Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Китайски бензинови резачки (верижни триони) заслужават ли си?


Препоръчан отговор

Отварям тази тема, за да представя по-детайлна информация, която аз не успях да открия из българските форуми, когато трябваше да направя избор. 

Та заслужава ли си покупката на бюджетна китайска бензинова резачка за домашни нужди?  Моето мнение е, че си заслужават, защото конструкцията им е проста и надеждна. Повечето китайски бензинови резачки в ценови клас между 100 и 200лв са копие на японските Хитачи. Най-често техните разлики са в качеството на детайлите, сглобката и разни евтини пластмаски, докато картер, валове, бутала, цилиндри са сходни. 

Марката и цената при този тип китайски продукти не винаги гарантира качество. Не е рядкост и да попаднете на заводски брак, което при бюджетните китайци се случва по-често, отколкото при марковите конкуренти.

Основен плюс на китайските верижни триони е тяхната ниска цена. Към днешно дата прилична 45 кубикова китайска резачка, може спокойно да си намерите за 120-160лв. Докато един от най-евтините и слаби модели на немската компания Stihl примерно 32 кубиковата MS-180 в момента върви около 400лв. Разбира се цената на части, консумативи при марки като Stihl и Husqvarna e, поне 3 пъти по-висока. 
За пример ще дам основен ремонт на двигателя на една китайска резачка, който би ви струвал към 30-40лв, толкова върви ремонтният комплект, цилиндър, бутало, втулка, сегменти. Отделно картерите са еднакви, а това ще рече, че ако вземете примерно 45 кубикова резачка, без проблем може да купите и да ѝ поставите бутало и цилиндър с работен обем 52 кубика. Това е правено неведнъж и гарантирано работи без проблеми. Има и други бутални групи, по-слаби и икономични, като 38 кубиковата и по-мощни, като 58 кубиковата. Варианти много, а това са най-разпространените.
В моите разбирания 45 кубика са златната среда между нисък разход и мощност необходими за едно домакинство при шина 40см. По-мощните варианти вече ги ползват предимно професионално и с по-големи шини. Да, реално китайските бензинови резачки се ползват и за професионални цели, и се справят на ниво. 

При избор на китайски верижен трион е най-добре де идете на място, а не да поръчвате онлайн, и не да се водите по, марки, цени или екстри, а по следните конструктивни особености: 

Първата важно конструктивна особеност е въздушният филтър. Сваляте капачето на машината и гледате, обичайно са 2 типа: 

Малък:
rSeLBTD.jpg
И голям: 
kZzyI7Y.jpg
Големият е за предпочитане, защото се запушва по-бавно и по-слабо възпрепятства постъпването на кислород в двигателя. 

След това развивате капачето на горивния резервоар и гледате бензиновия филтър, при тях също най-често срещаните типове са 2 

Мрежест, който е добре да избягвате, защото при китайските най-често филтриращия елемент е само ситната мрежичка, която не върши добра работа:
UQOYvJG.jpg

И с мека филтрираща тъкан, който е за предпочитане и реално върши работа, защото освен меката тъкан, след нея има и фина цедчица, подобна на тази в самия карбуратор: 
JZcMlKU.jpg

След това гледате резачката да е без така наречения "мек старт", защото той е слабо звено и доста често създава проблеми. Мекият старт фактически се състои от спирална пружина, по-масивна от възвратната, и тя често се къса, или се износва пластмасата, в която обичайно стои. Да, реално стартерът с нея е много по мек и комфортен, но за жалост това е елемент често създаващ проблеми. 

След това, ако имате видимост към маховикът, към който контактува стартера, гледате да е с метални крачета: 
VhYYznB.jpg
Защото пластмасовите по-често създават проблем, макар да не са скъп или труден за подмяна елемент:
f2rsoyn.jpg

Наличието на ръчна помпичка, която прокарва бързо гориво до карбуратора е приятна опция, която може да ви спести няколко халосни дърпания на стартера. Желателно е да я има, но отсъствието ѝ не е особен проблем: 
hvEy5QX.jpg
Колкото до шините и веригата, там е до късмет, а и са консуматив. Зависи какъв метал е ползван за изработката. Raider примерно на някои модели слагат уж "маркови' на Oregon, но и за тях мненията са доста противоречиви. 

След като вече сте избрали и закупили най-подходящата за вас китайска машинка, е добре да я огледате хубаво, и при нужда да я доработите. Случва се някои неща да не са сглобени или завити, както трябва, да не пасват добре пластмасите, както в моя случай се оказа. Най-често при китайските машинки се случва да отсъства филтриращ елемент на въздухозаборника при маховика, или да е там, но да е зле поставен, или изрязан неправилно, и да не върши своята работа. За това е хубаво преди употреба капачето на стартера да се свали и да се види, а при нужда да се доработи.
В моя случай филтриращ елемент присъстваше, но бе изрязан неправилно, в резултат на което отделението при карбуратора и основния въздушен филтър се запълваше с прах и фини стърготини, плюс това имаше луфт между пластмасите от към веригата, та от две места проникваше мръсотия. Този проблем се решава лесно, взимате една обикновена гъбка за миене на чинии, отделяте абразивната ѝ част (тя пропуска много добре въздух и в същото време филтрира добре), изрязвате и поставяте в луфтовете между пластмасите, ако такива има и от тях влиза мръсотия, също така, ако отсъства филтриращ елемент, или наличният не пасва добре. 

7bk8vg9.jpg

 4AyRe5h.jpg

57gow5e.jpg

Ето до къде води въпросният въздухозаборник: 
VPVmYUv.jpg

Ето какво количество мръсотия улавя въпросният филтриращ елемент, само за едно ползване на резачката: 
nW70Tzt.jpg

Добрата филтрация удължава живота на двигателя, защото тази мръсотия попадайки в цилиндъра се превръща в нагар, който с времето го надрасква и компресията намалява. 

Избор и дозировка на двутактово масло: 
Най-добре е да се взима пълна синтетика, защото тя оставя много по-малък нагар, има по-добри смазочни свойства, и по-дълго време издържа в смес с бензин без да влошава неговите качества. Дозировката на маслото спрямо литър бензин трябва да е според указанията на производителя на маслото. Ако се ползва синтетика, предозирането не е проблем, но ако се ползва минералка или полусинтетика, предозирането ускорява образуването на нагар, който съкращава живота на двигателя. 

Относно маслото за веригата, най-добре е да ползвате специално предназначени за целта продукт, макар че обикновено 4-тактово масло също върши работа. Важно е да не е отработено от автомобил, защото помпите се задръстват, не са скъпи, но замяната им не е особено проста. 

Реално нюансите по бензиновите резачки са доста, и ако не се нуждаете от мобилност, по-лесно и евтино е да изберете електрическа. Електрическите са по-евтини, експлоатацията им е по-проста и евтина, по-леки са, не дишате бензиновите изгорели газове, вибрациите са по-малко, стартирането е по-лесно, и като цяло си имат доста положителни страни.

Изборът е ваш, успех!  

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много хубава статия! Мои впечатления от китайските продукти:

1 Моторна коса закупена от Masterhaus: След 2 часа работа блокира.Гаранционен сервиз, препоръка"Слагайте повече масло" работи още 15 минути, пак блокира. Посочиха ми в гаранцията написано че такава повреда не се покрива от гаранция, дадоха ми цена наполовина на цената на косата, сега си стои като паметник "Евтиното е скъпо"! :)

2. Електрически трион, купен от го;ям румънски сайт. На втория час скъса веригата, смених я с Stihl ,зегерка,задържаща задвижващото колело ма веригата постоянно изкачаше, смених я от близката железария, повече нямах проблеми.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Soviet Soldier написа:

Та заслужава ли си покупката на бюджетна китайска бензинова резачка за домашни нужди? 

Според мен - не. Не е направевна да работи продължитвелно. Като се почне от евтини сплави тип ЦАМ до пластмаси. Китайците правят и качествени работи, но нашите търговци внасят най-евтините ментета. И съответна надценка. Може и някой път да се попадне на нещо от среден клас, но е изключение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам китайска резачка и първото нещо, което направих като я купих, е да и сменя шината и веригата с такива на "Хускварна". Може също и на "Щил" да се сложи, зависи от модела. Оригиналните шина и верига, с които идва машината не стават за работа, защото се износват бързо и тормозят двигатела. Нарязал съм с около 50 кубика дърва и не е мръднала.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Купих си китайска моторна коса и за 3 години прекарах през нея над 100 литра бензин. Смених въженце за палене и съединител, че се износи.  Останах много доволен от нея, а съм косил не само трева а и прочистих гора от тънки дървета.

След това си купих китайски моторен трион, който се изтъпи при първият клон.  занесох веригата в магазин на Щил и ми направиха къщата верига като китайската.  Сега реже като щил и съм много доволен от триончето.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, vesyo написа:

Много хубава статия! Мои впечатления от китайските продукти:

1 Моторна коса закупена от Masterhaus: След 2 часа работа блокира.Гаранционен сервиз, препоръка"Слагайте повече масло" работи още 15 минути, пак блокира. Посочиха ми в гаранцията написано че такава повреда не се покрива от гаранция, дадоха ми цена наполовина на цената на косата, сега си стои като паметник "Евтиното е скъпо"! :)

Взимате бутално и цилиндър, следващия път я ползвате с хубаво масло и всичко би трябвало да е ок. Аз лично при подобен случай едва ли бих се обърнал към гаранционен сервиз, особено ако уредът ми трябва, просто ремонта е евтин 30-тина лева е ремонтния комплект, сменя се за 15-20 минути. 

преди 10 часа, vesyo написа:

2. Електрически трион, купен от го;ям румънски сайт. На втория час скъса веригата, смених я с Stihl ,зегерка,задържаща задвижващото колело ма веригата постоянно изкачаше, смених я от близката железария, повече нямах проблеми.

 Комшията с електрическа Спарки преди години, като правиха ремонт на покрива по същия начин за по-малко от 15 минути удари гвоздей и скъса веригата. Продължи да ги реже с флекса. Като цяло веригата много лесно може да се скъса, ако се пренатегне в началото, ако има проблем с подаването на масло към нея, ако се удари страничен предмет,  или просто да се е паднал брак. Хората най-често убиват веригите неотчитайки температурното разширяване. Иначе казано започват работа с уж добре натегната верига, но в процеса на рязане тя се разхлабва, защото от нагряването металът се разширява и леко провисва. Грешка е да се натяга на горещо, това силно я разтяга, особено когато изстине и металът отново се свие. 

 

преди 7 часа, Филипов написа:

Според мен - не. Не е направевна да работи продължитвелно. Като се почне от евтини сплави тип ЦАМ до пластмаси. Китайците правят и качествени работи, но нашите търговци внасят най-евтините ментета. И съответна надценка. Може и някой път да се попадне на нещо от среден клас, но е изключение.

Китай е доста широко понятие, в момента Stihl произвеждат в Китай.
80690010_474865533408070_744435925958577

Каквото и да се счупи по китайска машинка, то всичко е по 2 лева дето се вика, даже ремонтния комплект на двигателя. Stihl също имат досадни проблеми, често им се чупят бутоните, а те са хванати чрез пластмаса и са част от корпуса. За да се направи като нова, трябва да се смени целия корпус, който струва колкото цяла китайска резачка. Може и да се побългари и да се измисли фиксация, но пак си е играчка. 
Разликата в цената не се дължи толкова на качество, колкото на марка. Ще дам пример едно обикновено универсално кляче за свещ и верига, в магазина на Stihl е 11лв , в нормалните магазини същото струва 3лв. Надценката е поне 3 пъти, само заради марката. Иначе ако става дума за покупка на марков уред, конструктивно Husqvarna повече ми харесват от Stihl. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Забележете Китайското менте и оригинала са разместени средните букви.  Китайското е: STHIL, а оригинала: STIHL. Има и менте на HUSQVARNA , там е заменена буквата: Q със буквата: К.

sthil.jpg

stihl.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, koce53 написа:

Забележете Китайското менте и оригинала са разместени средните букви.  Китайското е: STHIL, а оригинала: STIHL. Има и менте на HUSQVARNA , там е заменена буквата: Q със буквата: К.

Виждал съм копията и на двете. Елементарно е да бъдат разпознати, но и те в читавите магазини не се продават, или поне не съм виждал. Обичайно от разни чужди сайтове се купуват тези ментета и струват колкото останалите китайски резачки от сорта на Raider, N-rock и подобни.  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване