Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Madonna

Кандидат-атентаторът от Пловдив: едно объркано дете с тръбна бомба... И с още две

Препоръчан отговор


"Това е в някаква степен едно объркано дете, на което се надявам да му се окаже помощ."

Така зам.главният прокурор Иван Гешев обобщи портрета на разкрития в Пловдив 16-годишен ученик, който - според службите, е планирал атентат с взривни вещества. 

Гешев през цялото време наричаше обвиняемия "едно дете" и неколкократно държеше да подчертае пред медиите, че "на първо място става въпрос за едно дете и за жертва".

"Става въпрос за лична трагедия в някаква степен, която, за щастие, не е развита в някакви мащабни размери", обяви прокурорът, като нарече станалото "малкия дявол".

Той отрече спекулациите по медиите - кога, къде и как се е канел да използва бомбите си задържаният - това си знаел само той.

Въпреки това от думите му станаха ясни поне три неща: първо, у младежа са намерени чудовищни количества взривни вещества, касаещи подготовка на сериозен атентат.

Става въпрос за две претърсени помещения в града под тепетата, където са открити "множество в процес на изготвяне самоделни взривни устройства".

Имало е налична т. нар. тръбна бомба. Устройство, което е най-просто за изготвяне, и много често се използва при атентати в САЩ.

"Другото е взривно устройство в процес на изготвяне, в което веществото е поставено в пластмасов съд, той е поставен в друг съд, а между тях са сложени множество пирони за максимален поразяващ ефект.

Теглото на веществото е 14,5 кг и то се е използвало в някои атентати в Белгия и Франция, включително и в атентата в Сарафово. Само че по преценки на експерти, там е било между 2-3 кг вещество, а тука става въпрос за 14,5 кг",отбеляза Гешев.

Той подчерта, че момчето е суперинтелигентно и след като се е радикализирало вследствие на чатове с Ислямска държава, за няколко седмици е напреднало в познанията до степен да направи всичко това от напълно общодостъпни съставки.

Открити са още бомба гип – пиратка с пирони, множество механични, електронни, електрико-механични прекъсвачи за електрически вериги, части от различни ел. вериги, раница с батерия и сътоветна ел верига в тази раница, стана ясно още.

Второто - Гешев очевидно бе недоволен от решението на Специализирания съд, който вчера е пуснал заподозрения вкъщи с мярка за неотконение - надзор от детска педагогическа стая. Зам.главният прокурор нарече това "в някаква степен грешка".

Не за друго, но прокуратурата - макар че той не бил лично на заседанието и не чул фактите - предпочитала с "това дете" да се работи от съответните експерти и психолози, в изолирана среда. Затова и ще протестират леката мярка пред Апелативния спецсъд.

Третото в изказването му бе, че Гешев, който е доскорошен шеф на Специализираната прокуратура (по закон тя се занимава и с делата по Глава 1 от НК, т.е. - за тероризъм),заговори и за промени в законодателството

"Някои проблеми, които считаме за латенти и несъществуващи, вече са в България. Тези проблеми касаят и всеки един от нас като родител в тази страна", заяви той.

"Поканен е да влезе с цел секретност в един от чатовете, които масово се ползват и са известни на ИД. Съответни канали е гледал с такова съдържание, водени са съответните разговори, изпратени са съответните клипове – всеки може да предположи какво му е показвано, за да вижда и да свиква."

Затова обвинителят допълни, че вече в интернет децата не само могат да попаднат на педофил или да им продадат дрога, но и на обучени вербовчици от Ислямска държава - точно какъвто бил случаят. По отговорите на пловдивския младеж на беседите, експертите извадили извод, че той е вербуван именно от такъв професионалист - включително с това какво да казва и как да действа при разпит. Въпросните вербовчици на души в интернет били по-ценни от петрола и златото за терористичните организации и стрували повече от 100-200 бойци, заключи обвинителят.

Затова той изведе тезата, че трябва да има единни антитерористини междуведомствени центрове, каквито са видели в САЩ ("под егидата на главния прокурор", не пропусна да отбележи Гешев, б.а.).

Там службите обобщават информацията, реагират синхронизирано и уставно при кризи, докато тук реакцията в сряда - отнела рекордно ниските едва 5-6 часа след сигнала от родителите на задържания - се дължала само на добрите лични контакти със службите.

"Искат се дребни законодателни промени в Закона за противодействие на тероризма... Другото е техническа част. Но да се разчита на личния контакт е несигурна работа, защото днеска го има, утре го няма", отбеляза той.

И обобщи:

"Като сме влезли в такъв отворен режим, ще ви го кажа: взаимодействието беше перфектно, разви се в рамките на 5-6 часа. И пак ще кажа – българските граждани могат да се гордеят със своите служби за сигурност и конкретно с прокуратурата и следователите. Които отдавна се готвим с наши партньорски служби за подобен тип проблеми."

Гешев призова още „това дете“ да не бъде издирвано, снимано семейството и училището му, ,защото това ще доведе до неприятен краен резултат.

На въпрос - в училище ли е задържан младежът, Гешев бе мек:

"Не си представяйте, че сме някакви такива, които ще нахлуят с Отряда за борба с тероризма с бронежилетки в училището."

Източник: Club Z.

**************************************************

За пореден път ни хвърлиха малко пясък в очите и се опитаха да омаловажат нещо толкова грандиозно и плашещо като тенденция. Това, което не е истина е, че "детето" имало психични проблеми..дайте да им кажем на простите българи, че имало психични проблеми, та да не задълбават в новината, да го възприемат за нормално и т.н. Момчето е било в комуникация от дълго време с терористичната организация. Дълго време е бил обект на вербуване и разработване от ИД. Къде са вербовчиците щом от години действат, кой се занимава с тях, ДАНС май наистина ще се окажат поредната "спяща" клетка, щото всичко проспиват както винаги. Изобщо..опитват се да изкарат това като някаква спорадична и незначителна случка. Детето е доста умно, учи в елитна езикова гимназия и добре, че родителите са реагирали - така са спасили и неговият и много други животи. И нека спрат да говорят за "неуспял" джихадист, защото количеството 14 килограма взрив е в състояние да отнесе половината квартал...

Та, защо си мислят, че този инцидент, "плод на лична семейна драма  в семейството на психически нестабилно момче" е единичен случай?! Явно е, че всяко дете може да влезе в тези тайни чатове, само ДАНС не, така ли?! Знаят за тях, че се водят от години, но МВР излиза с официална информация, че няма клетки на ИД в България?! Нама радикализация..

Даа бе... ние падаме от небето.. И кво..сега ще потулят новината и ще чакат всичко да отшуми и да бъде забравено или изместено от новината за гей-парада, примерно..

Щото българите не се страхуват от радикализирането на децата им и превръщането им в джихадисти-атентатори, но умират от страх, ако детето им смени половата си ориентация..

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
преди 16 минути, Madonna написа:

ДАНС май наистина ще се окажат поредната "спяща" клетка, щото всичко проспиват както винаги

вниманието на населението се отклонява в друга посока, за да не виждат бездействието на институциите в държавата
стимулират престъпността под формата на кражби, убийства, зверства... за отклоняване на вниманието от действителността
манипулират гражданите на тая държава  от много време и не знам каква е причината да не се усещат

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Службите ни, както и армията са гола вода. Невероятен късмет за евентуалните пострадали е, че родителите са се усетили и са реагирали адекватно. Възрастта на атентатора /а той си е реално такъв/ няма никакво значение, както и психическите му отклонения. Такива трябва да понесат цялат тежест на закона и да се третират като извършили атентат.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За пореден път политически назначените идиоти се изсраха върху труда да малкото останали работещи професионалисти. Става въпрос за "специализираните" следователи, прокурори и съдии. Говеда, без мисъл и изпълняващи нарежданията на мутрата -пожарникар. Да не си мислят че сме забравили времената, когато беше главен секретар и се напъваше лично да присъства на всеки арест или действие на полицията? Че сега се избърса за действията си и изостави полицаите, изпълнители на заповедите му? Не желая на никого лошото, но ако беше гръмнало и бяха пострадали техни близки? От кметството в Младост са най-големите престъпници и ги мачкаха и осъдиха по скалъпени обвинения, но пък явно приготовления за тероризъм с взривни вещества и то така, че да предизвика максимални жертви в населението се приказват глупости.

Всичко, дет що е болшевик трябва да е по-глъмаво от началника си. Той пък прочел само една книга, докато навремето за всяка ваканция ни даваха по списък поне 20 за задължително четене.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 13 минути, дръндю написа:

за отклоняване на вниманието от действителността
манипулират гражданите на тая държава  от много време и не знам каква е причината да не се усещат

Да, така е .... но трябва ли да има държавно лице във всяко семейство, а?! И определено не само с детето трябва да провежда психично лечение, а и към родителите.

Колко родители ползват така наречения "родителски контрол" в така наречените "умни устройства", а?! И ако за въпросните хардуерни устройства има безброй анти и бля бля вирусни програми и прочие, които през път и над път си мерят колко са сигурни, то кой да направи някакво приложение или програма която да се ъпдейтва като ОС и помага на така наречения "родителски контрол" заложен в ОС, а?!

Преди да съдиш Дрънди държавните органи, то ти готов ли си да осъдиш родителите които нямат усещането, а?! Или пак ще кажеш, че Държавността е виновна за състоянието на родителите, а?!

Дрънди, виновни няма, има отговорни родители и такива които си гледат родителските права, а забравят за задълженията си към обществото и в този смисъл всички такива родители трябва да се подведат под отговорност описана в чл. 57 ал. 2. от Конституцията на България.

Определено както прочетох в една статия, прокурора се е "пречупил" пред нещастието сполетяло това семейство.

преди 8 минути, Joss Bomon написа:

Невероятен късмет за евентуалните пострадали е

Няма късмет в тези неща! Това не е хазарт!!!

преди 8 минути, Joss Bomon написа:

Такива трябва да понесат цялат тежест на закона и да се третират като извършили атентат.

Много лесно Ви се струват тези неща, но явно Ви се отваря възможност да налеете и "своето масло в огъня".

Това е една лична драма и трябва да ни "отвори очите", за, в какво биха се превърнали нашите деца, ако не проявяваме някаква отговорност.

Не драматизирайте нещата. Считам, че органите на реда и т.н. вече взимат мерки да не се повтарят такива неща.

п.п. Определени фанатични организации имат свои представители  сред всичките социални мрежи и определено до известна степен и социалните мрежи носят някаква вина. Та и спрямо тях ли да се наложи цялата тежест на закона, а?!

преди 33 минути, Joss Bomon написа:

Службите ни, както и армията са гола вода.

Не клеветете!!! Моля!!!

Вашите мисли са гола вода, но уви не ставате за пожарникар! По скоро ставате за анти-пожарникар описан в книгата „451 градуса по Фаренхайт“.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Порно сайтове се блокират и контролират, а тези няма ли как да се блокират? Или вярно сме силни само на приказки. А има и друг въпрос. На кой е син това "момченце" ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 23 минути, Филипов написа:

Всичко, дет що е болшевик трябва да е по-глъмаво от началника си. Той пък прочел само една книга, докато навремето за всяка ваканция ни даваха по списък поне 20 за задължително четене.

Леле за какво ли още ще бъде обвинен, а?! Може би за това, че е помогнал на Путин да бъде избран Тръмп за президен на САЩ, а?!

Една птичка пролет не прави ... и определено ми възбуди любопитството как бихте Вие наредите на въпросните професионалисти да си свършат работата.

п.п. Не може някакъв пожарникар да гаси пожара във всяко семейство ....

преди 7 минути, barbuncela написа:

На кой е син това "момченце" ?

Хайде да не търсим под вола теле.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, ДиоиД написа:

Хайде на не търсим под вола теле.

И защо? Според тебе е нормално да го пуснат, така ли?  Както каза някой, на кметицата на Младост и таковаха таковата за нещо недоказано което е кражба или подкуп или както искаш, но не е опит за масово убийство на хора! Подготовка за атентат!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 20 минути, ДиоиД написа:

Това е една лична драма и трябва да ни "отвори очите", за, в какво биха се превърнали нашите деца, ако не проявяваме някаква отговорност.

Силно се съмнявам да имате деца, след такива "теоретични размишления". Над 90% от родителите имат желанието за контрол, но то е само илюзорно. Нямате представа, в какво се превръща добричкото, послушно и смирено детенце след като излезе от къщи...!

преди 20 минути, ДиоиД написа:

Не драматизирайте нещата. Считам, че органите на реда и т.н. вече взимат мерки да не се повтарят такива неща.

Абсурд, в коя държава живеете ?!?! Свалете си розовите очила! Нали вече имаше "мини вариант" на терористичен атентат в Сарафово, в сравнение с това което е щяло да се случи сега ? Какво е участието на "органите на реда" при разкриването на този келеш - никакво !

преди 20 минути, ДиоиД написа:

Не клеветете!!! Моля!!!

Написал съм самата истина. На някой може и да му се иска да е резлично, но действителността е такава!!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 14 минути, barbuncela написа:

Според тебе е нормално да го пуснат, така ли? 

Първо: Не съм запознат с уликите и т.н. И до колкото съм информиран, Съдът го е пуснал. Би следвало определено да свикана някаква комисия в парламента, която обстойно да разгледа този случай, а и все пак имаме Президент, който е в правомощията си да свика съвета за сигурност.

Тук не става въпрос за мое лично предпочитание, а за адекватна реакция от някоя действаща власт. Коя да е, а, според теб?!

По мое мнение е президентството, а според теб?

До колко политиците в момента си търсят политическа подкрепа в предстоящите избори, а?! И дали е удачно точно това да се политизира, а?!

И какво общо има кметицата на Младост към тема изцяло свързана с националната сигурност, а?! 

преди 14 минути, Joss Bomon написа:

Абсурд, в коя държава живеете ?!?!

А Вие?! Определено в случая Вашите пристрастия са Абсурдни. И определено говорят за политическа агитация.

преди 16 минути, Joss Bomon написа:

Силно се съмнявам да имате деца, след такива "теоретични размишления".

Без коментар!

Определено можете да обиждате културно!!!

И изобщо - наглостта Ви прозира!!!

Да видим до къде ще Ви доведе "високата Ви съвест" ....

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 20 минути, ДиоиД написа:

А Вие?! Определено в случая Вашите пристрастия са Абсурдни. И определено говорят за политическа агитация.

Какви са моите пристрастия ? Че желая цялата тежест на закона да се стовари върху келешчето ли ? Че му пожелавам, да го набутат в една килия с 50-годишен мазен циган и да прекара остатъка от живота си с него ?

Винаги всичко нелицеприятно се превръща в "политическа агитация"... Дежавю!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 41 минути, ДиоиД написа:

родителите които нямат усещането, а?!

Първо
Малка част от родителите са дигитално(боже, колко я мразя тази дума) грамотни.
Второ
Колко от родителите имат времето да "следят" мрежовата активност на децата си?
Трето
По повод пускането - защо си мислите, че не е с по-дълбока цел? 

преди 3 минути, Joss Bomon написа:

желая

Това е само желание и си само твое.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 минути, DarkEdge написа:

Това е само желание и си само твое.

Силно се надявам, да не е само мое.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Грешка е пускането на свобода на този макар и непълнолетен, готов е бил да отнеме сума животи в името на няква глупост, мисля че не трябва да бъдем толкова либерални спрямо такива и не само ние, този малък келеш трябва да си понесе отговорността за това което е подготвял да направи. Не се ли вземат мерки на време ще е късно когато стане атентат. Колкото до кметицата на младост като е взела подкуп ще си плаща сега с престой в затвора, да е мислила на време. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, DarkEdge написа:

По повод пускането - защо си мислите, че не е с по-дълбока цел? 

По първа точка - може да им се помогне с написване на приложение или програма която да помага на "родителския контрол".

По втора точка - Колко от родителите имат време да "следят" какво изучават децата им в училищата, а?!

Прощавай за този отговор под формата на въпрос, но хипотетично някъде в Министерството на образованието и в тясна връзка с Министерството на вътрешните работи се положат усилия за разработката на някакъв вид софтуер, който да помага на вградените функции в ОС, то контрола върху мрежовата активност може да става в рамките на примерно двадесет или тридесет минути на ден било то вечер или сутрин, а и естествено по всяко друго време, така както си проверяват авоарите в банките чрез интернет - примерно.

По трета точка - Не изключвам по-дълбоката цел, но не се опитвам да търся някакъв вид конспирация. Просто определени хора се възползват от някакви чужди драми с "неизвестна" цел.

До колко вече има журналистика, а?!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Едно време си правехме димки от изсушени вестници и фосфати разни и каквато химия се намираше от торовете и по донашните шкафове

Че и се интересувахме , но нямаше интернет , за "подобрени" димки , бомбички и т.н.

Не миля че това заслужава килия с 50 годишен мазен циганин до края на живота....

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 10 минути, DarkEdge написа:


Трето
По повод пускането - защо си мислите, че не е с по-дълбока цел? 

 

Всъщност не само допускам, ами съм убеден че пускането е с по- дълбока цел. Целта е да се потули случая и да се хвърли прах в очите на обществото, за да не потърси то резултати от дейността на ДАНС! Която е нулева по отношение на истинските опасности. Един 16 годишен пикльо си направи бомба, с която да взриви цял квартал под носа им! И ако не бяха родителите му, щяхме да имаме атентат с неизвестен извършител и цяла камара лични драми, при напълно невинни българи.

преди 3 минути, miro20 написа:

Едно време си правехме димки от изсушени вестници и фосфати разни и каквато химия се намираше от торовете и по донашните шкафове

Че и се интересувахме , но нямаше интернет , за "подобрени" димки , бомбички и т.н.

Не миля че това заслужава килия с 50 годишен мазен циганин до края на живота....

Само дето Мирчо, тук не става въпрос за димка, а за взрив от 14, 5 кг, който може да срине цял панелен блок! Този момък е подготвял атентат лизачо.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Първо. На 16 вече не е дете. Не трябва да се драматизира в случая, но не трябва и да се омаловажава. Наказанието трябва да е адекватно на престъплението. Второ. И малките деца знаят за професионализма на нашата полиция и войска. Има и изключения от някои от по-старите кадри, но с времето ще стават все по-малко. Лошото е, че това не е изолиран случай и е въпрос на време да има такъв атентат.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, barbuncela написа:

И защо? Според тебе е нормално да го пуснат, така ли?  Както каза някой, на кметицата на Младост и таковаха таковата за нещо недоказано което е кражба или подкуп или както искаш, но не е опит за масово убийство на хора! Подготовка за атентат!

Заради безогледната корупция, всеки ден умират хиляди хора Барби. Тя е по- голямо зло дори от атентат. Лично мнение.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, Радул написа:

Само дето Мирчо, тук не става въпрос за димка, а за взрив от 14, 5 кг, който може да срине цял панелен блок! Този момък е подготвял атентат лизачо.

По стара традиция, първоначалната информация която приемаме за "факти", накрая не се оказва това което е.

Тази сутрин слушах адвоката по ТВ , и много неща май не са точно като описаното.

Един пример за намераната "литература на ИДИЛ"  - оказва се баща му я е дал, за да с еобразова какво е това.

Все едно да дадеш книжка на детето си какво е хитлеризъм,  и да го обвинят в това че е нацист.

:)

преди 9 минути, Радул написа:

лизачо

Това пък з акакво беше ? :)

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
току-що, miro20 написа:

 

Това пък з акакво беше ? :)

 

Просто се обръщам към теб по фамилия, не може ли?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Случаят е твърде сериозен, още повече, че този младеж едва ли е единствения българин, зарибен или вербуван от ИД.

Не бива да се допускат никакви компромиси - младежът трябва да понесе наказанието, което му се полага по закон.

Навсякъде по света има клетки на ИД и е наивно да мислим, че в България няма такива.

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 минути, Радул написа:

Заради безогледната корупция, всеки ден умират хиляди хора Барби. Тя е по- голямо зло дори от атентат. Лично мнение.

Да умират е силно казано, но доста страдат от корупцията, докато приемаме че с батко, брадко и некоя пара ще се случват нещата ще е така. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, AAUUXX написа:

Да умират е силно казано, но доста страдат от корупцията, докато приемаме че с батко, брадко и некоя пара ще се случвт нещата ще е така. 

Мрат си като пилци, щото институциите не вършат работа и за 5 стотинки, ами по цел ден се чудят как да щипнат некой лев от чуждите джобове.

преди 7 минути, Мойра написа:

Случаят е твърде сериозен, още повече, че този младеж едва ли е единствения българин, зарибен или вербуван от ИД.

Не бива да се допускат никакви компромиси - младежът трябва да понесе наказанието, което му се полага по закон.

Навсякъде по света има клетки на ИД и е наивно да мислим, че в България няма такива.

 

 

Бок Слънце рече че няма! :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, Радул написа:

Мрат си като пилци, щото институциите не вършат работа и за 5 стотинки, ами по цел ден се чудят как да щипнат некой лев от чуждите джобове.

За пореден път ще кажа, ние сме си виновни, разбиранията са ни странни и сбъркани, примерно виж, вдигат акциза на ракията следват протести, викане, кряскане, вдигат ток, вода, парно, малки пенсии, залати, всичко си мълчи. Та и с институциите е същата работа, на никой не му пука щом не  е за ядене и пиене. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...