Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Измамиха ме в olx

vankata03

Препоръчан отговор

Здравейте, както заглавието гласи бях измамен в olx. Става дума за компютърна часто и по-точно видеокарта. Видях една rx 580 8gb на добра цена и я поръчах. Продавача ми изпрати снимки на gpu-z. Всичко мина точно там. Отидох в еконта и я прегледах всичко изглеждаше както в обявата. Прибрах се вкъщи, сложих я в компютъра и излезе като rx 570 4gb. Потърсих малко и разбрах че картите изглеждат абсолютно еднакви на външен вид, но всъщност самите платки са различни. Единствения начин да се разбере модела на картата е по серийния номер или като я включа в компютър. Само че лепенките със серииния номер ги нямаше и това не ме накара да се замисля, защото незнаех, дори че трябва да има лепенки със модела по нея. Погледнах в olx и видях че е сменил описанието на обявата от rx 580 8gb на rx 570 4gb. Звъня му и невдига. Какво мога да направя и има ли начин да си върна парите?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Защо не я поръча с доставка и тест до твой адрес?

По същия начин можеше да получиш абсолютно неработеща карта.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за бързите отговори значи сам си се прецаках. Поне картата работи, така че не съм пропаднал за цялата сума а само съм платил 200лв отгоре. Поне вече ще знам и ще има тема която да служи на останалите да не се прецакват. А не я поръчах до мой адрес, защото не очаквах така да стане и продавачът ми прати снимка на gpu-z, която явно е била свалена от google.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

200 отгоре? Че ти колко пари даде общо?

Той може и да има съответната карта, дори можеше да ти даде достъп да я тестваш на воля и накрая пак да получиш грешна карта - все пак може той да е съвестен и да е направил неволна грешка, ако наистина има две карти. Но това са много - може би ...

И той как ти изпрати снимката?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако този хубостник е от твоя град, накрай твой близък или приятел да му звънне уж за обявата и да поиска лично от него да си вземе там каквото продава, отиваш с него, плескаш го и в най близкото РПУ или направо с полицай при него.
Другия вариант е ако имате писмена коресподенция и ТОЙ е споменал че модела на картата е 8 гигабайтовия а не 4ГБ и т.н. подаваш жалба в РПУ-то с данните му, дори само телефона да е ще го открият.

Апропо ако пазиш документа от куриерската фирма и там е упоменат точен модел съшо върши работа както за пред полиция така и при куриера макар че втория ще каже че не може да направи нищо.

Редактирано от Bubbles (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Bubbles написа:

Ако този хубостник е от твоя град, накрай твой близък или приятел да му звънне уж за обявата и да поиска лично от него да си вземе там каквото продава, отиваш с него, плескаш го и в най близкото РПУ или направо с полицай при него.
Другия вариант е ако имате писмена коресподенция и ТОЙ е споменал че модела на картата е 8 гигабайтовия а не 4ГБ и т.н. подаваш жалба в РПУ-то с данните му, дори само телефона да е ще го открият.

Апропо ако пазиш документа от куриерската фирма и там е упоменат точен модел съшо върши работа както за пред полиция така и при куриера макар че втория ще каже че не може да направи нищо.

И продавача ще каже - аз изпратих правилната карта, тази която ми показвате я виждам за първи път ... става дума срещу дума.

Ако беше написал и серииния номер на картата и картата имаше фабричния си стикер - тогава го хващаш на къс пас!

Между другото - обевения телефон и име на човек - съвпадат ли с данните от куриера?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

И продавача ще каже - аз изпратих правилната карта, тази която ми показвате я виждам за първи път ... става дума срещу дума.

Ако беше написал и серииния номер на картата и картата имаше фабричния си стикер - тогава го хващаш на къс пас!

Между другото - обевения телефон и име на човек - съвпадат ли с данните от куриера?

Затова има снимки от обявата, ако се пазят някъде(А най вероятно ше да ги има в кореспонденцията), лесно ше го хванат в крачка, но си прав има доста условности.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Bubbles написа:

Затова има снимки от обявата, ако се пазят някъде(А най вероятно ше да ги има в кореспонденцията), лесно ше го хванат в крачка, но си прав има доста условности.

Да, като гледал CSI ...  ако картата има отличителен белег можеш да се докаже, че това е продаваната карта, но ... при нaшето МВР и без допълнителна информация ще трябва да разчитаме на експерта по свинското месо (ме му помня името на следователя от CSI), той винаги измисля нещо - нестандартно :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, plamen_petrov_80 написа:

Да, като гледал CSI ...  ако картата има отличителен белег можеш да се докаже, че това е продаваната карта, но ... при нaшето МВР и без допълнителна информация ще трябва да разчитаме на експерта по свинското месо (ме му помня името на следователя от CSI), той винаги измисля нещо - нестандартно :)

spacer.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 26 минути, Bubbles написа:

Полицията няма изобщо да се занимава с неговия случай и надали ще му обърне внимание някакво.

Ако става дума за някой тяхен човек, близък или роднина тогава ще си скъсат гъзовете и ще го хванат измамника, но щом е за човек който не ги интересува, отговарят нищо не можем да направим по-въпроса и край. Не им се занимава просто а иначе могат много неща да направят.

Един познат наскоро си поръча търд диск 2.5 и изгоря, пробутаха му неработещ диск, неотговарящ на описаното в обявата със сменен етикет и прекъснати писти, вината си беше негова тъй като имаше опция преглед и тест, но не се възползва от нея а направо си го плати като поп и си го отнесе у тях направо... Като изгоря със 90 лв и вече си има обица на ухото и едно на ум.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 41 минути, plamen_petrov_80 написа:

200 отгоре? Че ти колко пари даде общо?

Той може и да има съответната карта, дори можеше да ти даде достъп да я тестваш на воля и накрая пак да получиш грешна карта - все пак може той да е съвестен и да е направил неволна грешка, ако наистина има две карти. Но това са много - може би ...

И той как ти изпрати снимката?

преди 30 минути, plamen_petrov_80 написа:

Платих 400лв за картата. В началото обявата беше написана картата че е 8гб. Сега и е сменилл заглавието на 4гб. На лично съобщение ми прати снимка на gpu-z от същия ден с по-малко от 10 мин разлика в часовника на снимката и часа на получава на снимката в olx. Пазя листчето от еконт, но дна него няма точен модел пише просто компютърни части. Името и телефона не съвпадат от тези в olx. А за това да има някакъв отличителен белег те като ги погледнах 4гб, 8гб, rx570, rx580 всички изглеждат еднакво (става дума за sapphire nitro+ rx 580, rx 570, 4 и 8 гб). Единствения начин да се разбере е по сериен номер, да се разглоби картата или като се включат в компютър. Стикера със сериен номер беше отлепен и човека е от другия край на България. Дори вече като натисна на обявата пише че е изтрита но чата с него още ми стои.

Редактирано от vankata03
Добавяне на цитати (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, vankata03 написа:

Платих 400лв за картата.

Като гледах преди малко оригиналната цена най-ниската беше 800 и нещо си . Но евтиното винаги излиза скъпо както в твоят казус .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Как 400лв. за не гаранционна карта е ...

Те толкова вървят в момента. Нали пак има бум на копането на криптовалути. Накратко съм прецакан и няма какво да направя. Поне ще ми е за урок. Всяко зло за добро както се казва.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, adersa написа:

Като гледах преди малко оригиналната цена най-ниската беше 800 и нещо си . Но евтиното винаги излиза скъпо както в твоят казус .

Аз не познавам нормален човек който разбира от компютри поне малко и  ще даде 800+ лв. за RX 580 - 8GB.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Аз не познавам нормален човек който разбира от компютри поне малко и  ще даде 800+ лв. за RX 580 - 8GB.

Попринцип нормалната цена на тези карти нови е била около 450-550лв в българия ако не се бъркам, просто когато им остане 1 на брой или нямат стока им качват доста цената, за да нетрябва да внасят нови.

преди 1 минута, adersa написа:

Aз от цялата говорилня тук не можах да разбера има ли гаранционна карта картата .

Не дори и външната част на кутията я нямаше, само вътрешната част която е кашон безн никакви маркировки по него.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, vankata03 написа:

Не дори и външната част на кутията я нямаше, само вътрешната част която е кашон безн никакви маркировки по него.

Мене от такива сайтове откакто ме прецакаха с едно кожено яке от тогава даже и не влизам в тях камоли да купувам и едвам се разбрахме да ми върнат парите . Всичко купувам от лицензирани магазини онлайн с гаранция за връщане на пари . Верно скъпа излиза картата в големи сайтове ама си има гаранция и ако има дефект имаш 1 месец мисля , че беше да върнеш картата .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, adersa написа:

Мене от такива сайтове откакто ме прецакаха с едно кожено яке от тогава даже и не влизам в тях камоли да купувам и едвам се разбрахме да ми върнат парите . Всичко купувам от лицензирани магазини онлайн с гаранция за връщане на пари . Верно скъпа излиза картата в големи сайтове ама си има гаранция и ако има дефект имаш 1 месец мисля , че беше да върнеш картата .

То трябва да те прецакат, за да се научиш или да познаваш някой който са го прецакали.

Отново да кажа. Благодаря на всички за отговорите и съветите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 35 минути, adersa написа:

Нямат наличности и са останали само тези дето за на много дебела цена, иначе докато ги имаше цените на rx580 бяха между 350 и 380 лева

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 47 минути, vankata03 написа:

Името и телефона не съвпадат от тези в olx.

Е добре бе мама му стара, как плащаш нещо без да знаеш на кого изобщо плащаш?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, Bubbles написа:

Е добре бе мама му стара, как плащаш нещо без да знаеш на кого изобщо плащаш?

Ами човека разчита на коректност просто, мисли си че всички продавачи в преебалника са честни и добряци като него.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, grizly написа:

Ами човека разчита на коректност просто, мисли си че всички продвачи в преебалника са честни и добряци като него.

Е кфа коректност като в сайта продава Пешо, а пощата получаваш пакет от Гошо?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...