Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Здравейте! Имам да напиша програма за летище, стигнах до някъде обаче се иска функция, която да връща броя на прехвърлянията. Имам клас с id на полет, тръгва от, пътува за, час на тръгване/пристигане, цена. Втория ми клас е с вектор от обекти от първия клас, който се запълва с данни от файл и има функции, които намират всички полети тръгващи от/за зададен като параметър град. И тук идва третата функция, която се затруднявам да напиша тя трябва да връща броя прехвърляния от един град до друг град като връща 0 за директен полет , -1 няма такъв полет и 1 с едно прехвърляне ,2 с две прехвърляния и т.н. Дайте идеи как да обходя вектора.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Допитайте се до някой който е завършил курсове за IATA /UFTA.

Има доста дебели книги, по-дебели книги от библията даже, от които може да извлечете алгоритъма за направа на програмата.

Успех!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове



Допитайте се до някой който е завършил курсове за IATA /UFTA.
Има доста дебели книги, по-дебели книги от библията даже, от които може да извлечете алгоритъма за направа на програмата.
Успех!


Много лош съвет!
Ако всеки път, когато решавате някаква задача - ползвате готово, но пригодено решение - може да си свършите работата, но ще изпуснете логиката ба първуя автор.
Още пивече, че в случая става дума за учебна задача.

Здравейте! …
Дайте идеи как да обходя вектора.


Здравей!
Накратко казано - с вложени цикли.
Изходната информация ти е двумерен масив. Може да имаш много полети с една и съща начална точка, седна и съща дестинация, с еднакви цени … Но всеки полет има уникален номер.
На първо ниво - проверяваш ред пи ред (полет по полет) дали изобщо има такъв, който тръгва от посоченото място. Резултатите запусваш втв временен масив. Ако няма съвпадение - записваш „0”, ако има - данните за,съответния полет.
На второ ниво - вече „отсятите” данни проверяваш по втория критерий (дестинация).
И така до края.
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 часа, jhoro написа:


 

 


Много лош съвет!
Ако всеки път, когато решавате някаква задача - ползвате готово, но пригодено решение - може да си свършите работата, но ще изпуснете логиката ба първуя автор.
Още пивече, че в случая става дума за учебна задача.



Здравей!
Накратко казано - с вложени цикли.
Изходната информация ти е двумерен масив. Може да имаш много полети с една и съща начална точка, седна и съща дестинация, с еднакви цени … Но всеки полет има уникален номер.
На първо ниво - проверяваш ред пи ред (полет по полет) дали изобщо има такъв, който тръгва от посоченото място. Резултатите запусваш втв временен масив. Ако няма съвпадение - записваш „0”, ако има - данните за,съответния полет.
На второ ниво - вече „отсятите” данни проверяваш по втория критерий (дестинация).
И така до края.

Благодаря за отговорите, но все още не намирам решение на проблема с прехвърлянията. Ако отделя полетите от дадената дестинация и няма директен измежду тях не схващам как да преброя на колко други самолета трябва да се качи пътника за да пристигне. Имам идея, но не знам как да я реализирам. Като за начало ги направих в map като първия ключ е град, а втория е списък от градовете до които може да се стигне от този град. От там проверявам дали има директен полет ако не взимам от листа първия град и проверявам дали той не стига до зададената дестинация и съм до там.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

До тук добре. Първиями пост беше само да проверя доколко отговора те интересува. Явно искаш или се налага (разликата не е голяма) да намериш отговор.

Значи - правиш си едно множество, с полетите излитащи от едно място и кацащи „някъде”. После правиш второ множестео - с полетите, излитащи „някъде” и кацащи в крайната дестинация. Подмножеството - на полетите при които има съвпадение на това „някъде” - са тези, които търсиш.

BTW - това може да се направи и на повече нива, но повече от едно прекачване е безсмислено.


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 11 часа, jhoro написа:

Много лош съвет!

Не е точно така. Тук не говоря да вземе на готово нещо, а да проумее особеностите на как се борави с полетите и да види как се правят въпросните множества. ;) 

преди 4 часа, jhoro написа:

BTW - това може да се направи и на повече нива, но повече от едно прекачване е безсмислено.

Понякога клиентите изискват нарочно да е с няколко прекачвания. И за мен е безсмислено, но уви имало е такива случаи. Докато лети от. т. А до т. Я да кацне и в т.Б, т. Г и т.н., за да свърши и там някаква работа... вид транспортна задача ... ;) 

Не знам ... на такова ми заприличва ...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи това в момента   0 потребители

    Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

  • Горещи теми в момента

  • Подобни теми

    • от силвия димитрова стефанова
      Здравейте! Може ли да ми помогнете с курсовата ми работа.  Това е условието. Не мога да направя точка 11‐III. Може ли да ми помогнете
      11‐I.Да се състави абстрактен клас Редактор на книга BookEditor Чисто виртуални функции:
      I.1.LIST<BOOKPAGE> GENERATEBOOK(STRING TITLE, INT NUMBERPAGES )‐ СЪЗДАВА СТРАНИЦИ ОТ КНИГА СЪС ЗАГЛАВИЕ TITLE И ПРАЗНИ СТРАНИЦИБРОЙ NUMBERPAGES И ГИ ДОБАВЯI.2.VOID SWAPPAGES(INT FIRSTPN, INT SECONDPN)‐ РАЗМЕНЯ СТРАНИЦИТЕ С НОМЕРА – ПАРАМЕТРИ FIRSTPN, SECONDPN.ПРОДУЦИРА ИЗКЛЮЧЕНИЕ, АКО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПЪЛНИ
      11‐II.Да се състави клас Страница BookPage Скрити член променливи:
      Номер на страница‐ число int; Съдържание – низ string; Публични функции:
      II.1.КОНСТРУКТОРИ – ЕКСПЛИЦИТЕН, ПОДРАЗБИРАЩ СЕ;
      II.2.ЧЕТЕНЕ/ЗАПИС
      II.3.ЗА РАЗМЯНА НА СЪДЪРЖАНИЕ НА СТРАНИЦА С ПОДАДЕНАТА КАТО ПАРАМЕТЪР РЕФЕРЕНЦИЯ КЪМ СТРАНИЦА;
      II.4.OPERATOR == СРАВНЯВА ПО ВСИЧКИ ДАННИ
      II.5.OPERATOR< ЗА СРАВНЕНИЕ ЗА ПО‐МАЛКО НА ПОДАДЕНИЯ ПАРАМЕТЪР ОБЕКТ С ТЕКУЩИЯ ПО НОМЕР НА СТРАНИЦА
      II.6.ПРЕОБРАЗУВА / ВРЪЩА НИЗ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА КЛАСА
      II.7.OPERATOR<<(ИЗВЕЖДА В УКАЗАН ИЗХОДЕН ПОТОК)
      II.8.OPERATOR>>(ЧЕТЕ ОТ УКАЗАН ВХОДЕН ПОТОК)
      11‐III.Да се състави клас Книга Book за съхраняване на страници (подредени по номер на страница), наследник на BookEditor – клас I11‐I Скрити член променливи: Списък от страници – съдържа обекти от клас II, m_listPagesПублични функции: III.1.КОНСТРУКТОРИ – ЕКСПЛИЦИТЕН ПО БРОЙ СТРАНИЦИ И ЗАГЛАВНА СТРАНИЦА, СЪЗДАВА КНИГА СЪС ЗАГЛАВИЕ И ПРАЗНИ СТРАНИЦИ –УКАЗАНИЯ БРОЙ; ПОДРАЗБИРАЩ СЕ – СЪЗДАВА КНИГА САМО СЪС ЗАГЛАВИЕ
      III.2.ДОБАВЯНЕ НА СТРАНИЦА – ПАРАМЕТЪР СТРАНИЦА
      III.3.ПРОМЕНЯНЕ НА СТРАНИЦА – ПАРАМЕТЪР СТРАНИЦА
      III.4.ПРЕМАХВАНЕ НА СТРАНИЦА С ПОДАДЕН ПАРАМЕТЪР НОМЕР НА СТРАНИЦА
      III.5.РАЗМЕНЯНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕ НА ПОДАДЕНИ ДВЕ РЕФЕРЕНЦИИ КЪМ СТРАНИЦИ.ПРОДУЦИРА ИЗКЛЮЧЕНИЕ, АКО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПЪЛНИ
      III.6.ПРЕОБРАЗУВА / ВРЪЩА НИЗ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА КЛАСА
      III.7.ИМПЛЕМЕНТИРАНЕ НА ВИРТУАЛНИТЕ ФУНКЦИИ
      11‐IV.Главна функция (main) IV.1.СЪЗДАВА ОБЕКТ BOOK ОТ
      IIIIV.2.ИЗВЕЖДАНЕ НА КНИГАТА НА КОНЗОЛЕН ИЗХОД
      IV.3.ДОБАВЯНЕ НА СТРАНИЦА КЪМ
      IV.1, ИЗВЕЖДАНЕ НА РЕЗУЛТАТА НА КОНЗОЛЕН ИЗХОД
      IV.4.ПРЕМАХВАНЕ НА СТРАНИЦА ОТ
      IV.1, ИЗВЕЖДАНЕ НА РЕЗУЛТАТА НА КОНЗОЛЕН ИЗХОД
      IV.5.РАЗМЕНЯНЕ НА ДВЕ ОТ СТРАНИЦИТЕ ОТ
      IV.1, ИЗВЕЖДАНЕ НА РЕЗУЛТАТА НА КОНЗОЛЕН ИЗХОД
      IV.6.ОБРАБОТВАНЕ НА ИЗКЛЮЧЕНИЕ
    • от силвия димитрова стефанова
      Здравейте! Може ли да ми помогнете с точка II.6. Това е условието:
      Да се състави клас Страница BookPage Скрити член променливи: Номер на страница‐ число int; Съдържание – низ string; Публични функции: II.1.КОНСТРУКТОРИ – ЕКСПЛИЦИТЕН, ПОДРАЗБИРАЩ СЕ; II.2.ЧЕТЕНЕ/ЗАПИС II.3.ЗА РАЗМЯНА НА СЪДЪРЖАНИЕ НА СТРАНИЦА С ПОДАДЕНАТА КАТО ПАРАМЕТЪР РЕФЕРЕНЦИЯ КЪМ СТРАНИЦА; II.4.OPERATOR == СРАВНЯВА ПО ВСИЧКИ ДАННИ II.5.OPERATOR< ЗА СРАВНЕНИЕ ЗА ПО‐МАЛКО НА ПОДАДЕНИЯ ПАРАМЕТЪР ОБЕКТ С ТЕКУЩИЯ ПО НОМЕР НА СТРАНИЦА II.6.ПРЕОБРАЗУВА / ВРЪЩА НИЗ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА КЛАСА II.7.OPERATOR<<(ИЗВЕЖДА В УКАЗАН ИЗХОДЕН ПОТОК) II.8.OPERATOR>>(ЧЕТЕ ОТ УКАЗАН ВХОДЕН ПОТОК) Направила съм това:
      class BookPage { private: int NumberPage; //номер на страница string Contents; //съдържание public: BookPage(int numberPage, string contents) { NumberPage = numberPage; Contents = contents; } BookPage() { NumberPage = 0; Contents = " "; } const int& getNumberPage()const { return NumberPage; } const string& getContents()const { return Contents; } void setNumberPage(const int& sNumPege) { NumberPage = sNumPege; } void setContents(const string& sContents) { Contents = sContents; } bool operator == (const BookPage& book)const { return this->NumberPage == book.NumberPage, this->Contents == book.Contents; } bool operator < (const BookPage& number) { return this->NumberPage < number.NumberPage; } friend ostream& operator <<(ostream& out, const BookPage& book) { out << book.NumberPage << " " << book.Contents; return out; } friend ifstream& operator >> (ostream& in, BookPage& book) { cin >> book.NumberPage >> book.Contents; return in; } };  
    • от силвия димитрова стефанова
      Здравейте! Може ли да ми помогнете дали това е правилно направено.
      BookEditor::BookEditore() { BookPage::BookPage(); GenerateBook = 0; NumberPages = ""; } ListGenerateBook(string ownerBook, int 278 pages) { GenerateBook(adress); GenerateBook::ownerBook; BookPage::278 pages BookPage = Bookwords; BookEditor = getArea; } void swapPages(int86, int second 45) { BookPage::setAdress(obj.GenerateBook::getAdress()); BookPage::setArea(obj.GenerateBook::getArea()); BookPage::setHeight(obj.GenerateBook::getHeight()); BookPage = obj.BookPage; m_strOwner = obj.m_strOwner; }  

    • от Cns a1b1c1
      Някой може ли да ми помогне за една задача C++ ... Трудно ми е не мога се справям. Ще съм ви много благодарна!
      Зад.
      Зададен е едномерен масив от цели числа А0, А1,...,Аn-1, където n e кратно на 2. Да се състави програма, която изчислява разликата между сумата на елементите от първата половина и сумата на елементите от втората половина на масива.
    • от силвия димитрова стефанова
      ЗДРАВЕЙТЕ! 
      Имам да направя следната база данни за библиотека. Създала съм таблиците и съм въвела данните. Може ли да ми помогнете за втора точка. 
      2.Търсене/Заемане на книги по: автор, ключови думи от наименованието и жанр. 

       
      Направила съм това 
      SELECT * FROM kniga WHERE AVTOR_ID_AVTOR = &id_AVTOR and JANR_ID_JANR = &id_JANR; SELECT k.NAIMENOVANIE, a.AVTOR, j.JANR FROM kniga k JOIN AVTOR a on (k.avtor = a.avtor_id_avtor) JOIN janr j on (k.janr = j.janr_id_janr) WHERE k.avtor_id_avtor = &AVTOR and k.janr_id_janr = &JANR; но имам грешки
       
       
  • Дарение

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване