Премини към съдържанието
Varadin Angelov

Робският труд при комунизма – гордостта на „народната власт”

Препоръчан отговор


Хем плащаш данък, хем работиш 45 дни ангария, а после ти обясняват, че всичко било безплатно!?

https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/robskiyat-trud-pri-komunizma-gordostta-na-narodnata-vlast

Бригадирите Родината "изграждат"!

Бригадирите Родината "изграждат"!

26JAN2019

 

Биляна Амбарева

Какво построи "народната власт" по соца? "Хиляди заводи", пътища, болници... Започвам с вестник Работническо дело от 1974 г., в който се отбелязва първата копка на строежа на магистрала Хемус. За 15 години при тая "цъфтяща" икономика, кога "всичко си имахме" другаря Живков не успя да построи една магистрала, що така? 

brigadiri_rab_delo.jpg


Кой е строил в България?

 Ето ви малко данни, с които "другарите" все още се гордеят. Експозиция посветена на бригадирското движение в Историческия музей в Димитровград. Цитирам:
"На 5 август 1946 г. 2075 бригадири започват прокопаването на първокласен шосеен път през Хаинбоазкия проход. За периода 1946-1950 г. стотици хиляди млади хора участват в изграждането на едни от най-големите обекти в нашата страна. Изграждането на ж.п.линиите Перник-Волуяк, Ловеч-Троян, Самуил-Силистра, на язовирите „Копринка” и „Росица”, електрификацията на страната и др. На строителните площадка на Химическия комбинат, на Циментовия завод и на първите жилищни блокове в града, при прокарването на първите улици, при изграждане дигата на р. Марица, своят безвъзмезден труд дават над 45 000 младежи от цялата страна. Благодарение на бригадирското движение е изградена териториалната инфраструктурата на страната – построени са важни шосейни и железопътни линии, язовири, електроцентрали, далекопроводи, промишлени предприятия, обществени сгради, извършени са множество залесителни мероприятия и др. Голяма част от тези обекти се ползват и днес." 

45 години ни наливаха в главите как работниците се борили с капиталистите за по-големи надници, как са създадени профсъюзите и за борбата срещу детския труд. Четяхме Вапцаров и как се строи завод:

"Децата ни мрат
в задушната смрад
със жадни за слънце очи.
А ние? – Бездушно
превиваме врат
и мълчиме,
позорно мълчим.
Прокарахме мрежи
и в тях укротена тече,
да, нашата кръв
преминава. 
Със нокти дълбахме скалите.
В гранита тунели пробихме.
Опасахме с релси земята...."

Така, така, ама 

при "народната власт" сме строили заводи без да ни плащат

 Всичко е построено с безплатен робски труд, който наричаха "доброволен". 45-те хиляди младежи построили Хаинбоаз са работили безплатно, спали са в бараки и палатки, върху сламени дюшеци и 
без течаща вода и баня. Нещо като в плантациите в южните щати на САЩ, но при минусови температури през късната есен. 
В социалистическа България всичко построено от комунистите е плод не на държавата и развитата икономика, а на принудителен, безплатен труд! Гордостта на соца Циментовият и Химическият заводи са строени от бригадири! Една соц. лелка ми възрази, че "сме си строили за нас". Сериозно ли? Ами като сме си го строили, защо сме плащали данъци? 

brigadiri_1.jpg

В нормалните пазарни икономики, хората плащат данъци и държавата строи. При соца хем плащаш данък, хем работиш 45 дни ангария, хем после ти обясняват, че всичко било безплатно!? Най-обичах да слушам как капиталистите са експлоатирали детския труд, докато бачках на 16 години 45 дни в консервния комбинат в Стамболийски. Доброволно! Щото ако не отидеш "доброволно" в гимназията ти влиза в характеристиката. Ако си студент и не носиш удостоверение за участие в бригада не можеш да запишеш следващ семестър. Четох едно изказване във Фейсбук на Михаил Миков от БСП по повод годишнината от създаването на първата национална бригада - 5 август 1946 г : "Организираното бригадирско движение е доказало колко градивни могат да бъдат левите сили. Инфраструктурни обекти, ж.п. линии, язовири, заводи... цял град – това ражда трудът на този младежки и патриотичен устрем, променил облика на Родината. България от седемдесетте години на миналия век е продукт на усилията и приноса на всички българи в изграждането й." Човекът си го признава в прав текст! НЕ държавата, НЕ губещата "планова" икономика, НЕ помощта на Съветския Съюз, а безплатният ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН труд на хиляди български младежи! Докато те работиха без да им се плаща, 


други се гордеят с построено и приписват заслугата на партията

 и държавата. А "ентусиазма" на другаря Миков го имаше само във вестниците и в докладите на партийните събрания - всъщност всички псувахме. В заключението на своята реч другарят Миков казва: 
"Единство в името на обща справедлива кауза, ентусиазъм и солидарност в интерес на цялото общество. Ние трябва да променим тази страна и да възстановим връзките между хората и между народа и държавата". Ами възстановете ги, другарю Миков! Вместо да водите привържениците си на Бузлуджа на бира с кебапчета, съберете се под лозунга "Строим за Родината" и вървете да копаете на магистралата да дадете пример. После Ви чакат АЕЦ Белене, Южен Поток... Хайде, всички до един! Всичко в името на човека, всичко за благото на човека!

Вярно с действителността. Да превърнат българите в роби го можеха само те – комунистите. И да говорят днес простотии за "онова време", за Правешкия тъпанар, пак могат само те. В това отношение са уникални.Аз смятам за природно тъпи вскички хора, които вярват на комунисти.

Но иначе комунягите направиха хората каторжници и колхозници. Да не се окаже, че комунистическата власт е тормозила народа повече от османската. Защото само те национализираха, конфискуваха, изселваха и освен бригадирското движени, строителни войски с войници трудоваци са също толкова роби. Имаше и система от концлагери наречени ТВО, за смазване на част от обществото, несъгласни и непокорни, с различна гледна точка, някой казали виц или гледали чужда музика.

Статията е подписана и написаното в нея е самата истина. Но освен безплатния бригадирски труд имаше и други безплатни дейности. Например при регламентирана петдневна работна седмица в много заводи в които планът не вървеше се работеше в събота под формата на "съботник". Тези които бяха на норма им се плащаше за изработеното, а всички които бяха на почасово заплащане бачкаха "за Родину".

камунящината не може да съществува без безплатен (разбирай робски!) труд!

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Така е. Сега е съвсем различно...

Жить стало лучше, жить стало веселее

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сега пак работиш за 560 лева, от които чисто я ти останат 450, я не. В много малки изключения има и по-високи заплати, а над 1000 лева направо си е лукс. Просто в момента робството е малко платено, въпреки че като се платят сметките и нищо не остава.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сериозно???  И що са усмихнати тези девойки на снимката?? Глупако ти живял ли си през този строй и въобще знаеш ли какво е да вдигаш държава от смъртта. А мога да ти пратя снимки от преди 45 година как прародителите ми са живели в землянка и са спали над добитъка, за да ги топли, защото не са имали пари да си купят дърва. За храна няма да говорим! Лично ти отвинтвам главата. И благодарение на тези дето ти се усмихват на снимката ти в момента си седиш в комунистическото жилище, купено от мама и тати и постваш лайна.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В момента работя за 320 лева, чисти, а охранявам съоръжения за няколко милиона. Как си представят тези неща т.нар. работодатели - нямам си и идея...


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Едно време е било безплатно, сега всеки работи за пари... Освен теб, разбира се..., ти го правиш безплатно, за Родината...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не, лично трябва да ти отвинтя главата. Задължително. Интернет , а и светът трябва да се отърве от такива субекти като теб. Ще ми е по-леко

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Има хора, които са обречени да търсят виновника за собствената си нищожност, цял живот. Вътре в себе си те са убедени, че имат способности, но някой все им пречи да ги развиват. Разбира се те никога и нищо не могат да докажат. Могат само да постват статии от себеподобни и да ги обявят за доказателство.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Фалшивата сигурност и благополучие на това блато, в което тънехме толкова години, сега ни излизат през носа. Защото същите тези комунисти си организираха много удобен за тях "преход" към капитализъм, ограбиха страната и се превърнаха в едри капиталисти. При нас истински преход просто нямаше. Ченгетата от ДС и техните деца и внуци, бодигардове и приятели все още ни управляват и притежават. А хората се карат за политика и се разделят на БСП/ГЕРБ... Ами те са еднакви, имат общи фирми и ядат на едни софри, а в парламента се карат за пред хората, спазвайки старото правило "разделяй и владей" Това е истината.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, _слънце_ написа:

Има хора, които са обречени да търсят виновника за собствената си нищожност, цял живот. Вътре в себе си те са убедени, че имат способности, но някой все им пречи да ги развиват. Разбира се те никога и нищо не могат да докажат. Могат само да постват статии от себеподобни и да ги обявят за доказателство.

Не е важно дали автора търси виновник за някакъв провал в неговия живот. Важното е че такива теми подтикват хората да се замислят, какво се е случило по времето на комунизма. Много хора са загубили живота си през този период само, защото са били сметнати за политически врагове. Органите на реда са работили за мафията - БКП. Имало е диктатура. Партията е откраднала земята на народа и всякакви други богатства и ги е превърнала в роби. Убила е много невинни хора. Според мен това е бил един престъпен режим. Всеки ден българския народ е бил манипулиран, че живее в Рая. За този период може да се направи игрален кино филм и този филм да спечели оскар за най-добър чуждестранен филм. 

Тази статия е добре да се прочете от повече хора. 

"В нормалните пазарни икономики, хората плащат данъци и държавата строи. При соца хем плащаш данък, хем работиш 45 дни ангария, хем после ти обясняват, че всичко било безплатно!? Най-обичах да слушам как капиталистите са експлоатирали детския труд, докато бачках на 16 години 45 дни в консервния комбинат в Стамболийски. Доброволно! Щото ако не отидеш "доброволно" в гимназията ти влиза в характеристиката. Ако си студент и не носиш удостоверение за участие в бригада не можеш да запишеш следващ семестър. Четох едно изказване във Фейсбук на Михаил Миков от БСП по повод годишнината от създаването на първата национална бригада - 5 август 1946 г : "Организираното бригадирско движение е доказало колко градивни могат да бъдат левите сили. Инфраструктурни обекти, ж.п. линии, язовири, заводи... цял град – това ражда трудът на този младежки и патриотичен устрем, променил облика на Родината. България от седемдесетте години на миналия век е продукт на усилията и приноса на всички българи в изграждането й." Човекът си го признава в прав текст! НЕ държавата, НЕ губещата "планова" икономика, НЕ помощта на Съветския Съюз, а безплатният ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН труд на хиляди български младежи! Докато те работиха без да им се плаща, "

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не гледай какво станало някога, ами виж какво става сега! Ако ти не можеш да промениш това "сега", не смей да виниш онези дето не са могли да променят онова "някога".

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Денков най- добре да разкаже, какво лично той е строил през соца - безплатно и задължително, как е спял по палатки месеци наред само на хляб и вода, даже сол не са му давали. Хора, дето потни вода не са пили и от канцелария не са излизали, ще обясняват какъв робски труд бил по соца - пък после реве що си го ритнал.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване