Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Остеопороза: Симптоми, причини, рискови фактори


haidukpikaso

Препоръчан отговор

980x551_1604302542.jpg

Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с понижена костна маса и намалена здравина на костите, поради което те стават лесно чупливи. Толкова чупливи, че падане или дори леки травми могат да причинят счупване. Счупвания, свързани с остеопороза, най-често се появяват в областта на шийката на бедрената кост в тазобедрената става, китката или прешлените на гръбначния стълб.

Костта е жива тъкан, която непрекъснато се обновява. Нормално съществува равновесие между процесите на издраждане и разрушаване на костта. Остеопорозата възниква, когато създаването на нова кост е по-малко и по-бавно, отколкото загубата на костно вещество.

Остеопорозата засяга мъже и жени от всички раси. Но най-много белите и азиатските жени – особено възрастните жени, които след менопаузата са изложени на най-висок риск. Медикаментите, здравословната диета и физическите упражнения могат да помогнат за предотвратяване на загубата на кост или за укрепване на вече слабите кости.

Симптоми на остеопороза

Обикновено няма симптоми в ранните етапи на загуба на костно вещество. Но след като костите са отслабени и се е развила остеопороза, може да имате признаци и симптоми, които включват:

 • Болка в гърба, причинени от счупен или свит прешлен. Болката може да възникне внезапно, да е много силна, остра и режеща;
 • Загуба на ръст с течение на времето;
 • Прегърбена стойка на гръбнака;
 • Кост, която се чупи много по-лесно от очакваното дори при минимална травма.

Кога да потърсите лекар

Препоръчително е да се обърнете към Вашия лекар при съмнение за остеопороза, ако сте имали ранна менопауза или сте приемали кортикостероиди в продължение на няколко месеца непрекъснато или ако някой от родителите Ви е имал фрактури на тазобедрената става или гръбнака.

и още тук https://www.synevo.bg/osteoporoza/

 

 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ами то и при дископатията са същите симптоми. Анне ти кога ще спреш с олигфренийте си????

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, Емил Костов написа:

Ами то и при дископатията са същите симптоми. Анне ти кога ще спреш с олигфренийте си????

не е тя, Хайдучката съм

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Как да удължим живота на ставите ? Отговорът е тук

Животът на ставите може да бъде удължен, потвърдиха специалисти. Необикновена разработка, способна да „ремонтира“ увредения хрущял отвътре, бе открита в САЩ от имунолога д-р Джим Луго.

Със своята специфична 3D молекула иновацията интактен колаген стимулира по естествен начин организма да задейства мощен процес на самовъзстановяване на ставите. Ефективността на откритието е оценена с клинични изследвания, за които самият д-р Луго споделя, че недвусмислено потвърждават неговите ползи. У нас специалното вещество се предлага с името Collanol (Коланол).

Действа по различен начин

Стимулирайки тялото да започне интензивен процес на производство на колаген, интактният колаген в Collanol възстановява разкъсаните нишки в ставния хрущял. Така организмът сам става директен и напълно естествен „доставчик“ на така необходимите „части“ за поддържането и удължаването на живота на ставите. Това значително го различава от обикновените колагени, за които се предполага, че посредством кръвта ще достигнат пострадалите места – процес, силно компрометиран от физиологичната същност на ставния хрущял и липсата на кръвоносни съдове там.

 

 

трябва да се пробва непременно

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Процеси в организма, които не могат без прием на мляко

4785.jpg

https://www.vesti.bg/lyubopitno/procesi-v-organizma-koito-ne-mogat-bez-priem-na-mliako-6117210

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Срещу остеопороза - много движение и витамин D

Цитат

Ендокринологът проф. Анна-Мария Борисова, министър на здравеопазването, в интервю за начините за превенция и лечение на остеопорозата.

 

 

Проф. Борисова, каква част от болните с остеопороза са разпознати и диагностицирани?
Много голяма част от пациентите всъщност не знаят, че са засегнати от остеопорозата. Ние съвсем скоро завършихме голямо двегодишно епидемиологично проучване по темата. В България с обективно доказани данни за остеопороза чрез DXA (рентгенова остеодензитометрия) имаме 26,6% от жените над 50-годишна възраст, което означава приблизително 400 хиляди пациентки.

А колко от тези жени се лекуват системно?
Едва 18 хиляди. Това е бройката, която фигурира в системата на НЗОК във връзка с реимбурсация на лечението. Дори и още толкова пациентки да се лекуват, без да се възползват от възможностите по линия на здравната каса, това ще означава около 36 000 лекуващи се жени, т.е. под 10 на сто от общия брой на доказано болните.

Какви са рисковете пред пациентите, които не се лекуват?
Влошено качество на живота до степен на инвалидизация, чести фрактури, хроничен болков синдром. А по отношение на фрактурите на шийката на бедрената кост данните сочат около 20 на сто смъртност в рамките на първата година след инцидента. Фаталният край настъпва от усложнения вследствие на залежаването на пациентите – тромбоемболизъм, белодробни и бъбречни инфекции и др. Всъщност обществото не е запознато, че остеопорозата е едно потенциално смъртоносно заболяване, подобно на сърдечно-съдовите и онкологичните.

Едно от най-масовите изследвания, които се правят, е ехографската остеодензитометрия на китката или на петата. Това достатъчно ли е?
Не, за съжаление! Този метод е за скрининг, да се получи най-обща ориентация при кой пациент най-вероятно има проблем. При съмнение най-сериозният метод е чрез специален рентгенов апарат, който се нарича ДЕКСА.

Сериозно ли е рентгеновото облъчване при изследването на костната плътност?
Изобщо нямаме рентгеново натоварване, защото става въпрос за 20 пъти по-ниски дози в сравнение с една обикновена рентгенова снимка на гръдния кош. Въпреки това не е редно бременни жени да си изследват чрез ДЕКСА костната плътност.

Все пак по какъв начин една жена може да усети, че развива остеопороза?
Ако изобщо има симптоми, те са неспецифични – едно постоянно чувство за умора в гърба или неопределени болки с различна интензивност. Ако е налице намаляване на ръста, това е вече късен симптом, който свидетелства за налични прешленни фрактури.
 

Вярно ли е, че с прием на калциеви добавки може да се прави профилактика и да се лекува остеопорозата?
Не. В ранната менопауза изобщо не помага, но има значение при най-възрастните жени, особено тези, които са настанени в социални заведения. Приема се, че там храненето не е особено пълноценно и има нужда от допълнителен прием на калций. Калцият има значение и в детската възраст. Но препаратът, който всички трябва да използваме и във всички възрасти, това е витамин D.

Какъв е терапевтичният алгоритъм при остеопорозата?
На първо място бих поставила двигателния режим. Българките са доста обездвижени. При нашето изследване се оказа, че 50 на сто от жените нямат никаква физическа активност. Всеки трябва да намери начина да му е полезно и приятно. Това може да е и посещаване на група по танци. Може и фитнес, гимнастика, тичане, дори и обикновено ходене, но не по-малко от 7 км на ден. Разбира се, това се постига постепенно и според общото здравословно и физическо състояние.

На второ място е храненето. Всеки ден трябва да се приема поне по 1 кофичка кисело мляко, 100 грама сирене, половин килограм плодове и зеленчуци, нетлъсто месо. Следващата стъпка вече я споменах, но ще я повторя, защото е особено важна – прием на витамин D по 1000 единици на ден.

След това идва ред на специфичното лечение срещу остеопороза. То се преценява не само на основата на измерената костна плътност, но и на редица кръвни и уринни показатели.

 Не започваме специфично лечение, преди да сме възстановили калциево-фосфорното равновесие. Защото иначе наливаме в кофа без дъно... Освен това трябва да научим какъв е метаболизмът на костта. Той може да е понижен, нормален или повишен. Костта е жив орган, който постоянно се обновява в едно динамично равновесие.

Колко време продължава лечението на остеопорозата?
Това е хронично заболяване, което трябва да се лекува цял живот. Докато се приемат медикаментите, резултатите са налице, след това ефектът отзвучава. Но всичко е много индивидуално, според индивидуалната костна обмяна на всеки човек.

Могат да се правят паузи в медикаментозното лечение, но не и в двигателната активност и хранителния режим. Сътрудничеството от страна на болния е от решаващо значение.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...