Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Какво Ви кара да се будите всяка сутрин?


Препоръчан отговор


За какво копнеете, с какво храните душата си, какво ви кара да се будите всяка сутрин? 

Прочетох притча, която ме усмихна и замисли. Споделям я:

"В малък японски град на остров Окинава умирала млада жена. Никой не разбрал причината за нейното заболяване, за да ѝ помогне. Хората, добре я познавали, защото била съпруга на кмета. За нейното лечение били поканени най-добрите лекари и знахари, но със всеки ден животът я напускал.
Един ден тя не станала от леглото си. Тогава разбрала, че животът си отива завинаги. Усетила, че душата бавно се отделя от тялото и се устремява нагоре. Жената се изпълнила със съжаление. Настъпило ранно утро, времето, в което тя обикновено се събуждала, за да започне своя ден – изпълнен с глъчка и грижа за околните.
През последните дни тя живеела със своите спомени за младостта, за сватбата си, за раждането на децата, за тяхното детство. Спомнила си за своята работа, за хората, с които се срещала през годините. За едно съжалила, за друго се усмихнала, за трето потъгувала. Но най-силно тя скърбяла, за това, че така несправедливо била наказана от съдбата. И изведнъж усетила, че тялото ѝ става леко като перце.

В този миг, погълната от ново, непознато чувство, тя чула ясен и приятен глас, който я попитал:
– Коя си ти?
– Аз съм Мегуми, жената на кмета – бързо и някак сковано отвърнала тя.
– Аз не питам как се казваш и кой е твоят мъж. Кажи ми, коя си?
– Аз съм майка на три деца.
– Питам те: „Коя си“?
– Аз съм учителка в училище – продължила неуверено жената.
– Нима те питам колко деца имаш и къде работиш?

Жената съвсем се объркала. Но въпросът прозвучал отново. В него нямало припряност или недоволство. Но пък имало много любов, имало толкова време, колкото ѝ било нужно. Тя чувствала това, но не знаела какво да отговори. Давала все нови и нови отговори, но чувала един и същи въпрос: „Коя си ти?“ Сторило й се, че е минала цяла вечност. Вече нямала никакви отговори. Покорно мълчала и чакала своята участ. Гласът мълчал. И в тази неподвижна тишина тя внезапно почти шепнешком казала:
– Аз съм тази, която се събужда всеки ден, за да обича, за да помага на семейството си и да учи децата в училище.
В този миг тялото ѝ потръпнало и тя почувствала как топло одеяло завива замръзналата й снага, как сърцето ѝ бие така силно, че едва чува птичите песни отвън. Без да обръща внимание на слабостта си, тя отметнала одеялото, станала от леглото, пристъпила до прозореца, дръпнала пердето и лицето ѝ се озарило от яркото утринно слънце.
Жената погледнала часовника - било времето, в което тя обикновено се събуждала, за да започне деня си – пълен с грижи и глъчка. Облякла се, влязла в кухнята и започнала този нов ден, изпълнена със сили и живот."

Тя открила своя икигай – това, заради което всеки от нас идва на този свят, което дава сили и смисъл на живота ни. Това, което събужда любовта и ни дарява светлина. Това, без което се чувстваме опустошени и без което животът ни бавно гасне от неизлечима болест. Икигай – това, заради което се будим всяко утро.

От нета

А вие открихте ли своя Икигай? 

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • Отговори 65
 • Създадено
 • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Популярни публикации

Алармата Веске, а бих искал някой ден аромата на твоите мекички.. 

За какво копнеете, с какво храните душата си, какво ви кара да се будите всяка сутрин?  Прочетох притча, която ме усмихна и замисли. Споделям я: "В малък японски град на остров Окинава умира

A бе преспивача, гледам разлика между моя часовник и времето на твоя отговор. Пак си умничил по тъмниците! А в това време кой топли русия ангел бре? Чичара, чичара, ясен си като рентгенова снимка - пр

Публикувани изображения

преди 1 час, VeeeSeLa написа:

Тя открила своя икигай – това, заради което всеки от нас идва на този свят, което дава сили и смисъл на живота ни. Това, което събужда любовта и ни дарява светлина. Това, без което се чувстваме опустошени и без което животът ни бавно гасне от неизлечима болест. Икигай – това, заради което се будим всяко утро.

 

Миналата година си купих книгата на Кен Моги-"Малка книга за икигай". На първо място защото винаги съм изпитвала огромен интерес към живота на японците и по -специално изумителния начин, по който съумяват и се стремят да намерят красота и в малките неща от живота. Срещала съм толкова много японци из различни краища на света и те са винаги един забързан ,любопитен и отворен към света народ. Моето впечатление е  въпреки,  че  попиха много от западния начин на обличане,държание  и маниери, те въпреки всичко запазиха в себе си и нещата които ги отличават от останалия свят и ги прави уникални. В този смисъл изхождайки и от написаното в книгата и не само, мисля ,че може да се разшири определението за икигай за да може да има по-голяма яснота  и да се разгърнат възможностите за обяснение и опознаване на феномена Първо : изключително трудно е да се даде определение на икигай. Дори самите японци се затрудняват. Между другото те и не се стараят да си обяснят тези неща. Те просто ги поемат с първата си глътка въздух . Второ : икигай е удоволствие от живота. Думата се състои от " ики" /да живея/ и "гай" / причина" Трето : икигай се състои от пет стълба, които го определят в най-пълен смисъл: Започни от нещо малко, Освободи се от себе си, Хармония и устойчивост, Радостта от малките неща, Бъди тук и сега.  Японците казват ,че няма йерархия в тези пет опори на икигай. Те са жизненоважни да бъде разбран, но винаги могат да разменят местата си, според обстоятелствата в живота на всеки един от нас.

преди 1 час, VeeeSeLa написа:

"В малък японски град на остров Окинава умирала млада жена.

 

Мой много добър приятел защити висока степен/дан/ в "карате Окинава-до" в Япония, точно в град на остров Окинава. Това е остров на дълголетниците в Япония, така наречената "синя зона" на държавата. Можех с часове да го слушам как разказва за хората там и начина им на живот. След прочитането на книгата разбрах ,че всъщност ,хората от този остров са постигнали в някаква  степен икигай  и доказателство затова е тяхната дълголетност. Икигай на този остров е усещане и чувство за общност, балансирано хранене и осъзната духовност. Една стара жена споделя,че чувството за икигай при нея е да прегръща пра-пра-внучката си, което тя сравнява с това "да попаднеш в рая"

преди 1 час, VeeeSeLa написа:

А вие открихте ли своя Икигай? 

 

Според мен икигай се придобива и обогатява с годините, понеже преди всичко това е преживяване. Докато човек е жив нещата и обстоятелствата в живота му  непрекъснато се променят. Прибавянето на положителни емоции, това  което изброих по-горе са все неща които вървят заедно с нас по житейския ни път и мисля,че това ще продължи до края ни. Ако днес икигай е да прегърнем децата си , след време ще бъде да прегърнем внуците си, утре ще се радваме  и съзерцаваме красотата на   сакура, или на песента на птиците. Икигай е развитие и никога постигнат връх.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, VeeeSeLa написа:

 какво ви кара да се будите всяка сутрин? 

 

 

Алармата Веске, а бих искал някой ден аромата на твоите мекички.. 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 17 минути, valkiria1 написа:

Икигай е развитие и никога постигнат връх.

Много точно казано, и аз така го приемам.

Благодаря за разказаното! Увлекателно разказваш, отрази ми се някак успокояващо ... но ми беше малко. :) Ще потърся книгата.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 26 минути, Чингис Хан написа:

Алармата Веске, а бих искал някой ден аромата на твоите мекички.. 

И мен ме будят аларми, но честно, ако не беше моя Икигай, алармите отдавна да са в историята.

Ха сега де, как моите мекички ще станат твоя Икигай, ммм?

пп: Хич не ги обичам тез аларми, от дете съм много трудна на ставане. Но стана ли, разсъня ли се, горко им на тези около мен. :D 


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 59 минути, VeeeSeLa написа:

:) Ще потърся книгата.

spacer.png

 

Веднага ти я показвам.  Свръхбагажа винаги са ми книги.......но си заслужава.Всъщност всяка една книга за живота на японците, за особеностите на тяхното общество и обичаи може да ти бъде полезна. Така ще разбереш и тяхната  умствена нагласа  , отношението им към живота ,тяхната ценностна система и пр.. аз поне разбрах, че всеки има своя индивидуален икигай  и той е различен от този на всеки един друг народ или човек.

пп Сега като се замислих , японците имат свой национален общ икигай  и това е чувството за чест,дълг и отговорност  То започва да се възпитава още от детска възраст у децата и всяка крачка към него се нарича кодавари..малко по-малко, стъпка по стъпка , като водната капчица, която може да превземе и разруши камък...всичко е низ от малките неща и постоянството в една посока към целта..

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 28 минути, VeeeSeLa написа:

Ха сега де, как моите мекички ще станат твоя Икигай, ммм?

 

Оо аз бързо ги решавам нещата.Идвам до Гложене отивам при твоите близки ало добър ден приятно ми е така и така от утре я търсете на тоя адрес.Оставям им телефон за връзка, мое да седнем да пием по едно пиене, все пак да ме видят хората бял ли съм черен ли съм.От там те грабвам и алвидерзеин.
 

 

преди 30 минути, VeeeSeLa написа:

пп: Хич не ги обичам тез аларми, от дете съм много трудна на ставане.

Като не ги обичаш, остави ме аз да ставам.Теб щи намерим някоя почасова работичка с работно време от един и половина на обяд като италианците.Са прибереш четири пет в къщи.Аз преди това вече ще съм се прибрал, и ще съм запалил барбекюто на двора и изстудил виното, като мръкне си запалим едно огънче да ни е топличко и да не ни хапат комарите.Колко му трябва на човек? Не много.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 минути, Чингис Хан написа:

.Идвам до Гложене

дьо Гложене.....:beat:.нали се разбрахме,че ще взимаш аристократка/ аз ще  следя за каратите на диаманта на пръстена /

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, valkiria1 написа:

дьо Гложене.....:beat:.нали се разбрахме,че ще взимаш аристократка/ аз ще  следя за каратите на диаманта/

 Направо до херцогството:D  Имам един фрак и цилиндър, от на дядо ми бала.Аве стайлинга първо ще го обсъдя с теб.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 минути, Чингис Хан написа:

 

Са прибереш четири пет в къщи.Аз преди това вече ще съм се прибрал, и ще съм запалил барбекюто на двора и изстудил виното, като мръкне си запалим едно огънче да ни е топличко и да не ни хапат комарите.Колко му трябва на човек? Не много.

икигай......това е то !!! Франчи затвори темата ..

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, VeeeSeLa написа:

 какво ви кара да се будите всяка сутрин? 

 

Петел :D

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 50 минути, Чингис Хан написа:

От там те грабвам и алвидерзеин.

Теб щи намерим някоя почасова работичка с работно време от един и половина на обяд като италианците.Са прибереш четири пет в къщи.

Егати вербуването за чистачка на тоалетни в хотелските стаи в плоската земя.
Или за миячка на чинии в ресторант пак там.
А то може и да глади ризи на мързеливите домакини, носят ги и ги оставят при гладачките и по-късно пак идват да си ги приберат изгладени.

А дали мързеливата чиновничка ще си остави сигурната службица у бг, да ходи да слугува като тебе на холандците ?
Съмнявам се.

Леле колко го е закъсал този бачкатор, не го искат ония местните туземки и това си е.
Вероятно почти не им вледее отвратителния език.

Абе те нашенките са използвачки, ходят на запад ама само ако имаш собствена къща и сигурни доходи, а не да те гонят по два пъти в годината и все да слизаш взе по-надолу към все по-противен бачкаторски труд.

----------------------------------

А сега по темата.
От декември насам сутрин ме буди грижата ми за любимата ми счетоводителка трудеща се в финансова фирма в която обслужват други финансови фирми не произвеждащи нищо, а занимаващи се само с изкарване на пари, благодарение на няколко специални люксембургски закони, позволяващи да плащат по-малко данъци, ако седалището им е в тази държавица. Та юрнали са се копиталистите от цял Свят в Люксембург да си инсталират официалния им адрес на европейска територия. Например амазон ...
Случиха се едни поледици през декември и понеже много си я обичам моята булка, почнах да я карам с колата до гарата за всеки случай докато е студено. То аз и без това след половин час си карам пък детето на училище, то пък е зад гарата малко по-далече, да съм татко за образец и подръжание.
И така ще бъде до като е студено, щото тя като е по-топличко си обича да си ходи пеша, спирката на автобуса е на 100 метра от къщата ни, ама тя не се качва на него, води го за сутрешна гимнастика ходенето пеш. Щото по цял ден седят там пред компютрите и няма никакво физическо натоварване. Нямат късмет да бачкат на поточна линия у някоя фабрика за консерви та да се раздвижват. 
Това е то да си има човек за какво да се буди сутрин, да се грижи за семейството, да се радва на детето си как расте , вече е 167 см. По стар комунистимчески обичай, оставянето на потомство се брои, че не си живял напразно. Така са ме възпитали другарките в училището в София.
Па като се върне синчето от даскало го изслушвам какво му се е случило в отношенията му с връстниците му, с даскаличките и т.н. Споделя си детето и аз му обяснявам мотивациите на по възрастните защо постъпват по определени начини, за да може по-добре да ги разбира. Наставлявам го как да се държи с всяко едно отделно другарче там с цел по-успешното им манипулиране и управление в негова полза. Съветвам го как да кръшка и се скатава от неприятни занимания измислени от възрастните там. Ето сега за 8 март е намислил да носи букет на една руса даскаличка, щото била добра. А дали е така ... ?
И ще трябва букет да се избира и купува и крие от другите другарчета в едно шкафче което има и се заключва, та да е пълна изненадата и да не познае никой коя ще е уважената даскалица.
Те такива общочовешки радости ме карат да се събуждам сутрин. 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 23 минути, Белгиеца написа:

Егати вербуването за чистачка на тоалетни в хотелските стаи в плоската земя.
Или за миячка на чинии в ресторант пак там.
А то може и да глади ризи на мързеливите домакини, носят ги и ги оставят при гладачките и по-късно пак идват да си ги приберат изгладени.

А дали мързеливата чиновничка ще си остави сигурната службица у бг, да ходи да слугува като тебе на холандците ?
Съмнявам се.

Леле колко го е закъсал този бачкатор, не го искат ония местните туземки и това си е.
Вероятно почти не им вледее отвратителния език.

Абе те нашенките са използвачки, ходят на запад ама само ако имаш собствена къща и сигурни доходи, а не да те гонят по два пъти в годината и все да слизаш взе по-надолу към все по-противен бачкаторски труд.

----------------------------------

А

Цървул, ако обичаш да спестиш на хората да цапаш и тая тема...Идеята на темата е друга ...Не си интересен нито като петел, нито като кокошка ,нито като нищо....Писна ни да четем за твоя гейт с бохчите, торбички, найлонови пликчета, денкове и вързопи. Писна ни да обиждаш хората и да се опитваш да им стъпваш на главите.Взимай си счетоводителката и изчезвай в темата посветена специално на теб. Тука не сте интересни на никой!!!

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Я белгийската спамеша мида и тук взела да спами та няма да пиша кое ме кара да се будя всяка сутрин та да може да не му разбивам фантазиите за мен

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, petie1 написа:

Я белгийската спамеша мида и тук взела да спами та няма да пиша кое ме кара да се будя всяка сутрин та да може да не му разбивам фантазиите за мен

Това минава всякакви граници.Не става въпрос за спам. По едно време го бяха наказали за дълго време и нещата бяха други.  Мисля,че трябва да се обърне внимание на админите.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 12 минути, valkiria1 написа:

Това минава всякакви граници.Не става въпрос за спам. По едно време го бяха наказали за дълго време и нещата бяха други.  Мисля,че трябва да се обърне внимание на админите.

Имаш ли лични?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 21 минути, valkiria1 написа:

..., ако обичаш да спестиш на хората да цапаш и тая тема...Идеята на темата е друга ...

 

Е баш по темата съм отговорил - Какво ме кара да се будя сутрин.
Сега, някои хора ако ми завиждат, че имам заради какво да се будя сутрин, еми ... да се разберат с дедо боже що не им е отредил и на тях и те да си имат цел и смисъл в живота.

А каква е била тя идеята на темата, да поясни авторката ако обича.
Щото то това да има запазени теми само за жени си е дискриминация отвсякъде.
Ние татковците също имаме право да си споделим нашето битие.

преди 32 минути, valkiria1 написа:

Писна ни да обиждаш хората и да се опитваш да им стъпваш на главите.

От това което си цитирала от моят пост, няма нищо обидно към тебе.
А холандеца от монголски произход е отворил специална тема в която ви оставих да ръсите обиди в хор цели 3 дена, преди да ви поожиля.

Е, аз знам какво те дразни, ама не съм се обръщал към тебе в тази тема, нали така.
Ти сама си се дразниш.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 24 минути, Белгиеца написа:

От това което си цитирала от моят пост, няма нищо обидно към тебе.
А холандеца от монголски произход е отворил специална тема в която ви оставих да ръсите обиди в хор цели 3 дена, преди да ви поожиля.

Е, аз знам какво те дразни, ама не съм се обръщал към тебе в тази тема, нали така.
Ти сама си се дразниш.

Много лъжеш бре белгийска фуклива мида такава ей къде я обиждаш

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

  Моя икигай - да се опитам да направя хората по-добри ,да правим повече добро ,да правя всичко възможно по силите си да повярват че на цената на един човешки живот отдаден за доброто след това цяла вечност ще си живеят прекрасно. Другата част от икигая е маловажна сега за сега и не ми се пише за нея.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 43 минути, petie1 написа:

Имаш ли лични?

Човече, зарежи. Всеки избира дали да потъне в лайн@та при свинята.

---------------------------

Да се върнем на темата. Икигай. ...за много хора е чудно защо японците харчат толкова много пари за да се научат как да приготвят и пият чай и да подреждат цветя. Оказва се,че това не е само обучение по чайна церемония или икебана. Това е преди всичко желанието на японците да изучават пътя към хармонията и да създадат свой духовен свят, който да напълнят със смисъл.. Това е и техния непрекъснат стремеж към покой и хармония. Спомних си филма" Последния  самурай" и това, как суровият войн, кален и оживял в толкова битки стоеше  и тихо  съзерцаваше цъфтежа на вишните и с такава наслада  пиеше на малки глътки от чая, сякаш искаше да спре и запази за дълго красотата на мига.....  един от своите мигове на икигай.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 12 минути, valkiria1 написа:

. Това е и техния непрекъснат стремеж към покой и хармония. Спомних си филма" 

Аз пък като бях в Милано имах няколко случки с японци : първата случка беше ,като питах един японец ,,каква марка е мини-фотокамерата му? И си показах Никона. Японеца почна да търси марка ,и не намери , притесни се ,защото сигурно я беше направил по трудово ,и поиска да ми я подари ,но аз му казах ,че имам перфектната за мен фотокамера Никон , с която изпълнявам мечтата си да снимам ( а и особено с Гугъл мапс ,споделяш снимките си с цял свят),разделихме се щото бързах за среща . 

  Друга случка с японци беше ,когато видях цял туристически рейс с японци ,и отидох да търся японски цигари ,и нямаха ( от цял рейс ,никой не пушеше ).Сконфузиха се малко ,че нямат цигари - японски  ,пожелах им приятен ден и си тръгнах. Много обичаха някой да ги заговори ,тез японци. 

 Та на раздяла се кланят ,и аз им се поклоних. 

 Имаше още една случка ,но нея ще си запазя за себе си .

 Та така с японците ,много са общителни.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Бодилника, които си копих ониа ден.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване