Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

GTI

Хомеопатия - не помага, а все повече лекари я препоръчват!!?

Препоръчан отговор


Интересен е този днешен феномен. Хомеопатията не помага, понеже препаратите нямат активно вещество, а са захар и нишесте или вода и вътре уж разредено нещо в концентрация пренебрежима. Забелязвам обаче, че все повече лекари с цялото си безумие започват да препоръчват подобни бловочи и не мога да разбера защо??? Наистина ли си вярват или го правят, защото им плащат да го правят? Защо? Другата шашма е с капките за нос. Има хиляди видове капки без активни вещества, само солена вода вътре. На цени от 5 до 20лв има безброй и никаква полза от тях. Като има ксилометазолин 0.05% за деца и 0.1% за възрастни и можеш да купиш просто физиологичен разтвор, за да промиваш носа - защо толкова много се връзват? Можеш и да си направиш отвара от някоя билка или просто да кипнеш вода и да сложиш лъжица сол. Един кубик вода е 3лв, 1 пакет сол няма и левче. Имаш капки за нос за 5 години напреде, ама без пари
Хомеопатията не лекува, защото няма какво да лекува в нея - активно вещество липсва. Ама такова, което влияе на болестотворните микроби или вирусите. Или помага на тялото, като подсилва имунитета. Единственото, което работи е изопронозин, ремантадин, тамифлу и ксилометазолин за вирусните - симптоматично или целенасочено.
15 вида нурофени и простотии, 15 вида капки за нос със солена вода и много будали, които им вярват.
Толкова е страшно, че забелязвам че последно време диагностицирам симптомите не по-зле от доктор. Или може би просто докторите рядко си дават зор да пуснат изследване на носен и гърлен секрет и знаят просто като една бабичка 5 вида широкоспектърни антибиотици. И после защо бактериите ставали все по-резистентни. Щото не знаете как да ги лекувате ве, драги доктори! Е, писна ми. Медицина от баячки масово!
Беналгини, сералгини. Всичкото метамизол натрий, ацетилсалицилова киселина, парацетамол или ибупрофен.
Е ваща сметка, защо да ви давам луди пари, като има БГ аспирин и БГ аналгин за 3лв опаковката? Парацетамол също. Е, дори вече са пуснали БГ генерик и на виаграта, ама нали вносното по-сладко бре!
Замислете се! И не бъдете будали! ! Четете кво пише като състав. Щото няма смисъл от аналгин 500mg за 10лв, не помага повече от аналгин 500mg за 3лв!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хомеопатията е ИЗМАМА. Лекарите, които изписват тези водички, явно имат корупционен досег с някакви пари от далаверата. Тя е гарантирана от пустата му държава, която уж се борела с престъпленията и измамите, ама явно измами, които носят кинти на чиновниците, те си затварят за тях ши*аните зъркели. Да не забравяме и, че последните 10-на години чиновниците са на герп, ако те са имали намерение да я борят тази измама, имаха достатъчно управленско време да го сторят.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
току-що, sliderum написа:

Да не забравяме и, че последните 10-на години чиновниците са на герп, ако те има намерение да я борят тази измама, имаха достатъчно управленско време да го сторят.

Никъде по света не се борят с нея. В това е проблема.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, GTI написа:

Никъде по света не се борят с нея. В това е проблема.

Никъде по света където е капитализъм...Парата, парата горянино. Да бяхте скачали против сините боклуци навремето на барикадите и да им бяхте светили маслото, ама не стана и сега, който както може, ще ти бърка в здравето и в портфейла. Пък ти си се възмущавай.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, sliderum написа:

и сега, който както може, ще ти бърка в здравето и в портфейла

Само ако си будала. Аз чета.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Един на колко,  на 100 четящи, 1 на колко, на 5000 разбиращи от четящите,  какво прочитат. Ами останалите?

ПС. Половината от младото ромско стадо не може да чете - никак. Лично преброяване! Ама не са само сред ромите.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, sliderum написа:

Хомеопатията е ИЗМАМА

не е баш така, тя помага на тези които мислят че са болни а всъщност не са - има доста хора с психични проблями

замислям се дали да не стана - врачка, билколечител - хората масово са изтрещели

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Традиционната медицина (алопатията) лекува болестите основно по два начина - или с вещества, действащи директно върху причинителя на болестта, или с такива, укрепващи организма и помагащи му сам да се справи със заболяването.

Създаването на ново алопатично (т.е. обикновено) лекарство е изключително труден и скъп процес, преминаващ през много етапи. Синтезират се невероятно сложни съединения, пречистват се, проверява се действието им in vitro (в клетъчна култура) върху причинителя на съответната болест, след това се правят изследвания in vivo, т.е. върху лабораторни животни, изследват се тези животни за странични увреждания, изследва се поколението на тези животни за тератогенни (наследствени) увреждания... След това се правят същите тестове върху примати, после върху група доброволци...

Най-накрая се прави така наречения "двойно сляп експеримент". Целта му е да се установят действителните лечебни способности на препарата. Проблемът е, че всяка болест търпи развитие, обикновено към подобряване, дори и без лечение. А когато болният повярва, че приема ефикасно лекарство, с това помага на организма си да се възстанови по-бързо. Този ефект на вярата се нарича плацебо ефект, а всяка опаковка, която на външен вид наподобява лекарство, но съдържа само безвредни съставки (обикновено млечна захар) се нарича плацебо.

Целта на двойно слепия експеримент е да се установи има ли изследваното лекарство действителни лечебни свойства, надхвърлящи ефекта плацебо. Самият експеримент се провежда така: на две групи пациенти с едно и също заболяване за определен период се дава съответно от изследваното лекарство и абсолютно идентично на външен вид плацебо. Нарича се "двойо сляп експеримент", защото нито пациентите, нито лекуващият лекар знаят кой получава лекарство и кой - плацебо. В края на периода се отчита състоянието на пациентите от двете групи. Забележете, че винаги има подобрение при всички. Резултатите се обработват по определени формули и само ако разликата в подобрението на двете групи е статистически значима, новото лекарство се приема.

За разлика от алопатията, хомеопатията произтича от идеите на магьосничеството и алхимията. Основната и идея е, че подобното се лекува с подобно. Т.е. вещества, които в нормална лекарствена концентрация биха причинили дадено оплакване, в МНОГО по-малка концентрация могат да го излекуват. Като под много по-малка концентрация се разбира съотношение между активната съставка и безвредния пълнеж от 1:100 000 до 1:10 000 000. С други думи, това означава, че купувайки си хомеопатично лекарство, в една доза човек получава няколко молекули активна субстанция.

Подобно количество дори от най-силните познати на човека отрови не може да предизвика какъвто и да е ефект! Това е причината хомеопатичните лекарства да се продават без рецепта - дори да изпие човек наведнъж 1000 дози, няма да се натрови. Няма дори да му стане лошо. И заради това съвсем естествено отпада нуждата от всички скъпи и сложни изследвания. Производителите на хомеопатични лекарства нямат други разходи освен за опаковки и реклама.

И какво се получава в крайна сметка - клиентът плаща примерно 5лв за доза хомеопатично "лекарство", което съдържа 1 грам млечна захар плюс няколко молекули от нещо си, които нямат никакво действие. В крайна сметка, купува лактоза на цена $3000 за килограм при себестойност по цени на едро примерно $0.30 за килограм. Добър бизнес! Носи печалба почти колкото от производство на наркотици, но е съвсем легален.

Но защо все пак някои хора смятат, че хомеопатичните лекарства им помагат? Отговорът е - заради плацебо ефекта. Колкото по-силно вярва един човек, че взема силно лекарство, толкова по-силен е този ефект. За подсилване на внушението спомага и активната реклама, луксозната опаковка и не на последно място - високата цена. Не случайно нито една фирма, произвеждаща хомеопатични лекарства, не е дала съгласието си продуктите и да бъдат подложени на двойно слепия експеримент!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Плацебо ефекта има някакво въздействие, върху отчаяли се, предали се хора(и върху мързеливи, до откат). Общо взето цялата работа е да им се пораздвижи кръвотока, който е слаб от залежаване. Дали ще се постигне, чрез психологичен ефект, който ще се прояви като промяна в секрецията на хормоните,  или чрез ставане от леглото и малко физически упражнение, за да мръдне мотора на по-високи обороти. Дали кръвта ще се "разреди" с приемането на аспиринче. Все става. Но да предписваш хомеопатия на човек, който има нужда от истински лекарства, си е престъпление.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, sliderum написа:

Плацебо ефекта има някакво въздействие, върху отчаяли се, предали се хора. Общо взето цялата работа е да им се пораздвижи кръвотока, който е слаб от залежаване. Дали ще се постигне, чрез психологичен ефект, който ще се прояви на секрецията на хормони или ставане от леглото. Дали кръвта ще се "разреди" с приемането на аспиринче. Все става. Но да предписваш хомеопатия на човек, който има нужда от истински лекарства, си е престъпление.

някои си мислят че имат черна магия и от притеснението от това се разболяват, а не че някой им е направим нещо

най са ми смешни тези които са в болница и взимат лекарства, а говорят за ходжи и подобни щуротии

като бях студент се интересувах за кратко от психология - и разбрах че може да научиш за човек повече като го наблюдаваш докато говори, отколкото да го слушаш - хомеопатите така разбират как да те накарат да им вярваш и както казаха скоро по телевизиятта, да те накарат да пиеш белина и да е плащах с 1 000% по скъпо

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 12 минути, Цветко о написа:

 като е толкова умен ако детето не ми е ваксирано а неговото е ваксинирано как ще се зарази  неговото  ако е ваксинирано

Може да се е объркал, да има предвид тези, дето се мъчат да се лекуват с хомеопатия, а през това време са болни и заразяват другите, вместо да вземат антибиотик и за ден два да им мине. Отделно има ваксини, които не могат да се правят в много ранна възраст. Докато едно дете достигне тази възраст може да бъде заразено от някой дето отказва да си направи задължителните ваксини. Нюанси много, някои ваксини особен противогрипните, просто намаляват шанса човек да се зарази, но не дават 100% гаранция за това. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Плацебо ефектът се наблюдава върху всички хора и съвсем не е толкова слаб. Има описани случаи на пациенти с раздвояване на съзнанието, при които едната от двете личности е алергична примерно към портокалов сок. Когато алергичната личност е доминираща, изпиването дори на една глътка портокалов сок причинява анафилактичен шок. Когато обаче доминираща е другата личност, човекът спокойно пие портокалов сок без никакви последствия. Не случайно йогите казват, че "тялото е състояние на съзнанието". И го доказват, като чрез контрол само на психиката си променят кръвното си налягане, пулса си, телесната си температура...

Но иначе от една страна съм съгласен с теб - да скубеш парите на пациента и да го лъжеш, че хомеопатията му помага, за да предизвикаш плацебо ефект не е особено етично. От друга страна - подкрепям го като практика, защото това е форма на естествен подбор :) Хората, които имат повече пари, отколкото мозък, обедняват и се разболяват, т.е. изпадат в по-неблагоприятно положение в репродуктивен аспект. Онези, които са достатъчно хитри и умни, за да прибират парите на лековерните глупаци, забогатяват, живеят по-добре и шансът да оставят потомство нараства. В крайна сметка средният коефициент на интелигентност на човечеството нараства :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Цветко о написа:

при вирусите антибиотика не действа

Има противовирусни препарати като Ремантадин и Тамифлу. Съвсем не всички вируси не са такива, че да не се влияят от нищо. Като цяло обаче се разчита на поддържане на организма сам да се справи и въвеждането на антитела или ваксини.
Антибиотиците са препарати, които се целят в определен вид бактерия и смущават възпроизводството й и/или жизнеността й по някакъв механизъм. Широкоспектърните антибиотици се използват за сходни групи бактерии, когато не е целесъобразно да бъдат изолирани. Правилното е обаче да се направи изследване микробиологично и да се атакува конкретния причинител. Широкоспектърните антибиотици смущават целия организъм и требят наред. Което обосновава и обяснява честите нежелани реакции - диария, стомашно-чревни неразположения и налага ползването на пробиотици или други видове контрол.
Проста е логиката, която показва че няма как лекарство без активно вещество да лекува каквото и да е било. Трябва да има активно вещество, което въздейства върху биохимията на организма. Хомеопатията е шарлатанщина. А за да не бъдем подведени и при обикновените медикаменти - четем техния състав. И избираме не най-скъпото, защото има генерици с точно същия състав.
*Генерично лекарство/медикамент - след изтичане на патента се дава право на останалите да го произвеждат. Така има алтернатива на оригинала от други фирми. Цената на лекарството пада по пазарен принцип. Най-вече установили се лекарства(не нови) имат алтернативи.
* Медикамент - Разлика между медикамент и лекарство е, че медикаментът лекува симптомите(симптоматично лечение/третиране) а лекарството въздейства върху първоизточника на болестта.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, sliderum написа:

Един на колко,  на 100 четящи, 1 на колко, на 5000 разбиращи от четящите,  какво прочитат. Ами останалите?

ПС. Половината от младото ромско стадо не може да чете - никак. Лично преброяване! Ама не са само сред ромите.

В грешка си. Ромското население го остави настрана.Там има 99% неграмотност. Лошото е, че над 70% от българското население е неграмотно и продължаваме в тази посока.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

глупости.....

даже се канят да я забранят

хомеопатията

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, Win_user написа:

Плацебо ефектът се наблюдава върху всички хора и съвсем не е толкова слаб. Има описани случаи на пациенти с раздвояване на съзнанието, при които едната от двете личности е алергична примерно към портокалов сок. Когато алергичната личност е доминираща, изпиването дори на една глътка портокалов сок причинява анафилактичен шок. Когато обаче доминираща е другата личност, човекът спокойно пие портокалов сок без никакви последствия. Не случайно йогите казват, че "тялото е състояние на съзнанието". И го доказват, като чрез контрол само на психиката си променят кръвното си налягане, пулса си, телесната си температура...

Но иначе от една страна съм съгласен с теб - да скубеш парите на пациента и да го лъжеш, че хомеопатията му помага, за да предизвикаш плацебо ефект не е особено етично. От друга страна - подкрепям го като практика, защото това е форма на естествен подбор :) Хората, които имат повече пари, отколкото мозък, обедняват и се разболяват, т.е. изпадат в по-неблагоприятно положение в репродуктивен аспект. Онези, които са достатъчно хитри и умни, за да прибират парите на лековерните глупаци, забогатяват, живеят по-добре и шансът да оставят потомство нараства. В крайна сметка средният коефициент на интелигентност на човечеството нараства :)

А недей ни вкарвай в тази линия, иначе ще поискам темата да се премести в "религия, мистика и езотерика".  Това ли ти е целта. Да се тръгне уж от гледна точка на науката и практиката и постепенно и неусетно да вкараш дискусията във феноменологията?

преди 43 минути, Емил Костов написа:

В грешка си. Ромското население го остави настрана.Там има 99% неграмотност. Лошото е, че над 70% от българското население е неграмотно и продължаваме в тази посока.

Какво не разбра от "лично преброяване". В моят си град, това което съм успял да установя от ромите, с които съм имал досег.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

вече си имаме тема

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, sliderum написа:

А недей ни вкарвай в тази линия, иначе ще поискам темата да се премести в "религия, мистика и езотерика".  Това ли ти е целта. Да се тръгне уж от гледна точка на науката и практиката и постепенно и неусетно да вкараш дискусията във феноменологията?

Темата просто ше отиде в раздел празни приказки. Изчакай още 2-3 страници с постове. ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, sliderum написа:

Какво не разбра от "лично наблюдение". В моят си град, това което съм успял да установя от ромите, с които съм имал досег.

ромите не четат защото са неграмотни - а са неграмотни защото така ги карат някои по грамотни групи от обществото ни

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 14 минути, sliderum написа:

А недей ни вкарвай в тази линия, иначе ще поискам темата да се премести в "религия, мистика и езотерика".  Това ли ти е целта. Да се тръгне уж от гледна точка на науката и практиката и постепенно и неусетно да вкараш дискусията във феноменологията?

Какво не разбра от "лично преброяване". В моят си град, това което съм успял да установя от ромите, с които съм имал досег.

Казвам ти, че нещата с образованите хора са ТРАГИЧНИ. Нищо лично към теб!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 19 минути, Емил Костов написа:

Казвам ти, че нещата с образованите хора са ТРАГИЧНИ. Нищо лично към теб!

От една друга тема, ще подчертая това което е важно:

преди 6 часа, sliderum написа:

За информираността управляващите лесно ще се отърват, като посочат, ей го е целия интернет ви е достъпен, ако искате плувайте, ако искате давете в информация. За да има информиран избор, обаче количеството информация в никакъв случай не помага. Трябва си образование. Не непременно висше, но максимално широко, със застъпени всички преподаваеми науки и предмети. С който и предмет, или наука, да си назад, ти си като сляпо куче в тази област и ето как успяват да те направят религиозен, антиваксър, веган, плоскоземец, пострадал от извънземно сексуално посегателство и каквото човек се сети, повече или по-малко трагикомично нещо си там.

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@GTI за да се установи че един генерик е като оригинала, за да може да му се използват данните от клиничните изпитвания се прави тест за биоеквивалентност - при който се сравняват така наречените AUC(area under the curve) на кривите "концентрация-време" в които се изследва бионаличността(лекарството което е стигнало до кръвобращението), за биоеквивалентни се приемат ако разликата в площта е от 80-120% , това означава че един генерик може да има бионаличност по-малка или по-голяма от оригиналния продукт, така че ако някоя баба каже че едното не е същото може наистина да е така, но съм съгласен с теб че наистина има 800 хил разновнидности на всяко лекарство в комбинации, но хората ги купуват и това е, всеки си прави сам сметка.  Парацетамола и аналгина(метамизол натрий) са сигурно най-използваните лекарства в България, а те са само антипиретици и обезболяващи, (не са противовъзпалителни)тъй като не са cox-1 или 2 инхибитори, уж ги слагат към cox-3 ама и те не знаят как действат, да изключим че са токсични едното със познат такъв метаболит, а другото причиняващо агранулоцитоза, но все пак хората го пият.

И ето идвам до второто нещо защо хомеопатията се предписва, истината е че тя е хубаво нещо, защото на някои хора само това им е нужно, просто да повярват, колкото и налудничаво да звучи това е истината, всички лекарства са истинска отрова - и в някои случаи точно хомеопатията оправя нещата, особено при децата, плацебо ефекта наистина е много голям. Да съгласен съм че са скъпи и безполезни, но щом родителя вярва и детето си мисли че действа, защо не. Който иска да си харчи парите нека го прави, естествено не може за високо кръвно да му даваш на човека хомеопатия. 

Относно ксиламетазолина - той не трябва да се ползва много, под много даже и 5 дни е доста, а има хора които не го спират, това по добре ли е? При положение че им вреди? Един заместител на капките за нос е това евтино, ефективно и не е вредно. При един грип един чай от риган с доказана противовирусно действие, малко настърган джинджифил в него за болката в гърлото и сме готови.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...