Какво, обаче, се четеше. Качествената литература беше рядкост. „Пускаха“ я инцидентно и ако успееш да се вредиш да си я купиш, ти я продаваха в комплект с една камара комунистически умнотии.

Не разбирате ли? Сега ще ви обясня. Ако вземем, например „Отнесени от вихъра“ (една книга, която днес не говори нищо почти на никого, а тогава беше ценна, като ръкописите на мъдреците). Та същата тази книга, поради факта, че е нещо по-различно от спомените на тоя или оня партизанин или партиен секретар, можеше да си я купиш, след като чакаш на опашка и при условие, че заедно с нея ще си тръгнеш с още една камара тъпизми, дето са ги отпечатали в десетки хиляди бройки, ама никой не ги купува.

Бригадите

Чували ли сте за бригадите. Ех, колко хубаво било. Хубаво, ама защото хората са били млади. И сега въздишат по тази младост. Какво всъщност са представлявали тези бригади?

Тъй като високоразвитото комунистическо общество така и не успя да се организира да функционира нормално, му трябваше резерв. Вземаме, да речем, еди кое си село. Там трябва да се събере сеното, ама нещо не се справят. И ... какво се случва. Хващат и организират хората на бригади – пращат ги да ходят да берат плодове или зеленчуци, да събират картофи или пък сено. И, няма не искам, няма недей. Отърване от бригадата нямаше – отиваш там и бачкаш. А това, че вечерно време, след непосилния труд, си успял да целунеш другарката, или си дрънкал на китара, ти остава спомена от времената, в които си работил ангария. Защо ангария? Ами наскоро с един мой приятел си говорихме за онези времена. Задължили го да отиде на бригада в село Стоките и за един месец работа му дали 1,86 лева. На въпроса му „защо толкова“ получил отговор „ами тук си спал, ял си и това се приспада“. Спал си и си ял, ама ако си искал да си стоиш вкъщи и да си почиваш – не може. Партията е разпоредила и трябва да се работи! Пък заплащането ... колкото са преценили другарите.

Тук е мястото и да се сетим за чинията на Бузлуджа. Събират се всяка година бесепарите там, въздишат, искат си я, ама тя не е тяхна. Когато партията реши да я строи, тя изнуди хората да си купят „марки“ и с парите от тези зорноволно продадени марки финансираха капището. И, да не си мислите, че е като сега. Като ти кажат да си купиш марки (или там, каквото), нямаш избор – купуваш си. А че си искал да си купиш нещо друго – партията не я интересува. Да не говорим и че нямаше какво, защото всичко беше дефицитно.

Евтините почивки и тяхната достъпност

Една от често срещаните мантри е, че почивките били почти без пари и колко било хубаво. Да, така е, почивките бяха без пари, ама не всеки можеше да се вреди за „карта за почивка“. Защо ли? Ами защото легловата база не беше достатъчна. И ако искаш да идеш на море, трябва да пуснеш връзки, да се надяваш да изпадне някоя карта или ... просто да се натовариш с цялата покъщнина и с домочадието, да идеш до Варна или Бургас и да се надяваш да намериш някоя баба или дядо да ти даде стая под наем.
Ако пък случайно си се добрал до карта, спиш в едно миризливи, амортизирани бунгала или почивни станции, в каквито днес и за един лев на вечер няма да идеш.

Гледате картичките от Слънчака и Албена нали? Въздишате колко било хубаво през комунизЪма. Хубаво, ама на Слънчака и Албена простосмъртни не пускаха. Там беше само за чуждестранни туристи, щото плащаха в долари и марки. Да почиваш по време на сезона в тези два курорта, означава, че или си имал чичо партизанин, или леля ятак или ... просто обичаш да разказваш врели-некипели.

Здравото обслужване

Здравното обслужване се осигуряваше от интелигентни специалисти, които не разполагаха с нужниие лекарства, препарати и инструменти и лекуваха при условия, които в нормалната част от планетата са били актуални около 50-те години. Баба ми ми е разказвала как са докарали една почти безнадеждно болна жена пред квартирата им в Тутракан и са я оставили отпред. Лекарите не искали да я поемат, защото се чакало да умре, та близките ѝ решили да я остават пред дома на дядо ми (също лекар), белким се смили. Жената оцеляла, ама знаете ли защо? Дядо ми бил чувал, че в Западна Европа имало антибиотик, за такива тежки случаи. Казал на близките на жената, те дали семейното злато на моряците (от корабите по Дунав, които минавали през Тутракан) и така – от Виена получили антибиотика. Пациентката на дядо ми оцеляла, ама колко не са имали нейния късмет ...

И като си говорим за здраве ... постоянно някъде около нас се говори за раково болни. Всякакви забавни клакьори обвиняват за това ГМО-то, кемптрейлса и т.н., ама истината е другаде. През 1985 гръмна АЕЦ -а в Чернобил. И БКП вместо да каже на хората да се скрият, си замълча. Резултатът беше, че милиони хора ги окъпа радиоактивния дъжд (защото манифестациите бяха задължителни) и ядоха радиоактивни марули. И днес ... в онкологичните отделения гледаме резултатите. А тези, дето скриха истината? Те се покриха в бункерите, ядяха консерви, пиеха бутилирана вода и садистично гледаха как непредполагащите нищо обикновени хора са подложени на радиация.

Пътуванията и откритият лист

Ходите ли на почивка в Гърция, в Турция, или пъл в Италия, Австрия и т.н.? На много от вас Аспровалта Кавала и селцата в Халкидики са им като за „добър ден“. Ходите, ама тогава не можеше. Не само че не можеше да се иде в капиталистическа страна. Не те пускаха и да я доближиш, даже.

Ако искаш да се разходиш до Русе, нямаше проблем (щото зад голямата вода пак е комунизъм и мизерия), ама да идеш до Свиленград (да речем)... трябваше да идеш в милицията (така казваха на полицията тогава), да поискаш „открит лист“. И ако те одобрят може да идеш, иначе те връщаха. Защо ли? Ами за да не вземе някой да избяга от комунистическия рай.

Гледали ли сте колажите във фейса, че по време на Народната република по границите се стреляло? Така беше стреляха, ама по бягащи от България. Защото това, в което БКП беше превърнала в Родината беше такова, че много хора искаха да избягат, ама на чужденците и през ум не им идваше да се напъват да идват.

Много мога да пиша и все ще е същото. Затова искам да резюмирам. Много от зрелите хора въздишат по комунизма, защото са били млади. Само че ако се върне комунизма, те няма да станат пак младите, ще се върнат мизерията, опашките и дефицита.

Затова, вдигнете едно „наздраве“, че живеете след  НРБ и теглете благословията на всеки, който иска да ви убеди, че трябва да върнем „старото“.

Адв. Станислав Станев

Чудесна статия, мога да добавя още неща - убийството на Родолюбието с криворазбрания Интернационализъм; манифистациите, събранията и изборите под строй; замяната на християнския морал с измисления и фалшив соц. морал, дето напористи "другари" можеха да ти отровят живота, щото не мислиш успоредно на Партията. Те и дечицата им сега ни разказват играта. И те съсипаха страната ни, не демокрацията, която няма и да видим, докато няма лустрация). Има една велика мисъл: "Свободата, Санчо, е най-великото благо!" Ама как да я знае човек, дето погледът му е забит в миналото и салама...

 
 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пишеш глупости. Нямало безалкохолно и шоколади. :lol6:Дори не знаеш какво е било при социализма. Няма как и да разбереш кои са му лошите страни, добрите също. Вземи излез малко сред природата!!

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 минути, Емил Костов написа:

Пишеш глупости. Нямало безалкохолно и шоколади. :lol6:

Тоя че пише глупости и е копипейстър е ясно. "Бъмбълби-радио" по форумите. Където не е наритан

Но ако помниш, от шоколдите уважавахме руските, а безалкохолното ... ех... кокакола екстрат  бе в ролята на сватбен подарък... Смятай... :)

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
току-що, miro20 написа:

Тоя че пише глупости и е копипейстър е ясно. "Бъмбълби-радио" по форумите. Където не е наритан

Но ако помниш, от шоколдите уважавахме руските, а безалкохолното ... ех... кокакола екстрат  бе в ролята на сватбен подарък... Смятай... :)

 

Няма значение! Произвеждахме си го ние и го имаше. Сега не е руско ми е турско, немско и каквото се сетиш. А и за какво да го ритам. Той вече е...................

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 минути, Емил Костов написа:

Произвеждахме си го ние и го имаше.

кое ??


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)
преди 3 минути, miro20 написа:

кое ??

Шоколада и безалкохолното. Сега не го правим.  ДСО Българска Захар ги няма вече!!

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Странно.. Като малък никога не съм си мислил за "ДСО Българска захар :)
Признавам си... не съм и знаел че съществува тогава.

А сладкото си го бленувахме  като внос от СССР или тублерони от тираджии.

Не мислиш ли ?

 

пп

Малка порпарвка... Едно от най любимото ми бе сладко от шипки. То си бе българско.И сег амай го има, но вкуса е друг.

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е шоколад и безалкохолно сме имали - от наистина толкова много дефицитни стоки, как пък се спря баш на шоколада и безалкохолното? И тъкмо, защото, ако не друго то поне шоколад имаше, още невръстен хлапак бях, когато баща ми ме информира за остроумието на Мария- Антоанета с тази разлика, че в нашия случай, като нямаме хляб, ще ядем шоколад.

При толкова много кирливи ризи на соца, не разбирам, защо трябва да се измислят фалшиви такива - два пъти в годината сме били яли шоколад ......аз още, като дете си прецаках зъбите от много шоколад, този разправя, че било нямало.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Някои около 40 годишни дришльовци не осъзнават, че този строй е просъществувал доста години, а не само 80-те.

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, miro20 написа:

Но ако помниш, от шоколдите уважавахме руските

Дрън дрън Ярина, фин млечен от 65 стотинки.
Тоя помниш ли го? По нашенски няма как да стане.
1271700380_fin-mle4en-polgara-1.jpg
А бонбоните бяха 3.20 от тоя сорт. Иначе имаше разни Амфора по 1,60 ама бяха с пълнежи.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 24 минути, Jorge написа:

Някои около 40 годишни дришльовци не осъзнават, че този строй е просъществувал доста години, а не само 80-те.

 

 

Просто това (да не дойде 10 ноември), нямаше как да се случи! Още Бжежински предрече че социализма ще се срине защото е нерентабилен. Няма как с телевизори „Велико Търново“ с японски кинескопи да излезеш на свтовния пазар! А ако не си на световния пазар значи си битпазар и икономиката си отива „на кино“.!Просто комунистите които ходеха и на запад, го разбраха много много по-рано от обикновените хора – че държавата ще фалира, и се подготвиха овреме! На 9 ноември откраднаха 10 милиарда от паричките на данъкоплатците и забиха за Австрия. Мина време, страстите утихнаха и те се върнаха като чуждестранни инвеститори. Затова сега са най-богатите в България. И такаааа смениха обществения строй – станаха капиталисти, но не можаха да си сменят соц. манталитетаааа. Защото както казваше Бжежински(бог да го прости) манталитета в бившите соц. страни ще се промени след…. 100 години. Но не само на бившите комунисти, но и на всички нас – и чак тогава ще има и разстеж!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Jorge написа:

Някои около 40 годишни дришльовци не осъзнават, че този строй е просъществувал доста години, а не само 80-те.

В статията се разказва как автора висял на опашки за кока кола и шоколад през 1987г. - в " Халите", каквото и да е това халите. А ако ще си говорим за началото на строя - тогава дефицит на стоки е било далеч не само в България.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Varadin Angelov написа:

Защото както казваше Бжежински(бог да го прости) манталитета в бившите соц. страни ще се промени след…. 100 години. Но не само на бившите комунисти, но и на всички нас – и чак тогава ще има и разстеж!

Т.е. след 100 години ще има кадърни политици в България? Може да се пробваш и ти за годините (и поне малко да погледнеш критично на казаното от друг, пък бил той и смятан за авторитет някъде си).  Попитай някой американец как е живял преди 89-та, дали е живял по-добре от сега. Проблемът не е в строя, проблемът е в управлението. А една от тезите на соца е "кадрите решават всичко". И за съжаление е така (с идеята да са кадърни и разни други личности характеристики, нещо което нашите политици нямат).

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, Varadin Angelov написа:

Няма как с телевизори „Велико Търново“ с японски кинескопи да излезеш на свтовния пазар!

И що да няма как, можеш ли ми обясни, при все факта, че има марки телевизори, които ползват панели на други производители? Такава практика беше съвсем обичайна и при кинескопите.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, miro20 написа:

Малка порпарвка... Едно от най любимото ми бе сладко от шипки. То си бе българско.И сег амай го има, но вкуса е друг.

Сладко от шипка - домашно производство от около 7 кг шипка направихме около 1,5 кг сладко, ама вкуса го правиш според собствения си вкус и единствената добавка е захарта. Останалото е натурално. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 11 часа, Varadin Angelov написа:

Соцът и „изобилието“: В действителност ли живяхме по-добре преди 1989 г.?

29 години по-късно соцносталгизмът продължава да е актуален

Автор: Адв. Станислав Станев                  14:00, 11.11.2018

https://trafficnews.bg/istoriya/sotsat-i-izobilieto-deistvitelnost-li-zhiviahme-po-dobre-121496/

 

Соцът и „изобилието“: В действителност ли живяхме по-добре преди 1989 г.?

 
 
 
 
Господин авторе! Хубаво си пеиснал статия на някой твой колега - трол, но както се прави сега и се казва, вадиш съдържание от контекста! Да беше пейснал и други коментарите под статията! И понеже си цитирал избирателно, ще го направя и аз!
 
 други
45344795_2540671519278151_28898448178507
 
Dida Spasova
Преди демокрацията опашки за хляб нямаше. Магазините получаваха топъл хляб сутрин и след обяд. Кремвиршите и саламите бяха по-вкусни. Е, луканка трудно се намираше, но нямаше хрущяли и жили, като днешната. Газирано имаше навсякъде в хранителните, зеленчуковите магазини и в сладкарниците. Имаше лимонада, етър, сайдер, няколко вида швепс, само кока-колата се намираше трудно. Нямам спомен да съм чакала на опашка за храна или газирано. Истина е, че банани и портокали имаше само около Нова година, но и сега предпочитам ягоди, дини и ябълки. Единственото лошо беше, че не можехме да излизаме в "западни" страни. Добре, че отвориха границите, защото с тези доходи в България не можем да си позволим да отидем на почивка дори за седмица, а преди 1989 год. ходихме за две.
 

Вашите коментари през Trafficnews.

 Най-нови Най-стари Най-харесвани Най-нехаресвани 
коментар

Данаил Главчев 15:28, 12.11.2018

ами по соца поне е нямало такива опашки за храна. с тази снимка ви казвам "МНОГО ПОЗДРАВИ ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА"

 Харесвано от 0 души
 
 
коментар

Elena Tepavicharova 16:12, 12.11.2018

Абе Божков много са ти набивали в главата лъжи как може да бъдете толкова наивни

 
 

Денислав 16:18, 12.11.2018

Аз не съм живял по времето на соца, но г-н Станев е прав. Сега има всичко: банани, портокали, коли, секции и пр. Въпроса е можем ли да си ги купим, г-н Станев? Тези стоки сега не са дефицит. Дефицит са парите. Могат да си ги купят тези, които благодарение на падането на комунизма разсипаха и разпродадоха България. Яд ме е за това, че дори и в краденето не ги бива, защото разпродадоха заводи, земи и пр. за жълти стотинки, а можеха хубаво да се нагушат. СТАВАЙ БЪЛГАРИНО! СТАВАЙ, СЪБУДИ СЕ, ЗАЩОТО СЛЕД ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИ ПРОСТО НЯМА ДА ИМА.

ай сиктир 14:17, 11.11.2018

ПЛАТЕНА СТАТИЯ ОТ ПОРЕДНИЯТ ПОМИЯ

 
 

ай сиктир 14:21, 11.11.2018

ЕЙ ПОМИЯР. ХРАНАТА БЕШЕ ХРАНА А НЕ КАКТО СЕГА В КАПИТАЛИЗМА -ПЕЧАЛБА ЗА СМЕТКА НА КУПУВАЧА. ИМАШЕ РЕД . НАРКОТРАФИКАНТИ И СВОДНИЦИ ВЛИЗАХА В ЗАТВОРА. ПО УСЪРДНИТЕ В БЕЛЕНЕ. ИМАШЕ МИЛИЦИЯ КОЯТО ПОСТАВЯШЕ МАНГАЛИТЕ ТАМ КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО. ИМАШЕ ПО ДВЕ СЕДМИЦИ ПОЧИВКА МОРЕ И ТОЛКОВА ПЛАНИНА ЗА 90 ПРОЦЕНТА ОТ НАРОДА.ИМАШЕ РАБОТА ЗА ВСИЧКИ. ЕДИНСТВЕНО КОЕТО НЯМАШЕ БЯХА БАНАНИТЕ. ВИЕ ПЕДЕРАСТИТЕ ЗАРАДИ ТИЯ БАНАНИ СМЕНИХТЕ ВЛАСТТА.

 
 

Стамат 14:27, 11.11.2018

1980 година съм роден. Статията е тенденциозно написана, с цел заблуда. Спомените ми са малко, но затова силни. В къщи винаги имаше всичко и по много. Банани и кола имаше рядко, но българските плодове бяха на всякъде! Качествени, истински и вкусни. Колбасите бяха от месо! Абсолютно всичко беше КАЧЕСТВЕНО! Аман от адвокати, политици и изпечени мошеници, обясняващи колко лошо е било тогава. Няма да сте живи, за да има кой да заблуждавате с лъжите си!

 
 

Лари 14:34, 11.11.2018

Поредния тъп платен помияр!! Живял съм тогава и много добре знам какво беше!! Тъпак!! Когато бутнахте Тошо, и дойде "демокрацията" такива като мен се възползвахме от анархията.. Кинти излизаха от всякъде за сметка на работещите нормално... Не съм беден.. Богат съм сега.. Но мечтата ми е да се върне онова спокойно време!! Само болен мозък може да каже че сега се живее по добре от тогава!!

 
 

Кькдк 15:24, 11.11.2018

Абсолютни глупости!!!! Явно писалият тази статия е слушал от легенди “недоволни”. Ходи си яж бананите, пий си безалкохолното, и никога повече не пиши статии.

 

Todor-Emiliya Markovi 18:34, 11.11.2018

А защо трябва непременно да е или соца или сегашният хал? Аз определено не милея за онова време, нито смятам, че е било по-добре. Нито пък харесвам сегашното мафиотско положение. Мисля, че трябва да се състедоточим върху трета опция и да се стремим към нея, вместо да спорим по-добре ли беше всички да ни стрижат и да ни режат ноктите или сега е по-добре, когато семейно ходим на коло маска и да си скубем веждите...

 

Иван 17:34, 11.11.2018

Толкова фалшива статия, браво. Явно този който я писал, няма никаква представа как се живяло по онова време. Като че ли сега се тъпчеш с банани, и купуваш всичко което има в магазина!

 Харесвано от 2 души
 
 
 

Gordy 17:47, 11.11.2018

Този който е писал статията е долен лъжец Като че ли сега се тъпчеш с банани, купуваш всичко което видиш в магазина

 
 
 
 

Svetlana Ivanova social_traffic_icon.svg 20:56, 11.11.2018

Очевидно е че някой неорекъснато се въодушевява от безумните сравнения между "онова" и "това" време! Само дето все се "пробутват"... банички, боза, банани... и изобилието от "боклуци" днес! Само че, има неща които правеха хората щастливи.. Добрите отношения, милите съседи, веселия смях, безгрижните игри, истинските емоции, незабравимите празници... и всичко това макар и да съществуваше в една матрица... бе по-добро от ширещия се фалш и злоба в днешното "модерно" общество!

 
Интересно ми е този 

Адв. Станислав Станев

*Юристът е член на Пловдивската адвокатска колегия, доктор по международно право и международни отношения и автор на TrafficNews.bg.

на колко е години?  Ако помни тези години значи не е млад нали?  А кога е станал адвокат, дали тогава или сега?

Дали е учил по онова време и е "харчил държавни пари" защото образованието е било безплатно, или е учил СЕГА, и явно е отделял пари от закуските си (баничките и бозата) за да се изучи!?

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 17 часа, BMW Маниак написа:

Дрън дрън Ярина, фин млечен от 65 стотинки.
Тоя помниш ли го? По нашенски няма как да стане.
1271700380_fin-mle4en-polgara-1.jpg
А бонбоните бяха 3.20 от тоя сорт. Иначе имаше разни Амфора по 1,60 ама бяха с пълнежи.

И какво "дрън дрън" ??  не съм отричал че е имало И такъв шоколад. Ама ей тей да си "дрън дрън"  -чиш :) :)  

За японските кинескопи... много просто.. продавай където и както искаш, никой не епречел . Проблемите бяха поне два - лиценз който не знам дали е даван за производство и препродажба, и това до колко са качествени сглобките и "измислените" модели. Сещам се за един хибрид цветен  "хоризонт" , който постоянно се чупеше , изчезваха цветовете и т.н.

Кой навън  ще си купи такова ??? Особенно както знаем че повечето, да не кажа всичкото техника в соца е крадено от Запада. И телевизори, и първите електронни игри, и ютии и каквото се сетиш.

И последния проблем е маркетинга, по точно липсата на такъв . Не може да планираш производство на черно бели телевизори за петилетка, след като прогреса налага цветни след година.

Тромавата соц икономика буксуваше и заради липса на такава гъвкавост.

 

  • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 минути, miro20 написа:

Кой навън  ще си купи такова ??? Особенно както знаем че повечето, да не кажа всичкото техника в соца е крадено от Запада. И телевизори, и първите електронни игри, и ютии и каквото се сетиш.

И последния проблем е маркетинга, по точно липсата на такъв . Не може да планираш производство на черно бели телевизори за петилетка, след като прогреса налага цветни след година.

А сега яко продукция за към запада и здраво маркетинг. Не може да се смогне на потреблението от запад.
Аве яко производство кипи в родината под управлението на демократите от ГЕРБ.

  • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 21 минути, BMW Маниак написа:

А сега яко продукция за към запада и здраво маркетинг. Не може да се смогне на потреблението от запад.
Аве яко производство кипи в родината под управлението на демократите от ГЕРБ.

Никой не може с магическа пръчка да ти построи заводите и технологиите.

Всъщност, благодаря за жокера... Нали се сещаш оплюваните Ран и Ът. Които ако им следвахме съветите, щяхме да сме може би ХонКонг или Сингапур на Балканите.

Защото именно те са съветвали освен нас , и жълтурковците.

Ама тук си имаме комунисти които  се уплашиха от такива реформи, полюха с фейк пропаганда икономистите и съветите им, и в резултат виж къде са "онея" със сламените колиби преди 30г, и къде сме ние.

Можеше.. прав си .... можеше "яко продукция" и здраво маркетинг. И нямаше да ни насмогват както казваш.

 

  • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 минути, miro20 написа:

Ама тук си имаме комунисти които  се уплашиха от такива реформи, полюха с фейк пропаганда икономистите и съветите им, и в резултат виж къде са "онея" със сламените колиби преди 30г, и къде сме ние.

На Борисови ООД все комунистите им виновни.

 

преди 5 минути, miro20 написа:

Никой не може с магическа пръчка да ти построи заводите и технологиите.

Но пък да ги закрият няма лабаво.

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, BMW Маниак написа:

На Борисови ООД все комунистите им виновни.

 

Но пък да ги закрият няма лабаво.

Просто ти дадох едно сравнение на база жокера който ти /видимо с насмешка /  сам спомена. Дали е можело или не да ги заринем.

Можело е. и още как... Както изригнаха Сингапур и Хонконг от сламени колиби. Буквално от сламени. и които ги съветваха оплюваните  със фейк пропаганда Ран и Ът за "плана им за съсипване на България".

Просто факт. Уви, тъжен факт и пример как тук нещата още дълго време няма да мръднат.

 

И тогава си бе все още Луканово време. Нямаше го батт ти Бойко дето ви е все в устата.

Не че сега са се махнали комунистите, още си живуркат в управлението и бизнеса. Но тогава си бе луканово време.

  • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 часа, miro20 написа:

И последния проблем е маркетинга, по точно липсата на такъв . Не може да планираш производство на черно бели телевизори за петилетка, след като прогреса налага цветни след година.

Тромавата соц икономика буксуваше и заради липса на такава гъвкавост.

Това беше основната причина, а не допълнителната - плановата икономика е неосъществима, дори на теоретично ниво; никой, никога не е успявал да обоснове достатъчно убедително, защо и как аджеба тази идея ще проработи. И на практика действително не проработва.

Но относно българо- японските телевизори - сори, ала дори на днешния пазар постоянно се котират разни евтинджоси и марки "от ден до пладне". Явно си има ниша, има си начини - ама нали най- лесно и бързо просто да замине всичко на скрап, що да се занимават.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 12 минути, sound написа:

Но относно българо- японските телевизори - сори, ала дори на днешния пазар постоянно се котират разни евтинджоси и марки "от ден до пладне". Явно си има ниша, има си начини - ама нали най- лесно и бързо просто да замине всичко на скрап, що да се занимават.

Защо "сори" ??

С такова мислене и до ден днешен ще си ревем за завода за ЦД-та :) Тъпо , но факт.

Ако китайците робуваха на такива стереотипи, никога нямаше да бълват през половн година нови технологически линии, нови заводи, нови поточни линии за телефони и т.н.  Нямаше и да са няй голям партньор на САЩ .

Нямаше да са такъв фактор на световно ниво.

Странно е че нашата пропаганда показва това в аспекта - ама вижте ги - те са комунистическа държава.

Абсолютно  тъпо сравнение и мислене.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Какъв комунистически Китай, какви партньори - говоря за стоки, които се произвеждат и в Турция, и Малайзия, и Тайван, и Тайланд,  дори и сред големите брандове се предлагат нискобюджетни стоки. Ако робуваха на твоите стереотипи, нямаше да си модернизират заводите, а да ги нарежат за старо желязо.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.