Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Рога и копита: Кремвирши под микроскоп


Препоръчан отговор


Попаднах на това във Фейса.
Патоанатом изследва кренвиршите.
.
MU-Sofia Patholog.
Вчера в 13:09 ч. •
детето ми обича кренвирши. Реших да видя какво всъщност има в тях...

*******
И следват снимки с обяснения.
Открити са хрущяли, смляни тестиси, черва, мозъчни клетки и... много растителна тъкан, дори водорасли. Кое присъства масово, кое прави количеството в кренвиршите? - Ацидофилна мазнина от предполагаем протеинов произход, твърдят изследователите. Т.е. палмово масло.
Давам линк към снимките и обясненията https://www.facebook.com/…/ms.c.eJxFzNsNw…/1550750091792839/
.
Някои коментари от близо 200
*****Ако в кренвиршите има месо, значи е станала трудова злополука в цеха.
*****Ако си ял кремвирш, ял си всичко.
*****Преди време проверяващ от БАБХ ми каза “едно време следяхме храната да е качествена, сега следим да е безопасна” за съжаление и това не е вярно, сега дори не е безопасна
.
И ТЕХНОЛОГИЯ, ВЗЕТА ОТ КОМЕНТАРИТЕ
.
Оригиналният БДС за кренвирши включва гърди и обрезки като прата се стабилизира с желатин. Тази смес съдържа до 55% вода. Да обаче днес пуешкия прат от машинно обезкостени фенери , глави и кожа замества месото. Този продукт най-често е внос. Мазнината от сланина , се замества с палмова трансмазнина която е хидрогенирана за да е твърда при стайна температура. Желатина е скъп и вече е заместен с по-евтината Гуар гума която поема 1:20 вода. За вкус се ползва Na глутамат и подправки. Ако трябва още структура се ползват млечни казеини, коити имат добри структурни свойства. За цвят екстракт от цвекло заедно с нитрати и нитрити които след термична обработка образуват нитрозомиоглобин - канцерогенно в-во с чудесен розов цвят. (на последната снимка патоанатомката се чуди за розовото какво е)
.
И нали знаеш че прата е емулсия получена от мазнина протеин и вода ... и след това търпи термична обработка и не трябва да се разслои.
.
За целта за да е стабилна емулсията се добавя СОЕВ ЛЕЦИТИН , да обърнеш фазите и мазнината да емулгира. За да споиш добре протеините от пуешкуя прат добавяш трансглутаминаза , по-нов ензим който го наричат "лепило за месо" . В БДС няма желатин , но знаеш ,че ако има повечко обрезки кожа и съединителна тъкан, той ще се образува при варенето. Все пак вие ще ме разберете, но много хора не знаят, че от съединителна тъкан се образува желатин, за това го споменах. Свинската кожа и соя също помагат.

 
Снимка на MU-Sofia Pathology.

 

кренвирши "Тандем".
В около 15% от площта на препарата се намира тази структура. Можете ли да я идентифицирате?

Отговор: сноп скелетна мускулатура, т.е. месо

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 11 минути, bdenkov написа:

Открити са хрущяли, смляни тестиси, черва, мозъчни клетки и... много растителна тъкан, дори водорасли. Кое присъства масово, кое прави количеството в кренвиршите? - Ацидофилна мазнина от предполагаем протеинов произход, твърдят изследователите. Т.е. палмово масло.

всичко де ходи, фърчи и плува се яде /китайска поговорка
и аз обичам кренвиши, а от какво ги правят, това не ме интересува, ако ще и от мъде да са
всеки оцелява по някакъв начин

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В млечната промиишленост въведоха термина имитиращ млечен продук. Що да не въведат имитиращ месо продукт?
Наввремето (70-те години) продаваха едни фрикадели - имитиращ кебапче продукт. Така, че нищо ново под слънцето.
Просто всичко търпи развитие...накрая ще ядем велпапе и талаш.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, цър-вул написа:

продаваха едни фрикадели - имитиращ кебапче продукт.

много мо харесваха на скара, като бех дете, ама ич не съм си мислел че не са от месо
години по-късно го разбрах
 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване