Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Препоръчан отговор


Как се издава ЕГН на извънбрачно дете, ако майката има постоянен адрес, т.е. живее при родителите си? Има ли възможност детето да не получи ЕГН, защото родителите на майката принудително подават декларация? Това означава ли, че вбъдеще детето като порасне няма да има ЕГН? По социалистическо време доста извънбрачни деца биват оставени в домовете и са нямали ЕГН. Когато навършат 16 години им се издава ЕГН по местоживеене. възможно ли е това, когато в акта за раждане през дадената година няма вписан ЕГН по месторождение?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Цитат

Акт за раждане

Актът за раждане се съставя въз основа на писмено съобщение по образец в срок 7 дни, като денят на раждането не се брои.

Съобщаването на раждането е задължение на:

 1. ръководителя на лечебното заведение или на лицето, на което със заповед е възложено това, когато раждането е станало в лечебно заведение;
 2. компетентно медицинско лице, когато раждането не е станало в лечебно заведение;
 3. длъжностното лице по гражданското състояние, когато в населеното място няма компетентно медицинско лице.

Обявяването на раждането е задължение на бащата и се прави лично или чрез нотариално упълномощено лице.

В случаите, когато бащата е починал, отсъства от населеното място или е в невъзможност да обяви раждането поради тежка болест, лишаване от свобода и други причини, ако е в неизвестност или е неизвестен, обявяването се извършва от лице, присъствало на раждането.

Ако раждането е станало, когато майката е била вън от своето жилище, задължението да обяви раждането е на лицето, в дома на което е станало раждането.

Майката също може да обяви за раждането лично или чрез нотариално упълномощено лице.

Ако бащата, майката или друго лице не обявят раждането, длъжностното лице по гражданското състояние съставя акта за раждане само на основание на съобщението за раждане.

Съставяне на акт за раждане
Длъжностното лице по гражданското състояние съставя акта за раждане, след като се удостовери писмено и обяви станалото събитие.  Веднага след съставянето на акта за раждане на родителите се издава оригинално удостоверение за раждане. Когато раждането не бъде обявено в определения срок, но съобщението е направено или длъжностното лице научи за раждането в течение на същата календарна година, то съставя акта за раждане в текущия регистър за годината, без да е необходимо решение на съда за това. Когато календарната година и срокът за обявяване на раждането са изтекли, акт за раждане се съставя само въз основа на решение на съда, постановено по искане на родителите, лицето или на прокурора.

За повече подробности -> https://social.framar.bg/процедура-по-регистрация-на-новородени

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Прпоуснах да добавя, че децата родени преди 1977 г. нямаха въведен ЕГН. ЕГН започна да се въвежда за всяко лице - и преди 1977 г. и след 1977 г. Това означава, че ако съм роден 1976 г. ЕГН се издава съгласно акта за раждане от 1976 г. В някои случаи някои хора нямат в акта за раждане въведен егн след 1977 г. Затова тези хора имат въведено ЕГН по следните причини: не живеят в града, в който са родени, а живеят в друг град. Например: Изоставени са от своите биологични родители в дом майка и дете.  На такива деца им се издава амбулаторен картон - здравословно състояние, психическо състояние, боледувания, проведени оперативни интервенции в лечебно заведение, балнеолечение в детски санаториум и прочие. тези деца са настанени в специализирана институция за деца лишени от родителски грижи. длъжностното лице приема детето, което пристига от дом за медикосоциални грижи с неговия личен амбулаторен картон и лично досие: в него се пазят следните документи: удостоверение от акта за раждане, епикриза за заболяване, ако има такова, психологическа характеристика, декларация за отказ от страна на майката, ако не е известен бащата или от двамата родители. Ако съотвентият дом открие, че детето има единен граждански номер следва да направи писмено запитване до района, където се намира кметството и служба ГРАО в град като Пловдив - ж.р. Тракия или София - район Триадица. В някои случаи не може да се открие ЕГН на това дете или изпращат удостоверение за раждане с ЕГН като последните четири цифри са нули. Тогава общината, където се намира дома и настаненото дете издава ЕГН по постоянен адрес на живеене, а не на раждане - по место рождение. Разказвам тази история защото това се е случвало с деца родени по времето на социализма и в началото на демократи1ните промени или прехода тези същите получават ЕГН по местоживеене - адресна регистрация. До 2000 г. бяха зелени паспорти, и при преместване на дадено лице от един град в друг град, се променя и адреса на местоживеенето. През 2000 г. се въведоха личните карти, които замениха изцяло зелените паспорти. Тогава от мен си изискваше да дам удостоверение за раждане, в което би трябвало да имам въведен ЕГН след 1977 г. Роден съм 1876 г. Тогава е нямало ЕГН. Като нямах ЕГН по месторождение, взеха и въведоха от личния ми паспорт ЕГН по местоживеене. Засега съм с този ЕГН от местоживеенето.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Добави ново...