Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Лъжата за хубавия живот в НРБ


bdenkov

Препоръчан отговор

Лъжата за хубавия живот в НРБ

"Колко хубаво ни беше в НРБ! Животът беше сигурен и спокоен, всичко беше безплатно." В България е в ход нова пропаганда на соца. Отново са се захванали здраво да лъжат за НРБ. А ловът на наивници явно е много успешен.

Лъжата за хубавия живот в НРБ

Permalink

Възрастен мъж с тениска с лика на Тодор Живков

 

Коментар от Георги Лозанов:

Соцносталгията изобщо не е някакво невинно пенсионерско умиление. Появила се след падането на тоталитарните режими в страните от бившия съветски блок, тя е закъсняла проява на тъй наречения Стокхолмски синдром. Той описва ирационално състояние, при което се привързваш към похитителя си, изпитваш дори съчувствие към него и си готов да го защитаваш.

Вярно е, че соцносталгията има и някои разбираеми психологически и социални предпоставки. Тя владее главно поколението, чиято младост („златните години”) е минала през социализма. Това съвпадение на време и място от само себе си идеализира режима - и гради подсъзнателния мираж, че ако обществото беше останало същото, и ти щеше да си същият като тогава. Естествена предпоставка на соцносталгията е и масовото разочарование от проточилия се с десетилетия преход. На никого не му харесва да сме „най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС”, но соцносталгиците извличат от това аргумент без връзка със здравия разум: щом сега животът е лош, значи преди е бил добър. Логиката е по-скоро обратната: животът сега не е добър, защото не успяваме да изживеем пораженията, нанесени от живота преди. Чак когато успеем, преходът най-сетне ще свърши.

Този хубав, хубав комунизъм

Въпреки предпоставките обаче, соцносталгията едва ли щеше да се радва на популярност извън тясната среда на старата номенклатура и нейните приближени, ако не се поддържаше с бликаща именно от тази среда активна пропаганда. И вместо с годините да затихва, пропагандният ефект се засилва, защото пребиваваме във време на постистина, в което тече подмяна на фактите с лични мнения. Из медийното пространство и особено в интернет днес можеш да чуеш много повече мнения, оплакващи социализма, отколкото в края на миналия век. Но те трябва да са именно лични. Защото когато са партийни и им проличи политическият интерес (като при Корнелия Нинова с нейното „какво ни отне демокрацията”), историческата им несъстоятелност веднага лъсва. Затова днешната пропаганда на социализма търси маскировъчни форми, иска да изглежда като разговор между приятели, представя се за разчувствана мемоаристика. Така минава главният номер на „мениджърите” на соцносталгията: за да не личи уродливостта на цялостния социален модел, животът тогава се представя в неговите емоционално-битови детайли, които навсякъде са повече или по-малко близки и действат предразполагащо. Дори животът в Северна Корея, сведен до всекидневни ритуали и детска глъч, ще звучи приемливо.

Разбира се, най-добре обучени в легендирането са кадрите на бившата ДС, които не само още не са отпаднали от публичната комуникация, но и успешно са се качили на новите ѝ платформи. Те имат специален мотив за разпалването на соцносталгията - за тях тя е един вид „оправдателна присъда” с днешна дата. Един такъв наскоро пак пусна текст с най-баналните фалшификации на паметта за близкото минало. И ако се съди по интереса, който предизвика, ловът на наивници в България явно е особено успешен. Не е нужно дори да измисляш нещо ново - достатъчно е периодично да им хвърляш все същата стръв.

Трите опорни точки на пропагандата

30 години след като се отървахме от социализма, традиционните опорни точки на пропагандата си остават общо взето три: сигурно, спокойно и безплатно. Но сигурността тогава беше Държавна сигурност, която се грижеше преди всичко за сигурността на държавната машина - и за вечната ѝ власт. В това отношение заплаха можеше да дойде единствено от населението, така че „сигурността" беше насочена тъкмо срещу него. Волята му за съпротива трябваше да бъде смазана още преди да се е зародила. По целия терен се контролираше за нейни наченки - от медиите до частните отношения, следени чрез механизма на доносничеството. Чак комично става, когато мениджърите на соцносталгията се самозабравят дотолкова, че започнат да хвалят дори медиите през соца - нямало лоши новини. Да попитаме: как да има, след като новинарството бе превърнато в идеологическа реклама? И още: обикновен цинизъм е да твърдиш, че при онзи режим е нямало престъпност, след като той самият беше обявен със закон за престъпен. И след като беше извършил най-голямата кражба на частна собственост в историята на страната, започнала с къщите на богатите и земята на бедните. Затова да помним: използването на държавната машина за разправа с неудобни бизнеси и гласове е не изобретение на прехода, а рецидив на онова време.

Спокойствието пък е благовидният етикет на отсъствието на конкуренция, която, разбира се, напряга и носи рискове. В същото време тя дава възможност да изявиш индивидуалните си качества, но както знаем, при социализма те не бяха важни, защото кариерното израстване вървеше главно по партийна и ДС линия. Добрите професионалисти не бяха изключени, но само за да не катастрофират социалните системи, управлявани от „кадрите на революцията”. Рецидив от онова време са днешните „калинки”.

Георги Лозанов

Георги Лозанов

„Всичко беше безплатно" - това е третата опорна точка на днешната пропаганда на соца. Но няма нищо безплатно. Включително и здравеопазване и образование. Винаги ги плаща населението - пряко или с данъците си. В каква пропорция да са единият и другият вид - това е въпрос на политически програми, за които хората днес могат гласуват по време на избори (през социализма не можеха). Но рецидив от онова време е, че за да получиш по-добра медицинска грижа, пак трябва да имаш връзки или да си платиш под масата.

Отново са се захванали здраво да лъжат

Има нещо издевателско към младите в опита на соцносталгиците да изкарат едва ли не за национално предателство желанието им да учат и живеят в чужбина. И да сочат като успех на социализма това, че ги удържаха тук. Знаем как - с Желязна завеса. Едва ли някой се съмнява, че ако тогава бяха отворили границите и бяха дали възможност на хората свободно да пътуват, емигрантската вълна щеше да е далеч по-голяма от тази през целия преход.

Въобще, соцносталгията е най-злонамерената, но за съжаление и най-ефикасната форма на евроскептицизъм. Защото свири на „тънки струни”. Старите играчи още веднъж са се захванали здраво да лъжат хората със старата пропаганда, използвайки илюзиите на паметта и работата на забравата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Денков, ти защо не вземе да напишеш една книга. Постнатите теми тук сигурно са над 100 страници.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Копи-пейст не е като напъването на мозъчните гънки и раждане на слова.

преди 57 минути, bdenkov написа:

Въобще, соцносталгията е най-злонамерената, но за съжаление и най-ефикасната форма на евроскептицизъм. Защото свири на „тънки струни”. Старите играчи още веднъж са се захванали здраво да лъжат хората със старата пропаганда, използвайки илюзиите на паметта и работата на забравата.

Това ли й е хубавото на новата полит-икономическа ситуация в България - хората градили тази държава да не могат да си позволят екзистенц минимума в този живот? И сега се чуват крясъци на лумпени пенсионерите да мрели.
Спомни си приказката за царството, в което избили старите хора като ненужни..

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мдам... Няма нищо безплатно. И ако тогава с данъците си сме плащали безплатното образование и здравеопазване, сега с тях плащаме сараите на олигарсите. Вие кое предпочитате?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 минути, DarkEdge написа:

Още не мога да разбера, вече 30г. защо не се запазиха добрите неща от това време, а решихме да правим демокрация по свой модел която избива на анархия? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, FusE написа:

Още не мога да разбера, вече 30г. защо не се запазиха добрите неща от това време, а решихме да правим демокрация по свой модел която избива на анархия? 

Сега, ако Лукашенко падне, Путин ще почне да обяснява, че половин Беларус е стара руска територия и веднага ще прати "опълчение" и "доброволци" да защитят изконните руски интереси и коренното население от самото себе си.

Изображението може да съдържа: текст, който гласи 'Alexandr Yellin 17 август в 10:15ч. никакой белорусской нации конечно нет- там живут русские люди. белорусы это как палестинские арабы, искусственная фигня. главное же- язык. усатый параноик зомбирует свою паству по-русски, сторонники прекрасной тихановской говорят с народом на великом и могучем. что это означает? что y нас, русскоговорящих прогрессистов всего мира, есть шанс отбить y тараканов хотя бы часть своей кухни. и варить там не страх и ненависть, не "патриотизм" и "традиционализм", a секс, лекарства, рокенролл и высокие технологии. лукашенко уходи. свобода приходи. вижте превода 201 425 коментара 31 споделяния'
 
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 32 минути, DarkEdge написа:

Това се върти из всички фейкнюз сайтове. Дали Кеворкян знае че е писал такова ? :giggle1:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, miro20 написа:

Това се върти из всички фейкнюз сайтове. Дали Кеворкян знае че е писал такова ? :giggle1:

Дори да не го е казал е вярно, всички живяли в това време знаем това. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, miro20 написа:
преди 40 минути, DarkEdge написа:

Това се върти из всички фейкнюз сайтове. Дали Кеворкян знае че е писал такова ?

Съчков,ако беше живял  по онова време,щеше да знаеш,че написаното не е фейк,а истина!Не мога да кажа,че не е имало негативни страни,но ако сега кажат избери оня живот или сегашния,ще бъде труден избора.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, miro20 написа:

Това се върти из всички фейкнюз сайтове.

Това можа да го изплющи само човек, който САМО Е ЧЕЛ за нещата и то селективно.
Няма идеален строй - поне за сега. Но изборът между тогава и сега...
1. Тотално неграмотно население излиза от учебните заведения.
2. Не може некачествено работещият стругар, фаянсаджия, хлебар да иска качествено работещи лекари, стоматолози...
 

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, Димитър 59 написа:

Съчков,ако беше живял  по онова време,щеше да знаеш,че написаното не е фейк,а истина!Не мога да кажа,че не е имало негативни страни,но ако сега кажат избери оня живот или сегашния,ще бъде труден избора.

Тези неща сме ги дъвкали отдавна, само ще ти дам малко насоки .

Ето ти документи в които се опровергава повечето от писаното в тези фейксайтове

https://desebg.com/2011-01-13-09-25-08/1922-2014-07-28-07-45-07

Цитат

цитира доклад на Народната милиция от 1989 година, според който за един месец са регистрирани 20 умишлени убийства, 9 опита за убийства, 10 изнасилвания, 11 грабежа, 57 кражби на обществено имущество, 300 кражби на лично имущество, 9 самоубийства и 1 блудство. През 80-те години са се случвали по 250 убийства на година, което е два пъти повече от сега, каза Тодоров. Имало е и огромни злоупотреби с държавни средства в рамките на 55 000 – 120 000 лева.

https://www.bgonair.bg/a/167-provokativno/75592-prestapnostta-prez-komunizma-provokativno-epizod-61-chast-1Z2

И още една камара сводки : https://www.flagman.bg/article/175673

 

Това че нещо не си знаел и си живял с розови очила, не означава че не го е имало .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, FusE написа:

Още не мога да разбера, вече 30г. защо не се запазиха добрите неща от това време, а решихме да правим демокрация по свой модел която избива на анархия? 

Защото демокрацията я направиха по техен модел, в тяхна изгода и в тяхна услуга.  Партията реално никога не е изпускала властта,  държи си я и днес. Направиха си приватизация,  заграбиха си активите и от комунисти се превърнаха в капиталисти,  които днес плюят комунистите.  Типичен пример - Бойко.  А олигарсите какви са - все от партийната номенклатура. И някои борчета,  излезли по умни и възползвали се от мътните времета на т.нар преход.  А това, че в онези времена е имало единици идеалисти,  които са вярвали че строят един по добър строй е безспорно,  но факт е че не са успели да ограничат стремежите на масовата част от номенклатурата да сложи ръка върху активите.  

И все пак, днес е по добре.  Поне можеш спокойно да напуснеш концлагера, без да се притесняваш,  че някой ще те гръмне на границата за да ти попречи да избягаш от социалистическия рай 😆

преди 46 минути, DarkEdge написа:


Няма идеален строй - поне за сега. Но изборът между тогава и сега...
 

А защо да е избора само между тогава и сега? Не може ли да е между тогава и унгарското сега, или чешкото, полското... 

Истината е, че другарите изиграха народа.  И продължават и днес да го правят, но на хората им харесва. А тези, на които не им харесва- избягаха. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Michigan111 написа:

 

И все пак, днес е по добре.  Поне можеш спокойно да напуснеш концлагера, без да се притесняваш,  че някой ще те гръмне на границата за да ти попречи да избягаш от социалистическия рай 😆

Можеш да го направиш, но ако имаш финансовата възможност за това. При 2.5 милиона бедни добави пенсионерите с 300лв пенсии и работещите за 1000лв заплата, колко остават които биха се възползвали от това, че всеки може да напусне държавата когато поиска? Не отричам ползите от новото време, но сякаш са повече минусите при равносметка. А след още 20-30г ще започнем да го разбираме всички това. Образование, култура, законност са на своя минимум, а и под него. DarkEdge правилно писа по горе.

преди 56 минути, DarkEdge написа:


Няма идеален строй - поне за сега. Но изборът между тогава и сега...
1. Тотално неграмотно население излиза от учебните заведения.
2. Не може некачествено работещият стругар, фаянсаджия, хлебар да иска качествено работещи лекари, стоматолози...
 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 38 минути, miro20 написа:

Ето ти документи в които се опровергава повечето от писаното в тези фейксайтове

https://desebg.com/2011-https://www.bgonair.bg/a/1

Това че нещо не си знаел и си живял с розови очила, не означава че не го е имало .

Твойте сводки са от 1989 г.!Годината,в която падна социалистическия строй.Не ти ли идва на ум,че са дело на следващите дошли на власт хубавци?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, FusE написа:

пенсионерите с 300лв пенсии

Масово са с 220-250, което е 20-50% пот това.
 

 

преди 2 минути, FusE написа:

работещите за 1000лв заплата

Масово са с 610-700, което си е около 30% под средната за страната, а хлябът, токът, водата, данъците са почти едни

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 минути, FusE написа:

Можеш да го направиш, но ако имаш финансовата възможност за това. 

Повечето хора дето избягаха, точно за това избягаха - защото тук нямат финансови възможности, и нямат перспектива да имат.  И не се заблуждавай,  ако преди 89та границите бяха отворени, още тогава щяха да избягат сума ти хора.  

А пенсионерите с 300 лв пенсии са прави да са недоволни, но да се сърдят на тези, които разграбиха и нарязаха построеното от тях.  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Michigan111 написа:

 

А пенсионерите с 300 лв пенсии са прави да са недоволни, но да се сърдят на тези, които разграбиха и нарязаха построеното от тях.  

С прехвърляне на вината печели друг, но не и народа, всички имаме вина за което се случи и което ще се случи. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, FusE написа:

С прехвърляне на вината печели друг, но не и народа, всички имаме вина за което се случи и което ще се случи. 

Е какво значи прехвърляне на вината 😆

Каква вина имам аз,или ти, че някой е заграбил държавните активи.  В тях е властта,  да не са питали някой.  30 години циркове,  днес са същите. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мдааа "ЛЪЖИТЕ" за онова време, злия комунизъм, ограниченията, репресиите, ДС, досиетата...
Някои хора верно си нямате друга работа освен да дрънкате врели некипели.
Със сигурност е имало ограничения и немалко недостатъци, но ако ги сложим на везната с недостатъците на днешната така наречена "Демокрация", то днешните недостатъци ще счупят кантара.
Хората неслучайно говорят с умиление за ония времена, не е и случайно че почти няма възрастен човек който да не говори с добро за живота до 89-та, изключение правят само единици които по ония времена са драпали за партийни книжки но не са били приети по някаква причина, познавам такива, точно те говорят как били репресирани и не знам какво, а се оказва че те самите или техни близки са били род с ония които са били избити от народния съд.

Едно ще ти кажа, това българите сме колкото умно толко и тъпо племе, един друг се ядем, ровиме за някакви глупости от миналото, ровим навсякъде само и само да намерим причина да плюем.
Питам - ЩО? Защо бе? Толкова ли е важно да плюеме по нещо?
Колко години са това? 30+ от как е свършил "ЗЛИЯ КОМУНИЗЪМ" и е дошла на бял кон "ДОБРАТА ДЕМОКРАЦИЯ". И? Какво постигна тогава? Кое се промени към по-добро? Че хора блъскали по 40-50 години получават пенсия с която не могат да си купят и лекарствата? Или че осигурен неосигурен като идеш при доктора трябва да имаш поне една торба с пари? А може би че всеки се сви в черупката си и зяпа злобно като пинчер? Или това че селата полека изчезват а земите пустеят?
А да ся кажеш - Ама ся съм свободен. А? Я пак? Где я тая свобода? Единственото което си свободен да направиш е да си биеш шута от кочината, за вси1ко друго тряя да искаш разрешение, тъй са рекли ония "ДЕМОКРАТИ" които ся са представлявани от Баце, ако ли не идва Ушев и отиваш на топло.
'ма нищо де, важното е, че в магазина има банани.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, Michigan111 написа:

Е какво значи прехвърляне на вината 😆

Каква вина имам аз,или ти, че някой е заграбил държавните активи.  В тях е властта,  да не са питали някой.  30 години циркове,  днес са същите. 

Вината е, че сме избрали същите тези. 30г се държи народа на критичния минимум за сметка на броени милиардери и милионери и все още се намират такива които да ми казват че трабва да затегнем колана следващите години в името на по светло бъдеще. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, FusE написа:

Вината е, че сме избрали същите тези. 30г се държи народа на критичния минимум за сметка на броени милиардери и милионери и все още се намират такива които да ми казват че трабва да затегнем колана следващите години в името на по светло бъдеще. 

Да да тая песен за затягането на колана я слушаме верно от как бех малък, още Жельо(Бог да го прости) ги дрънкаше тия, та до днес един няма който да не ги блещил тия простотии, а овците доволно потриват копитца очакващи доброто бъдеще и накрая все се оказва че чорбаджията бил говорел за гергьовден как ще яде агнешко.
Ей на и тия ся дето са седнали да протестират, и те седнали чакат добруване от "Ристо Иванов и на Черепа протежетата...
...с такива овци нема бъдеще баце!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Bubbles написа:


Питам - ЩО? Защо бе? Толкова ли е важно да плюеме по нещо?
Колко години са това? 30+ от как е свършил "ЗЛИЯ КОМУНИЗЪМ" и е дошла на бял кон "ДОБРАТА ДЕМОКРАЦИЯ". И?

Коя демокрация е дошла.  Всички се оплакват от злата демокрация,  но защо никой не казва кой я докара, кой се възползва от Нея и кой забогатя.  Никаква демокрация не е идвала, 89та си направиха перестройката. И така до ден днешен.  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Michigan111 написа:

Коя демокрация е дошла.  Всички се оплакват от злата демокрация,  но защо никой не казва кой я докара, кой се възползва от Нея и кой забогатя.  Никаква демокрация не е идвала, 89та си направиха перестройката. И така до ден днешен.  

Еврика, един освен мен да го каже!
Лошо че масата хора си блещят неща за демокрация, за демократичност и демократични права, избори и пр.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, Bubbles написа:

Еврика, един освен мен да го каже!
Лошо че масата хора си блещят неща за демокрация, за демократичност и демократични права, избори и пр.

Ами аз това го блещя от колко време във форума, и все ме наричат луд. И за сегашните протести казвам, че е поредния цирк,  поредния от многото, след който нищо няма да се промени.  Докато не се промени системата,  и тези които построиха фалшивата демокрация не бъдат изметени.  Само дето не виждам как ще стане.  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...