Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

За какво да внимавам при избора на употребяван iPhone?


bstoynov
 Сподели

Препоръчан отговор

Здравейте,
Предстои ми покупка на iPhone втора ръка с бюджет от около 350лв. (Което вероятно ще е 8 или 8 Plus) обаче не знам за какво да гледам тъй като до сега не съм имал iPhone. Това което ми идва на ум е да проверя Battery Health-а (Не знам колко до колко % се счита ок) и пръстовия дали работи. Ще се радвам да споделите нещо друго с което трябва да внимавам...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Оглеждаш видимо да не е изтърван, удрян, отварян, слагаш сим карта и тестваш дали работи всичко - обаждания, как се чува/как те чуват, мобилен/безжичен интернет, може да инсталираш някой бенчмарк (

https://www.tomsguide.com/news/iphone-12-benchmarks-this-destroys-every-android-phone

) да пуснеш да видиш дали много загрява и дали не изключва/не се рестартира под товари и така нататък.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

IPhone-a ако използван дълго  (щом е втора ръка) не се знае батерията колко е читава, дори и всичко друго да му е точно.

При това бих ти препоръчал да се насочиш към смартфон с Андроид (нов).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Гледаш да не е заключен към icloud. Не, че не може да се чисти, но...да не ти звъннат след известно време и да ти кажат, че този апарат е предмет на престъпление и да ти го изземат.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, цър-вул написа:

Гледаш да не е заключен към icloud. Не, че не може да се чисти, но...да не ти звъннат след известно време и да ти кажат, че този апарат е предмет на престъпление и да ти го изземат.

Това до колкото прочетох се проверява като се уверя че опцията "Find my iPhone" е изключена, нали така..

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Като за начало гледай да е Iphone че за тия пари като нищо ще ти дадът нещо такова :

spacer.png

https://www.india.com/viral/apple-iphone-x-chinese-duplicate-mobile-launched-already-goophone-x-on-sale-for-rs-6500-2473337/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Bubbles написа:

Като за начало гледай да е Iphone че за тия пари като нищо ще ти дадът нещо такова :

spacer.png

https://www.india.com/viral/apple-iphone-x-chinese-duplicate-mobile-launched-already-goophone-x-on-sale-for-rs-6500-2473337/

Е стига де, колко да струва една осмица втора ръка 😀

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Sharpirate написа:

Е стига де, колко да струва една осмица втора ръка 😀

Абе ти си имай едно на ум.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Гледай да не е заключен към iCloud че няма отключване дори и в сервиз. 

Един мой съученик преди години си беше купил точно iPhone 4S втора ръка и заключен към iCloud. Ползваше го седмица-две и собственика го заключи (става чрез icloud от браузър на комп иначе няма как) и ставаше само за части.

Друг мой стар приятел, майка му беше намерила iPhone 6S в чужбина и го донесла в България. Извиках го да пробвам да го отключа, то дори USB връзка не разпознава, нужно е да го отвключиш и потвърдиш. Дъно- не стана. Занеси го в сервиз и отново не стана.

С една дума - заключен ли е към облака духай супата :D

Батерията е най-малкия проблем във Варна в оторозиран сервиз сменят.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всичко е важно. Ще споделя мой опит.

 

Верен помощник ми е 3UTools. Програмката е безплатна и лека.

1. Когато се спрете на айфон, пишете на продавача да ви прати снимка от състоянието на телефона, направено с 3UTools. Обикновено изпращат главната страница, която е общо информативна. Вие настоявайте да ви снимат от опция View verification report. Отбелязал съм го с червена човка.

http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=bwy1610869985r.jpg

 

Като ви прати, добре се взрете в снимката за манипулации. При небърниканите айфони данните от втора и трета колона да са напълно еднакви, и това е отразено в последната колона със зелен надпис NORMAL. Ако има несъответствие, изписването е червено и бива отбелязвана причината.

http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=jdv1610870053n.jpg

Червеният надпис в последна колона не значи непременно нещо нередно. Често така са сменените батерии или камери. Ако това е вършено в оторизиран сервиз или от истински спец, няма проблем.

Ориентировъчно, долу в ляво, самата програма дава оценка на апарата. Гледайте да не е под 85 процента. Критерият е, че отнема по 5% за сменена част или по процент от амортизацията на батерията. Не съм сигурен, вече съм забравил, как точно се отчита амортизирането от програмата, но това е САМО един ориентир.

Ако продавачът ви откаже снимка, нека в главата ви светне една червена лампа.  Но не го подозирайте прекалено, има хора скарани с технологиите и се спичат от тези процедури. Цялото това нещо отнема минута две. Ако трябва да се тегли програмата, минутите стават 5. Нямат основателна причина да ви откажат.

Често пращат снимка, но снимана от ръка с телефон и много от редовете са размазани. И викат - леле, копеле, сега съм със стара нокиа и оптиката й не става, или пък екранът на компа яко трепти. Не им вярвайте. Програмата си генерира сама скриншот, който е кристален, долу вдясно, SAVE, може като снимка или като текст.

 

2. През това време, ако се спазарите, вие си изтеглете същата програмка 3UTools на лаптоп. При получаването, независимо на ръка или с куриер, времето е ограничено за пълно опознаване и оглед на айфона. Това устройство Айфонът е с толкова много функции, че трябва поне месец време да ги овладеете. Затова, поиграйте си със софта, свикнете му. И като идете на оглед, просто включете и за секунди ще видите, дали което са ви пратили, съвпада с реалното дередже.

 

3. Сетне, ако айфонът е 8-ца, задължително проверете дали поддържа TRUE TONE. Това не се вижда в3UTools и трябва сам да видите.  3UTools не може да отвори телефона и да види серийния номер на дисплея. Затова, един от начините да видите дали е сменян екрана, е наличието или липса на TRUE TONE. Обикновено, калиброването на нов дисплей изисква много работа в специализиран сервиз със съответната техника, която не се продава по магазините, и често тези, които сменят дисплея, не го калибрират, дори да е оригинален. Дори да имат китайски калибратор, работата с него е усилна и иска яка подготовка. Това е много тънка работа изисква много време и усилия, които заплащането на труда трудно покрива. И така, TRUE TONE пропада от менюто в настройките. Продавачът трябва да ви признае честно. Ако почне да ви убеждава, че това се е случило с последния ъпдейт, не вярвайте. Не, че някои ъпдейти не дават конфликт, но последваща кръпка винаги поправя режим TRUE TONE, ако е калибриран както трябва и е оригинален.

Лично аз не треперя за този режим. Но той е важен ориентир, дали е сменян екрана. Айфон без истински екран е обикновена сапунерка. Ще ви цикли, забива, приплъзва и прочие сакатлъци. Ще работи, но няма да е айфон. Трябва да ви отбият от цената поне 30 процента, освен ако вече не са го сторили.

Проверка истинността на екран става само опитно. Трябва да си поиграете поне няколко часа, сутрин на студено и до печка, когато е топло. Да пробвате на слънце, на силна изкуствена светлина, на полутъмно, на мрачева. Истинският дисплей грее. Не се трогва от промени в климата и околната светлина. Символите са кристални, очертанията радват. Цветовете на айфон са ЕСТЕСТВЕНИ, не са препържени като палитра на кабулско тържище в пазарен ден или цапаниците на набеден художник шизофреник, който компенсира далтонизма си с нанасяне на тонове ярки електрикови лакове.

Най-добре да имате друг оригинален айфон, за да сравните реакциите на двата.

Другото важното са ви казали. Всичко е важно. Четете гайд лайни има стотици в мрежата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, Sharpirate написа:

обаче не знам за какво да гледам тъй като до сега не съм имал iPhone. Това което ми идва на ум е да проверя Battery Health-а

Какво има да гледаш? Стар смартфон никога не се купува! Обикновено живеят 5 години и се изхвърля заради батерията. Този като е употребяван знаеш ли колко му остава? Батерията със сигурност вече дава аномалия след 4-тата година. На жена ми е Самсунг на 4, телефона се самоизключва на 30%. Моят HTC над 5-6 години се изключва на 56%. Твоя вече употребяван също го чака тази съдба. С това приключвам въпроса на всички филми!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 17.01.2021 г. в 10:14, Бонбон с катран! написа:

Батерията със сигурност вече дава аномалия след 4-тата година. На жена ми е Самсунг на 4, телефона се самоизключва на 30%. Моят HTC над 5-6 години се изключва на 56%.

Моля да не се брои като заяждане а само като споделяне на опит.

5-6 години с един телефон не съм изкарвал. Изкарвал съм макс 2-3 години поради различни нещастия, случващи се на някои от апаратите. Няколко телефона смених защото нов модел сериозно привлече вниманието ми. С един Сименс А70 изкарах може би 4 години навремето.

На нито един телефон не съм имал проблем с батерията. Имам предвид това падане на батерии, за което чета на доста места.

Преди 12-13 години за първи път започнах да пазарувам батерии за употребявани телефони. Веднъж взех от евтините. След това питах търговеца кои са качествените, и не съм имал проблем, когато продавача ми я препоръча.

Пазарувах от едно магазинче на Константин Величков в София, преди да им порастне работата.

От тогава просто не ми се е случвало батерията на телефон да сдаде багажа, но аз не съм от хората, които изпразват батерията 2-3 пъти дневно. Обикновено карам с една батерия два, а понякога до четири дни, и си падам по големи батерии.

Да добавя.

Някъде бях чел преди години, че живота на една литиево йонна батерия е около 500 цикъла. Не гарантирам за източника, но на практика това означава, че ако се купи телефон с достатъчно малка батерия така, че да бъде зареждан всеки ден - той е програмиран още от производството батерията му да се скапе преди да навърши 2 години, а предвид че вече масово се работи с вградени батерии - на практика е програмирано от производителя да смениш телефона преди да е навършил 2 години.

Някъде бях чел, че руското военно командване по време на втората световна война изчислило, че живота на един танк е около 5000 километра. И при разработката на танкове не са заложили много по-голям ресурс на двигателя.

Очаквам да са водени и статистики колко често хората сменят телефони, и съответно ресурса да е изчислен на базата на основния процент потребители, които рядко изкарват две години с един телефон.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Сподели

×
×
  • Добави ново...