Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Клок на R5 1600 AF

Featured Replies

Здравейте , бихте ли дали едно мнение  за клок на 1600af-a със стоковия охладител , до колко ще може да издържи , обмислям да взема и друго охлаждане  в близкото бъдеще - Artic Freezer 33 eSports ONE , но до тогава ми се ще малко да го вдигна процесора ? Дъното е MSI b450m- pro vdh max , захранването ми е 550w. 

• Отговори 61
  • Прегледи 24k
  • Създадено
  • Последен отговор

Зависи до колко волтаж ще иска. Принципно няма да е проблем да задържиш на всички ядра turbo честотата, но за повече трябва да се тества. При мен работи без проблеми на 3.9 GHz и малко отгоре, но с охлаждане Arctic Freezer 34 eSports. При максимален товар съм го виждал малко над 73 градуса. Иначе съм тествал процесора и до 4.2 GHz, но температурата става доста висока и не е стабилен. Реално разлика особена няма да намериш като го клокнеш, освен на някой тест. Ползвай го на фабрични честоти, може да пробваш малко undervolt дори, ще е още по-хладен.

• Автор

Няма ли да се вдигне леко перформънса в игрите? Иначе гледах клок с програмата Ryzen Master

С Ryzen master мисля, че става пак, но не съм го тествал, така или иначе, пак си трябва рестарт и тест след промяна. Най-добре през BIOS - настройваш и тестваш след това. За игрите, зависи от видеокартата, ако е high end и търсиш много кадри, може и да има някаква разлика, но реално не съм забелязал.

Ryzen Master пише в биоса докато върви, не е нужен рестарт. Aз бих ти препоръчал обаче все пак да влезеш в биоса и да му дадеш желаната стойност с малко + волтаж(аз предпочитам с офсет , но може и твърда стойност). Иначе колко може, става само с тестване. Мпя примерно не е АF и е от първите бройки, но въпреки това иска много малко волтаж до към 3,9-4,0. Аз го бутам на 3,85, защото така и така не играя вече почти нищо или само емулатори на телефонни игри. А и това ми е златната среда преди да поиска чуствително повече волтаж. Така вървеше и със стоковия охладител, само че с 15-на градуса отгоре. Това е с пуснат Transport Fever 2 на голяма карта с много транспортни мрежи на заден план.

TFQLwUF2V2uvzmRDT7qLZhydFxX0_E-6-WxSQlbh

Аз от любопитство си пойграх вчера с razen master(че е по-лесно)и стигнах до стабилна работа на 4,25Mhz на всички ядра(това на razen 3 3200g),а също и на графиката на 1800Mhz(1250 май е фабрично).На 4,30Mhz минава теста на razen master,но после като пусна на айда тест и след 30-40сек забива,като не съм минавал 48-50 градуса,това с боксов охладител.Сега се чудя дали да го оставя така или да го върна по дефолт......

Пробвай как е при 4,20 и 1750 на графичното една седмица.

Преглеждай температурите и след една седмица го върни на фабричните, ако не видиш разлика тогава значи не ти трябва толкова изчислителна мощ.

преди 26 минути, Слави Маринов написа:

Аз от любопитство си пойграх вчера с razen master(че е по-лесно)и стигнах до стабилна работа на 4,25Mhz на всички ядра(това на razen 3 3200g),а също и на графиката на 1800Mhz(1250 май е фабрично).На 4,30Mhz минава теста на razen master,но после като пусна на айда тест и след 30-40сек забива,като не съм минавал 48-50 градуса,това с боксов охладител.Сега се чудя дали да го оставя така или да го върна по дефолт......

Пусни prime95 да повърти 15-20 минути на default теста.

То и сега си работи нормално и не вдига температура понеже аз с игри и други тежки приложения не го товаря,браузване видео,офис и 1-2 игри през браузъра,но са елементарни.............обаче защо не записва razen master промените в биоса и след рестарт трябва пак с програмата да го слагам на съответния профил?

преди 10 минути, Raze написа:

Защото ryzen master не записва в BIOS. Направи си профил и го зареждай при стартиране на windows.

Е аз съм направил профил и го пускам при старт,но си мислех,че ще запише промените в биоса и няма да се налага всеки път с програмата да ги пускам.

По принцип прави промените в реално време в биоса, защо не ги пише обаче не знам. Затова могат да се бърникат волтажи и тайминги без рестарт. Отдавна не съм имал версия на RM и не знам каква е ситуацията актуално, но по принцип не е проблем като разбереш , какви са параметрите, които работят, да влезеш един път и да си ги въведеш еднократно в биоса.

Силно не препоръчвам ползването на Prime95. Освен ако не се търси някакъв рекорд или трябва да е бърз и "мръсен" клок. Тествайте си с вашите ежедневни програми за седмица и ако не е стабилно една стъпка нагоре. Или обратно. Иначе давате ненужно висок волтаж на процесора, само и само за да е Prime стабилен. В моя случай ми трябва почти офсет от +0,3 за prime а за ежедневните ми нужди и то вече от 3 години ми стигат +0,0875 до +0,1. Разликата е сериозна, особенно ако не сте като мен на вода.

Аз не знам такъв инструмент да е записвал някога в BIOS. Подобен е на общия инструмент за overclock на intel - intel xtu -  и там правиш промени, които след рестарт се нулират. Запис в BIOS може да прави инструмент от производителя на дънната платка - при мен това е инструмента на asrock F-Stream Tuning.

Ми вече два дни не виждам артефакти и проблеми някакви,само дето като пусна компютъра трябва с amd master да стартирам профила..........обаче открих нещо дето не го знаех,в биоса на PBO промених опцията от auto на enable и сега вече базовата честота ми стана 4,05Ghz от 3,6,тоест сега е базова 4,05 и boost 4,25Ghz.

Екранна снимка (34).png

преди 3 часа, Raze написа:

Това не е за всички ядра, а само за някои. Повече информация:

https://www.gamersnexus.net/guides/3491-explaining-precision-boost-overdrive-benchmarks-auto-oc

Възможно е,не съм толко навътре,а и не разбрах всичко от този материал...........всъщност има ли нещо дето да показва работата на процесора по ядра по време на натоварване?HWinfo го показва като проценти,но не и като честота,а иначе дава  ,че и на 4те ядра е въпросната честота като клок.

Екранна снимка (35).png

Точно hwinfo го показва, но ако си заключил процесора да работи постоянно на една и съща честота, няма как да има промяна в честотата.

В по-новите версии на биоса (поне на моето дъно) изчезна опцията за клок по P-state. За сметка на това автоматично си намаля честота и не стои фиксирано. Би трябвало и за по-ниския клас дъна да има или опцията за P-state овърклок или да може да се пусне въпреки твърдия множител да не стои фиксирано. Кажете за кое дъно става на върпос и ще го видим къде е. Това да стои фиксирано отдавна вече не е адекватен начин на клок. Защо да смуче яко само при браузър...

Ами нищо не съм фиксирал,не че знам и как де.............всъщност  amd master показва по време на тест работата на отделните ядра и сега като пусна тест с клок на 4,25Ghz и четирите седят почти през цялото време на 4,25 с малки колебания отвреме на време,hwinfo не виждам къде показва работата на отделните ядра като честота,само като процент натоварване виждам.Уточнението обаче беше за базовата му честота-4,05Ghz дали е за всички или за 1 ядро,но както казах при тест с клок и четирите седят на 4.25.Дъното ми е това:https://www.msi.com/Motherboard/B450M-PRO-VDH-MAX..............и да добавя,че съм с последният биос B4.

Виж дали имаш някъде в по-подробните настройки AMD CBS и нещо в стил C-State,P-State. По принцип има голяма вероятност да сваля честотата а да не ти го показва. В началото поне беше така заради Shadow State. С две думи процесора си прави каквото иска независимо дали го фиксираш или не, просто под Уиндоус не го виждаш. Но това беше преди поне година и нещо и оттогава не съм се зачитал какво са правили. Само видях че при мен изчезна P-State , но пак си фунционира със свалянето на честотите. И може и заради друго да е, ако в мастъра плана ти не е на Balanced.

преди 2 часа, Tommygun написа:

Виж дали имаш някъде в по-подробните настройки AMD CBS и нещо в стил C-State,P-State.

Не намерих такива неща в биоса.

преди 2 часа, Tommygun написа:

И може и заради друго да е, ако в мастъра плана ти не е на Balanced.

Не виждам подобна опция в програмата.............да нямаш предвид power опциите от настройките на уиндоуса?

на 14.04.2020 г. в 10:42, Raze написа:

Това не е за всички ядра, а само за някои. Повече информация:

Бях със стара версия на HWinfo,днес я обнових и при тест и четирите ми ядра работят на базовата честота 4.05Гхц(без да съм активирал плана за клок на amd master).Оказа се,че активирането на PBO от биоса прави boost clock честотата като базова...........

• 1 месец по-късно...

На повечето дъна в биоса има опция да се спре "core performance boosta" даже би трябвало на всички да го има като опция. След това може да се клокне от биоса с настройки които вече са тествани и работят с ryzen master за да е постоянно .
Аз съм с 1600 af също, охладител Deep Cool Gammax v2 който е около 20 лв по-евтин от eSports One, а се представя на едно ниво с него според тестовете, а е доста по-тих. Клокнал съм от биоса всички ядра на 3.7 при волтаж 1.27... 1.274 или .275 нещо от сорта и се държи стабилен при всички тестове. При тест с prime 95 - 61 градуса макс, с един от тестовете на OCCT - 64 градуса макс, но там като, че ли го тества на спайкове , защото достига на моменти по-висока температура от прайм и аида но бързо спада след това. От това което изчетох и изгледох като тестове и бенчове този процесор спокойно държи 3.9,4.0, дори 4.1 гхца на всички ядра с подходящо охлаждане, но друг е въпроса до колко са нужни такива честоти за всекидневна употреба. Аз не виждам нужда да го вдигам повече от 3.7 , в игра на максимални настройки не вдига повече от 50 градуса при 3.7гхца на 1.27... волтаж.

Аз моя си го държа на 3.9 ГХз 1.325 V и нямам никакви грижи. Над това обаче иска доста волтаж и е нестабилен, а и температурата се вдига доста. Ползвам arctic freezer esports, при тормоз с тестове рядко минава 75-76 градуса, при нормална употреба е около 70 градуса. Иначе такова performance boost не съм забелязал да има в моя BIOS на asrock.

Аз съм с AsRock Fatality k4 и преди това не можех да задам еднаква постоянна честота на всички ядра, автоматично се променяше според натоварването, отделно и волтажа не ми се закрепяше и дъното изпращаше на моменти излишно висок волтаж към процесора. "Vcore performance boos" мисля, че се казваше, мога да намеря снимка за конкретното дъно и по дефолт е "enabled" , което води до това, че примерно като задавах 3700мхца , то реално процесора ги стигаше като пик при тестове, но падаше и надолу при по-леко натоварване, а сега ми е на постоянни 3.7, 1.275 волтаж.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.