Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Нов проект за дистрибуция адаптирана за българските потребители, II част !


backinblack
 Сподели

Препоръчан отговор

Първо да благодаря на тези, които в другите постове доста ми помогнаха :) ! Няма да ги изреждам поименно, защото не бяха един и двама и имат от мен, за сега виртуална бира, па дано се срещнем и за реални :) !

Та, върнах се към Deepin 15.11, който е базиран на все още актуалния Debian Stretch, който има поне още две години, докато му изтече "мандата". Причината е, че новото не се вмества в потребителската група, която се надявам да обхванем :( ! Потребителската група, която съм определил е бизнеса, но не онзи големия бизнес, дето пари за нищо не дава, ако не гепи кинти по евро проект, а онези по-малките, които не могат да стигат до такива благини и за да работят си плащат всичко от печалбите.

Компютрите втора употреба маркови на сокет 775 и нагоре с 2 ядра и 4 ГБ рам, като им се сложи и едно SSD са абсолютно перфектни за всякаква офисна работа. По-бързи от това не са нужни. Много хора ме питаха, защо съм се хванал това китайско дистро, а не с нещо друго! Ами, от една страна е най-съвместимо с Уиндоус, от друга страна е най-близко до Уиндоус и бъдещите Уиндоус потребители трябва бързо и безпроблемно да се адаптират, защото инак, на работодателите хич няма да им се занимава, че да го изпробват дори! Има и още причини, но това вече е друга тема.

Качил съм в мегата спретнатото до момента в папка Deepin BG. В архива има инструкции как да се инсталира бързо и лесно на желязо или виртуалка. Не можах да му имплементирам никакъв ремастерсис, който да работи нормално. Останаха разни други козметични неща да се дооправят, които се надявам с ваша помощ да ги оправим, а също така и да наберем повече заинтересовани ползватели. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • Отговори 63
 • Създадено
 • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Ама с китайски боклуци няма да стане... Виж сега за да се направи дистро трябват много пари откъде ще дойдат те е друг въпрос а ако смяташ да ползваш готови залагай на големите в играта Дебиан Центос Федора и т н

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, petie1 написа:

Ама с китайски боклуци няма да стане... Виж сега за да се направи дистро трябват много пари откъде ще дойдат те е друг въпрод а ако смяташ да ползваш готови залагай на големите в играта Дебиан Центос Федора и т н

Ами то тука си е чист Дебиан! Само десктоп менажера е китайски и то базиран върху kwin 

От версия 15.11 са минали на kwin, а преди това са били май нещо като qt върху гном шел.

И не подценявай изобщо китайската инжИнерна мисъл :) ! Работят много бързо и ефективно :) .

Трябва веднъж завинаги да се спре това, че едното било по-добро от другото! Линукс е универсална ОС, дето всеки може по собствен вкус да гради каквото си пожелае и да изгражда общност от симпатизанти. За всички дистрибуции, Линукс ядрото е едно, а също и пакетите над него. Всеки си има своите вкусови предпочитания, цели и потребности. Аз в случая съм търсил и съм се захванал с нещо, което се надявам да се хареса на строго определена група от потребители, а не всички. Тази група от потребители със сигурност няма да хареса това, което ти предлагаш, защото аз това го познавам от преди доста време. Ползвал съм на компютъра си реално, а не на виртуалки Линукс около 2-3 години.

преди 10 минути, petie1 написа:

Ама с китайски боклуци няма да стане... Виж сега за да се направи дистро трябват много пари откъде ще дойдат те е друг въпрос а ако смяташ да ползваш готови залагай на големите в играта Дебиан Центос Федора и т н

Тези много пари, за които споменаваш, дори да има кой да ти ги изтърси на куп и веднага, не можеш като с магическа пръчка за нула време да го направиш! Започва се с малко и, ако има интерес се намират и пари, които да се инвестират! Но пари за нищо никой не дава. Аз също за пари работя и не крия, че това, с което съм се захванал имам бизнес цели.

Преди да се хванеш за бозките на кравата, требе да и подадеш нещо отпреде :) ! Инак няма да пусне нищо :) .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дебиан има за всякакви архиктектури и десктоп среди . Преди две години инсталнах Дебиан с LXqt и върнах към живот една дозина делчета окомлектовани с нортуудки и 1GB памет. Та мисълта ми е че реално си има дистро с добра поддръжка, което може да се подкара на всеки компютър, важното е да се подбере с правилната десктоп среда.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Дебиан има за всякакви архиктектури и десктоп среди . Преди две години инсталнах Дебиан с LXqt и върнах към живот една дозина делчета окомлектовани с нортуудки и 1GB памет. Та мисълта ми е че реално си има дистро с добра поддръжка, което може да се подкара на всеки компютър, важното е да се подбере с правилната десктоп среда.

Правилната десктоп среда за всеки е различна :) ! За тези от бизнеса, най-големия проблем е, ако трябва работниците им да се адаптират към нещо ново. Затова и аз съм се насочил към това, защото другото знам със сигурност, че ще е обречено още преди да съм се захванал. 

В бизнеса Уиндоус десктопа е незаменим на 100%, но пък за много неща вече има добри алтернативи и за бизнеса и, ако не всички компютри в една локална мрежа, но поне част от тях могат да бъдат заменени с Линукс, ако има добра съвместимост. 

От тук вече, ако тези хора, които работят на тях са доволни и им харесва, те могат да привлекат и други. За нас това ще е възможност и да се развиваме без да зависим от големите компании, а самостоятелно. Едни като поддръжка и внедрители, други със собствени проекти........ , но всички с възможности самостоятелно да се развиват. 

В момента от сервизите нагоре, всичко е обвързано с Уиндоус. При малка таргет група от ползватели, то и големите разработчици на вече утвърдени продукти нямат интерес да правят версии за Линукс дори и платени! И тази заблуда, че Линукс работел много по-леко на стари компютри трябва веднъж за винаги да се отхвърли! Още преди време, когато ползвах Убунту, ХП-то си работеше много по-бързо и гладко на слаби компютри. Ето и сега слагам нещо шарено и ефектно и то на компютър, на който 7 върви бързо и гладко, това не върви! Едва ли и КДЕ или Гном ще вървят по-добре. Каквото и да си говорим, на Линукс силата все още не е в десктопите, а в сървърите! Трябва доста работа да се свърши, докато настигне Уиндоус за десктоп среда. Могат само да се използват добри ниши! Една от тях е тази, че 10 за работа не става още! Не мога изобщо да си го помисля, да имам 50 компютъра на обслужване и в една сутрин, всичките да не могат да стартират, щото влязал калпав ъпдейти и всички звънят на тела, че компютъра им не пали!!!

Ще ползват не лицензиран 7, защото не можеш да си купиш лиценз, но не и 10 !

На 10 да се кефят и джиткат геймърчетата :) !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 часа, petie1 написа:

Ама с китайски боклуци няма да стане... 

Защо някои хора се сърдят, когато са гладни? |

Какво общо има производителя - с възможностите на продукта?

преди 15 часа, backinblack написа:

Нов проект за дистрибуция адаптирана за българските потребители

Хубава идея - като идея, изпълнима ... ама безсмислена!

Не е ли по-лесно - бг-потребителите да се адаптират?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, jhoro написа:

Не е ли по-лесно - бг-потребителите да се адаптират?

Ти би ли се адаптирал към нещо, което ти дава много по-малки възможности от колкото друго, което ти дава всичко, от което имаш нужда!!!!? Хората ползват компютрите за работа и както не веднъж казах, те не са ИТ специалисти и не желаят да бъдат! За тях какво работи под прозорците и бутоните няма никакво значение! Имат си договори със сервиз за поддръжка и като спре да работи, звънят на сервиза и проблема им се решава. За тях единственото важно е да работи и да върши работата, за която са си дали парите, а другото в сервиза да го мислят. Така работи тази система. 

По Русе масово се ползват локални мейл сървъри с Уивдоус и Керио! Ама било тъпо да се ползва Уиндоус за такава работа!!! Ама знаеш ли колко го интересува клиента дали е Уиндоус или Линукс, когато и двете той не може да си ги обслужва и поддържа, а си плаща на фирма за това!!!?

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Нека си помечтае човекът, безплатно е.
Ще удари на камък и той, ама ...

На мен това не ми е основна работа, от която да очаквам да се издържам! Благодарение на вашата помощ сглобих нещо работещо в смесена среда и го споделих и други на готово да го ползват, както вие тук безплатно ми погнахте. Иска ми се и още разни неща да подобря в това, но за сега и това върши работа, а, ако има интерес и от други ще си обединим усилията да ги оправим.

Преди не много време имах в къщи сървър с ESXi и на него виртуалка Virtualmin за уеб хостинг, но освен това ми беше и рутер с Шореул за домашната мрежа. Като търсих помощ до си настоя шореуола, няколко "специалисти" тук ме убеждаваха, че това били много ресурси за един сървър и да съм се откажел от тези "глупости" !!! Ееее, ама хората тези неща ги правят с Уиндоус и си им работят перфектно, па как така за якия Линукс били много работи!!!?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, backinblack написа:

Ти би ли се адаптирал към нещо, което ти дава много по-малки възможности от колкото друго, което ти дава всичко, от което имаш нужда!!!!? Хората...

Нямаш си и идея, към колко неща съм се „адаптирал“ последните 35 години!

А хората ... Обикновено не знаят какво искат, ама го искат „другояче“!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 45 минути, jhoro написа:

Нямаш си и идея, към колко неща съм се „адаптирал“ последните 35 години!

А хората ... Обикновено не знаят какво искат, ама го искат „другояче“!

Адаптирал си се, защото си имал нужда! Уиндоус става за всичко, ама Линукс все още за всичко не става и няма какво да си кривим душата колко як бил, а мухите не разбирали на кое лайно да кацнат :) !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, backinblack написа:

Адаптирал си се, защото си имал нужда! Уиндоус става за всичко, ама Линукс все още за всичко не става и няма какво да си кривим душата колко як бил, а мухите не разбирали на кое лайно да кацнат :) !

Бъди по-конкретен .... може да се поинтересуваш пример най-производителните машини на коя ОС са базирани ..... толкова за всичко става, че всичко може да изгърми за миг 🤭

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Бъди по-конкретен .... може да се поинтересуваш пример най-производителните машини на коя ОС са базирани ..... толкова за всичко става, че всичко може да изгърми за миг 🤭

Това да ти приличат на Десктопи!!!? Аз не веднъж съм твърдял и навсякъде го твърдя от личен опит, че Линукс е най-добрия сървър, а Уиндоус, все още най-добрия десктоп!!!? Надявам се да правиш разлика между компютър на който се работи и такъв, който е само за предоставяне на услуги!!!?

Свръх самочувствието на никого не е помогнало! Вероятността да се разочароват новите потребители в Линукс е по-голяма от това, да се очароват, когато се вкарат в заблуда колко як десктоп бил, ама тях не ги бива!

Абе, много интересни хора сте всичките!!! Тези дето сега ги харесвате и са водещи дистрибуции, не забравяйте, че и те са започнали от нищото и на всичкото отгоре, една голяма част от последователите им са точно такива, дето в началото, когато са имали нужда от помощ са се чудели как да ги разубедят и да ми гледат сеира само!

Те, ако не предлагаха нещо различно от другите, нямаше да прогресират, защото последователите им щяха да си карат на това, което са свикнали вече. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 26 минути, backinblack написа:

Това да ти приличат на Десктопи!!!? Аз не веднъж съм твърдял и навсякъде го твърдя от личен опит, че Линукс е най-добрия сървър, а Уиндоус, все още най-добрия десктоп!!!? Надявам се да правиш разлика между компютър на който се работи и такъв, който е само за предоставяне на услуги!!!?

Ама виж сега, убиждаш ми персоналният десктоп, лаптоп или както желаш да го наричаш !

MyDesk.png

Сега как трябва да се чувсвувам ... прецакан , че не ползвам Windows ли ? Така и не разбрах какво ми дава повече ... можеби вируси ? 😅

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Сега как трябва да се чувсвувам ... прецакан , че не ползвам Windows ли ? Така и не разбрах какво ми дава повече ... можеби вируси ? 😅

Виж, причината да се хвана за това начинание е, че за определени нужди Линукс дава същото, че и по-добро от Уиндоус като десктоп, но...... само за определени нужди! Което означава, че за други нужди ще трябва да си взаимодейства с Уиндоус и то така, че не Уиндоус да се съобразява с него, а Линукс да се съобразява с Уиндоус, защото не Линукс е водещ, както за сървърите, а Уиндоус е водещ! В едно производство, всичката машинария, която се прави с идеята да взаимодейства с компютър се прави за Уиндоус! До скоро бяха драми ел подписите, за касови апарати поддръжка за Линукс нямаше! Разните етикетни принтери също!!! Как да ползва в един офис складова програма човек, когато не може да си подкара на нея касов апарат и етикетен принтер!!!? Да не говорим за ел подписи! Само едни принтери вървяха! 

За дома пък, за какъв чеп му е то Линукс, коги децата не могат да играят игри!!!? Ами те хората за дома, основно заради децата за игри купуват компютри! И у нас първия компютър влезе за сина да играе, па аз покрай него се научих. След 3 месеца като му купихме нов по-мощен, неговия IBM 200 Pro остана на мен да се уча с току-що излезлия Уиндоус 98SE, па на него за 500$+ якото AMD Palomino 1600 с 1GB Ram :D !

..... Две години и аз ползвах и на лаптопа и на компютъра Убунту, па във виртуалка си имах Уиндоус за разни работни неща, за които нямах Линукс алтернатива, ама те работни неща като взеха да искат и по-мощно видео и се принудих да се върна отново на Уиндоус-а :( !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз такива проблеми не съм имал и не мога да намеря причина да мигрирам с основните ми машини на Прозорец . Но добре сте се захванали с този ви проект - така най-добре се учи човек !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, backinblack написа:

За дома пък, за какъв чеп му е то Линукс, коги децата не могат да играят игри!!!? Ами те хората за дома, основно заради децата за игри купуват компютри! И у нас първия компютър влезе за сина да играе, па аз покрай него се научих. След 3 месеца като му купихме нов по-мощен, неговия IBM 200 Pro остана на мен да се уча с току-що излезлия Уиндоус 98SE, па на него за 500$+ якото AMD Palomino 1600 с 1GB Ram :D !

Нещо ми бяга хронологията ти!

IBM 200 Pro с с току-що излезлия Уиндоус 98SE, След 3 месеца като му купихме нов по-мощен якото AMD Palomino 1600 с 1GB Ram.

Да не казвам колко скъпа беше паметта тогава и си имал 1GB ама другия път най-вероятно. Кога в игралните зали имаше Sempron 2200+ с по 256MB RAM и се играеха игри целодневно на тях.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Аз такива проблеми не съм имал и не мога да намеря причина да мигрирам с основните ми машини на Прозорец . Но добре сте се захванали с този ви проект - така най-добре се учи човек !

Нищо не става от днес за утре! Трябва от някъде малко от малко да се подхванат нещата. Само с приказки не става! Требе и работа да се върши!

Ето примерно в провинцията, от Уиндоус разбирачи има много, ама от Линукс няма! Как един работодател да си тури Линукс, когато за най-малкото няма на кой да се обади да му реши проблема, а за Уиндоус има! Както казах по-горе, хората не искат да учат, а да ползват и нямат нищо против да си плащат, ако има на кого!

В къщи кой каквото си иска това може да ползва, но в бизнеса трябва с много работи да се съобразява!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, backinblack написа:

Нищо не става от днес за утре! Трябва от някъде малко от малко да се подхванат нещата. Само с приказки не става! Требе и работа да се върши!

Ето примерно в провинцията, от Уиндоус разбирачи има много, ама от Линукс няма! Как един работодател да си тури Линукс, когато за най-малкото няма на кой да се обади да му реши проблема, а за Уиндоус има! Както казах по-горе, хората не искат да учат, а да ползват и нямат нищо против да си плащат, ако има на кого!

В къщи кой каквото си иска това може да ползва, но в бизнеса трябва с много работи да се съобразява!

Те едни разбирачи ...

И в София е същото ... не се притеснявай.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, plamen_petrov_80 написа:

Нещо ми бяга хронологията ти!

IBM 200 Pro с с току-що излезлия Уиндоус 98SE, След 3 месеца като му купихме нов по-мощен якото AMD Palomino 1600 с 1GB Ram.

Да не казвам колко скъпа беше паметта тогава и си имал 1GB ама другия път най-вероятно. Кога в игралните зали имаше Sempron 2200+ с по 256MB RAM и се играеха игри целодневно на тях.

Братле, 550$ за нов компютър по онова време си бяха бая пари! В целия наш Димитровград, имаше само 2-3 по-мощни от този сглобени, па на те в сервиза това им беше най-мощния компютър до момента сглобен! Оно ИБМ беше втора употреба купен 3-4 месеца по-рано от приятели разбирачи, дето ни прецакаха! Нъл знаиш как приятел най-лесно съ ибе :( ! Затова и следващия другаде го сглобяваха.

преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Те едни разбирачи ...

И в София е същото ... не се притеснявай.

 

Братле, аз като ги чета те разбирачи, как обясняват на хората, че требело команди да учат, че да ползват компютър и оне бягат с мръсна газ! Свали онова дето съм качил и го инсталирай на виртуалка! Хората изобщо не трябва да знаят, че има такова нещо терминал!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що излезлия Уиндоус 98SE - както казах ми бяга хронологията!

Моя първи компютър през 1999 година беше 1005$ и тогава беше времето на Win98.

през повечето време, да не кажа, че си е една добра констаната - що годе прилична система е била около 1000$.

Но ако желаеш дай ми датата на закупуване и параметрите на тази толкова мощна система "AMD Palomino 1600 с 1GB Ram", аз сам ще си намеря цените им.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз почнах лятото на 2001-ва да се уча на компютър :) . Първите ми спомени са, че тръгнах да търся музики и ме налазиха порно сайтовете :) . След 2 часа ровене не можех да спра изкачащите съблазнителни предложения, па интернета беше на дай лапа по аналогов тИлифон :) .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Въйййй с моя осем битов правец с дос где съм тръгнал и аз да са барам 😎 Ама и тогава цъкахме каратека и т.н. ама бяхме деца 😉

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, plamen_petrov_80 написа:

Но ако желаеш дай ми датата на закупуване и параметрите на тази толкова мощна система "AMD Palomino 1600 с 1GB Ram", аз сам ще си намеря цените им.

Пролетта на 2001-ва е било или началото на лятото, щото като му го купихме и аз му приватизирах стария да се уча.

преди 11 минути, plamen_petrov_80 написа:

през повечето време, да не кажа, че си е една добра констаната - що годе прилична система е била около 1000$.

Абе, така е, ама хардуера и софтуера напредна много повече от колкото нуждите на хората и сега за 200-300 лева втора употреба марков компютър съвсем ги превъзхожда, ако няма да бичат игри на него.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, backinblack написа:

Пролетта на 2001-ва е било или началото на лятото

Виж началото на 2002 какви системи са се предлагали.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Сподели

×
×
 • Добави ново...