Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Програма за преименуване на сканирани файлове от вкселска таблица


Препоръчан отговор


Здравейте,

трябва да преименувам голям брой сканирани файлове като имам имената в екселска таблица. Има ли програма която може да вземе имената от таблицата и да ги присвои на сканираните файлов?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • Отговори 59
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Популярни публикации

Първо - отвори Excel файла с имената, и го експортни в .csv формат.  Второ - използвай прекрасната малка програмка Advanced Renamer (препоръчвам portable вариант) да си преименуваш файловете:

Ako е с ОС 10 е добре да обърне внимание на това , което видях в една от статиите Бъдете внимателни, когато се опитвате да създадете НДНТ с неизвестно и непонятно съдържание. Такива файлове могат

Много елегантно решение, но ... Как разбра, че питащия работи под Windows???

Публикувани изображения

Има програми за преименуване на много файлове наведнъж, в твоя случай просто ще трябва да копираш имената от таблицата.

Ето ти няколко предложения :

http://www.joejoesoft.com/cms/showpage.php?cid=108
http://www.sherrodcomputers.com/products_filerenamer.cfm
https://www.bulkrenameutility.co.uk/

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 37 минути, kakafoniq написа:

Здравейте,

трябва да преименувам голям брой сканирани файлове като имам имената в екселска таблица. Има ли програма която може да вземе имената от таблицата и да ги присвои на сканираните файлов?

Много странно зададен въпрос, но ... да видим, дали съм разбрал правилно:

  • имаш голям брой файлове. Откъде са се появили - няма значение. Как са генерирани имената - също!
  • сегашните имена не ти допадат и искаш да ги смениш. За целта имаш „таблица за съответствие на имена, на принципа „старо има = ново име“.
  • търсиш програма за автоматизиране на процеса на замяна, но ... няма смисъл. Нали ще трябва ръчно да въведеш всяко „ново име“!
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Файловете са сканирани документи. Подредени са по ред за който имам направен регистър в ексел. Идеята е имената от този регистър да се присвоят на сканираните файлове. Става въпрос за 3000 файла и е много трудоемко на всеки да давам кпи пейст от таблицата. Затва се интересувам дали има нещо което да го направи автоматично.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 54 минути, kakafoniq написа:

Здравейте,

трябва да преименувам голям брой сканирани файлове като имам имената в екселска таблица. Има ли програма която може да вземе имената от таблицата и да ги присвои на сканираните файлов?

Не ти трябва никаква програма. Ако имаш в колона "А" старите (оригинални) имена, а в колона "В" - новите, то правиш колона "С" със съдържание: ren <старо име> <ново име> - ползваш функцията CONCATENATE

След това от колона С правиш един *.bat файл и го стартираш


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз имам колоната в ексел с новите имена и папка с файлове на които трябва да се сложат тези имена. Може ли малко по-подробно описание на процеса с бат файла.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 30 минути, kakafoniq написа:

Аз имам колоната в ексел с новите имена и папка с файлове на които трябва да се сложат тези имена. Може ли малко по-подробно описание на процеса с бат файла.

Съдържание на таблицата:

excell.jpg.482a0f5c4ae9104041e1f9c88757590d.jpg

Съдържание на bat файла:

bat.jpg.4cbe6301d279d21d13f26878f4a599ce.jpg

Едит: bat файла го създаваш и стартираш от папката с файловете и не забравяш разширенията....!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 40 минути, NewRedDragon написа:

Не ти трябва никаква програма. Ако имаш в колона "А" старите (оригинални) имена, а в колона "В" - новите, то правиш колона "С" със съдържание: ren <старо име> <ново име> - ползваш функцията CONCATENATE

След това от колона С правиш един *.bat файл и го стартираш

Много елегантно решение, но ...
Как разбра, че питащия работи под Windows???

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 минути, jhoro написа:

Много елегантно решение, но ...
Как разбра, че питащия работи под Windows???

Предполагам.... но процедурата е същата и за MacOS и за Linux - различни са само командите и вида на скрипта

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, NewRedDragon написа:

Предполагам.... но процедурата е същата и за MacOS и за Linux - различни са само командите и вида на скрипта

Да бе - „dot bat file“ под Линукс ...

 Я виж - но кого обясняваш!
Човека ... трудно си формулира питането - ти му говориш за скриптове!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Работя под Windows и пробвах но нещо не се получава.

В еда папка ли трябва да са файловете и бат файла.

направих опит с 4 файла като сложих бат файла в същата папка.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 минути, kakafoniq написа:

Работя под Windows и пробвах но нещо не се получава.

В една папка ли трябва да са файловете и бат файла.

направих опит с 4 файла като сложих бат файла в същата папка.

Желателно е да са в една папка, но не е задължително! Ако не са - ще трябва и указване на път!

Има и още нещо - как са зададени файловите асоциации???

Виж това - .BAT File Extension и Създаване на BAT файл в Windows 10

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, jhoro написа:

Да бе - „dot bat file“ под Линукс ...

 Я виж - но кого обясняваш!
Човека ... трудно си формулира питането - ти му говориш за скриптове!

Аз мога да си го направя под всяка ОС - давам само бърз "алгоритъм". Къде съм казал за изпълнение на "dot bat" в Linux?

преди 4 минути, kakafoniq написа:

Работя под Windows и пробвах но нещо не се получава.

В еда папка ли трябва да са файловете и бат файла.

направих опит с 4 файла като сложих бат файла в същата папка.

Да, bat трябва да е в директорията с растерните файлове. Внимавай със синтаксиса - спациите са важни

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, NewRedDragon написа:

Аз мога да си го направя под всяка ОС - давам само бърз "алгоритъм". Къде съм казал за изпълнение на "dot bat" в Linux?

Да, bat трябва да е в директорията с растерните файлове. Внимавай със синтаксиса - спациите са важни

Ти можеш, но това не означава, че всички могат!
И стига конкретизира вида на файловете - отнася се за всякакви (освен write protected).

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, jhoro написа:

И стига конкретизира вида на файловете - отнася се за всякакви (освен write protected)

Вида е ясен - сканирани документи - значи са растер. Няма нормален човек, дето ще пусне OCR в реално време.

write protected не вид на файла, а атрибут

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Може ли да се върнем на темата. :)

направих бат файл както трябва и за по голяма сигурност копирах имената на сканираните файлове в първата колона 

=CONCATENATE("ren";A1;"";B1)

само между вторите кавички трябва ли да има интерва 

но за сега не работи

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Явно нещо не се случва с бат файла . Тръгва да прави нещо, премигва и си остават същите имена. а в cmd трябва да се пише името и няма да ми свърши работа. 

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 15 минути, kakafoniq написа:

Явно нещо не се случва с бат файла . Тръгва да прави нещо, премигва и си остават същите имена. а в cmd трябва да се пише името и няма да ми свърши работа. 

 

Кое име трябва да се пише? Ако говориш за имената на сканираните файлове в папката, можеш да си ги експортнеш в txt файл - отиваш в папаката с файловете и с натиснат Shift>десен бутон>Open Command Window Here

В cmd пишеш: dir /b > nestosi.txt

и имаш в тази папка текстов файл с имената на файловете

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

направи ми nestosi.txt но вътре е празен 

PS C:\Users\Goro\PROBNA> dir /b > nestosi.txt
dir : Cannot find path 'C:\b' because it does not exist.
At line:1 char:1
+ dir /b > nestosi.txt
+ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    + CategoryInfo          : ObjectNotFound: (C:\b:String) [Get-ChildItem], ItemNotFoundException
    + FullyQualifiedErrorId : PathNotFound,Microsoft.PowerShell.Commands.GetChildItemCommand
 

 

Untitled.png

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 22 минути, kakafoniq написа:

направи ми nestosi.txt но вътре е празен 

PS C:\Users\Goro\PROBNA> dir /b > nestosi.txt
dir : Cannot find path 'C:\b' because it does not exist.
At line:1 char:1
+ dir /b > nestosi.txt
+ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    + CategoryInfo          : ObjectNotFound: (C:\b:String) [Get-ChildItem], ItemNotFoundException
    + FullyQualifiedErrorId : PathNotFound,Microsoft.PowerShell.Commands.GetChildItemCommand
 

 

Прочети това и обърни внимание на т.2 и забележката. Нещо бъркаш. Папката с която работиш я премести на друг дял (не системния) и я сложи (за по-кратко) в основната директория - примерно D:\PROBNA

Преди да натиснеш Enter, трябва да изглежда така:

 

command.jpg.06346e1d73a3b1e2dc03717a5858e86d.jpg

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, jhoro написа:

Желателно е да са в една папка, но не е задължително! Ако не са - ще трябва и указване на път!

Има и още нещо - как са зададени файловите асоциации???

Виж това - .BAT File Extension и Създаване на BAT файл в Windows 10

Ako е с ОС 10 е добре да обърне внимание на това , което видях в една от статиите

Бъдете внимателни, когато се опитвате да създадете НДНТ с неизвестно и непонятно съдържание. Такива файлове могат да навредят на компютъра ви чрез стартиране на вирус, изнудвател или криптограф на вашия компютър. Ако не разбирате от кои команди се състои кодът, първо открийте тяхното значение.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 минути, adersa написа:

Ako е с ОС 10 е добре да обърне внимание на това , което видях в една от статиите

Бъдете внимателни, когато се опитвате да създадете НДНТ с неизвестно и непонятно съдържание. Такива файлове могат да навредят на компютъра ви чрез стартиране на вирус, изнудвател или криптограф на вашия компютър. Ако не разбирате от кои команди се състои кодът, първо открийте тяхното значение.

"Командата" е една единствена - rename (ren). Просто трябват верните пътища. Иначе има (дори и free) програмчета за batch rename, но по някакви алгоритми (правила). Тук се търси еднозначно, фиксирано тъждество между оригиналното и "новото" име на дадения файл.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

PS D:\PROBNA> dir /b > dirlist.txt
dir : Cannot find path 'D:\b' because it does not exist.
At line:1 char:1
+ dir /b > dirlist.txt
+ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    + CategoryInfo          : ObjectNotFound: (D:\b:String) [Get-ChildItem], ItemNotFoundException
    + FullyQualifiedErrorId : PathNotFound,Microsoft.PowerShell.Commands.GetChildItemCommand

PS D:\PROBNA>

Untitled.png

ако не е вярна командата не би трябвало да ми направи файл ??предполагам??

а и с бат файла не се получава незная къде бъркам

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
cd /d "d:"\PROBNA
dir "D:"\PROBNA\*.pdf /B /S /OD' >list.txt &type list.txt|clip



Като завърши влез в таблицата и кликни с десен бутон в клетка A1 и избери Paste.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване