Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Клок на R5 1600 AF

Featured Replies

преди 3 часа, Tommygun написа:

Как точно променяш FID? Трябва да е само там и множителя трябва да е 8. Волтажа не го пипаш от там. Слагаш просто А0 за 4гхц и излизаш от менюто.

Всъщност тук нищо не съм пипал. Получило се е автоматично след като в OC Tweaker съм задал само честотата да е 4000MHz. Интересно че при теб има само едно Pstate0, а при мен излизат 2 - Pstate0 и Pstate1. И дори да ги направя на Auto пак след рестарт се връщат двете. И за тук писах че не мога нищо да променя, въпреки че ми дава да пиша.

Не стана добра снимката и затова написах стойностите на Pstate1.

7b53Ce2.png

• Отговори 61
  • Прегледи 24k
  • Създадено
  • Последен отговор

Оправих нещата при мен, но остават въпроси за това какво всъщност се показва в Task Manager-a на Windows 10.

Capture124.png

Например това не е базовата ми честота, а максималната (4,00 GHz). А и защо се използва speed (скорост),  а не frequency?

Другото странно е че като стартирам Task Manager-a и в началото въпреки че процентите (Utiltzation?) падат на 1-2 например, то честотата пак не пада под 3,5GHz, Едва след около 1 минута при същите 1-2 % показва вече честота (speed) 1,5 GHz.

Оказа се че не е трябвало да задавам 4000MHz в секцията OC Tweaker. Там само си остана +150mV за офсета на волтажа на ядрото. 

Така вече в секцията Advanced/....(на снимката от горния ми пост) можех да махна (desable) другите Pstate и оставих само Pstate0 със стойностите от горната снимка (за 4GHz).

Освен това трябваше да променя и една стойност в регистрите.

Capture126.png

Странното е че процесора ми е АМД, но в секцията intelppm трябваше да е корекцията. Ключа "Start" да стане 3. Защото има и по-нагоре за АМД секция. За всеки случай и нея я направих на 3 :)

Capture1111.png

И тук имаше разминавания из нета. На едно място пишат че трябва да е 1, а на друго 4 за да се променя честотата на процесора според натоварването. При мен и за 1 и за 4 работеше на max (4GHz). При стойност 3 заработи при мен.

Не ми се играе повече с това. При линукс няма такива неща.  Както писах по-горе, явно защото се контролират нещата от ядрото, а не се четат от BIOS-a.

Ето накрая и картинка от HWInfo64:

Capture123.png

Ако си го направил/клокнал на 4 GHz, task manager и подобен софтуер взема честотата от BIOS. При мен също като съм задал 3.9 GHz го отчита така:

z6cHp5P.png

gZ0nkAM.png

Ако го оставя на default честота е 3.2 GHz.

преди 13 минути, Raze написа:

Ако си го направил/клокнал на 4 GHz, task manager и подобен софтуер взема честотата от BIOS. При мен също като съм задал 3.9 GHz го отчита така:

Проблема беше, че като клокнах процесора от OC Tweaker, а не от Advanced/..../Custom Pstates /Throttling. тогава в Task Manager-a честотата се променяше само от 3,5 до 4 GHz. А в HWInfo64 всичките стойности (максимум, минимум) си стояха на 4GHz. Процесора винаги работеше на макс. Поне това се показваше. Също не се променяше и в CPU-Z и в A-Tuning (софтуера на Asrock). Сега и в тия две програми започна да се променя честотата при различно натоварване на процесора.

преди 9 минути, vpvelev написа:

Проблема беше, че като клокнах процесора от OC Tweaker, а не от Advanced/..../Custom Pstates /Throttling. тогава в Task Manager-a честотата се променяше само от 3,5 до 4 GHz. А в HWInfo64 всичките стойности (максимум, минимум) си стояха на 4GHz. Процесора винаги работеше на макс. Поне това се показваше. Също не се променяше и в CPU-Z и в A-Tuning (софтуера на Asrock). Сега и в тия две програми започна да се променя честотата при различно натоварване на процесора.

При мен е така,и точно това ме дразни..........сега съм го клокнал пак с мастера на 4,3Ghz и се движи между 4 и 4,2Ghz дори и без натоварване.От дъното като го клокна пак е същото,дори при мен е много лесно,мога само да променя множителя и без нищо друго да пипам(ауто)и става колкото съм го сложил,но стой заковано.Интересно,че по-рано с мастера понякога си варираше не стоеше заковано,но сега е само така.

Екранна снимка (14).png

Виж и това в регистрите за което писах. И от там се влияе дали да показва само максимума.

преди 4 минути, vpvelev написа:

Виж и това в регистрите за което писах. И от там се влияе дали да показва само максимума.

Сега ще видя,но то не е само в таск менаджера,и аз гледам с друг софт и си е все така............

Заснемане.PNG

Да и при мен всеки софтуер преди показваше максимума без изменение от натоварването. Сега тръгнаха нещата. 

преди 2 минути, vpvelev написа:

Да и при мен всеки софтуер преди показваше максимума без изменение от натоварването. Сега тръгнаха нещата. 

Хммм,при мен и на двете места си е 3 стойността,обаче не става.............като върна от дъното на ауто честота и си работи според натоварването,после само множителя променям,всичко друго си остава същото и почва да работи на новата честота,обаче е закован............

преди 8 минути, Слави Маринов написа:

...........като върна от дъното на ауто честота и си работи според натоварването,

При мен в биоса пак пише auto, но AUTO by AМD CBS:

84084769-291960885261074-160600125310192

И тогава вече от тука задавам честотата и тръгнаха нещата:

Capture234.png

А когато не се променяха, бях задал още тук 4000MHz:

103469535-875548919588508-11104497296733

преди 5 минути, vpvelev написа:

AUTO by AМD CBS:

Аз нямам такова CBS никъде.......имам при овърклока на волтажа ауто,офсет,АМД овърклок...........да не е пък това?

преди 2 минути, Слави Маринов написа:

АМД овърклок...........да не е пък това?

Може това да е. Пробвай.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.