Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Alletheya

И пак e време Гочоолу, Дочоолу и Данко Хаирсъзина да гласуват

Препоръчан отговор


Стоеше бай Ганьо в кръчмата почесваше се и по едно време извика:
- Бочоолу, я иди повикай Гуня Адвокатина да дойде тук да ни напише едно писмо, кажи му: "Бай Ганьо те вика."Не след дълго влиза Гуньо Адвокатина.Гочоолу, Дочоолу и бай Ганьо седят и пият ракия , Гуньо пише:


'Пред вид на голямата важност и значение не предстоящите избори за настоящето и бъдещето на нашето отечество единодушно решихме да препоръчаме на избирателите от нашата околия да гласуват за съгражданите си:


-Гочоолу, търговец с капитал.

-Дочоолу, търговец с винена индустрия.

-Данко Хаирсъзина- жесток кръволок и разбойник от сой-Страшен хайдучага-за Околийски Началник.


-НА, КАЗА ГУньо и подаде писмото на Бай Ганьо .Той ПОГЛЕДНА ПИСМОТО И ИЗВИКА В ЗАХЛАС :
- Браво бе, Гуньо ма ти си бил цял Бисмарк.
- Че ти за прост ли ме мислиш? - обади се самодоволно Гуньо.
- Сега иди и дай това в печатницата да го напечатат с едри букви, ей таквиз!

- Ти, Гочоолу изкомандва Ганя като минеш край Арнаутина, кажи му да приготви за тази вечер 300 оки хляб и да ги прати - 100 оки в Циганската махала при Топачоолу, 100 оки в Парцал махлеси в Гоговата кръчма и 100 оки долу, при хамалите. Ти, Дочоолу, замини край тези кръчми и кажи да почнат да раздават от тази вечер вино, ракия.Повече ракия да дават, чу ли? Па да им кажеш да не надписват много, че ги земват Гяволите. По-онази година за нищо и никакво 2000 лева ме оскубаха, маскарите! Кажи им да си опичат ума, зере Градският съвет е наш! Замини и покрай касапите, кажи им, колкото имат мардалък, дроб, черва, кокали, да ги съберат в един-два коша, че ще ги пратим по кръчмите да сварят на нашите хора по един казан чорба. Довечера управителят и околийският ще се завърнат от селата, аз ще ги зема с мене да пообиколим другите кръчми и кафенетата.Ще съберете от всичките канцеларии да пишат бюлетини; ще ги караме цяла нощ да пишат.Аз избрах хартия, таквази сивичка, жълтичка.трябва да пипнем няколко техни бюлетини, да видим каква им е хартията и как ги сгъват, та да накарам писарите да напишат 1000-2000 бюлетини на тяхна хартия с наши имена.

 

- Страшен Гявол си бай Ганьо, изучил си ги тия пущини на пръсти! - казва с благоговение Гочоолу.
Ти, господине едно магаре тури за кандидат, и магарето ще ти избера, майка му стара! Само дай ми околийския и жандармите и ми дай 1000-2000 лева. Да ти събера аз тебе, приятелю мой, ония ми ти синковци от кол и въже, тъй 40-50 разбойника да ги наредя в две-три кръчми по краищата, да им подложа по ведро на глава, па да им извикам: Да живее България!" Хе-е! Тука ли си, Пенке ле!... Като накървят ония ми ти изпъкнали очи, като почнат да вадят от поясите ония ми ти ножове, да ги бучат по масите, като дигнат една олелия с ония ми ти прегракнали, дрезгави гласове - страх да те побие! Па земи, че поведи през нощта тази страхотия през града.Опозиция ли?... Дяволът не може да ти излезе насреща! Прекарай ги край къщата на някой противник... Мале мила! Като разтворят ония ми ти гърла!... От един сахат място да ги чуеш, мравки ще запъплят под кожата ти, като на таралеж ще ти настръхнат косите!... Па свикай селските кметове и писари, па им светни с очи, па им скръцни със зъби, па им посочи тия синковци... Избиратели ли?... - И сянката им няма да видиш! Като ти кацнат от всяко село по 12 души общински съветници с кметовете барабар, като събереш чиновниците и писарите, постави около урните по краищата жандарми да връщат другите селяни, окръжи бюрото с тия 40-50 катили, направи някоя шашма и блъскай в кутиите снопи бюлетини и ето ти тебе.Магарето народен представител, ха-ха-ха

 


Гочоолу и Дочоолу, грижливо наблюдаваха с възторг ленивото пробуждане на над  трийсет от кол, от въже събрани кръволоьци и престъпници на които днес предстои задачата да сплашат, да изгонят, да всеят ужас и трепет около изборното място и да накарат и без туй сплашеният българин да се откаже от своето едвам съзнато право да упражнява свободната си воля в управление на държавата.Трийсет страшни фигури, обезобразени, подпухнали, с изпъкнали кръвясали очи, изранени, издраскани, с широки пояси, с ножове на поясите, със свирепост на лицата, с престъпни конвулсии в движенията. Наемници вече бяха на крак, когато откъм циганската махала гръмнаха зурни и мюезини... Музика! Да описвам ли тази музика, която цяла нощ се е подвизавала в кръчмата на Топачоолу.Музиката свиреше Печенежкия марш...Един див, един смесен рев разцепи въздуха. Цял облак птички плашливо напуснаха дърветата и стрехите на Парцал махлеси. Ако би войска от гладни лъвове да бе исрещнала войска от гладни тигрове ревът, който ще разкърти бойното поле, би бил подобен на дивия рев, който сега се носеше и  изплаши хората.Беше едно бурно "ура" от наемниците, събрани от Данко Харсъзина,които се изсипаха на площада.

 


Музиката напред, зад музиката циганите зад тях хамалите.Начело, дигнат на ръце, със засукани мустаци, с накривена шапка... кой мислите? - Сам бай ви Ганьо Балкански. Даже и при този тържествен момент бай Ганьо не се забравя: Той държи ръцете си в джебовете си: "ще бръкне някой хайдучага - отиде му кесията.-Нали си знам стоката повтаря Ганя." Едно второ "ура", в състояние да събуди и мъртвите, оглуши всичко.В това време пристигнаха и Кокошарина,Копоя и Топачоолу.Ганьо ги бе пратил на разузнаване и те сега му съобщиха, че около три хиляди селяни са тръгнали към града и опозицията им раздала бюлетините да гласуват. "Околийският каза да бързате, че работата е спукана бай Ганьо добавиха те.Бай Ганьо обаче си наля ракия и седна спокойно  на масата.

 

 

Иваница Граматиков, кандидатът на опозицията се събуди в шест часа сутринта. Облече се, пи си кафе и излезе на високата веранда пред къщата. Слънцето, едва-що изгряло, отражаваше се в купола на църквата и в обърнатите към изток прозорци. Тържествующа изглеждаше цялата природа.Млад, образован, малко идеалист, повече мечтател, с любов в сърцето, с вяра в доброто, с надежда на бъдещето,оптимист, привикнал на всичко да гледа от добрата му страна.Граматиков помисли, че всичко е опечено и плувна в мечти за предстоящата си деятелност в Народното събрание.Той се облече, взе си бастончето и тръгна надолукъм площада,където народът се стичаше да гласува в училищния двор. Още неуспял да се свести от странното впечатление, което му направи въоръжената охрана с джандари около избирателното място и от противоположната страна на улицата писъкът на един кларнет почна да дере и реже въздуха.Зачуха се цигулки, зачу се шум на приближающа тълпа и една дива гръмотевица разкърти околността.Ето ги: цигуларите, зад тях с молния в очите бай Ганьо Балкански, Гочоолу и Дочоолу, Петреску, внучето на Данко Харсъзина,Копоя, Топал Мустафа,циганите и сам Данко Харсъзина...
- Ура... ра... ревна страшната  тълпа и се юрна напред.

Тръпки побиха Граматикова. Мина му през ума 1876 година, възкръснаха пред него башибозушките орди; името на Фазлъ паша се спря и истина на устните му.


Дивата орда с пияни изверги нахлу в двора на училището. Боже! Колко грубост, колко арогантност, колко тъпа свирепост в тези изпъкнали кръвясали очи, в тези бабаитски движения, в тези провокаторски погледи!...Бай Ганьо, съпровождан от свитата си, която грубо му отваряше път, възлезе по стълбите и се вмъкна в училищния салон, при бюрото. Зачу се през прозорците един шум, едно глухо ръмжене и изтласкан от нахлулата вълна, на стълбите се появи Никола Търновалията опозиционер.Веднага към него се устреми като хищна птица Данковото внуче и като го сграбчи за яката, почна с пресипнал глас да си дере гърлото: "Дръжте го, той псува княза, княза попържа, дръжте го!" Петреску и Данко Харсъзина не закъсняха.Двамата като вълци го сдавиха, емнаха го на ръце и го смъкнаха по стълбата. Бай Ганьо се вмъкна в салона, взе от председателя на бюрото някаква записка, подаде я на Данковото внуче, което се промуши между тълпата, вмъкна се в съседния двор и след една минута, когато в двора нахълтаха пеши и конни жандарми, те завариха бай Ганьовата армия притисната в едно кьоше от възмутените избиратели, които бяха останали в двора. Инструктиран от Бай Ганя Петреску с разкървавени гърди, със зацапани с кръв ръце и лице ревеше като най-невинен младенец. Той беше сръгал с нож вече двама-трима избиратели и успя да изпълни програмата - да се разкървави, да се покачи на един куп камъни и колкото му държи глас, се дереше с  помощ: "Убиха ме, господин началник, щяха да ме убият, аз викам да живей князът, а те ме ръгат с ножове!"

 

Граматиков беше като поразен от молния! В ушите му звънтяха думите на бай Ганя, който от върха на стълбите викаше: "И ний сме били малко-много в Европа и знаем тия пущини, изборите. Аз в Белгия съм бил... "След няколко дена Граматиков прочете в един от столичните вестници следующата телеграма: "София. Министър-президенту.Изборите се извършиха при абсолютна тишина и порядък.
 Избрани:

-Ганьо Балкански
-Гочоолу
-Дочоолу
-Данко Хаирсъзина-Околийски Началник

Всички наши. Опозиционните кандидати се провалиха позорно.Щом се появиха избирателите с музика начело, шайката им се разбяга. Целият град тържествува. Да живее Негово Царско Височество.

Ганю Балкански"

 


 Ти ми казваше едно време, че вярваш още в българския народ. Хайде де! Не се подигравай! В кого вярваш ти ? В това ли рабско племе, което търпи всичко това? Виж го изобразен в представителите му.Народа, в когото ти вярваш, е роб, казвам ти, роб; робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, роболепието геройство, презрителното хъркане отгоре - музика!  

 

 

1539895692_Khalid.jpg.ccd758a2132fc61c09ccb71e9ba6768d.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, Alletheya написа:

.....Ганю Балкански"

Класика ! :nono:

........Но днес в училище преподават......Тансформанс.....Те пък не са в час - си чоплят телефоните . Дирят Покемони , борят се за Лайкове ....:lol6:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Цитат

В ушите му звънтяха и думите на дяда Добри. Бедният дядо Добри! Изтласкан на улицата, ударен силно в главата, просълзен от болест ли, от гняв ли, от жалост ли, той току се обаждаше, горкият, с пресечен глас: „А бе, господин началник… ами че нали уж… туйнака, нали щяха да бъдат уж свободни… таквозинка…“ Бедният дядо Добри!…

Да...Писано през 1894 г. От един велик българин, който още тогава е познавал българинът и неговите нрави! Цялата книга е абсолютно актуална и сега! Дали Щастливецът би се зарадвал, ако можеше да надзърне в наше време? Не вярвам. Бай Ганьо си е жив и здрав и до сега! И както се казва, да ни е честито!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...