Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Привет, имаме ли във форума MS SQL DB експерт?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Чак пък експерт. Занимавам се заради ажур л от време на време - питай.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Привет, благодаря за вниманието.

Имам тежката задача да интегрирам нов софтуер със стара база от предходен софтуер

 

Стигнах до извода по трудният начин след експерименти и опити че е доста извратено и трудно за постигане.

 

Ако старият софтуер е разбирал от Sql с много таблици, то новият разбира от Sql но само от една таблица.

И това няма да ти казвам къде ми бърка....

Написах си нова база, само с една таблица, и всички нужни колонки.

Та въпросите ми са:

1 Как да направя примерно в една  колонка да може да се вкарва винаги само днешна дата?Да не се позволява запис на вчерашна или утрешна от съображения за сигурност като подправяне на запис.

2 Как и възможно ли е ако имам колонка Valid_To, ако датата от valid_to е изтекла тогава в друга колонка срещу тази да се налее текст invalid, ако дата не е изтекла valid. Това да става автоматично.

 

3 Имам примерно записи от 2006-та.

По новите наредби на GDPR ,не трябва да пазя по назад от 3 години записи.

Как мога да прехвърля записи от старата в новата база като почна само със записи от януари 2016 и приключа със запис от днес.

 

Как най елегантно се експортира и импортва от една база в друга .

Колонка по колонка примерно.

Защото съм сложил нови имена на колониите в новата база.

Че в старата не бяха добре написани имената.

 

Също така мога ли да дефинирам в някои колонки нещо като падащо меню избор между възможни комбинации от текст или цифри?

Или да огранича възможността за въвеждане на определени възможни стойности за да съм сигурен че няма да си съчиняват операторите които вкарват данните свои съчинения а ще се вкарват данни така както са по конвенция.

 

 

Също така коя е най добрата практика за защита на Mdf и mdf.log файла на базата, понеже от гледна точка на сигурност, примерно аз седна на компа,

Прекъсна всяка сесия към базата, сложа си една флашка, и направо си копирам базата, и после си я пусна на мой Sql server, и въобще не е весело, как може да се забрани това.

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сега аз не съм програмист и не пиша софтуер, а това твоето ми се струва по скоро задание за написване на някакъв софтуер с определени изисквания и условия.

Сега по въпросите според компетентността ми:

1. Като не се вкарва ръчно дата, а се взема автоматично системната при дефиниране на нов запис в базата и пише нея. Сега да ти обеснявам как да заключиш правата за промяната на системната дата мисля, че няма смисъл - права да няма потребителя за това.

2. Може с проверка пак на датата и търсене на съвпадение и несъвпадение с условен оператор. Все пак това по-скоро спада към потребителската част на софтуера, като се въведе дадена дата и се натисне бутон например какво да става. Тук не съм много запознат как се прави....

3. select from 'starata baza' imena na poletata koito shte prehvurljash where data (format na datata) >= 01.01.2016 komanda za pusane v novata baza (zabravih kak e) i koe pole na koe da e ravno ot starata na novata

По останалите условия това се прави в момента на въвеждане на данните съответната проверка, а не след записването им в базата...

Как да не може да се копира база и лог файл, ами като няма потребителя права за това на сървъра (компютъра) с базата например, макар, че лога какъв е проблема да го гледа всеки.... За флашката, която тръгва на сървър няма да коментирам - ако нямаш права да монтираш ново устройство, както би трябвало да е по подразбиране... Да не говорим за забрана в биос на усб портовете (ако не се използват) и слагане на парола на биос. И слагане на лепенка на сървъра, за да бърникат и административна заповед с наказание и/или сървъра където не може всеки да влиза...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ей това не е за ЕСКУЕЛ а за някой език за програмиране Си Шарп да речем вземаш датата с date проверяваш я и я буташ в базата данни...

По втора точка става с изчитане на колонките в Сишарп и сравняване или с заявка в самата база данни която отпечатва резултата

 


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Разглеждащи това в момента   0 потребители

    Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

  • Горещи теми в момента

  • Подобни теми

    • от tovamieimeto98
      Добър вечер.
      Въпросът ми не свързан с някаква програма.
      Занимавам се с програмиране от около година. Насочил съм се към web development, по - скоро php web dev.
      Знам това - онова(php функции, OOP), владе малко бази данни(mySql), html/css и малко js/jquery. Имам също и няколко проекта, общо взето CRUD, регистрации, логвания, коментари, тн... Общи неща.
      Въпросът е, че вече искам да започна като junior или стажант някъде, но не съм сигурен дали съм готов. Може ли някой запознат да ми разясни горе - долу как стоят нещата, на кое да наблегна, кое да науча.
      Благодаря 
    • от Димитър Иванов
      Здравейте !
      Имам един въпрос.
      Имам две таблици на MySQL. Едната е таблица летища, която съдържа(ID - първичен ключ), име на летището, държава, град и адрес. 2-рата таблица съдържа (ID-първичен ключ) и две полета (FromTheAirportID и ToAirportID), тези две полета трябва да съдържат ID-то от първата таблица с летищата.
      Въпроса ми е с каква заявка става това ако може някой да ми помогне ще съм му благодарен.
      Работя на MySQL(phpMyAdmin)
      Благодаря предварително 
    • от minavazatoka
      Добър ден , нов съм в сферата си . Тоест не съм работил за фирма и не знам как да си намеря нормална фирма без да гледам обяви в университета или фирми , които идват да си търсят кандидати . Наясно съм че не са само 2 / 3 фирмите занимаващи се с web design във Варна . Въпросът ми е : Можете ли да ми предложите добри или поне приемливи фирми във Варна или Стара Загора търсещи си стажант (понеже , както споменах по-горе нов съм в сферата си) ? 
      ПС: Писал съм на php даже сега правя уеб сайт за запознанства , имам опит със SQL , опит с html и css и сега се опитвам да науча js и да осъвършенствам другите си езици . Не е като да не знам какво е Git или фреймуърк . 
    • от ARCS
      Здравейте, задачата ми е : 
      Трябва да създам процедура, с която да въведа нов ред в таблица DEPARTMENTS. Трябва да проверя за уникалността на номера и името на отдела. И ако изискванията не са изпълнени, да се вдигнат съответните изключения и за тези данни да се създаде запис в помощна таблица ERROR_DEPART със структурата на таблица DEPARTMENTS.
      Създавам процедура и въвеждам данните в DEPARTMENTS. След това търся изключения :
      EXCEPTION
       WHEN OTHERS THEN
        DBMS_OUTPUT.PUT_LINE('Err: adding dept: '|| p_name);
      Но как да създам нов запис в друга таблица от изведените изключения?
      А това е моят код:
      ============================================================
      create or replace PROCEDURE add_depar(
          p_name VARCHAR2, p_mgr NUMBER, p_loc NUMBER) IS
      BEGIN
        INSERT INTO DEPARTMENTS (department_id,
          department_name, manager_id, location_id)
        VALUES (DEPARTMENTS_SEQ.NEXTVAL, p_name, p_mgr, p_loc);
        DBMS_OUTPUT.PUT_LINE('Added Dept: '|| p_name);
      EXCEPTION
       WHEN OTHERS THEN
        DBMS_OUTPUT.PUT_LINE('Err: adding dept: '|| p_name);
      END;
      ============================================================
       
      Моля за препоръки!
    • от ARCS
      Здравейте, задачата ми е : 
      Трябва да създам процедура, с която да въведа нов ред в таблица DEPARTMENTS. Трябва да проверя за уникалността на номера и името на отдела. И ако изискванията не са изпълнени, да се вдигнат съответните изключения и за тези данни да се създаде запис в помощна таблица ERROR_DEPART със структурата на таблица DEPARTMENTS.
      Създавам процедура и въвеждам данните в DEPARTMENTS. След това търся изключения :
      EXCEPTION
       WHEN OTHERS THEN
        DBMS_OUTPUT.PUT_LINE('Err: adding dept: '|| p_name);
      Но как да създам нов запис в друга таблица от изведените изключения?
      А това е моят код:
      ============================================================
      create or replace PROCEDURE add_depar(
          p_name VARCHAR2, p_mgr NUMBER, p_loc NUMBER) IS
      BEGIN
        INSERT INTO DEPARTMENTS (department_id,
          department_name, manager_id, location_id)
        VALUES (DEPARTMENTS_SEQ.NEXTVAL, p_name, p_mgr, p_loc);
        DBMS_OUTPUT.PUT_LINE('Added Dept: '|| p_name);
      EXCEPTION
       WHEN OTHERS THEN
        DBMS_OUTPUT.PUT_LINE('Err: adding dept: '|| p_name);
      END;
      ============================================================
       
      Моля за препоръки!
  • Дарение

×
×
  • Добави ново...