Премини към съдържанието
Anne

Омаловажава ли се борбата на Червената армия?

Препоръчан отговор


Покрай изказването на Русия да не се преувеличава ролята на десанта в Нормандия, да ви попитам - мислите ли, че се омаловажава борбата на Червената армия срещу Германия? Коя за вас е решаващата битка от войната?

За мен решаващите битки не са големите и известните битки при Сталинград, Курската дъга, операция "Хъски" (десанта в Сицилия) нито десанта в Нормандия. За мен решаващите са така наречените финални битки и офанзиви - Арденската офанзива от запад и боевете в Полша от изток (за които не знам абсолютно нищо, освен, че са били много жестоки).

Не казвам, да не се помни десанта в Нормандия но за мен той е финалната битка от средата на войната.

 

Ако някоя добра душа изкопа от някъде в нета речта на дьо Гол от този ден, както и ако има запазена записана реч на радио "Орание" (холандското свободно радио), ще съм много благодарна. Страшно много искам да ги чуя тези неща.:wors:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Изгледай тази поредица ако имаш време и желание и ще разбереш какво е направила Червената армия как е победила и какво и е струвало това.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Повечето неща за Червената армия ги знам - Сталинград, Ленинград, Курската битка,  но не знам нищо за боевете в Полша, нито за нашето участие с доброволци (част от Украинския фронт ли бяха?). Ще ми се някой да направи документален филм за тези битки, но със субтитри, защото аз съм с увреден слух и не разбирам като говорят. Иначе и за Берлин знам. Само за Полша и нашето участие в освобождението на Будапеща не знам.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Естествено, че се омаловажава. Самият Владимир Михайлович Жухрай (за тези които не знаят, той е един от най приближените на Сталин ръководител в спец службите) казва, че най-мрази в американците това, че адски много и за всичко лъжат, изопачават нещата и си приписват чужди заслуги. В редица интервюта разказва много интересни неща за Сталин, за наследниците му и за това, защо СССР бе унищожен от политическата номенклатура негодяи заели ключови позиции в страната. Също така и за същността на американската "демокрация". 

Един откъс с разказът му, какво се случва при посещението на Дейвид Рокфелер в СССР:

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, Anne написа:

Покрай изказването на Русия да не се преувеличава ролята на десанта в Нормандия, да ви попитам - мислите ли, че се омаловажава борбата на Червената армия срещу Германия? Коя за вас е решаващата битка от войната?

Рашистите неистово си бранят и истините, и полуистините, и  спекулациите за ВСВ такава каквато бе написана от СССР.

Парадокса е че много малко хора имат обективен поглед. За Червената армия виж мнението на малкото свидетелства на истинсктие ветерани.

Не тези напудрените с две педи тенекийки на гърдите, дето не са се родили дори потова време, а на истинските, които са чисто и просто отвратени от войната.

Който е видял ужаса на тази война, и най вече безсмислените собствени жертви, непукизъма и жестокостта на собствените си командири.... не иска и да чува ни за паради  ни за празници.

 

Относно въпроса ти да се върна, а колко хора оценяват Ленд Лиз-а ? Парадокса е че много хора от сегашното и минало поколение много малко знаят за това.Да не кажа не са и чували.

Пропагандата на съветските историци упорито заличават всякакви упоминания за това влияние и помощ, стига се до там да се фалшифицират фотографии.

Както тази на посрещането на съветски войници, дето заличават да не се вижда че идват на американски джип. :)

 


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Я потърси за Дравската операция там БА участва като част от Украинския фронт и губим около 5000 войници иначе го играем миротворци в Македония и Беломорска Тракия през повечето време благодарение на цар Борис 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Там е, че никой не смее да омаловажи ролята на Червената армия и определено битката при Сталинград е ключова - Сталин не случайно е хвърлил всички в буквално самоубийствен акт, ако изгуби Сталинград, губи всичко, а каспийския нефт попада в ръцете на Хитлер, което ..... евало си майката какво е щяло да стане, но едно е съвсем сигурно: нацистите са щели да мачкат още дълго.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не съм казала, че Сталинград не е важен. Но имах предвид решителни заключителни битки. За мен десантът в Нормандия не е такава, нито Сталинград.

То ясно, че като няма с какво друго, американците ще се хвалят с десанта. Те нещо много имат нужда да се хвалят.:emoji_smiley-34:

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е то ясно, че няма как да е заключителна битка щом войната продължава още над две години, но че е решаваща, решаваща е и още как.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Самата държава САЩ се крепи на лъжи, а най-голямата е, че народа изобщо има някаква власт в политиката. Много русофоби стане ли дума за ВСВ, веднага започват да говорят за приносът на САЩ и "Lend-Lease", и че едва ли не съветската победа се дължи на американските помощи, които са само 4% от средствата похарчени от СССР в тази война. Иначе казано "Lend-Lease" не е никакъв фактор, а и да беше, СССР жертва нещо безценно, живота на милиони съветски граждани. СССР плати най-високата цена в този конфликт. Да не говорим че обкръжените и окупирани градове като Ленинград 2 години са били без доставки, складовете с провизии са били надземни, унищожени от немската авиация. Свидетели на трагедията коментират, как по улиците са текли реки от стопена захар, изтичаща от горящите складове. Жена преживяла трагедията разказва, как е оцеляла, като дете. Майка ѝ я скрила в фурната на пачката от немците, за да не я намерят и убият. За нацистите, съветските граждани са били подчовеци и са ги избивали без да им мигне окото, заедно с украински националисти и кавказските мюсюлмани. Огромни маси от хора, огромни етнически групи в тази империя се вдигат против съветската власт и те самите си решават съдбата и са виновни за разстрелите, които Сталин организира. Враговете на СССР за съжаление далеч не са били само външни, имало е и много вътрешни. Сами виждате след разпада на СССР, колко войни на етническа основа избухнаха. Чеченци, таджици и дагестанци против руснаци, грузинци против осетинци, арменци против азербайджанци, украинци против руснаци, и така нататък.

Цялата тая сволоч в най-тежките за СССР моменти скача против съветската власт, избива съветски войници и сама си предрешава съдбата. Абсолютно правилни и крайно необходими са били разстрелите, които Сталин организира. Даже са били прекалено слаби наказанията, малко са били разстреляни и всичката тая паплач след разпада на СССР отново скочи да воюва. Тези факти, обаче забравят на запад пропагандните "медии" да ги споменават. Изкарват Сталин кръволок, който едва ли не е избивал хора без причина, а това изобщо не е така. Както казва един ветеран от ВСВ "Собаке собачья смерть!". 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 51 минути, miro20 написа:

Иначе казано нищо не знаеш . Или четеш пропагандните лъжливи съветски историци.

Истината обикновенно е в баланса. Може да не е решаващо /въпреки че бих казал е било/ но поне не отричай .

Самото отричане  за да заличат това влияние реално показва колко е гузна съветската пропаганда и колко неистово искат да преиначат историята .

 

Чак не си заслужава да коментира човек тези простотии. Чудя се , и то с огромно съжаление че има такива  малоумници като теб които да пропагандират избиване на народите и да оправдават репресиите и убийствата като решение за една раса или режим.

Пълно малоумие.

 

С обидните си личностни квалификации принизяваш само себе си! 

Аз не защитавам никого, просто знам що е то война.  Мога да се поставя в сложното положение, в което е бил Сталин. Ти сам, ако си на чело на огромна империя с най-различни нации по време на такъв крупен военен конфликт, какво би направил? Би оставил да избиват войниците ти, хората предани на своето отечество? Та нали точно заради предатели немците навлизат така дълбоко в СССР. Единствения начин страната да оцелее е била да се отърве от предателите! 

Аз не градя моите виждания от пропаганда, а от хората преживели лично това и разказали, какво се случва лично участващи в този процес. Доста ветерани от войната има, обясняващи достатъчно подробно за положението в СССР по онова време. 
 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 часа, Soviet Soldier написа:

Аз не защитавам никого, просто знам що е то война.

Не че се съмнявам че си преминал няколко войни, но защо ли мнението на хората преминали война е доста по различно от твоето ?

Да, и сега има разни наемници и кадрови , преминали някои мисии, ето има и разни идиоти които се бият и сега в редовете на сепаратистите терористи в Украйна, и които дори получават присъди като се върна в своите страни.

Или този бразилец

Или тези в Молдова .

Но те пък да ти кажа, не блестят твърде с умствен багаж. То не им и трябва. Нищо лично .

преди 5 часа, Soviet Soldier написа:

Ти сам, ако си на чело на огромна империя с най-различни нации по време на такъв крупен военен конфликт, какво би направил? Би оставил да избиват войниците ти, хората предани на своето отечество? Та нали точно заради предатели немците навлизат така дълбоко в СССР. Единствения начин страната да оцелее е била да се отърве от предателите! 

Има много по добри примери - сАЩ например. Защо трябва д аизбиваш хора , само в името на господството на една нация ?

Ами след като си ги настъпал тези нации, бъдеи готов да се обърнат срещу теб. Не е ли по лесно просто да не ги настъпваш ?

Говоря за времето след ВСВ .

А по времето и преди  ВСВ  "предателите" нямат изразена националност. Факте че че хиляди руснаци са преминали на страната на Хитлер. Не само "украински националисти" на които акцентираш с пропагандна цел, но и хиляди , стотици хиляди руснаци. Реципрочно имаме и милиони украинци, дали живота си във тази война. Процентно ако сметнеш дали няма да се окаже че украинците са дали  повече жертви от колкото руснаците ?

 

Нещо повече за "предателите" да кажем, понеже виждам си начетен в тази тема, би трябвало да знаеш че немците е нямало как да управляват сами толкова огромни нови територии, и са назначавали именно такива местни .

И са били учудени от това че не немците , а именно тези местните  са проявявали много по голяма жестокост в разправата с населението .

 

Съветската пропаганда има доста добре изразен недостстатък-комплекс. Че не успяват , или просто не осмислят  погрешността на тази шовинистична пропаганда и политика.

За да управляваш една многонациопнална държава не е нужно да мачкаш и тероризираш етносите за да "слушкат" .

Имало ги е едно време в империите тези неща, и виждаш къде са... т.е. че закономерно ВИНАГИ се сриват. Винаги.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

До всички пишещи в темата. Напомням ви точка от правилникът.

Цитат

2.13 Забранява се употребата на заплахи, вулгарни думи, цинизми и обиди, както в коментари по темите, така и в лични съобщения. Ако подобни неща станат чрез лични съобщения, трябва само да се уведоми член на администрацията и ще бъдат взети съответните мерки за предотвратяването им.

Моля да си модерирате езикът, и изразните средства. И без персонални квалификации!

Това за сега е един съвет!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 часа, sound написа:

Говорейки за предатели, дано някой ден осъзнаеш, че най- големия предател от всички е бил Сталин.

Дай дефиниция за предател ! Ето ти за начало една да поумуваш върху нея и "дано някой ден осъзнаеш" :

" Предателството е осъждано от морала нарушение верността към кауза, организация или личност. В частност в наказателното право предателството е форма на държавна измяна."

Сталин от нищо е направил държава . Имаш ли хабер как се прави държава от нищо ?......Или пък как се печелят войни с копия срещу пушки , с коне срещу танкове....?  :nono:

..................................

Нормандия :

Като не успява планът да се съсипе Русия/СССР и да се присвоят територията и ресурсите , единствената цел е да се попречи на Сталин да окупира цяла Европа като срещнат фронтовете - нали уж са били съюзници . Както се и случва . Спасяват собствените си задници....от Сталин , а не от Хитлер.......Нищо повече .:nono:

Казано на народен език по отношение на Хитлер : " На умряло куче , нож извадили ! " :)

..................................

Ако не нищо друго , всеки може да сравни числата - както по отделно , така и в съвкупност....

Но не се прави . Упорито се премълчава и заобикаля....насрани задници ! Подхвърлят се части (мръсотии винаги се намират , в подобни случаи са неизбежни , то всичкото е една Голяма Мръсотия ) с цел да подменят цялото - извращаване на смисъла....

Ами те , само изгорените евреи в концлагерите са в десетки пъти повече , от жертвите в Нормандия....(и те повечето от военна некадърност)!

Смешници ! И успяват както се вижда .........всред невежи и недостатъчно умни да мислят с главите си..... :nono:

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, by_chechi написа:

Упорито се премълчава и заобикаля....насрани задници !

Смешници ! :nono:

 

 

преди 8 минути, barbuncela написа:

Това за сега е един съвет!

Благодаря от името на Чечи за съвета . :)

Това на майтап де.. но само да вметна леко уточнение. Това което аз например определям за малоумно  е изказаните твърдения и пропагандиране на незаконни , шовинистични теории. Не към личностно към човека.

Затова пак казвам че смятам твърдението че за да създадеш или държиш  дадена държава трябва да избиваш  етноси и региони в интерес на само един етнос/нация - за малоумие. Отречено отдавна малоумие от целия цивилизован свят.

 

Относно видеото /то дори е отрязано накрая/  на В. Труман по горе за чеченците и др кавказци.

Там е уникална ситуация винаги. Отделна широка тема.

В случая и по време на ВСВ те си гледат собствения интерес. Да, те са били винаги тунеядци и главорези. Никога не им е пукало за някакви социалистически революции и т.н.

Който познава манталитета им , знае че те имат само една професия - разбойничество и бандитизъм.

И преди и сега региона реално не може да бъде подчинен.

Последните две войни с РФ доказаха че оправия няма.

И Путлер какво направи ? Просто почна да им плаща за "спокойствие" . Както '90-те правеха застраователите  с бухалките.

Взе си змия под пазвата.

Чеченците в момента хем са независими, хем в състава на РФ, хем законите на РФ не важат там.

"Републиката" се издържа изцяло за сметка на руския бюджет / на около 90%  / т.е. като пиявица закачена за донор и смуче ли смуче.

Имат си феодал - Кадиров, имат си феодално-ислямистки порядки , със собствена армия, реално не под контрола на РФ.

Единственото задължение което имат - е да не пипат руснаците и Кадиров да възхвалява Путлер.

Спрат ли парите обаче, всичко се обръща. Споменавал съм как Путлер веднъж опита мънкайки да ограничи  огромните наливани пари , https://www.vedomosti.ru/economics/news/2016/12/05/668115-dotatsii-chechne

обаче Кадиров скръцна със зъби https://www.currenttime.tv/a/kadyrov-russia-protsvetanie-esli-bolshe-deneg/29654055.html

и Путлер клекна и пак почна да плаща колкото му искат.

 

Подозирам че тази "Сделка с дявола" няма да продължи дълго .

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 18 минути, miro20 написа:

....Затова пак казвам че смятам твърдението че за да създадеш или държиш  дадена държава трябва да избиваш  етноси и региони в интерес на само един етнос/нация - за малоумие. Отречено отдавна малоумие от целия цивилизован свят.

Ама ти сериозно ли вярваш на бабини девитини ? Ами те (Запада) не са се спрели да го правят по целия свят поне от 400 години насам ! Хайде , опровергавай ме ! Виж там още какво са измислили .......а , да ! Демокрация ......! :lol6:

Не държави бе тъп ! На цял континент изтребиха населението ! А от друг континент внасяха ! И сега го правят !:nono:

А , да ! Така са ти го натъпкали в главата......Чудя се само място как са намерили ! :lol6:

.....Не може да не им се признае - специалисти са ! Там където нищо няма , да намерят нещо ! :lol6:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 минути, miro20 написа:

Не към личностно към човека

А това как да се разбира?

Цитат

малоумници като теб

???

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А това което е казал  и пропагандира ?

Продължението на репликата е ...

....които да пропагандират избиване на народите и да оправдават репресиите и убийствата като решение за една раса или режим.

Пълно малоумие.

Изтрила си моето мнение,  но си оставила шовинистичните противоконституционни изрази ??

:) Здраве да е.

преди 1 час, by_chechi написа:

Сталин от нищо е направил държава . Имаш ли хабер как се прави държава от нищо ?......Или пък как се печелят войни с копия срещу пушки , с коне срещу танкове....?  :nono:

Сталин бил направил държава ли ??? :laughing4:

Прескачам по принцип пасквилите ти на верев, та щях да изпусна тази уникална титанична мисъл  :)

Относно копията и танковете, да, така е. Затова Ленд Лиз е решаващо за обрата както и за изхода на войната.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 49 минути, miro20 написа:

Сталин бил направил държава ли ??? :laughing4:

Нека други да преценяват какво ти е у главата ! :angry:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ето все пак що е то "Ленд-лиз" :

"С.Теркели «The Good War: An Oral History of World War II»

...«Почти весь мир во время этой войны испытал страшные потрясения, ужасы и был почти уничтожен. Мы же вышли из войны, имея в наличии невероятную технику, орудия труда, рабочую силу и деньги. Для большинства американцев война оказалась забавой… ...... это было чертовски хорошее время»..." (сору)

Да ! И сега го правят по цял свят ........и у нас ТЕЦ - Марици-те , 8 бройки F-16 . И газ ще ни докарат.......АЕЦ Белене , Южен поток , Турски поток са все помощи да се цивилизоваме....... !:lol6:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не, не е това .

А https://www.noo-journal.ru/энциклопедия/1943/ленд-лиз/

И сега внимавай кого ще цитирам .. самия Сталин :
 

Цитат

 

Отдавая должное США, И.В. Сталин в 1945 году выразил мнение, что советско-американскому соглашение по ленд-лизу сыграло важную роль и «в значительной степени содействовало успешному завершению войны против общего врага». В то же время и в СССР, и в США понимали вспомогательную роль ленд-лиза в борьбе советского народа. «Мы никогда не считали, что наша помощь по ленд-лизу является главным фактором в советской победе над Гитлером на Восточном фронте, – отмечал  Г. Гопкинс


 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 часа, by_chechi написа:

Сталин от нищо е направил държава . Имаш ли хабер как се прави държава от нищо

А ти имаш ли си хабер какво пишеш? Кое е нищо? Преди Сталин няма Русия ли, що ли?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 8 часа, miro20 написа:

 

Относно копията и танковете, да, така е. Затова Ленд Лиз е решаващо за обрата както и за изхода на войната.

 

Решаващи са  многото милиони жертви, които СССР дава за да се случи този обрат. И чак когато той започвада се вижда, мишките от САЩ и Великобритания решават да се направят на мъже, на издъхващата нацистка империя. Това са фактите и никаква Близ Плиз история не може да ги промени. Ето защо и толкова яростно близплийзвате,  ти и подобните на теб подчовеци... опитвате се да убедите себе си. Because, The Judgement Day is near, and fear is the real reason of your scream... :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 часа, miro20 написа:

Не, не е това .

А https://www.noo-journal.ru/энциклопедия/1943/ленд-лиз/

И сега внимавай кого ще цитирам .. самия Сталин :

Едно е какво си чел , друго е какво си разбрал ! :lol6:

 «в значительной степени содействовало успешному завершению войны против общего врага» 

А пък аз написах и пак го пиша - на умряло куче нож вадят ! Което е едно и също ! :bye1:

......иначе ограбването си е ограбване - заемите исках да кажа ! :) Не е подаряване......

преди 4 часа, sound написа:

А ти имаш ли си хабер какво пишеш? Кое е нищо? Преди Сталин няма Русия ли, що ли?

Имало е ........почти умряла империя ! :nono:

За това Ленин с една шепа болшевики успява да вземе " Вся власть Советов ! "....... :lol6:

А след това нечии чужди сметки са се оказали криви....!:)

Светът не е от вчера ! :nono:

П.П. Ако тогава е имало държава в Русия (май тук никой не знае и разбира история , и това което говоря ) , за никакъв СССР нямаше да стане дума .....!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...