Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

На къде се е запътил софтуера и хардуера :( !!!?

backinblack

Препоръчан отговор

От над 6-7 години, след 2-3 години ползване на Убунту се отказах от Линукс и се върнах на Уиндоус. Причините са, че преди това за неща, за които нямах алтернатива в Линукс ползвах виртуалка с Уиндоус, но после ми се наложи да ползвам софтуери, изискващи по-мощни видео карти и виртулаката вече не ме устройваше.

От една седмица след толкоз много време отново разцъквам Линукс десктопи и нещо не ми харесват някои неща :( !

Скоро четох, че МС вече по подразбиране ще инсталират собствени драйвери на хардуера, като тези драйвери от производителите ще са допълнителна опция, избор да се заменят тези от МС с техните. Целта е прозрачно ясна :( . Искат да сложат под собствен контрол производителите на хардуер, които вече трябва да съобразяват хардуера си с наличния софтуер, а не обратното! Софтуера да управлява хардуера! 

Ментата, след като набраха добра скорост, сега в новия Минт 20 виждам, че не може да се инсталира пакета software-properties-common за добавяне командно на РРА хранилища, а графично само през техния си софтуерен център, но.......!!! Но пък са сложили изискване към собствениците на хранилища да имат версия и за тяхната версия, а не както при всички други, които са базирани на Убунту, нищо, че тяхното е базирано на Убунту. сериозно са се запътили към пълно отделяне хранилищата от Убунту и поставяне под контрол на разработчици на софтуер и хардуер, които не са под пряка зависимост от ментата :( ! 

Май само Дебиан остава майка на всички :( ! Ред Хат базираните не ми се коментират :( !

Май това, че руснаците и китайците развиват Линукс базиран на свой териториален принцип не е напразно. Deepin вървят яко нагоре и са с клонирани хранилища на Дебиан. Така, както и Убунту стартираха поради несъгласие с идеологията на Дебиан. 

Според мен, новостите в Линукс вече, поне за десктопите ще идват от Китай и Русия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В крайна сметка проблема е ? К0нспирация ? СЛочаеност ? Не мисля ! :D

Не се научихте че големите корпорации винаги ще печелят, независимо дали ви харесва или не.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 56 минути, backinblack написа:

От над 6-7 години, след 2-3 години ползване на Убунту се отказах от Линукс и се върнах на Уиндоус. Причините са, че преди това за неща, за които нямах алтернатива в Линукс ползвах виртуалка с Уиндоус, но после ми се наложи да ползвам софтуери, изискващи по-мощни видео карти и виртулаката вече не ме устройваше.

От една седмица след толкоз много време отново разцъквам Линукс десктопи и нещо не ми харесват някои неща :( !

Скоро четох, че МС вече по подразбиране ще инсталират собствени драйвери на хардуера, като тези драйвери от производителите ще са допълнителна опция, избор да се заменят тези от МС с техните. Целта е прозрачно ясна :( . Искат да сложат под собствен контрол производителите на хардуер, които вече трябва да съобразяват хардуера си с наличния софтуер, а не обратното! Софтуера да управлява хардуера! 

Ментата, след като набраха добра скорост, сега в новия Минт 20 виждам, че не може да се инсталира пакета software-properties-common за добавяне командно на РРА хранилища, а графично само през техния си софтуерен център, но.......!!! Но пък са сложили изискване към собствениците на хранилища да имат версия и за тяхната версия, а не както при всички други, които са базирани на Убунту, нищо, че тяхното е базирано на Убунту. сериозно са се запътили към пълно отделяне хранилищата от Убунту и поставяне под контрол на разработчици на софтуер и хардуер, които не са под пряка зависимост от ментата :( ! 

Май само Дебиан остава майка на всички :( ! Ред Хат базираните не ми се коментират :( !

Май това, че руснаците и китайците развиват Линукс базиран на свой териториален принцип не е напразно. Deepin вървят яко нагоре и са с клонирани хранилища на Дебиан. Така, както и Убунту стартираха поради несъгласие с идеологията на Дебиан. 

Според мен, новостите в Линукс вече, поне за десктопите ще идват от Китай и Русия.

Не ги знаех тия неща за Линукс.

Добре че не чета много. Само си го ползвам ;)

Всичко по-горе все се върти около Дебиан, Убунту и Минт.

Добре че има и ArchLinux. Той май не беше споменат. Също и openSUSE, Fedora.

Gentoo...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ами то, като гледам, за десктопи основно Дебиан базирани са окупирали върха, а за сървъри Ред Хат производни и по-конкретно Сент ОС и Дебиан, ама май повече е чист Дебиан. на мен в случая за десктопите ми е мисълта.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Лошото е че повечето потребители питат за линукс дали могат да си го инсталират на лаптоп произведен преди 2008-а година. И обикновено им се препоръчва Минт, Убунту, МХ и др. подобни на Дебиан. Затова водят класациите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всеки препоръчва това, което му е най-познато,  то му е най-познато поради това, че на него най-много му харесва. По същата логика, 98% от потребителите ползват Уиндоус. В провинцията извън 5-те най-големи града у нас, ходи да намериш някой да ти инсталира и настрои Линукс, па дори и Убунту да е! В сервизите за компютри не искат да чуват за Уиндоус! И за това основна вина имат Линукс разбирачите! Нищо, че си има добри десктопи, те като им кажат, че трябвало команди да учат, че да можели да си ползват един пиклив компютър и потребителите остават с впечатление, че Линукс е още в каменната ера :( .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, backinblack написа:

Хардуерът е зависим от софтуера и обратно. Едното не може без другото. Нормално е да има споразумения. Без значение откъде идват нещата всеки трябва да си плаща, за да използва нещо. 

преди 13 минути, backinblack написа:

Всеки препоръчва това, което му е най-познато,  то му е най-познато поради това, че на него най-много му харесва. По същата логика, 98% от потребителите ползват Уиндоус. В провинцията извън 5-те най-големи града у нас, ходи да намериш някой да ти инсталира и настрои Линукс, па дори и Убунту да е! В сервизите за компютри не искат да чуват за Уиндоус! И за това основна вина имат Линукс разбирачите! Нищо, че си има добри десктопи, те като им кажат, че трябвало команди да учат, че да можели да си ползват един пиклив компютър и потребителите остават с впечатление, че Линукс е още в каменната ера :( .

98% от потребителите ползват windows, защото така се налага. Игри, софтуер, приложения, бизнез програми и каквото още се сетиш работи и се ПРАВИ за Windows. Всичко е обвъзрзано. В сервизите никой не носи машина с Линукс щото не се ползва често, а този който използва тази ОС се е научил и знае как да се оправя.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, JKirilov написа:

Аз виждам единствен проблем, че почти всички нови компютри не могат със 7 или с 8...

Нормално.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, JKirilov написа:

Аз виждам единствен проблем, че почти всички нови компютри не могат със 7 или с 8...

Еееее, добри хора са измислили как да може :) ! Аз безпроблемно им подменям 10-ката на новите лаптопи със 7-ца върху NVMe диск и 7-мо поколение i-core :) ! По-нови не са ми попадали, но и с тях едва ли ще имам проблем :) .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, JKirilov написа:

Ненормално! После да не питаш що "Вие ВиК ли сте? Не, тук сме БТК..."

Едното няма нищо общо с другото. Така или иначе 7 и 8 ще си заминат както 98 и XP. Ще остане 10, даже и той е под съмнение. Ще работиш с това, което има. А ако не искаш не пускай компютъра. Така са го решили големите компании.

преди 1 минута, backinblack написа:

Еееее, добри хора са измислили как да може :) ! Аз безпроблемно им подменям 10-ката на новите лаптопи със 7-ца върху NVMe диск и 7-мо поколение i-core :) ! По-нови не са ми попадали, но и с тях едва ли ще имам проблем :) .

Само във фантазийте си може да подменяш. Като няма драйвери и биос не е направен за старите ОС, нищо не може да направиш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

.... Друг е въпроса, че нови лаптопи купуват само малоумниците, защото всеки лаптоп втора употреба от бизнес клас в съотношение цена и перформанс е по-добър от новия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

.... Друг е въпроса, че нови лаптопи купуват само малоумниците, защото всеки лаптоп втора употреба от бизнес клас в съотношение цена и перформанс е по-добър от новия.

Не, всеки лаптоп втора употреба е по-добър от новия. Зависи от марка, модел цена и прочие. И не на всеки лаптоп бизнес клас, може да му сложиш седмица.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Едното няма нищо общо с другото. Така или иначе 7 и 8 ще си заминат както 98 и XP. Ще остане 10, даже и той е под съмнение. Ще работиш с това, което има. А ако не искаш не пускай компютъра. Така са го решили големите компании.

Само във фантазийте си може да подменяш. Като няма драйвери и биос не е направен за старите ОС, нищо не може да направиш.

Само два реда се вкарваха в ини файла на инсталатора за видеото и се инсталира :) . Имам го направен драйвера по инструкции от някакъв руски блог :) . Драйверите се инжектират в исото с един тул на гигабит :) .

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Не, всеки лаптоп втора употреба е по-добър от новия. Зависи от марка, модел цена и прочие. И не на всеки лаптоп бизнес клас, може да му сложиш седмица.

Емо, ти май по диагонал четеш!!!! Аз казвам в съотношение цена и перформанс! Има втора употреба и по 200 и по 2000 лева и определено има разлика между тях не само в марката.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, backinblack написа:

Само два реда се вкарваха в ини файла на инсталатора за видеото и се инсталира :) . Имам го направен драйвера по инструкции от някакъв руски блог :) . Драйверите се инжектират в исото с един тул на гигабит :) .

Значи ако ще говориш глупости е едно. Нищо не можеш да инжектираш. След като няма драйвер за дадения хардуер, за съответната ОС нищо не може да направиш. А това, че си прелъгал някой профан, че машината му работи без да са инсталирани половината драйвери за дадения хардуер е друга тема. Не за първи път ми се е случвало. И ми е много интересно, какво правим след като самият софтуер започне да ти изкавра информация, че не работи с версии 7 и 8 както се случи с 98 и XP навремето? Сигурно и там правиш инжекции или слагаш системи и ги караш да пият антибиотици.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Бизнес клас лаптопи нямат нищо общо с тези масовите от потребителския клас! Дори и чисто нови да се сравняват, разликата в цената може да е двойна при еднакви процесори и рам, но от потребителски и бизнес клас. Бизнес класа първото им условие е, че трябва да издържат на удар и да са сертифицирани по онзи там военен стандарт! От там на сетне има по-качествени матрици, конектор за док станция и още много други неща.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И какво не му харесваш на дядо Дебиан?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Бизнес клас лаптопи нямат нищо общо с тези масовите от потребителския клас! Дори и чисто нови да се сравняват, разликата в цената може да е двойна при еднакви процесори и рам, но от потребителски и бизнес клас. Бизнес класа първото им условие е, че трябва да издържат на удар и да са сертифицирани по онзи там военен стандарт! От там на сетне има по-качествени матрици, конектор за док станция и още много други неща.

Да, даже има и условие да може да се забиват пирони с него. Предлагат го в Практикер ако нямаш чук или тесла като резервен вариант.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Значи ако ще говориш глупости е едно. Нищо не можеш да инжектираш. След като няма драйвер за дадения хардуер, за съответната ОС нищо не може да направиш. А това, че си прелъгал някой профан, че машината му работи без да са инсталирани половината драйвери за дадения хардуер е друга тема. Не за първи път ми се е случвало. И ми е много интересно, какво правим след като самият софтуер започне да ти изкавра информация, че не работи с версии 7 и 8 както се случи с 98 и XP навремето? Сигурно и там правиш инжекции или слагаш системи и ги караш да пият антибиотици.

Все още само Интел се съобразяват с МС и не пускат драйвери за 7 и трябва да се лъже по друг начин. както казах, пусни един сърч как се инсталира 7 на нов компютър и инструкции ще ти излезнат хиляди :) . Производителите на софтуер, поне още няколко години ще си пускат версии и за 7. Производителите на хардуер също. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, petie1 написа:

И какво не му харесваш на дядо Дебиан?

Не, просто това е поредният потребител, който трябва да си избие комплексите, щото другите теми дето се пишат глупости са му скучни. Затова и този форум си губи тежестта като такъв и никой не го възприема като нещо сериозно. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ааааа, аз в последно време полюбих много Дебиана :) ! Сървъра ми беше на Убунту, ама ми писна всяка седмица нови ядра ъпдейти и да иска рестарт и си прехвърлих нещата на нов ВПС с Дебиан! Сега и за десктоп бягам от Убунту към Дебиан базирано, па за Ред Хат базирани изобщо не искам да чувам :( !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Все още само Интел се съобразяват с МС и не пускат драйвери за 7 и трябва да се лъже по друг начин. както казах, пусни един сърч как се инсталира 7 на нов компютър и инструкции ще ти излезнат хиляди :) . Производителите на софтуер, поне още няколко години ще си пускат версии и за 7. Производителите на хардуер също. 

Мой човек, аз съм отрасъл с Windows. Знам го още от версия 3.10. Не са ми нужни инструкции. Когато работиш по компютърни зали или ти се налага да поддържаш 50-100, че и повече машини тогава ще ми говориш за такива неща. Нямам намерение да влизам в безмислени спорове. 7 и 8 си заминават като ОС и то умишлено. Не споря, че са добри, даже XP е в пъти по-добра. Що не я слагаш на потребителите? Нали за теб не е проблем. Ако искаш може да направим едно видео и да те снимам как на нова машина слагаш стара ОС и всичко тръгва, заедно с програмите и софтуера, които са нужни на потребителя.

Ааааа, аз в последно време полюбих много Дебиана :) ! Сървъра ми беше на Убунту, ама ми писна всяка седмица нови ядра ъпдейти и да иска рестарт и си прехвърлих нещата на нов ВПС с Дебиан! Сега и за десктоп бягам от Убунту към Дебиан базирано, па за Ред Хат базирани изобщо не искам да чувам :( !

Бягай, но си вземи и свестни маратонки, че да не си нараниш крачетата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ебаси и ъпдейтите и чудото! Всяка седмица нови ядра и иска рестартиране по-често и от Уиндоус заради ядрото :( !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...