Премини към съдържанието
peppone1

Алтернативен филтър разширяващ обхвата на високоговорителя

Препоръчан отговор


Здравейте, темата може да се разгледа като разширение на предишната тема "Алтернативен компромисен метод за корекция на филтрите в тонколоните", с тази разлика че тук нямаме филтър който да коригираме, като изключим реактивният товар, който представлява високоговорителя. Филтърът е много прост и се състои само от едно активно съпротивление, свързано последователно на високоговорителят. Този филтър работи само при нискоимпедансни високоговорители, при които главен недостатък е голямата им индуктивност, поради която се наблюдава затихване в областта на високите честоти. Ето защо нискоимпедансните широколентови високоговорители с голяма мощност не възпроизвеждат достатъчно добре високите честоти, така както високоимпедансните 8, 16 ома и т.н. Затова те се нуждаят от допълнителна корекция, например като изкуствено увеличим активното им съпротивление чрез добавяне на външно такова. Разбира се външният резистор ще угаси голяма полезна мощност, отделена в топлина. Така увеличаването на общото съпротивление на веригата ще превърне високоговорителя в изцяло активен товар. Съпротивлението ще угаси и малка част от ниските честоти, но за сметка на това значително ще увеличи високите. 

Забележка: Нека не се бърка действието но този филтър с обикновените филтри за тонколони и тонкоректорите, които изрязват честотната лента. Този филтър нищо не изрязва, а просто премахва вредната индуктивниост на високоговорителя. Както можем да заключим от формулата за импеданса.

 

9587707W.gif

 

  • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Поредните глупости. Вземи да се спреш с неверните твърдения и да си измисляш твои теории

Какво възпроизвежда говорител зависи от конструкцията му, маса на трептящата система, еластичност на окачването и т.н. За ниски честоти трябва голяма площ и т.н. "бутален ефект", за високи трябва малка маса и твърдост, за да не се деформира. В една друга тема ти препоръчаха да прочетеш книжки, промерно Д. Попянев.

Въпросче за заспиване - какво става на резонансната честота след като няма демпфащ фактор от изходното съпротивление на усилвателя?

Заключвам поредния бисер. С аудиотехниката не ти се получават нещата. На същото ниво са и напъните за обяснение как да си намалим сметката за ток чрез включване на кутийка със светодиодче в контакта. С поне 30%. :angry::lol6:

Редактирано от Филипов (преглед на промените)
  • Харесва ми 6

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия.