Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Звукови драйвери за Linux Mint Cinnamon 19.2


joniop

Препоръчан отговор

Здравейте колеги, 

Конфигурацията е следната :

CPU: Intel Pentium D 820

Mobo: Asus P5PL2

GPU: Sapphire HD 7770 Ghz edition

OS: Linux Mint Cinnamon 19.2

Desktop PC

А проблемът е следния: 

Имам два изхода за звук, единия намиращ се на гърба на компютъра, към който има свързана аудио система, и един отпред, към слушалки. След инсталация на горепосочената ОС изкарва звук единствено от задния изход (този с аудио системата), а от предния не изкарва. Слушалките работят, изходите също, и предположих че може да е от драйверите. Имате ли идея какви драйвери ще са необходими, за да изкарам звук и от предния изход? 

Благодаря ви предварително. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сигурно ли е, че кабелите на предния панел са свързани коректно?

Ако преместиш аудио системата на предните букси има ли разлика?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Кабелите са наредени както трябва, пробвах с друга ОС  (Уин 7) и двата изхода  си работят. След като преместя системата отпред, не ми изкарва звук. Респективно като включа слушалките в задния изход има звук. Това което искам да кажа е че от хардуерна гледна точка всичко е изправно. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Виж това:

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=256518

или някой от другите резултати от гугъл:

https://www.google.bg/search?q=linux+mint+audio+front+panel&hl=bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, joniop написа:

Здравейте колеги, 

Конфигурацията е следната :

CPU: Intel Pentium D 820

Mobo: Asus P5PL2

GPU: Sapphire HD 7770 Ghz edition

OS: Linux Mint Cinnamon 19.2

Desktop PC

А проблемът е следния: 

Имам два изхода за звук, единия намиращ се на гърба на компютъра, към който има свързана аудио система, и един отпред, към слушалки. След инсталация на горепосочената ОС изкарва звук единствено от задния изход (този с аудио системата), а от предния не изкарва. Слушалките работят, изходите също, и предположих че може да е от драйверите. Имате ли идея какви драйвери ще са необходими, за да изкарам звук и от предния изход? 

Благодаря ви предварително. 

значи всичко е точно. като се ползва ALSA е така (тя е направена да подкарва звука по същия начин и по който win си слага универсален high definition audio driver, но с него примерно не работи микрофона в скайп или не ти изключва задните изходи като включиш слушалки отпред, или както е при теб няма звук отпред), ако искаш да работи всичко както трябва, трябва да си инсталираш драйвера на производителя на чипа на звуковата карта (ако има такъв, и тъй като дзвука е AD1986A,  това е положението... то даже драйвер за 7 няма, за това предполагам че си бил на xp... )... тогава вече ще работи функцията jack sense и ще ти преключва звука...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте на всички,

Първо искам да се извиня за ненавременното включване, но просто седмицата беше натоварена (откъм работна гледна точка :D)

И второ, искам да ви благодаря за включванията, които направихте, въпреки че не бях активен.

Програмата Pavucontrol свърши идеална работа в моя слуай. Разцъках из настройките й, и видях че ми отчита всички изходи (което е добре), като отчита предния панел със слушалките като изключен (unplugged). Както и да е, поиграх си малко с настройките и изведнъж звукът на слушалките дойде, въпреки че статуса им остана unplugged. Имат си звук, но просто всеки път когато включа компютъра трябва отново да разцъквам настройките, понеже изглежда този статус не може да им се промени (или поне аз не знам как) и трябва ръчно да се включват. В случая, дори работещи, отново си остават unplugged.
Не че е някакъв грандиозен проблем, особено при положение, че успяхме със задружни сили да изкараме звук, но имате ли някаква представа как да го накарам да запамети настройките, така че да не ми се налага при всяко рестартиране на компютъра да ги бърникам отново? :D
Благодаря ви отново и предварително. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега. Направи си желаните настройки в pavucontrol. След това в Контролен център / Автоматично стартирани програми избери + (плюсчето) / потребителска команда. За името и командата използвай (с малки букви, най-добре copy/paste) pavucontrol , рестарирай и виж дали това ти върши работа. Поздрави.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 11.08.2019 г. в 12:37, svetliof написа:

Здравей колега. Направи си желаните настройки в pavucontrol. След това в Контролен център / Автоматично стартирани програми избери + (плюсчето) / потребителска команда. За името и командата използвай (с малки букви, най-добре copy/paste) pavucontrol , рестарирай и виж дали това ти върши работа. Поздрави.

Здравейте и благодаря за съдействието.
Изглежда обаче проблема остана. Нагласих настройките в pavucontrol, направих го да се включва автоматично при стартиране на Linux, но отново докато не разцъкаме настройките не идва звук от предния панел. Имате ли някакви предположения от какво друго може да е?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Опитай се колега да намериш къде е напр config файла на pavucontrol. Копираш си го като backup (за всеки случай) с админ права, правиш си настройките през pavucontrol да ти работи предните изходи и надявам се да успееш да видиш какво се променя във файла... Ако намериш промените, но все още не става автоматически, можеш в допълнително копие на config файла да ги направиш ръчно, да позволиш да се стартира като команда и да го сложиш в автоматично стартираните приложения. Всичко това го давам като идея, не съм сигурен акробатиката ще помогне ли. Но имаш ли си backup какво пречи да експериментираш? Търси нещо подобно както тук: линк При мен под LM разцъках, най-много има за ровичкане в /etc/default/pulse.pa Поздрави.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Имах подобен проблем преди време. Единият аудио изход си седеше mute-нат в настройките на Alsamixer и не вадеше звук. При мен това беше задния, а предния си работеше екстра.

Влязох си през терминала в Alsamixer:

alsamixer

Пуснах звук на въпросния изход и накрая сейвнах настройките с:

sudo alsactl store

Ако не ги сейвнеш, промените, които си направил, спират да важат след рестарт

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 19.08.2019 г. в 17:18, tremal написа:

Имах подобен проблем преди време. Единият аудио изход си седеше mute-нат в настройките на Alsamixer и не вадеше звук. При мен това беше задния, а предния си работеше екстра.

Влязох си през терминала в Alsamixer:

alsamixer

Пуснах звук на въпросния изход и накрая сейвнах настройките с:

sudo alsactl store

Ако не ги сейвнеш, промените, които си направил, спират да важат след рестарт

А за Pavucontrol тази команда би ли свършила работа, понеже до момента както казваш единия си стои мютнат? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване