Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Daylight Dancer

Каква е разликата между поялник с метален и керамичен нагревател ?

Препоръчан отговор


Гледам сега в конрада Поялник CT-94A керамичен нагр.

Някакво специфично приложение ли имат или ?

мерси !

ами Поялник пистолет 30-60W ? това пистолет как да го разбирам ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Керамичен нагревател-това е обикновенно патрон от керамика, в който е навит съпротивителен проводник за нагревател( реотан). Човката е или вътре в патрона или той е вътре в нея .

 Поялник -пистолет е ,когато специален малък трансформатор има във вторичната намотка парче дебел съпротивителен проводник, което , при включване , се нагрява и с него се запоява. Предимство-бързодействие, недостатък-не може да се калайдиса и не запоява прецизно. Друго име на това е "индукционен" поялник.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Теб какво ти трябва?

За какви пари?

Керамичния нагревател е по-добър от индукционния, защото ток не минава през човката.

Пистолета 30-60W - може да има спусък тоест има като две степени.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
преди 32 минути, Daylight Dancer написа:

керамичен нагр.

Някакво специфично приложение ли имат или ?

Каква е разликата между поялник с метален и керамичен нагревател ?

Цитат

Регулиране при използване на температура на Кюри. Накрайникът на поялника в този случай е изпълнен частично с използването на сплав с температура на Кюри с необходимата стойност. При достигане на тази температура се изключва загряването на поялника.

 

преди 32 минути, Daylight Dancer написа:

това пистолет как да го разбирам ?

Цитат

Индуктивни поялници (импулсни поялници) са поялници, при които се използва понижаващ трансформатор, при който първичнота намотка е свързана към захранващото напрежение, а вторичната намотка е само няколко навивки и в нея накъсо е съединен нагревателен накрайник. При включване на захранването, този накрайник се загрява за много кратко. Този вид поялници нямат прецизност и се използват само за любителски цели.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Поялник

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Има и поялници с нагревател, но оформени с дръжка като пистолет. В този случай спусъкът служи за включване на по-мощен нагревател (част от него), който загрява човката за няколко секунди. Индукционният поялник е незаменим за бърза и кратка работа, защото човката му загрява за 4-5 секунди, но пък е обемист и тежък. Имам такъв, който направих преди почти 50 години и още го ползвам за бъраза работа.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Керамичния нагревател по мои наблюдения загрява поне три пъти по бързо от обикновения. Важно е обаче нагревателя да влиза в човката за по-бързо нагряване и по-малки загуби.

Този от Щайнбергер е на доста добра цена. Няма терморегулация, но все пак за неотговорни неща е идеален.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Работата с поялниците и качеството на запояване е доста сложна. Повечето поялници се делят на две основни групи-едната е с наличието на медна човка, без значение на начина на загряване и терморегулация. Човката може да бъде изпилена в най-различни форми и винаги на края е калайдисана. Дебелината на парчето мед зад нея дава една топлинна инертност и помага за разпояване на по-масивни елементи. Недостатък на това е обстоятелството, че медта се разтваря в припоя и на края на човката се образуват язви, за махането на които трябва изпиляване и ново калайдисване. Втората група са всички останали-с човки от разни сплави, които уж не изгарят ( напр.Велер) , пак без оглед на терморегулация.Те са практични, понеже не изискват грижи, но не стават за прецизна работа. Освен това, тяхните човки в същност пак са медни, за добра топлопроводност, като защитата е от дебело покритие върху медта. При напукване от термоциклите при работа медта вътре бързо изгаря и остава една куха форма, ставаща само за боклука.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 часа, B3M2W0 написа:

недостатък-не може да се калайдиса и не запоява прецизно. Друго име на това е "индукционен" поялник.

Калайдисва се, но не и с оригиналната човка, повечето евтини индукциони поялници са боклуци, под евритни да се разбира под 100лв.

Към автора.

В този ред на мисли ако не се иска да се изхарчат голама сума пари то поялник с нагревател е по - добрият избор, на цена от 30лв се намират прилични без станция разбира се. Дали ще е с керамичен нагревател или не няма значение от мой впечатления. Друго което не трябва да се пренебрегва е какво ще се запоява с него, не може да се ползва 30W като универсален също и 100W. Лично аз за по - финна работа ползвам 40W и 60W за по- груби/големи спойки. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 8 часа, Daylight Dancer написа:

...

И двата поялника са боклуци - пари на вятъра.
Поялник пистолет е отживяла технология. Нищо уникално. Траф работещ в режими близко до късо. Човките се заменянаха от едножилен меден кабел. Не става, защото няма термостабилизация и се разчита на усет. С две думи мястото им е в музея. Хората, които ги ползват все още са носталгични динозаври.
"Поялник CT-94A керамичен нагр."  е класически скопен поялник. Такива бяха поялниците по default  от младините на чичин - 100W с медна човка тип топорче. Жалкото в неговото устройство е спартанското му устройство. Отново липса на термостабилизация, да не се бърка с регулатор на мощността. Разликата в последните две е земя и небе.

Чичин все още запойва с аспиринче или се опушва с сярна киселина, или в най-добрия случай с колофончета, затова и сказките колко било сложно. Шприц за отпояване -RMA 223 и шприц за запояване NC-559 отдавна се продават, за да забравиш за шкурене, търкане и прочие ритуали с човката на полника. Човек, който твърди, че медните човки били айс, буди съжаление, още повече да ги лъска. HAKKO e лидер в бранша, а китайците отдавна пунтират техните гилзи. Te не са медни, магнитат се (привличат се от магнит), продават се в всякакви форми, което превръща запояването в музика и сказка.

Съвременият поялник е керамичен с сменяеми гилзи. В керамиката има вграден термистор. 320'С достига за 20секунди и благодарение на електрониката поддържа тази температура в тесни граници, без всякакви прегарания, мед да отива в припоя и прочие недостатъци от съветско време. Т900 имат един недостаък и днес биват успешно измествани от Т12. Гилзите на Т900 са къси и ако се наложи смяна се губи време, докато истинат. Т12 се сменя в движение и се комбинират с програмируема станция ( микроконтролер с флаш и съответен firmware). А да, има функция турбо за запояване на всякакви крупногабараритни детайли. 50$ не е много, но ефекта е поразяващ. Който опита такъв поялник назад се не връща.

Най-малкият ми поялник е 8W/5V - USB фактор. С лекота вдига 420'С . Незаменим в smd или в автомобила. Станцията ми на Т12 се захранва от 24V/6A и също може да се пригодят към автономни захранвания с DC-DC инвертор. Гордост в арсенала ми от поялници е Hakko 601 и станцията за вакуум пинцета, отделно два други на Т900. Поялниците с медни човки от време оно отдавна разкарах/подарих.

Това е поялник начално ниво:

spacer.png

Т900 сменями гилзи
80W мощност
Регулируем с термостабилизация и дисплей
320"С за 25сек
Диапазон 180'С ~ 480'С
Tегло 180gr
Цена 22лв

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз ползвам евтина китайска станция и съм сравнително доволен.

http://elimex.bg/product/103291/stantsia-za-zapoyavane-938a-gordak.html

Вече не ползвам поялници без терморегулация. Постоянно падаше едно изключване и включване за да не прегрее. Естествено си пазя един за спешни случай ако станцията откаже.

Веднъж съм сменял нагревателя, защото се бе напукал керамичния корпус. Купих същия и го смених(затова трябва човек да си пази резервен поялник). Работеше известно време и даде грешка. Оказа се че термодвойката му е изгоряла и не я отчита. Софтуера не включва изобщо да нагрява. Тогава върнах оригиналния нагревател с пукнат корпус и си работи без проблеми.

А тези без трансформатор, направо на мрежово напрежение не ги препоръчвам никога на никой. Платките им гърмят когато най-малко се очаква.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 13 часа, Profruit написа:

запойва с аспиринче или се опушва с сярна киселина,

Ти продължаваш, на базата на погрешни твои предположения, да градиш за мен отрицателен имидж. От къде знаеш как и с какво запоявам? Един бегъл психологически анализ на подобна патологична фуклявщина обикновенно подсказва за наличие на някакъв физически недъг, пречещ за нормална комуникация с другите. Всичко ваше е нищо, моето е най-, супер, току-що извадено от рекламата. Не случайно се криеш зад разни чужди физиономии, твоята явно не е за показване.

 Ти не може да си от Якоруда. Майка ми е велинградчанка, познавам онзи край добре, като започнеш от Костандово, през Сърница, Якоруда и пр. Там хората са кротки и най-вече възпитани-обратното на теб. Ако ти бях началник, веднага щях да те поставя в графата " Вреден за бизнеса". Въпросът как такова нещо като теб е попаднало във форума остава за сега без отговор. И " с сярна киселина" се пише "със сярна...", оставам на колегите да се посмеят на тъпотията ти-и бебетата знаят, че за запояване се използва гасена солна (HCL) киселина.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 часа, B3M2W0 написа:

Един бегъл психологически анализ на подобна патологична фуклявщина обикновенно подсказва за наличие на някакъв физически недъг, пречещ за нормална комуникация с другите. 

:offtopic_s:

До това заключение как стигна или няма значение важно е да обидим някой? 

преди 9 часа, B3M2W0 написа:

 

 Ти не може да си от Якоруда. Майка ми е велинградчанка, познавам онзи край добре, като започнеш от Костандово, през Сърница, Якоруда и пр. Там хората са кротки и най-вече възпитани-обратното на теб. Ако ти бях началник, веднага щях да те поставя в графата " Вреден за бизнеса". 

 В Якоруда не са две улици с пет къщи, няма как да позаваш всички. 

Хубаво е, че не си му началник, вреден за бизнеса и дисциплинарно уволнение за изказано мнение. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 46 минути, AAUUXX написа:

Хубаво е, че не си му началник, вреден за бизнеса и дисциплинарно уволнение за изказано мнение. 

Напълно реална ситуация, която ми се е случвала(в общи линии). Това са хора с комплекси, които не приемат чуждото мнение и са готови да уволнят техен служител само защото не са съгласни с неговото мнение и не могат да приемат, че самите те грешат. Дори да им навреш истината в лицето те пак са прави(естествено само за себе си). Най-често са връзкари сложени на ръководна позиция без да имат и грам качества и морал за тази длъжност. Някой ден ще разберат какви са, но тогава ще е късно да се самоосъзнаят.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...