Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Любен Пенов

Как се издава ЕГН? По место рождение или местоживеене?

Препоръчан отговор


1. Къде се издава Единен Граждански Номер? - където е родено лицето ли или където живее, т.е. по местоживеене?
2. ЕГН има ли връзка с мястото на раждане,т.е. аг болница - съгласно закона за гражданската регистрация.

Казус. Миналата година писах писмо до Омбудсмана на Република България, че в София, район „Триадица“, нямам издаден ЕГН от много години. След три месеца чакане получих отговор от Омбудсмана чрез любезното съдействие на директора на ГД ГРАО г-н Иван Гетов, че съм се родил на 12.06.1976 г. с акт за раждане №1171 издаден на 16.06.1976 г. През тази година е нямало такава въведена система ЕСГРАОН. Тя е въведена на 11.03.1977 г. и чак тогава се събират регистрите по гражданско състояние и на базата на тези регистри по месторождение се издават единните граждански номера. Казаха ми, че аз имам друго егн, което не е издадено в София, но ме има в Националната база данни „Население“. Странното е, че другото ЕГН, което имам е издадено в община Сливен, наложи се да направя справка по телефона.

За да бъда точен и ясен: 

Бил съм в детски интернат в гр. Карлово. През 1991 г. завършвам своето основно образование. Учителката ми казва, че нямам ЕГН и ми издават диплома без ЕГН. Месец по-късно през същата година закриват интерната в Карлово и откриват нов в селище Качулка - на 25 км от Сливен. На 16.03.1992 г. ми издават паспорт с ЕГН от община Сливен по местоживеене и липса на издаден ЕГН по месторождение. Не знам на каква правна база са стъпили.... Доколкоото знам, че на деца с майка, която е известна и незвестен баща, ако нямат ЕГН в района, където са се родили, им се издава ЕГН там, където живеят. 

Казус 1: Ще се върна в годината 1976. Институт по акушерство и гинекология - София. Родилка на млада възраст 16-18 г. отива да ражда.  Реажда преждевременно, т.е, преди деветия месец... Възнива усложнение по време на раждането. Акушерката е обявила датата и часа на смъртта на детето.  На родилката нищо не казват. Пълно мълчаниевНа другия ден казват в кметството в служба гражданско състояние за смъртта на новороденото. А всъщност детето да е живо и после майката да подпише декларация за отказ от това дете и като последствие това дете да няма в бъдеще време ЕГН по месторождение.  Някак си нещата не се връзват. Има някакво огромно недоразумение.

Казус 2: Детето е живо, но нарочно е обявено за мъртво, на майката не се дават никакви документи, защото е нискообразована, родителите й също. Това какво общо има с раждането? 

Казус 3: Детето израства в домове за изоставени деца, обучава се - ходи на училище. Идва време за завършване. Идва учителката при него и му казва, че няма ЕГН там, където е роден и ще му издадат диплома за завършено основно образование, след което той няма възможност да продължи да учи средно професионално образование, той попада в графа необучаващи се поради липса на ЕГН по месторождение.

Казус 4: 15.07.1991 г. Интернатът в град К. се закрива и се открива подобен в град Сливен. Там на следващата година - 16 март 1992 на младия човек след навършване на 16 г. се издава паспорт с ЕГН по местоживеене в детския интернат в Сливен.

Казус 5. Годината е 1997. Лицето е на 21 г. живее в Интернат за възрастни с физически увреждания, защото няма близки, при които да живее. Сприятелява се с хора от града, в който живее. Предлагат му да иде на почивка с други хора. Идва времето за почивка. Качва се в микробуса от София за Банкя и се запознава със едно семейство от София - жената е социален работник, а съпругът е рехабилитатор. Младежът казва, че иска да си извади удостоверение за раждане в София. Те му казват, че ще му съдействат. Той си дава личния паспорт за справка. Две семици по-късно рехаилитаторът идва при младежа и му споделя следния проблем: Издадено е удостоверение за раждане въз основа на акт за раждане номер 1171 от 16.06.1976 г. район Триадица София, но в ЕГН-то на младежа и на неговата майка е 7606120000 и 5810250000 и той казва, че е станала огромна грешка, там в техните регистри имало такова дете с друго егн издадено в софия. Не казаха на младежа, кое ее това дете. Допълнително добавиха, че няма информация за него и затова ЕГН-то му накрая е с четири нули, т.е. невалидно или няма. Установява се, че има ЕГН издадено в обшина Сливен и от детския дом там са допуснали огромни грешки като не са установили реалния произход на младежа.

Въпрос: Възможно ли е някой в първия интернат за деца с физически увреждания в Карлово поради невнимание, неправилно съхраняване на документите на всяко дете да объркал нещо или умишлено да е подменил документите при наличие на сходни диагнози, например ДЦП-Морбус Литъл? При преместването детето да бъде установено с грешна диагноза при нов медицински преглед от невролог и ортопед-травматолог, специализирал при лечение на деца с ДЦП?
Директорът на новоткрития интернат установява съществуване на таква грешка, но решава да не предприема нищо за установяването на реалния произход на детето, а само решава да издаде ЕГН към община сливен? Благодаря за вниманието.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

 

преди 32 минути, Любен Пенов написа:

е родил на 12.06.1976 г. с акт за раждане №1171 издаден на 16.06.1976 г

 

преди 32 минути, Любен Пенов написа:

На 16.03.1992 г. ми издават паспорт с ЕГН от община Сливен по местоживеене и липса на издаден ЕГН по месторождение

ЕГН-то е на база акта за раждане, където една от последните 4 цифри е областта/регион в която е издаден акта

пп
https://georgi.unixsol.org/programs/egn.php?a=gen&s=0&d=0&m=0&y=0&n=5&r=0

 

353365983_.JPG.2cf7f62a8ff05c71da42a6e3d466dc0d.JPG

 

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз писах какъв отговор получих от Омбудсмана: „Вие нямате ЕГН, защото сте роден през 1976 г. Системата Единна система за административно и гражданско облувжане на населението е въведена на 11 март 1977 г.“ Щом ЕГН се издава на база акт за раждане да речем в София. Как 16 години по-късно ще ми издадат ЕГН от района в който живея, т.е. Сливен?

https://bg.wikipedia.org/wiki/Единен_граждански_номер

https://georgi.unixsol.org/programs/egn.php?a=gen&s=0&d=0&m=0&y=0&n=5&r=601

http://www.grao.bg/esgraon.html#section2

При мен акта за раждане е издаден в софия, но нямам ЕГН.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
току-що, Любен Пенов написа:

Щом ЕГН се издава на база акт за раждане да речем в София. Как 16 години по-късно ще ми издадат ЕГН от района в който живея, т.е. Сливен?

това, къде ще ви издадат ЕГН, няма никакво значение, тъй като е на база данните в акта за раждане

преди 4 минути, Любен Пенов написа:

При мен акта за раждане е издаден в софия, но нямам ЕГН

кажи в коя област си роден и ще ти изкарам възможните резултати

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

На един приятел ЕГН-то му е от там, където е роден на база на акта за раждане. И той има ЕГН от Сливен. Всъщност има две ЕГН-та, едно от София и едно от Сливен.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
преди 9 минути, Любен Пенов написа:

Всъщност има две ЕГН-та, едно от София и едно от Сливен.

за да има две ЕГН-та, трябва да има два акта за раждане, единият от които е истински, а другия фалшив
няма как едновременно да се родиш на две места
 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
преди 1 минута, Любен Пенов написа:

И това е възможно....

не е възможно
това са двама души с еднакви имена
леля ми и тъща ми са с еднакви имена, различават ги по ЕГН

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз се запознавам с майката и бащата на моя приятел. ТМайката ми разказа следната история: Нейният син се ражда с увреждане и й казват, че той няма да оживее и на негово място тя осиновява друго дете и това дете носи егн-то на починалото й дете. всъщост истинският син на тази жена е жив и аз го познавам. преди 14 години той издири своята майка и тя му е разклазала цялата история. а няколко години по-късно след нейната смърт този мой приятел разказва всичко на мен. това е история по действителен случай. Моят приятел е бил заедно с мен в детския интернат в Сливен. Аз разказвам неща, които съм преживял. Не съм бил в ГРАО - Сливен да видя как ни слагат ЕГН-та, когато си получихме зелените паспорти през 1992 г. Всичко беше факт. 

Редактирано от Любен Пенов
неясен изказ (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

в личната карта какво ти пише

ходи в полицията и кажи 

нямам егн 

 

баба ми не  са знаели кога е родена

 и са и писали първи април 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...