Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Инсталиране на LineageOS 14.1 (преработен Android 7.1.2 Nougart) на Samsung Galaxy J3 (2016)


lyubo_iliev

Препоръчан отговор

При преинсталиране на Android се губят всички инсталирани приложения, данни в приложенията, свалени файлове, документи, снимки и видео. Уверете се, че не сте забравили потребителските имена и паролите за гугълския акаунт, Фейсбук, имейли, вход в уебсайтове, електронно банкиране и др. Прегледайте важните SMS съобщения, които скоро ще загубите. Свалете на компютъра всички документи, снимки и видео.  Заредете батерията. Кажете сбогом на Android 5.1.1.

Влезте в Настройки (Settings) - За устройството (About phone) – Модел на устройството и ще видите модела на вашия Samsung Galaxy J3 (2016).

Модели Samsung Galaxy J3 (2016), за които се отнася тази тема :
SM-J320FN (j3xnlte)
SM-J320F (j3xlte)
SM-J320G (j3xlte)
SM-J320M (j3xlte)
Ако вашият телефон е друг модел, дори разликата да е само една буква/цифра, потърсете друг ROM и Recovery TWRP.

Samsung Galaxy J3 (2016) има слаб 32-битов ARM процесор Cortex-A7 с 1,5 GB RAM оперативна памет, 8 GB вътрешна памет и Android 5.1.1 Lollipop без възможност за ъпдейт към по-висока версия Andriod. Самсунг не са пускали ъпдейт на Android 5.1.1 от януари 2018 г. Решението е нов телефон или подмяна на операционната система.
Най-подходящият работещ customs ROM e LineageOS 14.1 (преработен Android 7.1.2 Nougart), който дава нов живот на стария телефон. Ще имате по-бърза работа на телефона; по-малка консумация на енергия; много по-добри снимки; възможност за форматиране на microSD-card като вътрешна памет; възможност за инсталиране само на Google Play от Гугълския пакет с приложения и още много предимства.

За смяна на Android 5.1 с LineageOS 14.1 ще ви трябва компютър/лаптоп с Microsoft Windows и USB-кабел за телефона.
На компютъра инсталирайте USB drivers . Тези драйвъри се инсталират еднократно. Ако на компютъра имате инсталирана програмата Kies, не е нужно да инсталирате USB drivers.
В телефона влезте в Настройки (Settings) - За устройството (About phone) - Софтуерна информация (Software Information).
Седем пъти кликнете върху Номер на компилация (Build number). Върнете се две стъпки назад, т.е. в главното меню на Настройки. На предпоследна позиция ще се появи ново меню Опция за разработчици (Developer Options). Влезте в Опция за разработчици и включете ОЕМ отключване (OEM Unlock). Плъзгачът на ОЕМ отключване трябва да е оцветен в зелено и да се намира в дясно положение. Включете USB поправки (USB debugging). Плъзгачът на USB поправки трябва да е оцветен в зелено и да се намира в дясно положение.
Свържете USB-кабела между компютъра и телефона. Трябва да виждате файловете от телефона. Извадете USB-кабела.
На компютъра свалете портативната програма Odin 3.09 , която не се инсталира. Разархивирайте файла Odin_v3.09.zip.

От първото мнение на темата [ROM] LineageOS 14.1 for Samsung Galaxy J3 (2016) [SM-J320FN/F/G/M] [UNOFFICIAL] изтеглете Latest ROM, Recovery TWRP и GApps. По желание може да се изтегли su (arm) от Extras. Името на файла е addonsu-14.1-arm-signed. Само най-напредналите потребители използват SuperSU. От екстрите не теглете OpenWeatherMapWeatherProvider, защото след като инсталирате LineageOS, в cyanogenmod weather provider ще си изберете поне едно приложение от списък с над 200 приложения за прогноза за времето.
Latest ROM, GApps и addonsu (по желание) се записват в главната директория на вътрешната памет на телефона, а Recovery TWRP се записва на лаптоп или стационарен компютър. Не разархивирайте файловете. Техният общ обем е около 450 МВ, които трябва да осигурите във вътрешната памет на телефона..
На видеото, което по-късно ще видите, Latest ROM и GApps са записани в папка Nougart на microSD-card. Моят съвет е преди първата смяна на Android 5.1 с LineageOS да махнете microSD-card и да я поставите след окончателното инсталиране на LineageOS.
Единият ROM и неговото Recovery TWRP са за Samsung Galaxy J3 (2016) модел SM-J320FN (j3xnlte).
Другият ROM и неговото Recovery TWRP са за Samsung Galaxy J3 (2016) модели SM-J320F/G/M (j3xlte).
Преди да изтеглите GApps (Google Apps) трябва да маркирате:
Platform: Маркирайте ARM. Не маркирайте ARM64.
Android: Маркирайте 7.1
Variant: Маркирайте pico (само Google Play и Google Text-to-Speech)
Можете да изберете друг вариант на Гугълския пакет с приложения. Целта е в GApps да няма излишни за вас Гугълски приложения. Телефонът е доста слаб и тези приложения излишно го тормозят. Вариант Aroma дава възможност по време на инсталацията да изберете кои гугълски приложения да бъдат инсталирани и кои гугълски приложения да бъдат премахнати.

В сайта youtube прегледайте подходящо видео за работа с Odin, за да придобиете обща представа за процедурата. В търсачката напишете Samsung Galaxy J3 2016 Odin. Различните версии на Odin имат различна визия на секция Option.
На компютъра с десен клавиш на мишката кликнете върху файла Odin_v3.09.exe и от падащото меню на кликането изберете Run as administrator. В прозореца на програмата Odin в секция Option махнете чавката пред Auto Reboot. В прозореца на програмата Odin натиснете бутон АР и укажете местоположението на файла sm-j320fn_twrp_3.1.1_f2fs.tar.md5, който преди малко свалихте на вашия компютър.
Изключете телефона. Натиснете едновременно и задръжте натиснати трите бутона – десния страничен бутон за вкл/изкл (Power button), средния бутон в долната част на телефона (Home button) и долната част на левия страничен бутон за намаляване на звука (Vol DOWN). На дисплея на телефона ще видите предупреждение и натиснете горната част на левия страничен бутон за увеличаване на звука (Vol UP). На дисплея на телефона ще видите предупреждение, че телефонът е в Download Mode (режим).
Свържете USB-кабела между компютъра и телефона. Ако всичко е наред, на компютъра в прозореца на Odin в едно поле над секция Option ще се появи надпис COM.
На компютъра в прозореца на Odin натиснете бутон Start. Изчакайте в прозореца на Odin да се появи надпис PASS на зелен фон. Откачете USB кабела. Затворете програмата Odin, която заедно с компютъра повече няма да ви трябват. Свалете батерията от телефона и след няколко секунди я сложете в телефона. Следващото включване на телефона е по-различно от обичайното.

Флашване с TWRP
Включете телефона с едновременно натиснати трите бутона – десния страничен бутон за вкл/изкл (Power button), средния бутон в долната част на телефона (Home button) и горната част на левия страничен бутон за увеличаване на звука (Vol UP). На дисплея ще се покаже началния екран на TWRP. Направете процедурата от това видео.
В първата 1/3 от началото на видеото показват как изглежда LineageOS 14.1 (преработен Android 7.1.2 Nougart) и по-късно показват стъпките в TWRP.
Бутон Wipe от основното меню
Бутон Advanced Wipe
Сложете чавка пред Dalvik/ART Cache
Сложете чавка пред System
Сложете чавка пред Data
Сложете чавка пред Cache
Плъзнете надясно трите бели стрелки в полето Swipe to Wipe
Бутон Back
Лява стрелка под бутон Back (на видеото става много бързо)
Лява стрелка (на видеото става много бързо)
Лява стрелка (на видеото става много бързо) за връщане в основното меню
Бутон Install от основното меню
Ще се отвори главната директория. Превъртете и най-отдолу ще видите файловете GApps.zip и LineageOS.zip. Ако тези два по-рано свалени файла са на microSD-card (както в примера на видеото), натиснете бутон Select Storage и ги намерете. На видеото има трети файл su.zip (SuperSU) за рутване, което ние спокойно може да пропуснем. Приложението SuperSU е едно от най-полезните приложения, но изисква задълбочени познания за Android. Продължаваме със следващите стъпки.
Кликнете върху файла lineage-14.1-20191225-UNOFFICIAL-j3xnlte.zip
Бутон Add more Zips
Кликнете върху файла open_gapps-arm-7.1-pico-20191225.zip
Бутон Add more Zips за инсталиране на SuperSU (това може да се пропусне заедно със следващата стъпка)
Кликнете върху файла addonsu-14.1-arm-signed.zip (това може да се пропусне заедно с предходната стъпка)
Плъзнете надясно трите бели стрелки в полето Swipe to confirm Flash
Инсталацията ще завърши с надпис Done!
Бутон Reboot System
Ако искате да инсталирате TWRP, плъзнете надясно трите бели стрелки в полето Swipe to install TWRP App. Инсталирането се прави еднократно и при следващо флашване с по-нова или друга операционна система на тази стъпка от процедурата натиснете бутон Do Not Install.
Телефонът ще се рестартира и LineageOS ще се зареди.
На дисплея ще видите три езика за избор на език за менюто. Превъртете нагоре-надолу за да изберете български език. Ако вашата SIM-карта е на актуален български оператор, по подразбиране ще ви бъде предложен български език за меню. Ако вашата SIM-карта е на бивш български оператор (Mtel, Globul), по подразбиране ще ви бъде предложен английски език за меню и ще трябва да превъртате езиците, за да изберете български език за меню.
Следващата стъпка е автоматично регистриране в мрежата на оператора. Ако вашата SIM-карта е на бивш български оператор (Mtel, Globul), натиснете бутон Skip, защото търсенето на мрежа няма скоро да даде резултат. Това е основателна причина да смените вашата стара SIM-карта. Смяната на стара SIM-карта Mtel с нова SIM-карта А1 струва 5 лева с ДДС и се плаща със следващата фактура.
Флашването с TWRP завърши.
Инсталирането на LineageOS 14.1 (Android 7.1.2) завърши.
Ако сте инсталирали SuperSU, трябва да направите допълнителни настройки, които са за напреднали.

След като тествате LineageOS 14.1 (Android 7.1.2)  категорично няма да искате да се върнете към стоковия Android 5.1.1 на Самсунг. За следващо преинсталиране на LineageOS няма да ви трябва компютър и Odin. Изтеглете актуални Latest ROM LineageOS и GApps. Направете процедурата за Флашване с TWRP.

Може да продължите да ползвате контактите в гугълския профил, както е било досега. Можете да се „разведете“ с Гугъл. Изборът е ваш.

Монтирайте microSD-card и укажете как ще я ползвате (като външна карта памет или като вътрешна памет). Ако я ползвате като вътрешна памет, ще разширите оскъдните 8 GB вътрешна памет на телефона.
Моята microSD-card я използвам като външна памет, защото имам над 3 GB свободна вътрешна памет. На телефона нямам SuperSU. За съхранение на контактите използвам гугълския акаунт.

Отворете камерата - горе вляво трите чертички - Хранилище - задайте Карта с памет. Така снимките и видеото ще се съхраняват на microSD-card.

Отворете приложението файлове и влезте във вътрешната памет SM-J320FN. Преместете файловете lineage-14.1-20191225-UNOFFICIAL-j3xnlte.zip и open_gapps-arm-7.1-pico-20191225.zip на microSD-card. Така ще освободите 450 МВ в оскъдните 8 GB вътрешна памет на телефона. Почти всеки месец излиза ъпдейтнат ROM LineageOS 14.1. Преди следващото преинсталиране проверете за актуален ROM LineageOS 14.1.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На този етап SuperSU за root е неудобен. Magisk е много по-гъвкав и е systemless, може да бъде скрит от приложения за банкиране/плащания, поддържа широка гама модули/екстри.

https://forum.xda-developers.com/apps/magisk/official-magisk-v7-universal-systemless-t3473445

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване