Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Какви са правата ми в ресторант, който не спазва грамажа на порциите?


Препоръчан отговор


Преди малко бях в поредното заведение, което ми сервира порция буквално в половин чиния, ужасно малко количество, дори стоеше нелепо. В друг ресторант, уж квартално бистро, което не би трябвало да се задъхва от високи наеми, едно пиле Жулиен буквално беше изсипано в огромна чиния в единия ѝ ъгъл, заедно с едно листо маруля за "декорация". По принцип не съм скандалджия и не обичам да се разправям, но вече взе да ми писва където и да седна, да си тръгвам гладен, а цените все ги завишават. Та, когато видимо не съм доволен от грамаж на порция или нещо да речем не е вкусно, какви са правата ми? Мога ли директно да откажа порцията, когато ми я донесат и какво въобще се случва? Предполагам никоя сервитьорка няма да ми каже: "прав сте, не сме догледали, сега ще я допълним", а по-скоро ще излезе с редовното "толкова е грамажът". Та, споделете опит. 

ps: Преди няколко години тотално се бях ядосал и бях пуснал жалба срещу едно заведение, в което ми сервираха "порция пилешки хапки ЗА ДВАМА", точно 6 хапчици на брой, в КЗП, откъдето ми върнаха след време отговор, че били направили проверка и нямало нищо нередно, естествено ... 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Грамаж се  измерва с уред, а не с очи.

Мерите, гледате какво пише в менюто и тогава вече се вижда кой прав и кой крив.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 минути, RudeBoy написа:

Сменяш ресторанта, или се храниш в къщи. Пък нека измамниците фалират.

Ясно е, че втори път не сядам в същото заведение, но вече почти не останаха нормални ресторанти да се нахраниш за парите, които даваш. И не, не съм някое прасе, което яде за трима. 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Единствения верен девиз за последните 30 години - За бога братя не купувайте!

А ресторанти има бол, освен ако не си в Горно нанадолнище? Ползвай китайските...


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хората мислят за твоето здраве, сервират ти гурме порцийка за да не надебелееш - наднорменото тегло е бича на 21-я век

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вашият документ беше успешно приет и в момента изчаква одобрение от служител на Комисията за защита на потребителите. След одобрение ще получите имейл с регистрационния номер на документа Ви.

Пуснах им една жалбичка, не че ще има ефект, ама :D 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, Klijes написа:

Ясно е, че втори път не сядам в същото заведение, но вече почти не останаха нормални ресторанти да се нахраниш за парите, които даваш. И не, не съм някое прасе, което яде за трима. 

Когато бях на двайсет и пет, ходехме в едно барче след работа с колеги. След това тоя, дето държеше барчето, взе ресторант.  Ходихме там, даже брат ми направи сватба точно там. Супер си беше. Чалга не пускаше, а имаше музикант на живо. На обяд имаше 20-30% намаление за работещите наоколо. Човекът макар да бе собственик на ресторанта, работеше наравно с другите. Всичко бе ОК. Но с годините позагубихме връзки и миналата година отиваме пак там да празнуваме. Аз се запитах, запитах и другите, дали още тоя ресторант е на моя познат и приятел.  И понеже почнаха спорове, реших да попитам сервитьора, кой всъщност сега е собственика. Оказа се, че от 2 години е друг. Тогава ми просветна, защо нещата не са наред. За жалост хората, които горят в работата си, често вече ги няма. Не знам на какво се дължи това. Като младеж и не толкова като младеж, ходехме на една кръчма, много евтина, в която собственика и жена му работеха денонощно. Смениха 3 места, но кръчмата си остана все така добра и добра и по-добра. Самият факт, че и Сидеров съм срещал там с коженото си яке говори, че наистина бе добра. Но...в един момент човека взе зелена карта и отпраши към Америката. Преди това не спряха разни проверки за дрога. Кръчмите вече ги няма и то отдавна. Доброто и качествени обслужване изчезна, изчезна и добрата храна заедно с евтиното питие. за жалост това се случи постепенно в цялата ни страна. 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не знам за порциите, но цените във всички заведения за бързо и бавно хранене са прекалено високи. Да не споменавам плажните "капанчета", че там е още по....ден година храни.

Не е нормално една пица да започва от 8-9лв. нагоре. Нито грамажа е голям, нито има материал по нея дори за 5лв. В Созопол и подобните му К*Рортни градчета същата, че и по-бедна пица започва от 13лв. Една порция риба( уж 150-200гр.) край морето струва поне 4-5лв. Една цяла торба килограм замразена (като тяхната) в магазина струва няма и 3лв. То си до съвест на собствениците. Клиентите повечето са българи и тези цени им идват високи понякога. Като е малък грамажа и цените да са съобразени с това. И сервитъора няма да взима 1000+лв. Ще взима наполовина. Не прави нищо толкова да взима 1000лв. Един разносвач, нищо повече.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 минути, ice_lion__01 написа:

Не знам за порциите, но цените във всички заведения за бързо и бавно хранене са прекалено високи. Да не споменавам плажните "капанчета", че там е още по....ден година храни.

Не е нормално една пица да започва от 8-9лв. нагоре. Нито грамажа е голям, нито има материал по нея дори за 5лв. В Созопол и подобните му К*Рортни градчета същата, че и по-бедна пица започва от 13лв. Една порция риба( уж 150-200гр.) край морето струва поне 4-5лв. Една цяла торба килограм замразена (като тяхната) в магазина струва няма и 3лв. То си до съвест на собствениците. Клиентите повечето са българи и тези цени им идват високи понякога. Като е малък грамажа и цените да са съобразени с това. И сервитъора няма да взима 1000+лв. Ще взима наполовина. Не прави нищо толкова да взима 1000лв. Един разносвач, нищо повече.

Навремето, като бях студент във Варна, обичах да ходя сутрин я за риба, я просто на кросче покрай морето. Там рибарите се прибираха с лодка, пълна с цаца. Поне 20 сантиметра по дъното на лодката имаше цаца всеки ден от мрежите около буните. Тогава ги слушах какво говореха с търговците, дето купуваха цацата с бусове. Продаваха я за 50 стотинки ;)  Това, че ти си взел риба за 3 лева не е точно така, щото тя е в пъти по-евтина, ако я купиш директно от рибарите. 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 27 минути, Ъндъртейкър написа:

 Това, че ти си взел риба за 3 лева не е точно така, щото тя е в пъти по-евтина, ако я купиш директно от рибарите. 

Тези 3лв. ги написах примерно. Забравих колко съм я гледал, но може и за 2лв да е било. А и наемателите на "капанчетата" рядко купуват от рибарите. Купуват големи торби замразена и им идва доста евтино. Личи си по вкуса, че това не е прясна риба.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 38 минути, ice_lion__01 написа:

Да не споменавам плажните "капанчета", че там е още по....ден година храни.

Цената включва луксът да си на показ и да имаш изглед. Там собственика може, и то с право, да ти иска висока цена. Както купуването на боклуци от Витошка, защото хора с претенции не могат да влязат в магазин втора употреба.

Относно маменето в грамажа... освен в скъпарските заведения, не се сещам някъде да го няма. Като видя очевидна измама, просто избягвам заведението. Дълга тема...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Съди ги в страсбург Ама ще ти искат точни данни за порциите.  Кило вълна и кило захар имат доста разлика в обема.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 32 минути, Радул написа:

Съди ги в страсбург Ама ще ти искат точни данни за порциите.  Кило вълна и кило захар имат доста разлика в обема.

По добре да си плаща и да няма претенции. ДА ходи в сериозни ресторанти

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Заведенията съм ги спрял отдавна. Айде почти съм ги спрял. При мен основното беше, че веднъж видях с какви продукти се зарежда заведение и се отвратих. Ясно е, че не са всички еднакви,  но на посоки не ми се стреля.  И сега само в краен случай и не къде да е. 

За грамажа ефект от жалбата ти няма да има вероятно,  но пък си прав и не пречи да се пробва.  Но като поръчваш е хубаво да гледаш грамажите и за имаш предвид, че и марулята вероятно влиза в теглото.  

Иначе цените верно се вдигнаха, но освен продуктите плащаме и труда на готвачи, сервитьори, разходи, печалби... кеф цена нема,  ама сметката трябва се плаща все пак 😁

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, JKirilov написа:

А бе убаво си беше при социализъма, евтинийка... ;)

За всичките 3% връзкари, които са виждали морето, може и цацата да е била евтина, ама стига вече с тая носталгия. На село разнасяха вестта за някаква баба, която видяла морето за първи път по време на демокрацията.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добре е и някоя снимка на порцията и бона да се направи.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И при нас си позволяват да ни правят на балами. Давам пример с две заведения, в които отсядам и поръчвам пържен боб. В едното шефката понякога е на касата и е много любезна. В повечето случаи досипват чинията до горе без да има някакви дебати за количеството въобще. В другото сипват само едно черпаче. И чинията става смешна наполовина пълна. Многократно съм се изкушавал да направя бележка, но точно както @Klijes споменава, отговорът обикновено е "толкова е като грамаж" и затова съм се отказал да влизам в някакъв диалог да ми досипят. Не че няма да се изкуша да го сторя след този дебат тук. Скъперничеството им няма да помогне много на рейтинга и клиентелата. Следващият път ще направя снимки на празната чиния и ще ви я покажа. Срамота е да загребе само един черпак и с това да приключи порцията. Ако не е да поръчаш и едно две кюфтета вътре, просто не си ял! Не може да ме накарат да взимам две чинии боб - това си е подигравка! Ето защо съвета ми е да следиш за какъв грамаж става дума и взимаш една малка електронна теглилка и замерваш спокойно. :) Има ли несъответствие, ще ги вкараш в релсите и ще ти сипват дори повече! ;)

Очаквайте продължението.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, Бонбон с катран! написа:

отговорът обикновено е "толкова е като грамаж"

В крайна сметка от какво негодуваш? Черпак ли е грамажът или не, мерил ли си го или просто искаш да ти сипват в чинията така, че да прелива.

преди 3 часа, RudeBoy написа:

Отделно от жалбата можеш да намериш ресторанта в Google, и да оставиш мнение за него. 

Това е добра идея. Оценка и коментар. Ама бъди съвестен и се увери, че имаш основание да им правиш лоша реклама.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване