Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор

(Отдавна не съм влизал, досега съм се оправял някак сам с проблемите. В снимката съм побрал вс.важно, което ще опитам да обясня. Извинявам се, ако стане длъжко. И ще чакам предложения...)

Системата е Уин7-Ultim,SP1,x64, дъно M4A87TD EVO, процесор AMD Phenom II X4 955 Black Edition, 16гб РАМ, аудио Стрикс Райд Про, видео нВидиа 1030. Ползвам 2 плейъра за видео, други 2 за аудио ("държавния" WMP x86&x64 и Creative Media 5; имах и Real-нов,малък - но го махнах преди година-две). Имам 3-4 звукови редактора, понеже всеки подържа нещо "свое си", но използвам главно стария CoolEdit Pro 2.1, портативен Audacity (него го обновявам редовно) и по-рядко "Неро"вския WaveEditor (Нерото е в.2019 г.).

На един дял във 2-я HD (механично WD1tb, системният е SSD и индексацията в ОС и префетча са забранени) имам ок.8000 мп3-ки, още и 100-тина рипвани албуми в старите wma&cda, още 2000 wav-парчета. Хоби и работа - почти 95% от цялата музика е с прецизно попълнени тагове (особено мп3-ките, които даже през последните 2-3 години описах и подредих). Таговете съдържат поне 80-85% ЛАТ-описание, има КИР рядко: специфични заглавия и разлика м/у "артист" и "представен артист", в полето за коментари. Вс. напоследък е правено ръчно, парчетата са прекарвани в Кууледита, слушане/ред, пресейв с метаданни (винаги без отметка "Протектед"), дописване на таговете.

Е, внезапно преди 4-5 дни установих, че никакви тагове не се виждат вече - нито в долния бар за инфо, нито в Детайли на Пропъртис на файла; а и не мога да пиша в полетата, ако поискам - просто са без редчета за писане. В 2-3 програмки за метаданни (ред. на ID3 тагове: mp3val; tag&rename; midte) и в МедиаИнфо си се виждат коректно. На друг компютър също. Решавам, че проблемът е в моя и вероятно е софтуерен или направо системен ("експлорърски"). Нищо не е "слагано" последните 10-тина дни в системата, преди месец покачих само Мозилата до в.73.

Какво ме озадачава още: когато реша да махна чавката на "само за четене" изобщо на папките и файловете (поотделно, заедно, едно сл.друго) и да задам отново индексиране на всичко вътре от "адвансед" - визуално върви прозорче, нещо се прави, но след финалния "ОК" (а също и без ОК, след "ъплай" направо затвяране) - папките отново са "рийд". Проверих в "правата" - дори си поиграх да добавя групи и идеи (почерпани от доста четене из разни форуми - оказва се, че проблеми с таговете не са редки). В главните папки (3: по формат за mp3-wav-cda) невидимостта е еднаква, но в една в "правата" - вместо обичайните в компютъра "всички" и "еммашийн" - т.е. аз, има още 3-4: system, thrusred installer... и при пробите за махане/редакт. ми "казва" че е забранено. Това е в папката с албумите (cda&wma(, където пък не е слагано нищо от сума време. Отделно, изведнъж видях, че в "празната" дата-информация в долния статусбар за парчетата, пише, че са шернати??? Поне преди година не е било така - щях да съм свикнал и да знам? Прегледах и видях, че са шернати в Libraries (музика,снимки,видео,документи). Отидох там и пак положих мн.усилия да ги "отшерна" (ама не ми е смешно). В поредния прозорец "стоп шерване" при действията - пак стигах до съобщение, че 1. готово е, ОК - или 2. Действието не може да продължи. Кое-как стана, накрая махнах 3-те папки (без документите, нарочно) изобщо от Библиотеки. Гледах главните настр.за шерване в "Мрежа и шерване" - там вс.си стои забранено, освен принтера. Ясно е, чи никъде нищо не съм оставял за споделяне - тъй че папки и под-папки нямат и опцията даже. Обаче на посочено вътре муз.парче - никакво инфо от тага, ама показва, че е шернато. Това така и не се промени (засега).

Четох много и пробвах много. Направих си имидж (вс.др.на машината си върви добре) и най-напред теглих и слагах разни DLL- от и за mp3, mpeg, ID, ID3, taglib, mp3meta - с регсърв.команда в cmd и рестарти. Намерих един Win7 Manager - който иначе има хубава попр/оптим секция. Четох ред по ред там, пипнах някои неща... по-лошо (слава Богу!) не стана, но метадатата не се появи. Накрая даже пуснах уиндоуския инст.диск в режим "Поправи" и сетне си играх да си връщам "нагласистиките" в моя избор (понеже и това не даде резултат). Снощи (последно) деинст.целия K-Lite Mega пакет, рестарти, ровене, че си го сложих отново - поне последния. Нищо!!! Има ги таговете, а аз ги виждам само в таг-редактори. Е, не ща са е така.

Извинявам се за дължината на описанието. Но се надявам така да предотвратя вече "проиграни" питания или предложения. Благодаря предварително на отзовалите се.

mp3 tags.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Колко души ползват компютъра?
Принципно щом нямаш права да извършваш определени действия вероятно някой ти е ровил по правата на акунта.
А колкото до таговете виж си в настройките на Папки и Файлове какво е разрешено да се вижда и какво не.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако прилагаш промени по някоя папка (Read-only, собственик и т.н.), имаш опция да ги приложиш или само на папката, или на цялото дърво надолу.

За таговете препоръчвам комбинация от TagScanner + foobar2000 - дори да не ползваш foobar за слушане на музика, може да е доста удобен за организационни задачки "на едро", особено като му сложиш Facets и си разбиеш библиотеката по категориите, които искаш. Напоследък ползвам почти само FLAC, но тези двете се справят прекрасно и с mp3.

Впрочем добра идея е да си пазиш резервни копия на файловете - не само заради самите файлове, ами и заради целия труд, който хвърляш по организацията им. Външен диск - копи-паста - колкото и много да са, първоначално за няколко часа ще се преточат - от там нататък с инструмент за сравнение примерно Araxis Merge или WinMerge можеш да сравняваш цялото дърво и да копираш само променените неща в едната или другата посока в рамките на минути.

Редактирано от killchain (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на писалите до момента. Бързи отговори (преди началото на финала за ЛЕ; ама и таговете са ми важни):

@Bubbles ... машината не пипа никой и тъй е вече поне 10 години. И понеже никой не е променял настройки (също и в Опциите за файлове, изглед), каквито и да било; понеже за посл.месец е ъпгрейтната само една Мозила... мислех си за счупен DLL някъде. Това за правата (а и за "шеринга" - споделям именно, защото ми е чудно как е станало. Разбира се, не гледам всеки ден настройки и система, няма и защо. Или при някое спиране тока (изобщо не рядко в Гевгелийски, Сф) нещо в Уина се е сменило/изчезнало и не стигам до него...

@killchain Благодаря и на теб. Имах фубар по някое време, хубава джаджа е. Но бях стигнал до 5-6 плейъра (аудио и видео) и 7 саундедитора. Дойде ден, когато разчистих и за звук оставих най-простите за уиндоуса. Не ми е проблем да "свиря" и да ги виждам в разните таг-редактори. През тях мога и да пиша и съставям/променям. Не е там работата. Как изчезнаха? Защо има променени настройки, за които няма и да се сетиш - понеже не правиш нищо там. Най-простото тагване си е - десен бутон, пропъртис, детайли. Пишеш си там или прочиташ какво е заложено.

И да, имам копия на външен хард и на една 256ГБ-флашка. Има ги и по някои хора ("раздал" съм БГ архива). Моля те, преди да ровя и чета, драсни ми нещичко за "Araxis Merge или WinMerge" - какво за тях. Намислил съм да прехвърля (първо част) масив парчета и да видя как да се сравнят и "обменят" дата. Но песимизмът ми е свързан с "идеята", че ако заради системен сбръч не се виждат "експлорърски" (а не в редактори) - 1. може да не видя тагове и във "външните" файлове; 2. може да не видя никакви промени след прехвърлянето.

По-скоро съвсем инфантилно ми се ще някой да напише: "иди и виж това и това" - там 2 чавки, там махаш онези, после в еди-коя си опция в системата... за да пробвам какво не съм направил. Все пак, заради тагове (които дори ги има), "скрили се" от експлоръра, няма да преинсталирам ОС.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Профилактично пусни една проверка на системните файлове - в command prompt as admin изпълни:
sfc /scannow
и като завърши проверката, ако резултатът не съдържа ...found no problems покажи снимка на черния прозорец.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Целият ми текст изчезна при пускането на отговора... Язък.
"Дарк", благодаря за търпението. Накратко: сетих се, че бях правил и това. Но го пуснах пак. И тогава и сега - имаше поправени ДЛЛ-и и след рестарта никакъв ефект по проблема.
Странностите след рестарта с поправките от уина. 1. В шерването. Нагоре се чете какви перипетии вече имах с него. Сега 2 от 3 генерални папки са шернати? Нищо в Мрежа и споделяне не е разрешавано (осв.принтер). Самите "Библиотеки" са си празни от музика/видеио/картинки - както ги оставих последно.
В правата по папките - в 1 от 3-те правих проби с нещо, прочетено от Нета - един бил в "екип" и добавил "автентичен юзър" и оправил виждането на тагове. Бях го пробвал само в 1 папка. Впоследствие - освен "автентичния" се появиха още "опции", които не можах и да изтрия/махна - "неразрешено действие". Сега "ефектът" е дублиран още в една папка. А всичко си беше както в единственото (вече) само с два "привилегировани".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

НаД Music mp3 Archiva (а най-вероятно и над файловете и подпапките също.) SYSTEM няма права. Няма нужда Everyone да имат правя над нея.
И като пльосна cbs log файла какво трябва да разберем от него?
В cmd as admin изпълни:
findstr /c:"[SR]" %windir%\logs\cbs\cbs.log>c:\sfcdetails.txt
В следващия с пост качи файла c:\sfcdetails.txt

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

... просто го показах заедно с cmd-прозореца, щом питам тук, значи вече просто не знам какво и защо се е случило.

Преди да изпълня препоръката, тъй и тъй гледах отново правата - след първото ти изречение в поста. Махнах "Всеки" без проблеми отвсякъде. Но при опити да махна "Система" и "Автентичния" (и при двата случая) ми показва ето това.

Пускам поста и "отивам" да правя текст-лога.

Folders привилегии (after del).jpg

Текстфайла от лога.

sfcdetails.txt

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добре, оправих привилегиите (уж) до нормалните им "присъствия". Следващо питане: Трябва ли и 2-те чавки на "наследяването" да са отметнати (или само първата)? И това има ли значение?

Операциите проведох само на 1 фолдер. 2-я е с много правоносители (сега непипан), 3-ят е както трябва само с моята ЕмМашийн.

Permissions (only 1 Main Folder).jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване