Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Калдатски факултет по история

petie1

Препоръчан отговор

току-що, petie1 написа:

Ко мислиш за новия термин анкизъм?

Ще се въздържа от мислене по въпроса .. все още 

Ще изчакам първо да видя кои ще са анкистите  :D

че може да се окаже не термин,  а диагноза   :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добро клипче,  дано някой го изгледа. Каквото е сега, такова е било и преди повече от 100 години.  И големите държави и тогава са си гледали десетилетия напред,  същото правят и сега. Само ние не виждаме по далече от носа си.   А след 24.15  добре обяснява горчивата истина за днешните ни сънародници.  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, JKirilov написа:

Съвет - прочетете Черния обелиск и не се занимавайте с глупости!

Хиперинфлация ли ни чака? Кога?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, Michigan111 написа:

Всеки трябва да намери войводата в себе си. Не се ли подредим сами все така ще сме си.  Никой няма да дойде да ни оправи,  ни руснаци, ни американци,  ни германци.  Нямат и желание,  защото и интерес нямат.  Това е. 

Де толкова кураж, а?! Не ти ли замирисва на "трите плика", пардон "няколко куфарчета" ?!

Та, заради това се дръпнах, дръпна историята към политиката. ;) Да, на прага си ... За политика - говоря несвързано., Защо, ли, а?!

Да, политиката на Великите сили са могъщ фактор в нашата история, но САЩ започнаха да показват наглост. Хванали сме се на хорото на Европа. Това е. Все за някой трябва да се хванем. Много европейци, включително и един Ирландец (личен контакт) бяха саботирани. Евреите, хм ... те пък бяха тръгнали да изкупуват за дребни пари имоти около София. Спрян бе един крупен проект за затворено селище. Турците, те тарикати, изкупиха землищата в североизточна България. Доброволно, за пак без пари. Няма лошо. Земята трябва да е на тези които я обработват, но в какво се превръщаха печалбите им, а?!

България де факто я няма вече! Поделена е. Тази година изтича един мораториум. И как ще има Войводи с много кредит от вън, а?!  Де факто какво има българина, а?! Живот на кредит. Каква собственост има, а?! Та, има войводи, но те се покриха пак в Балкана. ;) Влезнахме в трето или поредно робство, но то не е в следствие ни на Русия, ни на Германия. Де факто се гони разцепване на България. Та, до 2023 ще е така. Това е новата история. За в миналото, то дай да загърбим първо някаква въображаема непоносимост към обикновените турско говорещите първо.  Дай да си оправим и отношенията с циганите. Не с ромите! За тях не трябва да има прошка!!! Да, краен съм, но определена партия (май и друга де..) спекулира с тях.

Срам и резил е да надъхваш комшии един срещу друг. Кофти, Турция vs Гърция - един доста тлееш конфликт от безкрай време. Само където, заради по-близките пристанища, Европа финансира лентяите там. Това да е сгодно за вноса от къде, а?! Няма лошо. Нека "мръсното" производство се изнесе извън Европа, но дали Елините ще позволят на местните да говорят на матерния си език, а?! Темата българско малцинство в Гърция е табу!!! Калимера аркадаш. :) Там схизмата е в пъти усилена!!! Защо, а?!

Македония, хм ... наши братя. Вярно, по-щури от нас, но до колко именно Гърция им слага прът в една обединена Европа, а?!

И нещо като въпроси ... Кой разцепи Югославия, а?! Кой надъха мюсюлмани срещу християни, а?! Кой оспорва, че Балканския полуостров не е част от Европа, а?! И най-вече, кой финансира тези неща, защото без финанси, не става, а?!

Та, какви ти велики сили в днешно време, а?! Има велики пари!!! Хартийки!!! И сега вече някакви виртуални средства.

Кой от новобогаташите е с ум, а?! Май ние с Дънди ще изведем закона на Ум като еквивалент на закона на Ом. :) 

Не се сърди, че подхождам несериозно. Просто слагаш сол в раната на мнозина. И тук ще ти го кажа - Знаеш ли на кого помагаш, а?!

Прощавай, не тая никакви враждебни чувства към никой, но съм лют. Палим се много бърже ... :) Това, обаче не е подходящо към момента за България. Нека се закачим към Европа. Финансово де. Парите нямат нито мирис, нито цвят. ;) Защо мислиш банките държат нисък процент по депозитите, а?! Въпроса се свежда до едно единствено нещо - Парите изкарани тук да остават тук, а не да се "извозват" на вън. Да не се позволи на спекуланти да финансират нещо извън България.

Та, доложих ти драги ми ИИ-чо. Нека правим историята ни в бъдеще, а не да спорим на кой му е по-килнат калпака. ;) 

Ази съм си такъв - Дърт мърморко ... ;) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, Michigan111 написа:

В тая тема ще стане мармалад  :D

Аз залагам на Хитлер, Германия от кочина се превръща в подредена държавата. 

при Сталин СССР от кочина си остава кочина 

:D

И един малък парадокс- кочината на Сталин евава мамама, на подредената държава на Хитлер. Защо?

подсказка: Мустаците. The size does matter.

:)

преди 8 часа, acnekt написа:

1. Защо наричаме Османско Иго, но не и Руско Иго. Годините прекарани с нашия господар Россия или СССР. Дали, ако бяхме губерния щеше да се казва вече Руско Иго?

Другия въпрос е пак свързан с Россия.

2. Защо РУСИЯ не освободи БЪЛГАРИЯ през 1833 г., а през 1878 година?

1.Османско Иго може да го наричаш ти, ние го наричаме Османско Робство, защото българи са били продавани като роби на пазара. Руско робство няма, защото няма свидетелства българи да са продавани като роби на руския пазар'

2.Защото Васил Левски още не е бил роден. Стефан Стамболов също. Иначе казано, не е имало кой да излъже руснаците че сме зле и искаме да ни освобождават.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 32 минути, _Belial_ написа:

2.Защото Васил Левски още не е бил роден. Стефан Стамболов също. Иначе казано, не е имало кой да излъже руснаците че сме зле и искаме да ни освобождават.

1833 година Левски не е бил роден? Страшна причина. И къде. В кой е бил пазар за роби от България? В какво се изразява робството?Колко струвал един роб от България. Роб със земя, право да се предвижва, да учи, да строи, има право правов процес. Стига се до съд. ...Има разминавания с робите от Африка 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, acnekt написа:

1833 година Левски не е бил роден? Страшна причина. И къде. В кой е бил пазар за роби от България?

Ако си извадиш главата от онова място, може да прочетеш целия пост и има голям шанс да схванеш какво казвам.

На въпроса за златото гледам са ти отговорили. В момента даряваме на САЩ годишно, повече злато отколкото е изнесено за СССР изобщо в цялата история. Извод: Който не храни своя армия, храни чужда. Ако искаш мир, готви се за война. Ако си съгласен на кор, лапаш квот ти подаде Големия брат и викаш че е супер.

Други въпроси?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, _Belial_ написа:

Ако си извадиш главата от онова място, може да прочетеш целия пост и има голям шанс да схванеш какво казвам.

На въпроса за златото гледам са ти отговорили. В момента даряваме на САЩ годишно, повече злато отколкото е изнесено за СССР изобщо в цялата история. Извод: Който не храни своя армия, храни чужда. Ако искаш мир, готви се за война. Ако си съгласен на кор, лапаш квот ти подаде Големия брат и викаш че е супер.

Други въпроси?

Има ли разлика роб от Африка, откъдето са ги качвали на кораби и са ги товарили като стока в САЩ,  и роб от България? Има ли разлика?  Къде е бил този град, където са продавали роби от България. Откъде са ги товарили, носили? Българи роби. Откъде? Колко са стрували? За какво са ги ползвали? Кой е Нил господарят им? Земи ли са обработвали? Памук ли? Някакви източници. Очевидци, репортажи, вестник, мнение. Някакво заглавие. Невъзможно е да е нямало. Все пак 500 години.

Както сега примерно с проституцията от България. Има статии, репортажи, свидетели, новини, очевидци...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, Michigan111 написа:

Истината е, че И тази война,  русите използват българите за улесняване на победата си,  а свободата на народа изобщо не стои на дневен ред.  За сметка на Гърция, Сърбия, Влашко и Молдова за чиито интереси руснаците се борят.  

Кажи на някои от изброените граждани на въпросните държави, включително и Русия, че са потомци на древна цивилизация намираща се по нашите земи и гледай сеир. По кое време започва "великото преселение" на народите, а?! По кое време така наречените "морски народи" подкрепени от коя друга империя превземат тукашните земи, а?!

Остави тракийските племена, те са били земеделци. Реално къде са били царете им, а?! Къде са сега безценните богатства от злато, а?! Кой на времето е сечал монети от злато, а?! И де факто, какъв е бил езика по нашите земи едно време, а?! Извън писмените документи има присвоени артефакти и заведени на сметката на кого, а?!

Дай да видим и друго нещо. Александър Македонски какъв е бил, а?! Елинската митология каква е, а?!

Мда ... хубаво четиво се намира по документи, но си има табута. Чи какви сме ние българите, а?! Някакви монголоидни, май, а?! :) Или маймуноподобни ... :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 53 минути, acnekt написа:

Има ли разлика роб от Африка, откъдето са ги качвали на кораби и са ги товарили като стока в САЩ,  и роб от България? Има ли разлика?  Къде е бил този град, където са продавали роби от България. Откъде са ги товарили, носили? Българи роби. Откъде? Колко са стрували? За какво са ги ползвали? Кой е Нил господарят им? Земи ли са обработвали? Памук ли? Някакви източници. Очевидци, репортажи, вестник, мнение. Някакво заглавие. Невъзможно е да е нямало. Все пак 500 години.

Както сега примерно с проституцията от България. Има статии, репортажи, свидетели, новини, очевидци...

Има си народно творчество. Крали Марко и три синджира роби. Трудничко е за скриване робството.

.И да имало е разлика между българските и африканските роби- ония са били черни.  :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Едно нещо да вмъкна към ту аркадаша от Берлин ... Ататюрк какъв е по националност, а?! Де му е коренъ, а?! И Турция да му благодари, че от Анадол ги е направил съвременна държава!!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, acnekt написа:

1833 година Левски не е бил роден? Страшна причина. И къде. В кой е бил пазар за роби от България? В какво се изразява робството?Колко струвал един роб от България. Роб със земя, право да се предвижва, да учи, да строи, има право правов процес. Стига се до съд. ...Има разминавания с робите от Африка 

Пак ще се повторя с това по въпроса с робството от един друг наш разговор по въпроса, но този път с цитат. 

Цитат

От 1380 до 1648, еничарите са набирани главно от покорените християнски и немюсюлмански народи, с изключение на евреите, чрез т.нар. кръвен данък (девширме). Практиката се преустановява през 1648 г.[3]. Децата били на възраст от 8 до 20 години, като идеалната възраст е била между 8 и 10 години.[4][5] Отвличането на деца на възраст под 8 години е било забранено, но са отвличани и деца на 6-годишна възраст, като практиката е била да са най-здравите и интелигентни синове. Наричани аджемиоглани, те били откарвани в казармите в Одрин, Цариград и Бурса, където били помохамеданчвани.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 38 минути, FusE написа:

Пак ще се повторя с това по въпроса с робството от един друг наш разговор по въпроса, но този път с цитат. 

Що ти като ти дадоха призовка да се явиш на военна служба и служи на България, като робство ли го интерпретираш.  Въпреки, че бе руско управление в България, но служи в армията. 
Значи казарма е равно на робство? Да те всяко момче са взимали за армията. Инвалиди, слабо момче, едно дете не подбирали. Важното е да го вземат за армията. Да направят мръсно на българите. И само на българите.  Армения, Гърция, Албания, Босна, Румъния и от там ли са взимали? Или само от България, защото са имали лични пристрастия към България. Ей така...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 45 минути, acnekt написа:

.... Въпреки, че бе руско управление в България....

Това твърдение е произволно . Да се градят хипотези върху него е....неуместно .:nono:

....Цар Иван-Асен II , като събирал армия е бил под руско робство....:lol6:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Иван_Асен_II

А бе !? Къде са били американците по него време , та да дойдат да ни освободят от руско робство ? :lol6:

Е , чак сега ни "освободиха"....

......................

Хайде , стига с "интелектуални интерпретации " .... ! :nono:

преди 11 часа, acnekt написа:

Защо България не е станала Задунайская губерния въпреки многобройните предлагания от Живков и големия износ на злато в Русия. Както и даването на Пиринския Край с цел създаването на Македония и македонски народ.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Мартенски_пленум_на_ЦК_на_БКП_(1963)

Защото на СССР им е било важно в ООН да има "свои" държави с право на глас.....Всичко друго е следствие или ала-бала....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 46 минути, acnekt написа:

Що ти като ти дадоха призовка да се явиш на военна служба и служи на България, като робство ли го интерпретираш.  Въпреки, че бе руско управление в България, но служи в армията. 
Значи казарма е равно на робство? Да те всяко момче са взимали за армията. Инвалиди, слабо момче, едно дете не подбирали. Важното е да го вземат за армията. Да направят мръсно на българите. И само на българите.  Армения, Гърция, Албания, Босна, Румъния и от там ли са взимали? Или само от България, защото са имали лични пристрастия към България. Ей така...

Промили са ти мозъка, не четеш в прав текст, а между редовете със своя интрепретация на случилото се . 

Служил съм в армията, но как направи връзка едното с другото? Разликата е в това че не са идвали да ме отнемат на сила да ме обучат и изпратят да избивам свой след това както е било по време на турското робство. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 27 минути, acnekt написа:

Значи казарма е равно на робство?

Пане Берлин, хм ... Ке ко за ста бе аркадаш ... ко забичи, ъ ... :) 

Какво според теб е насилствено да те направят мохамеданин, знаещ ли си, а?!

Тъ, ай малко по от рано да тръгнем ... хм ... къде е била де факто Турция, а?! Кой е изгонил англичанина от Анадола, а?!

Та, коя година де факто е образувана Османската империя, а?! Какво е било "Ориент Експрес, а?!

Ти, пъ да видиш ... То ... хм ... Увисваш като прани гащи ... :) Няма проблем, че слугуваш, но определено не знаеш какво е казарма. Не знаеш какво е войник. Не знаеш какво е да дадеш живота си за страната си. Дете хубаво ... сопри се малко ...

То хубаво чак толкова да не си се ориентирало, но поне не говори за неща де изобщо не са ти понятни.

Те де да видиш ... плашиш се от война ... :) Спокойно бе душе ... :) Германците са се научили ... войната носи не хубави неща ... Но, да попитам все пак ... хм ... кой има бази из почти цял свят сега, а?! Кой е Моцарт, а?! :) 

Де бе пале хубавичко се бъркаш между шамарите на батковците, а?! Нема ли по-интересни неща с който да се занимаваш там в Берлин, а?!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, FusE написа:

Промили са ти мозъка, не четеш в прав текст, а между редовете със своя интрепретация на случилото се . 

Служил съм в армията, но как направи връзка едното с другото? Разликата е в това че не са идвали да ме отнемат на сила да ме обучат и изпратят да избивам свой след това както е било по време на турското робство. 

Аз често спирам след този пост и не ми се пише с фанатици. Същите са и в Македония. 
Как съм бил направил връзка с едното. Нали питаш за кръвния данък. На всяко 5 момче ли, какво бе там и какви ли критерии се взима за войска. 
Това се стигнало, защото християните са били повече от мюсюлманите. 
Да се били срещу своите. Защо да се бият срещу своите? Даже отслабват държавата. Липса на войска.
Що, когато ти дойде призовката можеш да откажеш и да не отидеш в казармата ли? Казваш им съжалявам, аз не искам да служа. 

Аз приключих, не желая повече да пиша с фанатици. Лек ден. Приятно писане на следващите. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, acnekt написа:

Защо България не е станала Задунайская губерния въпреки многобройните предлагания от Живков

Защото сме нямали пристанище на Егейско море, примерно Кавала.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 31 минути, acnekt написа:

Що, когато ти дойде призовката можеш да откажеш и да не отидеш в казармата ли? Казваш им съжалявам, аз не искам да служа. 

Абе човек призовка не ми е идвала на 8 годишна възраст и заплашени родители с убииство, какво сравнение ми правиш?! Чудя се ти защо се самопредаваш след като си Българин, не знам къде четеш тази глупост в която вярваш, но е редно да се замислиш че грешиш когато ти го кажат повече от двама човека това  . 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, FusE написа:

Абе човек призовка не ми е идвала на 8 годишна възраст и заплашени родители с убииство, какви сравнение ми правиш?! Чудя се ти защо се самопредаваш след като си Българин, не знам къде четеш тази глупост в която вярваш, но е редно да се замислиш че грешиш когато ти го кажат повече от двама човека това  . 

Защото мисленето не е за всеки . Къде по-лесно е да папагалиш етикети ! :nono:

Та по този повод (етикета) :

Иванчо решил да направи добро дело - да си признае направена беля . Вечерта на масата казал , че е изял сладкото в буркана и за да не личи че е празен , се изакал в него . Баща му съответно му олющил един як шамар , та Иванчо видял звезди по сред бял ден . А баща му дума

- Видя ли ма ! Аз от три дена ти говоря , че ми подслаждаш с л@йна , а ти ми разправяш че ям сладко от кайсии....:lol6:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Турския историк М. Т. Гьокбилгин: „Беше нужно много време, докато християнските народи бъдат принудени насилствено да приемат исляма или да се чака доброволно да направят това. В същото време беше невъзможно турци от Анадола да бъдат докарани и заселени по тези места! А трябваше да се поддържа ред във вече завоюваните територии. Така се създадоха еничарите…“
 Митхад паша:
„Между българите има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в исляма през епохата на завоеванията и в следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български"
Това показват и всички генетични изследвания, извършени през последните години от авторитетни американски и европейски лаборатории…"

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Казарма = еничарство - майко мила, докъде я докарахме; очаквам Левски, да се окаже най- големия продажник в историята на България.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 часа, _Belial_ написа:

Мустаците

Викаш Втората световна да я прекръстим на Войната на мустаците :yanim:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...