Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Робският труд при комунизма – гордостта на „народната власт”


Препоръчан отговор


Хем плащаш данък, хем работиш 45 дни ангария, а после ти обясняват, че всичко било безплатно!?

https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/robskiyat-trud-pri-komunizma-gordostta-na-narodnata-vlast

Бригадирите Родината "изграждат"!

Бригадирите Родината "изграждат"!

26JAN2019

 

Биляна Амбарева

Какво построи "народната власт" по соца? "Хиляди заводи", пътища, болници... Започвам с вестник Работническо дело от 1974 г., в който се отбелязва първата копка на строежа на магистрала Хемус. За 15 години при тая "цъфтяща" икономика, кога "всичко си имахме" другаря Живков не успя да построи една магистрала, що така? 

brigadiri_rab_delo.jpg


Кой е строил в България?

 Ето ви малко данни, с които "другарите" все още се гордеят. Експозиция посветена на бригадирското движение в Историческия музей в Димитровград. Цитирам:
"На 5 август 1946 г. 2075 бригадири започват прокопаването на първокласен шосеен път през Хаинбоазкия проход. За периода 1946-1950 г. стотици хиляди млади хора участват в изграждането на едни от най-големите обекти в нашата страна. Изграждането на ж.п.линиите Перник-Волуяк, Ловеч-Троян, Самуил-Силистра, на язовирите „Копринка” и „Росица”, електрификацията на страната и др. На строителните площадка на Химическия комбинат, на Циментовия завод и на първите жилищни блокове в града, при прокарването на първите улици, при изграждане дигата на р. Марица, своят безвъзмезден труд дават над 45 000 младежи от цялата страна. Благодарение на бригадирското движение е изградена териториалната инфраструктурата на страната – построени са важни шосейни и железопътни линии, язовири, електроцентрали, далекопроводи, промишлени предприятия, обществени сгради, извършени са множество залесителни мероприятия и др. Голяма част от тези обекти се ползват и днес." 

45 години ни наливаха в главите как работниците се борили с капиталистите за по-големи надници, как са създадени профсъюзите и за борбата срещу детския труд. Четяхме Вапцаров и как се строи завод:

"Децата ни мрат
в задушната смрад
със жадни за слънце очи.
А ние? – Бездушно
превиваме врат
и мълчиме,
позорно мълчим.
Прокарахме мрежи
и в тях укротена тече,
да, нашата кръв
преминава. 
Със нокти дълбахме скалите.
В гранита тунели пробихме.
Опасахме с релси земята...."

Така, така, ама 

при "народната власт" сме строили заводи без да ни плащат

 Всичко е построено с безплатен робски труд, който наричаха "доброволен". 45-те хиляди младежи построили Хаинбоаз са работили безплатно, спали са в бараки и палатки, върху сламени дюшеци и 
без течаща вода и баня. Нещо като в плантациите в южните щати на САЩ, но при минусови температури през късната есен. 
В социалистическа България всичко построено от комунистите е плод не на държавата и развитата икономика, а на принудителен, безплатен труд! Гордостта на соца Циментовият и Химическият заводи са строени от бригадири! Една соц. лелка ми възрази, че "сме си строили за нас". Сериозно ли? Ами като сме си го строили, защо сме плащали данъци? 

brigadiri_1.jpg

В нормалните пазарни икономики, хората плащат данъци и държавата строи. При соца хем плащаш данък, хем работиш 45 дни ангария, хем после ти обясняват, че всичко било безплатно!? Най-обичах да слушам как капиталистите са експлоатирали детския труд, докато бачках на 16 години 45 дни в консервния комбинат в Стамболийски. Доброволно! Щото ако не отидеш "доброволно" в гимназията ти влиза в характеристиката. Ако си студент и не носиш удостоверение за участие в бригада не можеш да запишеш следващ семестър. Четох едно изказване във Фейсбук на Михаил Миков от БСП по повод годишнината от създаването на първата национална бригада - 5 август 1946 г : "Организираното бригадирско движение е доказало колко градивни могат да бъдат левите сили. Инфраструктурни обекти, ж.п. линии, язовири, заводи... цял град – това ражда трудът на този младежки и патриотичен устрем, променил облика на Родината. България от седемдесетте години на миналия век е продукт на усилията и приноса на всички българи в изграждането й." Човекът си го признава в прав текст! НЕ държавата, НЕ губещата "планова" икономика, НЕ помощта на Съветския Съюз, а безплатният ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН труд на хиляди български младежи! Докато те работиха без да им се плаща, 


други се гордеят с построено и приписват заслугата на партията

 и държавата. А "ентусиазма" на другаря Миков го имаше само във вестниците и в докладите на партийните събрания - всъщност всички псувахме. В заключението на своята реч другарят Миков казва: 
"Единство в името на обща справедлива кауза, ентусиазъм и солидарност в интерес на цялото общество. Ние трябва да променим тази страна и да възстановим връзките между хората и между народа и държавата". Ами възстановете ги, другарю Миков! Вместо да водите привържениците си на Бузлуджа на бира с кебапчета, съберете се под лозунга "Строим за Родината" и вървете да копаете на магистралата да дадете пример. После Ви чакат АЕЦ Белене, Южен Поток... Хайде, всички до един! Всичко в името на човека, всичко за благото на човека!

Вярно с действителността. Да превърнат българите в роби го можеха само те – комунистите. И да говорят днес простотии за "онова време", за Правешкия тъпанар, пак могат само те. В това отношение са уникални.Аз смятам за природно тъпи вскички хора, които вярват на комунисти.

Но иначе комунягите направиха хората каторжници и колхозници. Да не се окаже, че комунистическата власт е тормозила народа повече от османската. Защото само те национализираха, конфискуваха, изселваха и освен бригадирското движени, строителни войски с войници трудоваци са също толкова роби. Имаше и система от концлагери наречени ТВО, за смазване на част от обществото, несъгласни и непокорни, с различна гледна точка, някой казали виц или гледали чужда музика.

Статията е подписана и написаното в нея е самата истина. Но освен безплатния бригадирски труд имаше и други безплатни дейности. Например при регламентирана петдневна работна седмица в много заводи в които планът не вървеше се работеше в събота под формата на "съботник". Тези които бяха на норма им се плащаше за изработеното, а всички които бяха на почасово заплащане бачкаха "за Родину".

камунящината не може да съществува без безплатен (разбирай робски!) труд!

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • Отговори 121
 • Създадено
 • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Популярни публикации

Сериозно???  И що са усмихнати тези девойки на снимката?? Глупако ти живял ли си през този строй и въобще знаеш ли какво е да вдигаш държава от смъртта. А мога да ти пратя снимки от преди 45 година ка

Фалшивата сигурност и благополучие на това блато, в което тънехме толкова години, сега ни излизат през носа. Защото същите тези комунисти си организираха много удобен за тях "преход" към капитализъм,

ако го немаше робския труд при комунизма сега  капитализма немаше кво да крадне

Публикувани изображения

Сега пак работиш за 560 лева, от които чисто я ти останат 450, я не. В много малки изключения има и по-високи заплати, а над 1000 лева направо си е лукс. Просто в момента робството е малко платено, въпреки че като се платят сметките и нищо не остава.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сериозно???  И що са усмихнати тези девойки на снимката?? Глупако ти живял ли си през този строй и въобще знаеш ли какво е да вдигаш държава от смъртта. А мога да ти пратя снимки от преди 45 година как прародителите ми са живели в землянка и са спали над добитъка, за да ги топли, защото не са имали пари да си купят дърва. За храна няма да говорим! Лично ти отвинтвам главата. И благодарение на тези дето ти се усмихват на снимката ти в момента си седиш в комунистическото жилище, купено от мама и тати и постваш лайна.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В момента работя за 320 лева, чисти, а охранявам съоръжения за няколко милиона. Как си представят тези неща т.нар. работодатели - нямам си и идея...


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не, лично трябва да ти отвинтя главата. Задължително. Интернет , а и светът трябва да се отърве от такива субекти като теб. Ще ми е по-леко

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Има хора, които са обречени да търсят виновника за собствената си нищожност, цял живот. Вътре в себе си те са убедени, че имат способности, но някой все им пречи да ги развиват. Разбира се те никога и нищо не могат да докажат. Могат само да постват статии от себеподобни и да ги обявят за доказателство.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Фалшивата сигурност и благополучие на това блато, в което тънехме толкова години, сега ни излизат през носа. Защото същите тези комунисти си организираха много удобен за тях "преход" към капитализъм, ограбиха страната и се превърнаха в едри капиталисти. При нас истински преход просто нямаше. Ченгетата от ДС и техните деца и внуци, бодигардове и приятели все още ни управляват и притежават. А хората се карат за политика и се разделят на БСП/ГЕРБ... Ами те са еднакви, имат общи фирми и ядат на едни софри, а в парламента се карат за пред хората, спазвайки старото правило "разделяй и владей" Това е истината.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, _слънце_ написа:

Има хора, които са обречени да търсят виновника за собствената си нищожност, цял живот. Вътре в себе си те са убедени, че имат способности, но някой все им пречи да ги развиват. Разбира се те никога и нищо не могат да докажат. Могат само да постват статии от себеподобни и да ги обявят за доказателство.

Не е важно дали автора търси виновник за някакъв провал в неговия живот. Важното е че такива теми подтикват хората да се замислят, какво се е случило по времето на комунизма. Много хора са загубили живота си през този период само, защото са били сметнати за политически врагове. Органите на реда са работили за мафията - БКП. Имало е диктатура. Партията е откраднала земята на народа и всякакви други богатства и ги е превърнала в роби. Убила е много невинни хора. Според мен това е бил един престъпен режим. Всеки ден българския народ е бил манипулиран, че живее в Рая. За този период може да се направи игрален кино филм и този филм да спечели оскар за най-добър чуждестранен филм. 

Тази статия е добре да се прочете от повече хора. 

"В нормалните пазарни икономики, хората плащат данъци и държавата строи. При соца хем плащаш данък, хем работиш 45 дни ангария, хем после ти обясняват, че всичко било безплатно!? Най-обичах да слушам как капиталистите са експлоатирали детския труд, докато бачках на 16 години 45 дни в консервния комбинат в Стамболийски. Доброволно! Щото ако не отидеш "доброволно" в гимназията ти влиза в характеристиката. Ако си студент и не носиш удостоверение за участие в бригада не можеш да запишеш следващ семестър. Четох едно изказване във Фейсбук на Михаил Миков от БСП по повод годишнината от създаването на първата национална бригада - 5 август 1946 г : "Организираното бригадирско движение е доказало колко градивни могат да бъдат левите сили. Инфраструктурни обекти, ж.п. линии, язовири, заводи... цял град – това ражда трудът на този младежки и патриотичен устрем, променил облика на Родината. България от седемдесетте години на миналия век е продукт на усилията и приноса на всички българи в изграждането й." Човекът си го признава в прав текст! НЕ държавата, НЕ губещата "планова" икономика, НЕ помощта на Съветския Съюз, а безплатният ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН труд на хиляди български младежи! Докато те работиха без да им се плаща, "

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не гледай какво станало някога, ами виж какво става сега! Ако ти не можеш да промениш това "сега", не смей да виниш онези дето не са могли да променят онова "някога".

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Денков най- добре да разкаже, какво лично той е строил през соца - безплатно и задължително, как е спял по палатки месеци наред само на хляб и вода, даже сол не са му давали. Хора, дето потни вода не са пили и от канцелария не са излизали, ще обясняват какъв робски труд бил по соца - пък после реве що си го ритнал.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 5 месеца по-късно...

Много точно. Даже и Иванчо е по-умен от „учените“
„Учителка в час по биология обяснява теорията за еволюцията:
- Деца, според теорията за еволюцията човекът е произлязъл от маймуната в резултат на стотици хиляди години еволюция. Иванчо, разбра ли от къде е произлязъл човека?
- Да госпожо. Човекът е сътворен от Бога. Мама, така каза.
- Нищо не си разбрал Иванчо. Както обясних по-рано, човекът е произлязъл от маймуната. Сега разбра ли правилно Иванчо!
- Да госпожо. Разбрах, че Вие сте произлязла от маймуната, а мен ме е сътворил Бог.“

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Стига вече ревахте срещу тия комунисти, добре е, че са били те та се е изградило нещо и в България.
Аз съм малък за да помня много от това време, но все пак имам спомени от края на 80-те и беше много много добре : Баща ми е от северозападна България(Видин), там съм прекарал не едно и две лета при баба ми, нашето както всички околни села кипяха от живот, земята беше засята с всякакви култури които се гледаха от всички и от които всеки получаваше, имаше и хора които не участваха в кооперациите и си гледаха техни си ниви и никой не им е казвал копче, имаше градини пълни със зеленчук и бостани, беше пълно с деца и млади хора.
Сега всичко това е само спомен, региона се превърна в североЗАПАДНАЛА България, в града населението намалява с всеки ден, за селата да не говорим, там вече останаха само баби и дядовци, а в доста села няма никой, земята пустее, няма кой да я работи, днес в селото от което е баща ми няма дори доктор, а някога имаше, имаше и детска градина и училище и магазин... ...а сега само една полуработеща поща и една кръчма, всичко друго е разрушено а сградата на училището пустее...

От баба ми знам че преди войната и установяването на режима на комунистите България е тотална кочина, шепа хора са живяли добре най вече в София, а всички останали са се радвали когато е имало и просеник за ядене и както отбеляза някой по-горе повечето хора са живели буквално в землянки.

Баба ми е пратена да работи като слугинче още на 7 годишна възраст, работила не срещу пари а срещу това да я нахранят и така са били всички деца от обикновените семейства.
Така че не ми обяснявайте колко лоши били комунистите, а се огледайте днес каква в кочина живеете и погледнете качествените неща около вас кои са и от кого са създадени!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 4.02.2019 г. в 11:05, WhiteHart написа:

Фалшивата сигурност и благополучие на това блато, в което тънехме толкова години, сега ни излизат през носа. Защото същите тези комунисти си организираха много удобен за тях "преход" към капитализъм, ограбиха страната и се превърнаха в едри капиталисти. При нас истински преход просто нямаше. Ченгетата от ДС и техните деца и внуци, бодигардове и приятели все още ни управляват и притежават. А хората се карат за политика и се разделят на БСП/ГЕРБ... Ами те са еднакви, имат общи фирми и ядат на едни софри, а в парламента се карат за пред хората, спазвайки старото правило "разделяй и владей" Това е истината.

Споделям твоята гледна точка и ми се иска само малко, но с много важно нещо да те допълня: Явно всеки един от Вас е наблюдавал заседания от парламента. Кое от всичко до сега е най врапиращото според мен: Откриване на поредното Народно събрание.  Присъстващи - от 250 - 250  "избраници на народа". Гласуват си...ЗАПЛАТИТЕ! Всички са единодушни в тези минути - няма БСП, няма ГЕРБ, няма демокрасти,. Мине ли гласуването, отново като зверове се нахвърлят един срещу друг, и от ляво и от дясно. Следващите минути само чакат да им се съобщи за какво Европейският съюз е отпуснал нови пари и да се хвърлят при разпределението им. 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 8 часа, Bubbles написа:

Стига вече ревахте срещу тия комунисти, добре е, че са били те та се е изградило нещо и в България.

То оставаше и нищо да не са правили. А да не би в останалия свят да са седели на дърветата с бананите ??

Разликата от това което сме построили тук и това което "навън" е очевидна. Три фалита и десетилетия изоставане.

преди 8 часа, Bubbles написа:

Така че не ми обяснявайте колко лоши били комунистите, а се огледайте днес каква в кочина живеете и погледнете качествените неща около вас кои са и от кого са създадени!

Именно че докато няма ясен прочит на историята  ще се плещят такива носталгични "истории" по соца.

Всеки си има хубави спомени от детството, но какво знае едно дете, след като от най високо ниво са ни лъгали за "просперитета" на държавата ??

Стигате до там че когато това сега е ясно и категорично потвърдено от документите на самата ком.партия от секретни и др доклади  , продължавате  носталгично да отричате.

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 16 минути, miro20 написа:

 

Стигате до там че когато това сега е ясно и категорично потвърдено от документите на самата ком.партия от секретни и др доклади  , продължавате  носталгично да отричате.

 

A стига с тия "документи" бе! Ако те имаха някаква стойност, щяха отдавна да са в съда. И още по- отдавна в ръцете на ЦРУ, които назначават и уволняват политиците в България. След като те не представляват интерес за демократичните институции и новия ни най- голям брат, всеки с 2 грама мозък ще се сети, че това е така, защото тези "документи" са плод на принтера на разни денковци и са умряло четиво, щото и художествената им стойност като фантастика е много под нулата. Показателен също е и факта, че биват подхвърляни само в нета, където никой няма да тръгне да разобличава лъжи, относно една отминала епоха. А те лъжите са даже и удобни за сегашната.

Вдетинени дядки си играят на стражари и апаши. А те и стражарите и апашите си ометоха следите още преди 30 години, и автентичен уличаващ документ, ще видиш само насън!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 42 минути, miro20 написа:

Именно че докато няма ясен прочит на историята  ще се плещят такива носталгични "истории" по соца.

ами. когато започнах работа 78 г, чистата ми заплата беше 130лв...новобранец, без никакъв опит и стаж
една баничка, една боза и една вафла, беха 21 стотинки
кажи ми, днес, при любимата ти демокрация, като ги приведеш в проценти, какво би купил с минималната  заплата
днес, с тая демократична заплата ще оцеляваш на кисело мляко и хляб

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Радул написа:

A стига с тия "документи" бе! Ако те имаха някаква стойност, щяха отдавна да са в съда.

Ми те са си факт бре. И кого ще осъдиш ? Бай ти Тошо дето се е молил на Брежнев за поредната финансова помощ ли ?

Разсекретените доклади за нерационалното , некачествено и т.н. производство също са си факт.  Криенето на реалното положение, и диктувнаето на лъжи, също си е факт.

Ами  речта на самия Петър Младенов ? https://desebg.com/chestvania/2955--10-1989-

Знам че много мразите Антон Тодоров, но той е показвал всичките тези неща доста подробно, предаванията ги и ма в ютюба.

преди 1 час, дръндю написа:

ами. когато започнах работа 78 г, чистата ми заплата беше 130лв...новобранец, без никакъв опит и стаж
една баничка, една боза и една вафла, беха 21 стотинки
кажи ми, днес, при любимата ти демокрация, като ги приведеш в проценти, какво би купил с минималната  заплата
днес, с тая демократична заплата ще оцеляваш на кисело мляко и хляб

Дори не осъзнаваш че сегашната изкривена "демокрация" и "скъпотия" , е пряко следствие на фалиралия соц. Пряко.

Ако се радваш на изкуствено ниски цени , това е изключително плитко мислене. Ти не се замисляш че това не са реални пазарни цени , а изкуствени такива.

Както и билетчето от 6 ст. 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 18 минути, miro20 написа:

Дори не осъзнаваш че сегашната изкривена "демокрация" и "скъпотия" , е пряко следствие на фалиралия соц. Пряко.

Ако се радваш на изкуствено ниски цени , това е изключително плитко мислене. Ти не се замисляш че това не са реални пазарни цени , а изкуствени такива.

Както и билетчето от 6 ст. 

не приятелю
не осъзнаваш, че реалния доход на населението беше значително по-голям, от ежегодните очети
в социалната сфера, в здравеопазването, в обучението и тъ нъ
бяха част от дохода,  но населението не осъзнаваше, че получаваха много повече от това дето го пишеше във фишовете на заплатите
"безплатен обяд няма"
само че днес, малцина са тези, които имат "обяд"
днес е върло робство, такова, каквото дори през турско време не е имало, робство в съвременен вариант
не знам до къде ще доведе това, но се плаша за бъдещето 
страшното е, че става все по-зле
 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, дръндю написа:

ами. когато започнах работа 78 г, чистата ми заплата беше 130лв...новобранец, без никакъв опит и стаж
една баничка, една боза и една вафла, беха 21 стотинки
кажи ми, днес, при любимата ти демокрация, като ги приведеш в проценти, какво би купил с минималната  заплата
днес, с тая демократична заплата ще оцеляваш на кисело мляко и хляб

Киселото мляко е лукс ! Само хляб ти е достатъчен......след като си платиш тока и водата , и разните му там данъци !

(данък сгради = данък боклук .....Изумително ! Не се шегувам ! :angry:)

А , ако си и пушач - ужас ! Тютюн като за социално слаби няма .....Защото се грижат за моето здраве ! Нали е " Демокрация" !:nono:

Авторът на темата е много зле с простата аритметика ! Не му обръщай внимание ! :nono:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 8 минути, by_chechi написа:

Авторът на темата е много зле с простата аритметика ! Не му обръщай внимание ! :nono:

не е само автора
днес, във века на технологиите, масово се промива съзнанието, за да имитират някаква условна свобода
и хората не осъзнават, че свободата е до там, докъдето ти стигнат парите
после лягаш и умираш

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 минути, дръндю написа:

не приятелю
не осъзнаваш, че реалния доход на населението беше значително по-голям, от ежегодните очети
в социалната сфера, в здравеопазването, в обучението и тъ нъ
бяха част от дохода,  но населението не осъзнаваше, че получаваха много повече от това дето го пишеше във фишовете на заплатите

Не, аз много добре осъзнавам че плановата икономика, водена от партийни идеологически, а не практически и рационални принципи, се оказа лош, много лош стопанин. Затова и фалира.

Ти самия , мисля също не осъзнаваш че никой не ти е натрапил тази "зла демокрация" . Дай предложение какво трябваше да дойде на сриналия се соц ?

Който , за кой ли път напомням, не е признак или характеристика САМО на България че да си виним нашите управници , а се срина в целия соц лагер . т.е. това бе проблем на СИСТЕМАТА .

Плямпате си помпозните глупости " трябвало да запазим, трябвало да не преструктрираме,  не трябвало да се прави това, не трябвало онова... " ... Ами кажете какво трябваше да се прави, като това "което трябваше да се запази" , го унищожихте самите вие, комунистите, по точно, партията.

Как трябва без пари да запазиш завод който работи НА ЗАГУБА ?  Перпетум мобиле ? :)

Обикновенния комунист-социалист хал хабер си нямаше от всичко това, и се чудеше защо аджеба , стана така.

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване