Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Разбирам как са се чувствали горките хора след библейското разделение на езиците. Така се чувствам и аз всеки път, когато отворя някакъв текст и в него пише на различните специализирани езици на програмиране. Вероятно би било наистина забиващо, ако на глупашкия въпрос с явен сексуален подтекст: “Владееш ли френски?” някой път отговоря “Не, но владея Perl, SQL, PHP и ASP” ( PHP, ASP – езици за създаване на WEB страници; SQL – език за работа с бази данни; Perl – скриптов език за управление на операционни системи). Жена – трепач. Но няма да е истина. От споменатите езици разбирам толкова, колкото и от марсиански. Мисля, че Господ много жестоко е наказал хората. Не само им е попречил да се разбират, ами е създал и още един повод за алчност – желанието да владееш много чужди езици, и още един повод за завист – към тези, които владеят много чужди езици. В тази връзка аз съм много алчна и завистлива.

ПОЛИГЛОТИТЕ ОТ ПРАКТИЧЕСКА ГЛЕДНА ТОЧКА

Още от древни-древни времена, полиглотите са били специфична общност. Чувствайки се като риби във вода в различните държави, те можели да бъдат идеалните шпиони. В многоезичните крайпътни староприемници трябвало просто да “дремят” над халба с пиво или бокал с вино и никой не знаел в чий разговор се вслушват в момента – в този на току-що пристигналите генуезци или в онзи на отдавна пияните англичани. Но те можели да бъдат и кротки учени от някоя манастирска боблиотека, изцяло отдадени на ръкописите от различни краища на света. (Явно много романи съм изчела напъследък!) същност в древния свят било доста по-лесно да си начетен – ако знаеш латински, гръцки и еврейски, всички книги на света са твои. Днес може да владееш английски, немски и френски, но какво от това – не би ли искал да говориш холандски, японски или хинди? Ами фарси? Дори и от много години да е напуснал родината си, човекът обича езика и. Ако го заговориш на родния език, това моментално ще разтопи поне една преграда в сърцето му. Понякога се оказва и изключително практично да знаеш езика на събеседника си – например, ако ги заговориш на английски, италианските таксиметрови шофьори веднага ще ти “надуят” сметката. Всъщност това се случва доста често и с гръцките шофьори, които упорито се преструват, че не знаят и думичка на чужд език освен родния си. Можеш да ги тестваш, извиквайки на висок глас: “Fire!”

ЕДНА МАЛКО ПО-РАЗЛИЧНА ЛЕГЕНДА ЗА ВАВИЛОНСКАТА КУЛА

Като причина за божието наказание една еврейска легенда изтъква не толкова желанието на човеците да стигнат до Бога, колкото пренебрежението на строителните предприемачи към живота на хората. Тази легенда разказва, че един работник паднал от високото скеле и загинал, но никой не обърнал внимание на нещастието, защото строежът, с който всички щели да се прочуят, трябвало да бъде завършен в срок. Тялото на загиналия тихомълком било отнесено и работата продължила, без да спира. След няколко дена обаче се отронило парче от зида и майсторите се завайкали, защото това означавало забавяне в графика и повече похарчени пари. Тогава Господ решил да ги накаже, тъй като за тях отронения камък бил по-важен от човешкия живот.

Тази легенда представя един по-милосърден и загрижен за хората си Бог, различен от онзи, който ние – християните, познаваме от Стария Завет. В книгата Битие случилото се при строежа на Вавилонската кула е предупреждение към човешкото самомнение. “И рече Господ: ето, един народ са, и всички имат един език, а на, какво са почнали да правят; и няма да се откажат от онова, що са намислили да правят; нека слезем и размесим там езиците им тъй, че един да не разбира езика на другиго. И пръсна ги Господ оттам по цялата земя; и те спряха да зидат града и кулата...”

ЗАВРЪЩАНЕ КЪМ НЕВИННОСТТА

Есперанто е най-известният и най-разпространен изкуствен език, създаден след около десет години упорит труд. Името му идва от псевдонима “д-р Есперанто”, под който неговият създател – полският филолог д-р Лазарус Лудвиг Заменхоф – публикувал първия си труд. “Есперанто” буквално означава “който се надява”. А надеждата била да се създаде лесен за научаване език, който да помага на хората от различни националности да общуват помежду си. Днес стотици хора от целия свят използват есперанто. Сред тях са носителят на Нобелова награда за 1994 Райнхард Селтен, световната шампионка по шах за 1996 Жужа Полгари и Тиварад Сорос, бащата на финансиста Джордж Сорос. Д-р Заменхоф разбирал, че този език може да се развива само чрез колективна употреба и днес есперантистката общност е една от най-сплотените в света.

Днес есперантските речници съдържат 15 000 или 20 000 корена, от които могат да се образуват стотици хиляди думи, а езикът продължава да се развива. Есперанто е бил забраняван, а неговите привърженици – преследвани и от Сталин, който смятал този език за език на “космополити”, и от Хитлер, за когото това бил език на евреи. В момента в света има около хиляда души, които говорят езика по рождение поради използването му в семейството. Сред есперантистите има цели организации на лекари, писатели, железничари, учени, музиканти, незрящи, шахматисти, будисти, шинтоисти, католици, протестанти, мормони и бахаисти.

ЕЗИКЪТ НА НЕЗРЯЩИТЕ – ТАЙНСТВЕН ИЛИ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН

Опитвал ли си някога да разчетеш знаците, поставени по банкнотите специално, за да могат да бъдат разпознавани от хората с увредено зрение? Аз, честно казано, съм опитвала. Много пъти съм затваряла очи и съм прокарвала пръсти по хартията – две кръгчета за 20 лева, квадратче и кръгче за 10 лева, две триъгълничета за пет лева и две квадратчета за два лева. Усеща се, че има нещо, но никога не съм отгатвала какво. Значи, до известна степен и аз съм сляпа. Липсва ми чувствителността – “зрението на пръстите”.

Създател на азбуката за незрящи е Луи Брайл – французин, преподавател в интернат за слепи деца, сам сляп от дете. Още през ученическите си години той създава система за писане, в която буквите се означават с различни комбинации от шест точки и се възприемат чрез сетивността на пръстите. За своя релефен шрифт Брайл използва буквите на родния си френски език, а днес различните букви на другите езици се означават с нови комбинации от точки. За съжаление, това писмо има и недостатъци. От една, страна средната скорост на писане и четене е по-ниска в сравнение с обикновения шрифт. От друга страна, за по-голяма осезаемост и трайност се използва и по-дебела хартия. Затова книга с около триста страници – като тази, която стои до леглото ти, на Брайл би била около двайсет тома. Незрящите обаче чрез специални устройства и програми (например за гласово разпознаване) свободно ползват и компютър и така имат достъп до огромно количество информация.

ЛОШИЯТ КЪСМЕТ НА ТИТАНИК

През 1912, след сблъсък с айсберг, потъва най-известния кораб на света. Разследването обаче доказва, че фатален за повечето от пасажерите бил не ударът в огромния леден блок, колкото сладкият сън на оператора на лайнера Калифорния. Калифорния бил само на няколко мили от Титаник и можел много скоро да се озове на мястото на бедствието. Но корабният оператор спял и не приел кода за бедствие.

Дългата история на морзовия код приключва на първи февруари 1999. От 1992 всички държави започват да разглобяват морзовото оборудване на корабите си и го заменят със сателитно. Но морзовият код не отива в историята, защото все още стотици хиляди романтични радиолюбители продължават да го ползват в своите емисии. Близо 170-годишната кариера на тази система за общуване започва през 1832 в малкото тефтерче на америконския художник и изобретател Семюъл Финли Морз. Цели 12 години той не изобретил нищо, но упорито се борил с Конгресът на САЩ да субсидира неговия електротелеграф. Когато накрая успял, прокарал жица между Балтимор и Уошингтън и изпратил първото си послание: “Тъй пише Господ”. Естествено работещите с телеграфа трябвало да научат един изцяло нов език – този на точките и тиретата. Но се оказало, че жените-телеграфистки имат собствен стил и за един опитен оператор било много лесно да разпознае кога отсреща стои дама. В резултат неизбежно започвали флиртове, а някои от тях дори завършвали със сватби. По телеграфа. А след като през 1896 Маркони изобретил радиотелеграфа и вече не била нужна жица, станало ясно, че няма по-добро средство за общуване в морето от морзовия код. Първата морска спасителна операция, реализирана благодарение на него, се провела през 1899, когато пасажерите на заседнал в Ламанша кораб били евакуирани. Жалко за Титаник!

НАПИСАНО НА ЧЕЛОТО

Ако прокараш показалеца си хоризонтално по челото, това на езика на глухонемите означава “съдба”. Идвало от “написано на челото”. Глухонемите използват жестомимичния език. Има световен такъв език, който се нарича “жестун”, но за жалост малко хора го владеят. Интересно е, че през 1970 в САЩ зоопсихолози успели да научат шимпанзета да използват някои жестове от този език, но после експериментът бил прекратен. В държави като Италия и Испания жестомимиката се учи като свободно избираем предмет в училищата. Италианците се запалили по този странен език от своя идол – актьора Тото, който включвал жестомимиката в общуването се с публиката. (Неговите родители били глухонеми.)

Наскоро четох в пресата за шестмесечно бебе, което било научено от майка си на основни жестове от езика на глухонемите. Нито то, нито майка му имали проблеми с говора и слуха – идеята била просто детето да се научи да общува още преди да започне за говори. Във Великобритания пък все повече родители се записват на курсове, в които ги учат как да отгатват езика на жестовете на своите току-що родени бебета. (А аз си мислех, че това ставало инстинктивно!) Някои от противниците на тези методи обаче твърдят, че подобни занимания забавят нормалното проговаряне на децата.

:)

автор: Вихра Василева

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Perl – скриптов език за управление на операционни системи

Авторката е неоценен гений!

Моля да някой да ми изпрати координатите й!

Със скромният дял от патента/ите за това невероятно откритие ще мога да се посветя изцяло в търсенето на подобни съкровища и по този начин да увелича колекцията си ... от вицове!

Благодаря за вниманието!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Авторката е неоценен гений!

Моля да някой да ми изпрати координатите й!

Със скромният дял от патента/ите за това невероятно откритие ще мога да се посветя изцяло в търсенето на подобни съкровища и по този начин да увелича колекцията си ... от вицове!

Благодаря за вниманието!

Е много важно какъв език е Perl, а и авторката дава да се разбере че е лаик в областта на PLs. Естествения ход на нещата си налага като общ език Английския и благодарение на нета и глобализацията най-вероятно до 20 години това ще е официалния език на Земята cool.gif , не както е сега на нета само

Редактирано от voxy (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Естествения ход на нещата си налага като общ език Английския и благодарение на нета и глобализацията най-вероятно до 20 години това ще е официалния език на Земята cool.gif , не както е сега на нета само

"Естествения ход на нещата" в нашата вселена винаги налага едно равновесие, баланс. Няма нищо, което да се е наложило тотално и повсеместно. Така ще е и с езиците, расите, технологиите и всичко за каквото се сетите.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Авторката е неоценен гений!

Моля да някой да ми изпрати координатите й!

Със скромният дял от патента/ите за това невероятно откритие ще мога да се посветя изцяло в търсенето на подобни съкровища и по този начин да увелича колекцията си ... от вицове!

Благодаря за вниманието!

Авторката пише за сп. "За хората" - изд. на в. "Стандарт". Щом това е най-важното от цялата тема, опитайте да се свържете с нея; предполагам, че от редакцията ще Ви съдействат. cool.gif


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
"Естествения ход на нещата" в нашата вселена винаги налага едно равновесие, баланс. Няма нищо, което да се е наложило тотално и повсеместно. Така ще е и с езиците, расите, технологиите и всичко за каквото се сетите.

Просто ще има неколцина против (под неколцина не го разбирайте буквално), но английския скоро ще стане официален език на Земята...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Естествения ход на нещата си налага като общ език Английския и благодарение на нета и глобализацията най-вероятно до 20 години това ще е официалния език на Земята :B) , не както е сега на нета само

Най-много хора в света говорят китайски език. На второ място е испанският с малка преднина пред английския. В западното общество се налага едно мнение, че езикът на науката е английски. На практика това не е точно така. Това, че ние получаваме научните си знания на този език съвсем не значи, че навсякъде научните работници го ползват. Русият, китайският, френският и немският са не по-малко застъпени (аз бях шашнат, когато на няколко конференции по социални науки в Германия, предварително беше обявен като общ език английски, но извън лекциите се говореше само на руски и френски, дори и кореспонденцията след това беше само на тези два езика). Английският, противно на общоприетото, не е езикът на световния елит - езикът на дипломацията все още е френски, езиците на правото са френски и немски, а когато има лингвистичен спор се използват латински термини. Това са моите наблюдения, но те са само в сферата на социалните науки. Може би някой от вас ще сподели как е в техническите науки?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване