Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

peppone1

Алтернативен филтър разширяващ обхвата на високоговорителя

Препоръчан отговор


Здравейте, темата може да се разгледа като разширение на предишната тема "Алтернативен компромисен метод за корекция на филтрите в тонколоните", с тази разлика че тук нямаме филтър който да коригираме, като изключим реактивният товар, който представлява високоговорителя. Филтърът е много прост и се състои само от едно активно съпротивление, свързано последователно на високоговорителят. Този филтър работи само при нискоимпедансни високоговорители, при които главен недостатък е голямата им индуктивност, поради която се наблюдава затихване в областта на високите честоти. Ето защо нискоимпедансните широколентови високоговорители с голяма мощност не възпроизвеждат достатъчно добре високите честоти, така както високоимпедансните 8, 16 ома и т.н. Затова те се нуждаят от допълнителна корекция, например като изкуствено увеличим активното им съпротивление чрез добавяне на външно такова. Разбира се външният резистор ще угаси голяма полезна мощност, отделена в топлина. Така увеличаването на общото съпротивление на веригата ще превърне високоговорителя в изцяло активен товар. Съпротивлението ще угаси и малка част от ниските честоти, но за сметка на това значително ще увеличи високите. 

Забележка: Нека не се бърка действието но този филтър с обикновените филтри за тонколони и тонкоректорите, които изрязват честотната лента. Този филтър нищо не изрязва, а просто премахва вредната индуктивниост на високоговорителя. Както можем да заключим от формулата за импеданса.

 

9587707W.gif

 

  • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Поредните глупости. Вземи да се спреш с неверните твърдения и да си измисляш твои теории

Какво възпроизвежда говорител зависи от конструкцията му, маса на трептящата система, еластичност на окачването и т.н. За ниски честоти трябва голяма площ и т.н. "бутален ефект", за високи трябва малка маса и твърдост, за да не се деформира. В една друга тема ти препоръчаха да прочетеш книжки, промерно Д. Попянев.

Въпросче за заспиване - какво става на резонансната честота след като няма демпфащ фактор от изходното съпротивление на усилвателя?

Заключвам поредния бисер. С аудиотехниката не ти се получават нещата. На същото ниво са и напъните за обяснение как да си намалим сметката за ток чрез включване на кутийка със светодиодче в контакта. С поне 30%. :angry::lol6:

Редактирано от Филипов (преглед на промените)
  • Харесва ми 6

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

×
×
  • Добави ново...