Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем при upgrade на Toshiba Satellite C55-A-12F

jvelev75

Препоръчан отговор

Здравейте,

реших да сменя DVD-то с едно малко SSD за системен диск с цел малко да ускоря машинката. Обнових BIOS 1.40 с последният такъв от официалната страница на TOSHIBA.

Като резултат първото boot устройство от което иска да зарежда е през LAN-a, въпреки че LAN-a e поставен на последно място в списъка на устройства за boot.

Както и да е това не е болка за умиране. Първо оставих само SSD-то инсталирах W10, върнах HHD и всичко беше наред.Но след един ден започна проблема ,

който не мога да преборя. При поставени два диска машинката не зарежда нищо - изписва само един ред маймунки, писва и дотам. Ако оставя само SSD-

boot-ва нормално.

Ще съм благодарен на всеки съвет.

Благодрая предварително!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Привет,

Според мен самия Boot Order в BIOS не е настроен както трябва.

Обикновено има специално под меню за това (в BIOS) и там устройствата се бутат нагоре-надолу с F5/F6 и след това промените се прилагат с F10.

Трябва да е SSD'то най-отгоре, после хард диск и всякакви други устройства. Всъщност дори няма значение след SSD'то как са, стига да е 1во.

И това трябва да стане с всички устройства свързани. Ако се настрои без хард диск, а после се сложи хард диск, това може да разбърка Boot Order'а.

Също лаптопа ако има изразходена CMOS батерия, няма другата батерия която се слага отзад и се изключва от ел. мрежата - има шанс да "забравя" тези настройки и от там проблема.

Също какви са тези "маймунки" които излизат?
Обикновено хората използват тази дума за да опишат символи на кирилица, които се чупят и излизат някакви неразбираеми неща.
В този случай обаче не виждам как това може да се случва.

Ще е много полезно да видим снимки на самия Boot Order с всички устройства и на въпросните "маймунки".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По правило SSD се монтира на мястото на HDD, а HDD си го местиш в кадито. 

Инсталираш Windows на SSD-то при премахнат HDD! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

благодаря за отговорите!!!

Потребител666,

на снимките са показани въпросните "маймуни". Тези на последният ред.Предишните редове са от опита да се boot-не от LAN.

Ако изключа от BIOS-а вътрешният LAN то при стартиране и поставени SSD+HDD се появява само редът с "маймуните".

Пробвал съм всякаква подредба на boot order, но не може да стартира и независимо на коя позиция е поставен LAN винаги

първо от него се опитва да зареди.

Относно BIOS-а са ми странни две неща: първо наложи се на два пъти да настройвам систената дата и часа и второ

самото име на BIOS-a ми е странно InsideH20 Setup Utility при положение че съм го дръпнал от сайта на Toshiba.

Joss Bomon,

не съм се сетил да пробвам това.Ще го опитам и ще видим какво ще стане. Просто ми странно как първоначално

инсталирах W10 на SSD сложено в кадито, после поставих HDD на мястото му в W10 се появиха двата диска.

Изтрих двата дяла които ползвах за системни на него, разширих дяла за данни до пълният капацитет на диска

и всичко изглеждаше ОК.Изключих го и след един ден почна мъката .

P.S между другото много добър ник - Le Professionnel - култов филм от мойто детство.

Поздрави и двамата!

IMG_20201108_140602.jpg

IMG_20201108_140718.jpg

IMG_20201108_140724.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сигурен ли си, че този BIOS, който си изтеглил, е за точния модел и не е нещо повреден? Такъв модел не намирам в официалния сайт.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Raze,

на снимките е показано от къде съм го теглил.

Мисля че това е правилното място https://bg.dynabook.com/support/drivers/ или се лъжа?

Bios_01.jpg

Bios_02.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Правилният начин на действие (според мен):

1) Слагаш HDD в caddy-то, a SSD - на SATA слота.

2) Инсталираш WIndows 10 върху SSD.

3) Влизаш в него, и правиш пълен формат на HDD, с изтриване на дяловете. Преди това прехвърляш ценната информация, ако има такава.

4) След рестарт HDD би трябвало да го няма като буутващо устройство.

Според мен проблемът идва оттам, че на него са останали някакви Boot записи, дори и след изтриване на ОС.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 8.11.2020 г. в 12:21, Joss Bomon написа:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Откъде ги измисляш тези правила?
При мвн SSD е на първия слот, HDD - на втория, а оптичното у-во - на неговото място. Операционни системи инсталирам, без да махам нищо.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 17.11.2020 г. в 13:39, jhoro написа:

Откъде ги измисляш тези правила?
При мвн SSD е на първия слот, HDD - на втория, а оптичното у-во - на неговото място. Операционни системи инсталирам, без да махам нищо.

Не е много ясно кое наричаш първи и втори слот... "на неговото място"...

Правилата не ги измислям аз, а са резултат от опит и четене, до които са достигнали мнозина. Например, много вероятно е записвачката може да е на SATA 2, а HDD да е на SATA 3 , което не е без значение.

NVMe са ясни и не ги коментираме.

Ти си инсталирай както си знаеш, но когато извадиш единия от дисковете да не се окаже, че ОС на друг диск не стартира...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 35 минути, Joss Bomon написа:

Не е много ясно кое наричаш първи и втори слот... "на неговото място"...

Я, да - извинявай! Пропуснах да уточня, че ползвам Acer Aspire 7715Z - с две „отделения“ (слотове или както искаш им кажи) за вградени дискове И оптично устройство!

Правилата не ги измислям аз, а са резултат от опит и четене, до които са достигнали мнозина. Например, много вероятно е записвачката може да е на SATA 2, а HDD да е на SATA 3 , което не е без значение.
NVMe са ясни и не ги коментираме.

Казваш „записвачката“? Ако имаш предвид оптичното устройство (поставяне на HDD / SSD в caddy) - може да се изненадаш, но компоненти не се купуват както картофи - „на външен вид“! Избират се по спецификация и съвместимост!
Например - след справка тук - All Memory / RAM / SSD Upgrades

И другото - няма как на една машина оптичното у-во да е SATA2, а HDD - SATA3. Нали са на една шина?

Ти си инсталирай както си знаеш, но когато извадиш единия от дисковете да не се окаже, че ОС на друг диск не стартира...

Верно ли?
А да ти идва на ума, че това е въпрос на настройки? На MBR/GPT и BIOS. И ще буутва от там, откъдето успее.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Жоре, нидей дървофилософства, плийз!

Проблемите са прости - изключително орязан и изключително специализиран BIOS на тези машинки. Нищо не може да се направи...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...