Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Здравейте, 
Интересува ме по какъв начин данните за нощувки в хотелите се предоставят на МВР - в електронен вид, на хартиен носител, по телефона и т.н.? 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз съм виждал само хартиен носител. Всичко се описва на хартия (имена, дата на престой, номер на личен документ) и веднъж на 24 часа се носят от служител на хотела в най-близкото поделение на МВР. Това важеше навсякъде, където съм спал в последните 10 години от престоя ми в БГ. Докато бях студент, дори аз съм носил бланките в РПУ-то. Ние студентите, имахме адресна регистрация в Панса, ама като ни идваха гости с преспиване, им искаха лични карти и ги вписваха в бланки. Всяка вечер някой ги носеше в РПУ-то. В един хотел работех като завърших, и там така беше, ама не даваха на клиенти да носят бланките ;))  Другите два варянта, според мен, са смехотворни. Не че не бе смехотворно мен да ме карат да ги нося, ама по онова време все още нямах вид на избягал затворник. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Колко пъти ще питаш? http://legalworld.bg/forum.php?topicid=386787

Разбира се че в електронен. Направи справка с чл. 116 от закона за туризма.

https://clubz.bg/70664-vsichki_noshtuvki_v_edinna_sistema_dostypna_za_nap_i_mvr

Въобще за подобни неща питай чичо ти гошо (гоогле).

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не по телефона!!!

Задължително служителя на МВР изготвя документ в който се упоменава какво си дал.

Успех!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Там е работата, че изискват информацията да се дава по телефона и то точно в определено време. Та се чудя има ли някъде закон, член и т.н., който да им дава право да изискват точно по какъв начин и по кое време да им се предоставя информация? 


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Като иска някой държавен орган трябва да отправи писмено официално писмо с основание законов текст. Сигурен съм че няма нито един законов текст за предоставяне на информация само по телефон, без подпис и печат. Или в електронен вид. Милиционерите да влизат в час. Дадох линк че информацията за нищувките се предоставя в електронен вид на регистър, администриран от министерството на туризма. НАП, общини и МВР си гледат информацията в него.

По телефона разговарявт само телефонни измамници. Сигурен съм че лични данни и информация не могат да се обменят през него. Така че да си правят справка със закона. Или да пишат официална хартия с подпис и печат. Да видим кой ще се подпише на нещо незаконно, защото ще го разнасят по телевизора.

Чл. 116. (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2016 г.) (1) Лицата, извършващи хотелиерство, водят регистър за настанените туристи със съдържание на данните, утвърдени от министъра на туризма и публикувани на интернет страницата на Министерството на туризма.
(2) Регистърът по ал. 1 се води:
1. чрез централизирана информационна система, поддържана от министъра на туризма, достъпна чрез публично уеб-базирано или друго приложение за онлайн достъп;
2. чрез избрана от лицето, извършващо хотелиерство, информационна система, отговаряща на изискванията на Закона за електронното управление;
3. на хартиен носител по образец, утвърден от министъра на туризма и публикуван на интернет страницата на Министерството на туризма.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 37 от 2018 г., в сила от 04.05.2018 г.) За местата за настаняване от клас "А" и клас "Б" регистърът по ал. 1 се води съгласно ал. 2, т. 1 или 2.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2018 г., в сила от 04.05.2018 г.) За туристическите хижи, туристическите учебни центрове и туристическите спални, както и за обектите по чл. 112, т. 1, регистърът по ал. 1 се води съгласно ал. 2, т. 1, 2 или 3.
(5) В Единната система за туристическа информация се вписват следните данни от регистрите за настаняване:
1. за туристи - граждани на Република България, на държава - членка на Европейския съюз, на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария - брой на настанените туристи, дата на регистрация и дата на отпътуване;
2. за туристи - граждани на държави, извън тези по т. 1 - брой на настанените туристи, идентифициращи данни за лицата съгласно чл. 28, ал. 3 от Закона за чужденците в Република България, дата на регистрация и дата на отпътуване.
(6) Когато регистърът за настаняване се води съгласно:
1. алинея 2, т. 1 - данните по ал. 5 се отразяват автоматизирано в Единната система за туристическа информация;
2. алинея 2, т. 2 - лицата, извършващи хотелиерство, осигуряват автоматизиран оперативно съвместим обмен на данни между регистъра и Единната система за туристическа информация; обменът се осъществява по реда на Закона за електронното управление или чрез интерфейси за директна свързаност;
3. алинея 2, т. 3 - данните се въвеждат в Единната система за туристическа информация ежедневно чрез публично достъпен уеб или друг интерфейс и сигурна комуникационна сесия за свързаност; когато туристически обекти по ал. 4 се намират в труднодостъпни или отдалечени райони, за които липсва комуникационна свързаност, вписването се извършва веднъж седмично; районите се определят от министъра на туризма и се публикуват на интернет страницата на Министерството на туризма въз основа на данни от Комисията за регулиране на съобщенията.
(7) Данните по ал. 5 не са публични. Достъп до тях имат:
1. лицата, извършващи хотелиерство - за данните за настанените от тях лица;
2. съответната община - за данните за броя на настанените лица, тяхното гражданство и броя на реализираните нощувки на територията и;
3. Националната агенция за приходите - за данните за броя на настанените лица, тяхното гражданство и броя на реализираните от тях нощувки на територията на цялата страна;
4. министърът на вътрешните работи - за всички данни по ал. 5;
5. Националният статистически институт - за обобщени статистически данни, въз основа на наличните данни в Единната система за туристическа информация, в обем, определен със закон.
(8) Лицата по ал. 7, т. 2 - 5 могат да получават данните в съответния обем от Единната система за туристическа информация по реда на Закона за електронното управление.
(9) Информация от Единната система за туристическа информация може да се предоставя със заличени лични данни за настанените лица и данни за конкретни места за настаняване в отворен машинночетим формат за нуждите на повторно използване на информация от обществения сектор по реда на Закона за достъп до обществена информация.
Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване