Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Цени и Заплати при социализъма и цени и заплати сега, през погледа на обикновенния човек


Препоръчан отговор

Линк

d0bcd0b0d0b3d0b0d0b7d0b8d0bd-d0b7d0b0-d1

Сливенските хали през 80-те

Спомням си когато моите родители купиха първото си и единствено жилище през 1971г. Струваше 7700 лева. Апартамент в непосредствена близост до окръжен център. Баща ми вземаше 77 лева заплата и работеше в текстилен комбинат като обикновен електротехник. Сметката излиза лесно. Това са 100 заплати. Ако заделя 100 % от заплатата си в продължение от 10 години, ще придобие апартамента.

Сега това жилище струва около 60 000 лева. Баща ми винаги вземаше средна заплата за страната до 1989г. Сега средната заплата е 820 лева приблизително. Ако трябва да си купи този апартамент, ще работи по-малко от 10 години.
Лесно можем да оценим и колко струва този апартамент, ако е нов – някъде под 400 евро на квадрат, или можем да приемем, че в това направление цените са да кажем приблизително същите, само че с тази огромна разлика, че тогава изплащането на кредита беше при минимална лихва, а сега лихвата е доста по-голяма. През 70-те и 80-те години инфлацията беше съществена. Цените се повишиха с пъти, както и заплатите. Баща ми вземаше вече около 240 лева, но продължаваше да изплаща апартамент, който струваше 7700 лева. Така държавата се „самонабутваше“, но откъде в нея акъл да индексира вноските.

p4170410

Да видим другите цени. Сиренето беше 3,60лв. Значи можеше да се купят около 65 кила сирене на месец. Сега могат да се купят около 100 кила. Много спорни са моментите, какво качество сирене се купуваше тогава за 3,60 и какво качество се купува сега за 8 лева.

Бензинът беше левче и можеше да се купят 240 литра бензин през 80-те години. Сега могат да се купят някъде към 350 литра бензин.

Работата става дебела, ако трябваше да си купим някаква нехранителна вещ – техника, дрехи, козметика и т.н. Ако се вземеше под внимание черният курс на долара – 1:3, тогава нещата изглеждаха доста интересно. Масовата заплата тогава беше в рамките на 140 до 175 лева. Всички, които работеха в търговията, селското стопанство и дребните чиновници вземаха такива пари. Висшистите започваха със 175 лева, но рядко се преминаваха 240 лева, освен ако не става дума за началническа длъжност. Най-големи заплати вземаха миньорите, дървосекачите в Коми и стругаро-фрезистите във военните заводи. Виждал съм фиш за над 1000 лева, като в същото време заплатата на Председателя на Държавния съвет – Живков беше мисля 700 лева.

Та да се върнем на примера – цял месец трябваше да се работи, за да се купи добър касетофон. Той струваше не по-малко от 80 долара. Едни дънки струваха от 25 до 40 долара, което ознаваше почти половин заплата. Лека кола струваше 3500 долара или около 11 хиляди лева по черния курс, което означаваше, че колата струваше повече от апартамент в центъра на града. Вие представяте ли си да си купите руска трошка, която да струва колкото апартамент в центъра на града, ама какво не правеше дефицитът при социализма!

Значи ако се приемеше черният курс на долара спрямо лева, средната заплата при социализма беше в рамките на 80 долара. Вие представяте ли си сега да работите за 80 долара? В тези пресметки НЕ ВКЛЮЧВАМ ВСИЧКИ РУШВЕТИ И ЦЯЛАТА БЪРКОТИЯ, КОЯТО СЕ СЪЗДАВАШЕ И КОЯТО СТРУВАШЕ МНОГО НЕРВИ, ВРЕМЕ И ПАРИ, ЗА ДА СТИГНЕШ ДО ОПРЕДЕЛЕНА СТОКА. ДАЛИ ВИ СЕ Е СЛУЧВАЛО ДА ОБИКАЛЯТЕ ГРАДОВЕТЕ В БЪЛГАРИЯ, ЧЕ ДА СИ НАМЕРИТЕ НЯКАКВА ТЪПА ЧАСТ ЗА КОЛАТА, ЗАЩОТО НА МЕН МИ СЕ Е СЛУЧВАЛО. Е КОЛКО СТРУВА НАКРАЯ ТАЗИ ЧАСТ, ЗНАЕТЕ ЛИ? Скъпо и прескъпо, но така беше тогава – нямаше на магазина и започват едни обиколки, едно търсене на връзки, задължения към този и онзи магазинер, само и само да се докопаш до заветната част. Така на практика сме работили за под 80 долара на месец.

Аз започнах със 175 и през 1989г. стигнах до 245 лева, което си беше висока заплата, имайки предвид 3 годишния си трудов стаж. Баща ми вземаше тази заплата след повече от 30 години трудов стаж.

images

Нека да обобщим – евтина беше основната храна – хляб, сирене, олио, зеленчуци. Невероятно скъпи бяха нехранителните стоки. Спомням си, че платихме за български телевизор, правен по лиценз, в Търново, та платихме за него 6 средни заплати за страната. Представяте ли си сега да платите за средна ръка телевизор близо 5000 лева!!! Сега има смарт телевизори за 700 лева. Да не говоря, че средната ръка телевизор с такъв размер кинескоп струва 400 лева максимум или това е половин заплата.

За някои услуги плащахме като за световно. Свързването на едно жилище с телефон излизаше до 600 лева рушвети. Това бяха почти 3 средни заплати. Просто това право се полагаше на партийните секретари и на послушните им протежета. Ако не слушкаш, трябва да платиш рушвет, за да имаш телефон.

Да, здравеопазването беше евтино. Но заради евтиното социалистическо здравеопазване останах без зъби. Веднъж се наложи да ми зашият главата, защото едно желязо ме беше цапнало по челото. Направиха ми шева дори и без да ми бият упойка. Адски болеше, но кой ти мисли за човека. Не си спомням да са ми слагали упойка, когато съм бил на зъболекар. Това е евтиното здравеопазване. В устата си имах толкова гадна амалгама, че ако не я бях махнал навреме, сигурно щеше да активира сигнализационните уредби, които се поставят за засичане на оръжие.

Да не ви казвам тъпи примери, как сме губили хора в условията на „евтиното“ социалистическо здравеопазване. Дядо ми си отиде от този свят заради докторите. На 49 години. Мой роднина по бащина линия си отиде без да получи първата си пенсия, защото го оперирали, без да го изследват за захар в кръвта. Просто не са могли да спрат кръвотечението и така…Здравеопазването тогава беше наистина  страшно „евтино“. Спомням си, че вероятно докторът ми заши главата тогава без упойка, защото се изрепчих на една санитарка, която ми направи глуба забележка, че кръвта от главата ми КАПЕ НА ПОДА, КОЙТО ТЯ ТРЯБВА ДА ЧИСТИ СЛЕД ТОВА, а тогава санитарките и обикновените хамали имаха много права, а не като сега. И аз й се изрепчих, защото кърпата, с която притисках раната се беше напоила и повече кръвта не можеше да се попива и започна да капе на пода. За лош късмет, точно в този момент караха много пострадали от катастрофа станала между влак и автобус на ж.п. прелез в Симеоновград, сега Марица. Бяха по-тежки случаи и аз изчаквах в коридора да оперират тези, които имаха по-голяма нужда от мен. При мен беше нещо травиално според докторите – имах разкъсана кръвна артерия встрани от лявото око и според тях натискането с парцал щеше да свърши чудесна работа. Поне да ми бяха дали марля с кислородна вода, ама това е социализма. Хубаво от него не съм видял. Затова простотиите сега не ми правят толкова впечатление, защото като извадиш 20 лева веднага ще ти направят превръзка и ще ти се усмихнат дори и няма да ти се скарат, че кръвта ти капе по пода.

Нищо при социализъма не струваше толкова, колкото трябваше да струва. И затова казвам, че и сега има социализъм в България, защото и сега ценообразуването не е следствие на пазарни отношения, а следствие на държавна намеса. Всичко от енергоносителите, до цените на много видове услуги от банките, финансовите посредници, застрахователните дружества, нотариалните и счетоводителските такси за заверка - всичко това се регулира от държавата. Няма свобода и няма истински пазар - горе долу същото, като при социализма. И сега и тогава експлоатацията и недооценката на труда беше факт. Нека да не се заблуждаваме, защото нищо съществено не се е променило. Държавата продължава да ни взима парите и да се прави на истина от последна инстанция.

СОЦИАЛИЗМЪТ ИМА МАЛКО ПРЕДИМСТВА ПРЕД ПОСТСОЦИАЛИЗМА. ТОГАВА ЦИГАНИТЕ БЯХА ПО-МАЛКО И ИМАХА СТРАХ ОТ ВЛАСТТА И НЕ ПРАВЕХА ТОЛКОВА ПРОБЛЕМИ. СЪЩО ТАКА ВЛАСТНИЦИТЕ ТОГАВА НЕ БЯХА ТОЛКОВА БОГАТИ, КОЛКОТО СА БОГАТИ СЕГА. ТОГАВА ХОРАТА БЯХА ЕДНАКВО БЕДНИ И СВИКНАХА С ТОВА СТАТУКВО – СТАТУКВОТО НА ЛУЗЪРИТЕ. СЕГА АКО ИСКАШ И АКО МОЖЕШ, КЕФ ТИ АМЕРИКА, КЕФ ТИ АНГЛИЯ – НИКОЙ НЕ ТЕ СПИРА. ЕДИНСТВЕНО ОГРАНИЧЕНИЯТА, НАЛОЖЕНИ В НАШИТЕ ГЛАВИ ОТ КОМУНИСТИТЕ, НИ СПИРАТ ДА ПОИСКАМЕ ОТ СВЕТА ТОВА, КОЕТО ОТГОВАРЯ НА НАШИЯ ПОТЕНЦИАЛ. НО КАКТО КОМУНИСТИТЕ, ТАКА И СЕГАШНИТЕ УПРАВНИЦИ ИСКАТ СТАДО, ТЕ НЕ ИСКАТ НИЕ ДА РАЗКРИВАМЕ ПОТЕНЦИАЛА СИ, ЗАЩОТО ПРОСТИ ХОРА ПО-ЛЕСНО СЕ МАНИПУЛИРАТ. НИКОЙ НЯМА СМЕТКА ДА ТИ ДАВА КРИЛЕ, ЗАЩОТО МОЖЕШ ДА ОТЛЕТИШ И ДА НЕ ПЛАЩАШ ДАНЪЦИ НА СКУДОУМНАТА СИ ДЪРЖАВА. СОЦИАЛИЗМЪТ НИ ПРОМИ МОЗЪЦИТЕ, КАТО НИ ВТЪЛПИ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е ПРИЧИНАТА ДА ИМАМЕ ДЕТСКИ ГРАНИНИ, УЧИЛИЩА, ПЪТИЩА, МОСТОВЕ…

НАЙ-ПОШЛОТО НЕЩО, КОЕТО НАПРАВИХА КОМУНИСТИТЕ С ГЛАВИТЕ НИ Е, ЧЕ УБИХА В НАС ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИЯ ДУХ ОЩЕ ПРЕДИ ДА СЕ Е ПОЯВИЛ. ИЛИ КАКТО ОБИЧАМ ДА КАЗВАМ – СМАЧКАХА НИ НАВРЕМЕ.

Добри Колев, socbg.com

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване