Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

_ramus_

Манипулацията - за сенчестата страна и невидимите аспекти на колективното съществуване

Препоръчан отговор


impressio.dir.bg
 

Как съзнателната и интелигентна манипулация невидимо управлява света (откъс)

Impressio

По време на Първата световна война Бернайс е важна част от Комитета за обществена информация на САЩ - могъща пропагандна машина, натоварена да опакова, рекламира и продаде войната на американския народ като средство, което ще "направи света безопасен за демокрацията". Комитетът трябвало да се превърне в шаблон, върху който да се основават маркетинговите стратегии за бъдещи войни. Бернайс прилага техниките, които е научил в него, комбинирайки ги с някои от идеите на Уолтър Липман, и става открит защитник на пропагандата като инструмент за демократична и корпоративна манипулация на населението. В своята провокативна книга "Пропаганда" (1928), считана от мнозина за най-забележителния му труд, той разкрива зловещо далновидната си визия за използването на пропагандата като средство за умствен контрол в множество области, включително държавно управление, политика, изкуство, наука и образование.

Съзнателната и интелигентна манипулация на организираните навици и мнения на масите е важен елемент в демократичното общество. Тези, които манипулират незабележимите механизми на обществото, съставляват невидимо управление, което е действителната властваща сила в нашата страна. - Едуард Бернайс, "Пропаганда".

768x.jpg?_=1557998415 Племенникът на Зигмунд Фронд - Едуард Бернайс е смятан за "Баща на ПР-а" (Снимка: Издателство "Изток-Запад")

Едуард Бернайс (1891-1995) е американски социолог от австрийски произход. Често наричан "баща на ПР-а", той е не само пионер в областта на пропагандата и връзките с обществеността, но и един от първите, които използват социални и поведенчески науки като психологията, за да проектират публичните кампании на своите клиенти. Племенник на Зигмунд Фройд, Бернайс впряга идеите на чичо си в услуга на корпоративни интереси, като така подтиква масите да консумират продукти и услуги, основаващи се не на рационални нужди, а на ирационални желания. Една от основните концепции, които Бернайс развива, е да се продава не продукт, а потребността от даден продукт. Сред най-известните му клиенти са американският президент Калвин Кулидж, "Проктър и Гембъл", "Дженерал Електрик", Си Би Ес, "Американ Табако", "Бест Фудс" и "Картие". Влиянието му върху общественото мнение в САЩ е било толкова голямо, че сп. "Лайф" го обявява за един от стоте най-влиятелни американци на ХХ в.

Откъс

Организиране на хаоса

Съзнателната и интелигентна манипулация на организираните навици и мнения на масите е важен елемент в демократичното общество. Тези, които манипулират незабележимите механизми на обществото, съставляват невидимо управление, което е действителната властваща сила в нашата страна.

Ние сме управлявани, умовете ни са моделирани, вкусовете ни са формирани, идеите ни са внушени предимно от хора, за които никога не сме чували. Това е логически резултат от начина, по който нашето демократично общество е организирано. Огромен брой човешки същества трябва да си взаимодействат в този дух, ако искат да живеят в гладко функциониращо общество.

Нашите невидими управници често пъти не знаят самоличността дори на колегите си от вътрешния кръг. Те ни управляват благодарение на вродените си лидерски качества, на способността да дават нужните идеи и на ключовата си позиция в социалната структура. Каквото и становище да заеме някой по този въпрос, това не променя факта, че в почти всяко действие в нашето ежедневие - независимо дали в сферата на политиката или бизнеса, в социалното ни поведение или в етичното ни мислене - ние сме доминирани от сравнително малък брой лица - една нищожна част от нашите 120 милиона съотечественици, - които разбират умствените процеси и социалните модели на масите. Това са тези, които дърпат конците, контролиращи общественото съзнание; които впрягат старите социални сили и измислят нови начини да подчиняват и ръководят света.

Обикновено не се осъзнава колко са необходими тези невидими управници за правилното функциониране на груповия ни живот. На теория всеки гражданин може да гласува за когото пожелае. Нашата Конституция не предвижда политически партии като част от механизма на управление и създателите ѝ, изглежда, не са си представяли тяхното съществуване в националната ни политическа машина. Но американските гласоподаватели скоро установили, че без организация и направление индивидуалните гласове, давани за десетки или стотици единични кандидати, няма да доведат до нищо друго, освен до бъркотия. Невидимото управление, взело формата на зараждащи се политически партии, се появило почти моментално. Оттогава съществува и договорката, че в името на улеснението и практичността партийните машини ще ограничат полето на избора до двама кандидати, в краен случай до трима или четирима.

На теория всеки гражданин може да дава мнение по обществени въпроси и по проблеми от частната сфера. На практика, ако всички хора трябва да изучават неясните икономически, политически и етически аспекти на всеки въпрос, те ще открият, че е невъзможно да се стигне до общо заключение за каквото и да било. Ние доброволно се съгласяваме невидимото управление да пресее данните и да формулира въпросите за решаване по такъв начин, че полето ни на избор да се ограничи до практически размери. От нашите лидери - и медиите, които те използват, за да достигнат до обществеността - възприемаме доказателствата и разграничението на проблеми, касаещи обществените въпроси; от някой морализатор, бил той пастор или любим есеист, или просто от преобладаващото мнение, ние възприемаме стандартизиран кодекс за социално поведение, към който се придържаме през повечето време.

На теория всеки купува най-добрите и най-евтините стоки, които се предлагат на пазара. На практика, ако преди покупка всеки човек сравняваше внимателно цените и проверяваше химическия състав на десетките сапуни, дрехи или марки хляб, икономическият живот щеше да изпадне в безнадежден застой. За да се избегне подобна бъркотия, обществото се съгласява неговият избор да бъде стеснен до идеи и предмети, които се предлагат на вниманието му чрез пропаганда от всякакъв вид. Затова тя е едно огромно и продължително усилие, стремящо се да улови нашите умове в интерес на дадена политика, стока или идея.

Вероятно би било по-добре да има - вместо пропаганда и специално застъпничество - комисия от мъдреци, които да избират нашите управници, да диктуват нашето поведение лично и обществено, да определят най-добрите дрехи, които да носим и най-добрата храна, която да ядем. Но ние сме избрали обратния метод - откритата конкуренция. Трябва да намерим начин да направим така, че свободната конкуренция да функционира с поносим ритъм. За да се постигне това, обществото се е съгласило да позволи свободната конкуренция да бъде организирана чрез лидерство и пропаганда.

Някои от проявите на този процес са критикувани - манипулацията на новините, създаването на изкуствена аура около личности и всеобщата врява, с която политици, търговски продукти и социални идеи достигат до съзнанието на масите. С инструментите, чрез които общественото мнение е организирано и фокусирано, може да се злоупотребява. Но както организацията, така и фокусирането са необходими за порядъчен живот.

Тъй като цивилизацията става все по-сложна и необходимостта от невидимо управление все по-често изпъква, са измислени и разработени технически средства, чрез които мненията могат да бъдат направлявани...

768x.jpg?_=1557996182

============================================================================================================================

Пропагандата, идеологията, религията и митологията са в основата на колективната идентичност, която стои в основата на личностната идентичност.

Пропаганда, Идеология, Маркетинг - са само три от многото думички, които обаче описват различни страни от сенчестата страна и невидимите аспекти на социалния живот. Аспекти, без които той не би бил възможен.

Освен това - за да е възможна Манипулацията, е нужно тя да е сделка между "две условни страни". Доброволна СДЕЛКА... !!!

Както за много друго - популярните народни митове са само част от идеологията на народа, поднесена наготово, от всякакъв тип, за да привлече резонансно съответните на нея "консуматори". Механизмите на това "привличане" са прости и в основата им са психични инстинктивизми и атавизми.

Познанието за всичко това - е хилядолетно. Просто в сегашно време, сложността на колективния живот рязко нараства, заради претрупването с информация и нейното масово предлагане. Заради това в сенчестите страни на социалната пропаганда, се появиха и "фалшивите новини"... С тях още твърде много хора се подвеждат в безпомощността си да ги различават, съпоставят, осмислят и анализират...

И така - социалния живот, си има своята цена... Демокрацията не е нещо само по себе си, защото в принципите си тя предполага наличие на ниво на осъзнатост,, качества и осмисляне, която в масовото население липсва.

 • Харесва ми 5

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма нищо сложно. Направи 90% неграмотни и ги лиши от липса на мислене и прави каквото си искаш. Това се е правило винаги и няма нищо общо с първата световна война. Още откакто човекът е дошъл на този свят се действа по този начин. В началото това е ставало в помощта на религиите. Сега вече има още много начини.

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 24 минути, Емил Костов написа:

Няма нищо сложно.

Всъщност е доста сложно. И нещо друго - грамотните и неграмотните нямат разлики в манипулирането.

Целият социум е построен на отношения, в които манипулацията е задължителен елемент. Това тръгва още от възпитанието на децата и всъщност никога не спира.

Всеки участва в играта на манипулация, защото в неговата основа са програмирани Пред-Убеждения. Те не са рационални, затворени са за критично осмисляне и с тях се формира личностната идентичност на всеки човек. Именно през тях и заради тях се намират тънките пътища на манипулацията, пропагандата и идеологиите. Техниките са различни в днешно време, но принципите са едни и същи.

Вие твърде лесно заявявате личните си схващания, но също сте участник в манипулацията - и като манипулиран и като манипулатор. Иначе е чудесна играта да сте в ролята на страничен наблюдател от типа "мен тия не ми минават, щот съм светнат"...

 

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
току-що, _ramus_ написа:

Всъщност е доста сложно. И нещо друго - грамотните и неграмотните нямат разлики в манипулирането.

Целият социум е построен на отношения, в които манипулацията е задължителен елемент. Това тръгва още от възпитанието на децата и всъщност никога не спира.

Всеки участва в играта на манипулация, защото в неговата основа са програмирани Пред-Убеждения. Те не са рационални, затворени са за критично осмисляне и с тях се формира личностната идентичност на всеки човек. Именно през тях и заради тях се намират тънките пътища на манипулацията, пропагандата и идеологиите. Техниките са различни в днешно време, но принципите са едни и същи.

Вие твърде лесно заявявате личните си схващания, но също сте участник в манипулацията - и като манипулиран и като манипулатор. Иначе е чудесна играта да сте в ролята на страничен наблюдател от типа "мен тия не ми минават, щот съм светнат"...

 

Много е лесно и се маниполира немислещият глупак. Умен и мислещ човек с опит няма как да бъде излъган.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
току-що, Емил Костов написа:

Умен и мислещ човек с опит няма как да бъде излъган.

Може би е "лесно" за глупака и невежия.

Но още по-лесно е да се манипулира Светнатия с идеята че той е " мислещ, умен" и "тия не му минават". Просто не подозирате че границите които за вас са толкова ясни, са далеч по-широки и обхватни. И вие самия сте сред тях.


 • Харесва ми 4

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Разбира се, че всичките човешки взаимоотношения се основават на манипулация. От малки ни казват какво е редно да харесваме и какво не... Как да протича живота ни "правилно" и как да се обличаме даже. Втълпяват ни един ферман глупости, с които уж да живеем по-лесно. Дори да ги отхвърлиш, няма как да живуркаш сред всички останали хора, които не ги отхвърлят, а напротив. И ти имаш вариант да се изолираш и да не работиш, защото и там си сред тях. Отиваш в гората и чакаш мечката да те изяде.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)
преди 2 часа, _ramus_ написа:

Всъщност е доста сложно. И нещо друго - грамотните и неграмотните нямат разлики в манипулирането.

Целият социум е построен на отношения, в които манипулацията е задължителен елемент. Това тръгва още от възпитанието на децата и всъщност никога не спира.

Всеки участва в играта на манипулация, защото в неговата основа са програмирани Пред-Убеждения. Те не са рационални, затворени са за критично осмисляне и с тях се формира личностната идентичност на всеки човек. Именно през тях и заради тях се намират тънките пътища на манипулацията, пропагандата и идеологиите. Техниките са различни в днешно време, но принципите са едни и същи.

Ако приемем, че манипулациите няма как да се избегнат, то тогава, май само резултатите са важни в случая.

Тоест, ако в резултат от манипулации обществото се е развило в посока, при която всички участници в него(или поне огромен брой от тях) живея по-добре от преди, значи може да се приеме, че невидимото управление се е справило успешно със задачата си и обратното.

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)
 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Повече от половината хора в света живеят в бедност и лишения. А много и в тотален глад. Тогава как манипулацията и пропагандата са "нещо добро"? 

Напротив. И самата пропаганда казва: "Правете деца"... "за да го има света" :D , "за да има кой да работи за пенсионерите", "за да просперира държавата" и т.н. глупости.

В резултат на тази пропаганда в света има 8 милиарда хора и все повече се раждат. А паралелно с това човешкият живот губи стойност и не струва нищо, особено ако този живот е роден на мизерно място или в бедно семейство или дори в развиваща се страна.

Ама какво значения имат милиони човешки животи, нали ще се родят още три пъти по толкова след тях. Ето това е циничното. Пропагандата винаги е цинична.

Направи го за България!Дари живот сега! Стани майка сега!

Двамата джуджаци пропагандират създаването на живот извън семейство, незаконно родения живот като висша цел на всеки човек. Виждаш ли колко е цинично?

Щастието и качеството на живот на отделния индивид няма никаква стойност. Цени се само количеството живот.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, M.Николов написа:

невидимото управление

Не е въпроса дали е видимо или невидимо, а начина по който се прилага. Ако начина е добър, то и резултата ще е добър и обратното.

Ако определена група се е научила да управлява обществото, то не означава, че въпросните са се научели да управляват индивида. Има индивиди склонни (податливи) на манипулации и други които не, но има и индивиди които умишлено се поддават на някои, а на други не.

Един мой познат казваше: Аз знам, че ме манипулират, но ще успея да "изманипулирам" въпросния манипулатор. Уви попадна в капана на суетата ...

Във въпросното "невидимо управление" не се приемат членове чрез кандидатстване, а чрез покана и ако в определен срок не покажеш умения - се изключват без предизвестие и обяснение ...  

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 часа, Mediterranean написа:

Щастието и качеството на живот на отделния индивид няма никаква стойност. Цени се само количеството живот. 

вие доста се изхвърляте, като преди всичко е твърде едностранчиво и емоционално обагрено. Но е пълно с неточности - каквито са характерни за емоционално реагиращите хора.

Всяко едно от твърденията ви е с неточности и бомбастични обобщения, които просто не са верни. Но ви е нужно за да подчертаете личните си виждания с това.

На първо място - манипулацията е част от цената на колективното съществуване. Щом напирате да съществувате сред други - няма друг начин. Но това не е единствения ви вариант на избор. Варианта към индивидуализиране - също има своя цена, но има и своите достойнства. Както и колективното съществуване, както всяко друго нещо - си има своите позитиви и негативи.

Няма как да е налице "пълно щастие". И ако имате проблем с изборите си и настоявате че винаги "нещо извън вас" е причината за проблемите, нещастието, несправедливостта - то го правите заради неспособността си да се обърнете към основния извор на тия - това сте вие, аз ... всеки един.

Например, в коментарите дотук съвсем очаквано липсва нещо много важно - това е личната отговорност. Това си е социално-личностна особеност и е навсякъде. Липсва разглеждането на личната роля, в живота на всеки човек - неговото участие в манипулацията, както и неговото поддържане и защита на манипулацията.

Въобще не се и забелязва че и най-дълбоките основи на социума през всички времена са положени чрез манипулации. Всички социални идеали, през всички времена, вкл и сегашните, са произведени от пропаганда, водят към нужните идеологични компоненти на живота, без които нито едно съвременно общество не би било възможно да функционира.

Както и че най-дълбоките основи на човешкия идент - са формирани чрез манипулация и "пристигат" до отделната личност именно чрез обществената конкретна идеология. Именно чрез манипулация са съставени първичните нагласи и базови убеждения (предубеждения). Именно пропагандата формира тия "идеали" и тия основни опорни точки, които ролята им е да станат основна опорна координатна система за всичко в човешкия субект.

Именно манипулацията е онова, което уеднаквява човешките същества и им задава техните цели, ценности, възприятие - да са близки, за да получат възможност за "резонанси"...

Така, че твърде бързичко се изказват доста хора, но твърде повърхностно... защото именно така е твърде удобно и по-спокойно.

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ramus, бомбастично изхвърляне, ама за милиарди хора е реалност. Те обаче нямат таблет, компютър и интернет за да ти кажат как стоят нещата. 

Защо трябва да взимаме предвид само хората с достъп до световната мрежа и до чиста питейна вода? Ами другите? Те по-малко хора ли са!? Техният живот и бит важни ли са?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Реалност може да е всичко, за всеки.

Доста претенциозно е вие самата да се делегирате като говорителка на "милиарди хора". Нито "тия милиарди хора" биха "казали" че точно така стоят нещата за всеки от тях.

Относно децата - всеки прави изборите си сам, както същотго се отнася и до другите житейски избори. И като прави изборите си всеки носи отговорността си за техните последствия. Дори който твърди че "нямал избор" е също форма на избор как възприема всеки онова, което го заобикаля. Разбира се това е твърде опростено, защото битието е сложно нещо и няма единна рецепта за изказ, изразяване или възприемане на нещата.

Твърде примитивно е да се "изнамира и привижда" точните причини, толкова бомбастично обобщени само за да докара някой си "подходящото за себе си лично виждане" с което да се изиграе на ролята с която се изживява за себе си.

Проблемите на социалните общества са доста и никой не е обещавал на никого вечен и справедлив рай, за всеки. Но проблемите, както и особеностите на социалното битие са цената на живота сред него. И тия проблеми за доста хора твърде удобно служат за оправдание на житейските си дефицити и страхове, както и служат на същите за намиране на универсални причини за техните неуспехи и паранои...

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 25 минути, _ramus_ написа:

битието е сложно нещо

Възразява спрямо това твърдение!

Понеже за пореден път - твърдите, че едва ли не всичко е само и единствено сложно, бих казал, че нещата са елементарни, но човек ги усложнява, за да се изтъкне пред другите, че той по-разбира, а другите трябва да му вярват.

Независимо, че го вадя от контекста на поста, то, забелязвам определен модел във Вашия изказ ...

Определено това е някакъв вид Ваша манипулация ... Мисля, че невидимото в тоя случай е в положителна насока.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 10 минути, ДиоиД написа:

бих казал, че нещата са елементарни, но човек ги усложнява, за да се изтъкне пред другите, че той по-разбира, а другите трябва да му вярват.

бих напомнил нещо съвсем просто ( но "простото" е за едни, за други - е "сложно") - нарича се "принцип на съответствието". За елементарен човек, цялото му възприятие и моделиране на света - е според неговите качества и възможности. За друг човек - е според него. А хората сме различни.

Ако за вас народните клишета са основното което ви изразява, аз ги намирам за наивни, ограничени и напълно неверни при положение че им се приложи критичен анализ. Същия подход ползвам за всичко, всички, но най-вече на себе си.

Вашата гледна точка си е направена според вас си. Вие си я изразявате и намирате територия за това. Обикновено вие намирате сред общата народна маса сходства и това ви заблуждава че "истината е една" и тя е онова, което вие смятате за нея... защото така зоват инстинктивните особености. Но за други хора, с други качества и особености... реалността е друга и те не просто си я фантазират, а точно както при вас, я отразяват по друг начин.

Сложните хора имат лесна възможност да разбират "по-ограничените" (заради някои съвсем естествени особености). Докато обратното - е невъзможно.

Да - за пореден път твърдя че "животът е сложно нещо", вселената е сложно нещо, човекът е нещо много сложно - с този етикет наричам разбирането си за многопластовост и комплексност. За човек, който има възможността, и си е направил труда да обхване сложността - за него вече не е толкова "сложно". За други, същото - вече е проблем и те си настояват че "светът е прост" а някои само се опитват да се изкарат умници. Откъм възприятието им - те са си прави за себе си. Но това не е "цялата истина", стига някой да си направи труда и да си позволи да "погледне отвъд тясната гледна точка".

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Колективното съществуване предполага несъвършенства в системата, както и това всеки да играе определена роля в нея. Управляващите обикновено искат да са управляващи, тези в сянка - да са в сянка, тези с власт - да имат власт, а манипулиращите нямат нищо против да манипулират. В последния случай манипулацията може да е самоцел или по-вероятно да е просто средство за постигане на някаква друга цел. Всичко това са зависимости. Манипулиращият не е в по-различна позиция от тези, които манипулира. Той спекулира с техните зависимости за да удовлетвори своите.

Не виждам някакъв проблем в темата. Спекулации, манипулации и задкулисни игри има на всички нива в човешките взаимоотношения, което показва, че проблемът не е в някаква елитна група, а просто е характерно за човешката психика към момента. Няма как да очакваме управляващите да са изключение, след като те се създават от системата.

Тук ще дам една аналогия, с която ще се отклоня от темата и не знам кой как ще я разбере, но представете си училищен клас, който сам си избира учителя от кръга на съставящите го ученици. Това е системата, а нещата ще се улеснят значително, ако е наличен учител с действителни познания, който да дойде извън тази система. Дали има такива по отношение на човешкото общество няма да отговоря.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, Shiniasu написа:

Няма как да очакваме управляващите да са изключение, след като те се създават от системата.

Тук ще дам една аналогия, с която ще се отклоня от темата и не знам кой как ще я разбере, но представете си училищен клас, който сам си избира учителя от кръга на съставящите го ученици. Това е системата, а нещата ще се улеснят значително, ако е наличен учител с действителни познания, който да дойде извън тази система. 

Система! Добър подход!

Но ако системата функционира добре, то тя ще има и подсистема, която да я предпазва от външни влияния и тази система ще изолира този, който дойде отвън.

Ако в системата град/полис гражданите избират водача си, те няма да допуснат да ги ръководи друг, защото той ще има свои и няма да познава техните интереси. Атиняните са воювали с мнозина извън системата, по- учени, по- богати, по- смели, с по- големи държави, които са искали да ги управляват. Смятам, че системата ученици, избиращи помежду си учител не би функционирала добре, освен ако е изолирана, т.е. ако Хензел и Гретел са сами в гората, те задължително ще изберат измежду двамата си един лидер, той и учител.

Смятам, че самоизолацията, хигиената по отношение медиите и медиаторите би предпазило хората от манипулации. Може би подсистема за критично рационално осмисляне също би предпазило. Ето, _ramus_ информира и процесът на рационална критика тръгва...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 51 минути, Търсещ истини написа:

Ето, _ramus_ информира и процесът на рационална критика тръгва...

аз такава не виждам... нито да тръгва, нито да спира.

Информацията сама по себе си е нищо... Съвсем нищо. Още повече че такъв тип информация бърка доста навътре в сенчестите страни на всяка личност, защото важна част от нейните защитни механизми, прикриват в "психичните сенки" онова, което тя ползва за да функционира.

Всичко се свежда до ползите... Това е примитивен и инстинктивен казус, от дълбокия океан на несъзнаваното. Малцина навлизат в такава дълбочина, за да разкрият огромната сложност на конците които дърпат човешкия ни реал. Но най-вече - защото всички ние участваме в него и всички носим своите последствия и отговорности... И плащаме цена.

Част от пропагандата е да манипулира чрез проекциите за полза. Това е много подобно на маркетинговите трикове от рекламите. Но никога не говори за "цената"... А манипулацията е като всичко друго - тя има и своята цена. Коя е тя, каква е, доколко и как се плаща... е вече сериозна тема, за сериозни хора.

Механизмите за манипулация се основават на основни, сравнително прости, психични поожения. Така и трябва да е, защото човешкото битие, всъщност е преди всичко низ от психични явления. Битието отдавна е пренесено в психичните полета и процесите там, вече се асоциират с "живот".

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Може би понякога преувеличаваме повече или по-малко могъществото на манипулациите и манипулаторите, в край на краищата дори сенчести и въоръжени със знания (какви ли са те, вероятно за нашата природа, от която на първо място сме манипулирани, без значение в общество или не) и даже обичаме конспиративните теории (не че няма конспирации, повече или по-малко, но никога напълно успешни) по една умилителна причина - защото ни носят успокоение. Човек се чувства по-сигурен, ако знае че някои, видите ли, и то човешки същества, пък били те и недобронамерени, все пак държат положението под контрол и се грижат за реда, значи не всичко е хаос. За нас хората. За Космоса, разбира се, даже нашият хаос и безсилие е напълно използваем полезен ред. В Природата нищо не остава неизползвано, нищо не се случва без нужда... ама какъв космос, тя всъщност земята не е в космоса и я управляват някакви всезнаещи елити. Бабината ни трънкина)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

темата не се върти около "конспиративните теории"... А разглеждания от такъв тип са най-малкото несериозни, поне за мен. Толкова ли не е възможно да се подходи малко по-сериозно...?

Става въпрос че явлението МАНИПУЛАЦИЯ участва в живота на всеки един човек и че то е инструмент за формиране на неговите базови устои. И че чрез тия устои се формира "колективност", и така - колективно битие. Това е неизбежно. И не е въпрос до "конспирации, нито до ръководни елити". Това са игри на хора които живота се разглежда дуално по начини, чрез които да изведат от себе си личната си задължителна роля на рупори на манипулацията - както манипулирани, така и манипулатори. ВСЕКИ ЕДИН, б ез изключение...

Всеки един е пропагандатор на личната си версия на библия, която е модификация на колективната готова такава. Това се приема по дифоулт и става НОРМА в едно общество, което за личната си полза приема да се заблуждава. В името на същото са и изборите на всеки един човешки субект - когато ПОЛЗАТА е неговата основна цел и посока на битието, основен мотиватор, енергия и стремеж.

Тук доста често някои претендират за "ДУХОВНОСТ", но всъщност тя също е изтъкана от лични ползи - на всеки един който я е заел като поредна версия на лична приказка...

И че точно това е крива посока за народното говорене, защото създава сериозни дисонанси, с лично-груповите си митологии (построени именно чрез пропаганда и манипулация).

ВСЕКИ ЕДИН ЧОВЕК, съществува чрез ИДЕНТА СИ. Това е неговият психичен ОБРАЗ и в неговия психичен свят, основан от ОТРАЖЕНИЯ, си построява своята лично-отразена версия на колективната приказка която попива чрез групата сред която се е родил.

ВЪЗПИТАНИЕТО, ученето, подражанието и имитацията - са само малка част от групово-договорения начин, по който обществения ХОМО съществува. Идента се формира от колективната форма на пропаганда, в твърде ранна възраст, за да бъде подложено на възможността за внимателен критичен анализ и осмисляне. Формирането на идента става основа на личността и задава цялото й битие, с всичките й особености и характер, дадености и привнесености...

За да функционира социума, всеки един член в него бива впримчен в играта на пропаганда и манипулация. Което е и естествено, защото колективното същество не  би било мислимо да съществува само на наивната схема - управляващи елити, управлявани роби. Онова, което пропагандата никога не говори е на каква цена ние приемаме сделката да "сме живи". Всеки един е участник в тази сделка - формиране и така - "живот". Но програмиран живот - заради ползата, заради нуждите, заради... хиляди "причини".

Не критикувам това, нито изразявам отношение - тази "картина" е критичен анализ през моят поглед, синтезирана условно, чрез избор на условни понятийни схеми. Мога да избера други схеми, аналогии... да го представя различно, като избирам негови различни аспекти - това е без всякакво значение за СЪЩНОСТТА на казуса. 

Вече изписалите се не съумяха дори да се задълбочат в казуса... Защото отскачат от него. Отскачат от дълбочината и неговата тоталност. От неговата сериозност, от това - че рязко начертава съвсем друга човешка картина, на човешкото битие, твърде далеч от удобното, познатото, колективно-чуруликаното... . На човешката роля, значение, цената на съществуването - все неща, които тънат някъде в дълбоката невидимост на психичното, изтикани от защитните ни механизми.

Игрите с думичката СВОБОДА са изключително показателни, но малцина имат лично ориентирано независимо вникване в нейното значение и широта...

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

преди 9 часа, _ramus_ написа:

Всичко се свежда до ползите... Това е примитивен и инстинктивен казус, от дълбокия океан на несъзнаваното.

Глупости. Ползата е здрав разум, само дето ние сме твърде малки и слепи  понякога да я различим и обхванем. Казваме "за какво беше всичко?" и си отговаряме "за нищо", но дали е така?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Споко, нали и Антихриста ще завладее света чрез манипулация. Най-голямата от всички манипулации, когато се представи пред хората като Месия, Бог, Ангелско лицеизражение. 

Не виждам нищо положително в пропагандата, това са глупости. Тя ни отдалечава от истината. Всичко, дето ни отдалечава от нея е лошо.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 часа, witness написа:

само дето ние сме твърде малки и слепи  понякога да я различим и обхванем. Казваме "за какво беше всичко?" и си отговаряме

Малките мишчици гризанки - дори нямат идея за собственото си съществуване... Ей така - скрити цял живот и живеещи в сивата си каша. МИ да - те са твърде малки и слепи... как да обхващат... Казват, правят... и пълна липса на единствено число в опит да се скрие дефицита на индивидуалност, поемането на отговорност с личната роля сред всичко това.

поразително е когато се излезе от зоната на личния театър, в опита си да се завърне някой в него, как веднага си написва скритата си приказчица. Иначе големи думи, големи приказки, духовни прозрения, цитати, колекции от мнения и авторитети, думички и готови мисли... Обаче само една "крачка встрани" и... лъсват мустачките, муцунката... и груповото цвъркане си идва на мястото, точно където му е.

 

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 часа, _ramus_ написа:

Малките мишчици гризанки - дори нямат идея за собственото си съществуване... Ей така - скрити цял живот и живеещи в сивата си каша. МИ да - те са твърде малки и слепи... как да обхващат... Казват, правят... и пълна липса на единствено число в опит да се скрие дефицита на индивидуалност, поемането на отговорност с личната роля сред всичко това.

поразително е когато се излезе от зоната на личния театър, в опита си да се завърне някой в него, как веднага си написва скритата си приказчица. Иначе големи думи, големи приказки, духовни прозрения, цитати, колекции от мнения и авторитети, думички и готови мисли... Обаче само една "крачка встрани" и... лъсват мустачките, муцунката... и груповото цвъркане си идва на мястото, точно където му е.

 

А-хааа ..да видиш какво ми е на мен , когато затлачен примитивизъм се опитва да извлече какъв да е диалог с мен.

........................

По темата с Фундаментален сбит фокус :

..Някога замисляли ли сте се в каква среда започвате вашият Жизнен Старт ? 

А да сте се замисляли защо има толкова религии, духовни учения, "мъдреци", школи и 

интерпретации за Света около вас ? А да сте си задавали въпроса - Защо човечеството се крепи на 

на тези "фундаментални опори " и се приобщава към някоя от тях, за да споделя "сигурността" на 

удобното и общото като обществен канал, във който да си спести "сътресенията " на Непознатото ? 

Навлизайки в 3-то Измерение, Вие попадате в една Стройна Система от Условия, Норми, Правила и Закони и започвате "развитие" и Еволюиране 

спрямо тази обща "картина", спрямо тази "истина " на "съответствие " . Поражда се Субективизъм спрямо "нагласи" и "насаждения", които оформят 

погрешен и манипулиран "поглед", в който започвате да се "лутате" в търсене на кутията на "Пандора" .. 

Ще попитате, ама как така ? 

Ами пристигате на Земята само с "инструменти" и Воля, без спомени за предишни "дестинации" . 

Пристигате във физически носител и се "раждате" в една социална клетка, започвате развитие, но Развитие в Колективен Коловоз - Колективно Социално 

Съзнание - където вече са сформирани 'стериотипи, механизми, логики, учения, религии, философски теории, изковани са правила и норми, който 

Блокират 'гласа " на собственото ви Съзнание и ви дават право да Избирате от вече "работещи модели", доизграждани и надграждани през вековете от 

Същности като вас самите ! Вие ИЗХОЖДАТЕ от концепции, които са ви натрапени през самия ви Престой до сега на Земята . 

Ако не бехте чели книжки, ако не бехте гледали научно популярни филми и други издания, касаещи тази "материя" какво бихте казали или цитирали ? 

Не са ви нужни учения . Не са ви нужни и другите религии, не ви е нужна и науката, която обяснява уж "явления, механизми, създава теория, която 

да легализира логически Светът около вас .. 

Нищо от това не ви е Нужно и ще ви кажа защо - Всичко, онова, което "познаете" Тук - не Важи отвъд това Измерение ! 

Ненужна Информация е, която Съзнанието в последствие "отсява" и изхвърля .. 

Ще кажете това е фантастика ..  

Ами не е .. я се опитайте да си спомните какво беше в 1 и във 2-ро Измерение - имате ли спомени от там ? 

Нямате. А за да сте в 3-то, значи сте минали първите две - това не е логика ! Стандартен Космически Закон е . 

Важно е да запомните, че чувствата и емоциите са Вашите Инструменти и Волята ви Определя Пътят на Еволюцията ви - Персоналната . 

Всичко е Холограми ! Вие сте Енергия . Енергийни Нишки, които се преплитат според Кармата / Програмата, която са дошли да Усвоят. Нивото е лесно ..само трябва да го Покорите ... Излезете ли в Хармония и Баланс - значи сте Успели .. 

Файлът с "приложената практика и опит" се Запечатва и се архивира във Същността ви - продължавате Нагоре ! 

Колкото по-бързо Излезете от Колективното Съзнание и "оборотната манипулация" толкова по-бързо ще спрете да се въртите като пумпали 

из "фалшивата Условност". 

........................

Оставих го преди 2 год. в "Будизма"  ,  но го приемат като приказка и фантастика. Който разбрал , разбрал.

Иначе съм съпричастна към мненията , които си оставил във темата.  Разликата от предишният Рамус и сегашният е Чувствителна.

Възприятията ти да далеч по-Широки и Дълбоки , Многопластови.

Надявам се и реакциите ти да са променени в синхрон със Разширеният поглед.

 • Харесва ми 1
 • Еха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 40 минути, _sirena_ написа:

Иначе съм съпричастна

нито има "предишен рамус", нито "следващ". Има само "сегашен".

Има разлика "очичките с които някой го гледа".

Буламача който си натворила тук си е пак същия - както и преди 2 години, преди 4 години, преди...ххх години. Едно и също.

Теб те няма никъде в текста. Обръщения, поръчения, съвети, предложения, подканвания - в множествено число. Някой безличен, спуска послания на "другите" - все едно са на събрание, все едно са в зала затаили дъх... Ти липсваш. Няма го пишещия, в неговия собствен текст. Няма мислите, няма го пътя, няма го изминаването... Всъщност човек няма. Но има думички. Тия думички всъщност нищо не казват защото липсва ГОВОРЕЩИЯ ги. Отгоре на всичко - посланията и съветите към "другите" са точно в никаква посока - лесно е, излезте, направете, ще спрете да се въртите... ще кажете, нужни са, важно е...

Но пък точно в края на текста - след точките - се появи първо лице ед. число. като с магия - все едно някой изскочи от "сънуващия си транс" в който тъче колективните си сънища.

Театъра на безличността, дето идва от ДНК не спира и напира да е вечен. Да минава някъде отвъд пространството и времето... да се сродява някак си с вечността. Мнооооого напира. И номера - "ама като не сте светнати няма как да ми разбирате от нивото на мъдростта..."  отдавна е изтъркан и се продължава да се играе тук от всеки невежа.

Нито ниво има, нито мъдрост. Тия двете няма как да подминат липсващият етап на индивида. Това че минават само и единствено през ИНДИВИД. В случая той винаги е липсвал, защото няма как да се имитира, нито изиграе. Много опитват и това - той театъра е заразен и много примамлив. Чрез театри сред сенките всички постижения са лесни, щото са фалшификации, реплики, подражания и имитации... И еднообразността на всичко това омръзва. Омръзва дори и на Играещия го.

ЛИпсва публиката, но в сценката на актьора  публиката е в главата му. Така, че "липса не може да има". Шоу маст гоу он.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 18.05.2019 г. в 23:07, _ramus_ написа:

Някои от проявите на този процес са критикувани - манипулацията на новините, създаването на изкуствена аура около личности и всеобщата врява, с която политици, търговски продукти и социални идеи достигат до съзнанието на масите. С инструментите, чрез които общественото мнение е организирано и фокусирано, може да се злоупотребява. Но както организацията, така и фокусирането са необходими за порядъчен живот.

Порядъчен живот? В тая илюзорна мъгла дет се стеле навред? Как?

на 18.05.2019 г. в 23:07, _ramus_ написа:

Тъй като цивилизацията става все по-сложна и необходимостта от невидимо управление все по-често изпъква, са измислени и разработени технически средства, чрез които мненията могат да бъдат направлявани...

А вие къде се виждате в тая сложна цивилизация? Направлявани ли са вашите мнениния от техническите средства?
Не се заяждам, любопитно ми е, как се предпазвате от колективното манипулиране. Как правите изборите си и изграждате отговорен стойностен живот?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

×
×
 • Добави ново...