Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Здравейте, днес видях по новините на БТВ паметника на Шипка и да си признная ми се видя доста окаян за такава светиня та се замислих дали няма да е по добре да се бутне и да се построи наново? Имам идея за нещо което може и да ви изглежда като научна фантастика- биокупол в който е пресъздадена част от българската природа като в центъра е новия паметник , мисля че ще е доста ефективно и въздействащо.. Вие  как мислите трябва ли ни нов паметник на Шипка или да се мъчат да ремонтират този?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 17 минути, petie1 написа:

Здравейте, днес видях по новините на БТВ паметника на Шипка и да си признная ми се видя доста окаян за такава светиня та се замислих дали няма да е по добре да се бутне и да се построи наново? Имам идея за нещо което може и да ви изглежда като научна фантастика- биокупол в който е пресъздадена част от българската природа като в центъра е новия паметник , мисля че ще е доста ефективно и въздействащо.. Вие  как мислите трябва ли ни нов паметник на Шипка или да се мъчат да ремонтират този?

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/01/27/vasil-levski-na-bokluka-fotosyt-bil-napraven-v-pernik.437150

Портрет на Апостола на българската свобода, Васил Левски, изхвърлен на боклука, взриви социалнитe мрежи в интернет.

 

Портретът е подпрян до контейнер за отпадъци, а зад него са наредени няколко кашона. Според човека, пуснал снимката, в кашоните имало хиляди книги, изхвърлени при разчистване на читалища и библиотеки. А самата снимка била направена в Перник.

Изхвърленият портрет на Левски предизвика истинска вълна от възмущения и гневни коментари, съобщава "Монитор". Повечето хора определят Дякона като българската най-свята икона и стореното с портрета му като гавра. Други са склонни да обобщават.

"Това отношение показва докъде вече е стигнал днес българският национален дух и манталитет. Щом посегнха на Апостола и с лека ръка го изхвърлиха на боклука, за тези, които са го сторили, очевидно вече няма нищо свято", смятат част от потребителите. Трети пък се нахвърлят върху изхвърлилите портрета с обидни думи и ругатни.

През последните месеци в социалните мрежи неведнъж бяха публикувани снимки на изхвърлени в контейнери и кошове за боклук книги, сред които и произведения на световната и българска класика.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 15 минути, petie1 написа:

 ...такава светиня та се замислих дали няма да е по добре да се бутне и да се построи наново...

А, уж светиня пък ще я бутаме :angry: 

Да се ремонтира, реставрира да.....а с идеята за биокупола веднага ми изплува Бузлуджа пред погледа.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Как беше построен паметникът на Шипка и как го откри царят през 1934 г.

Цитат

Инициативата за построяване на паметник за Свободата на връх Шипка (тогава връх Св. Никола) е на останали живи опълченци. Тя се появява на тяхна среща през 1920 година. Решават да почнат да събират пари за осъществяване на идеята.

Тогава Шипка се казва проходът, а върхът, където е днес паметникът, се казва Св. Никола. Когато се разпространява инициативата по вестниците, целият народ започва да прави дарения. Обявен е конкурс за проект. Спечелват го архитект Атанас Донков и скулпторът Александър Андреев, който заедно с Кирил Шиваров изпълнява монументалната фигура на лъва.

Основният камък на паметника е положен на 24 август 1922 г., а изграждането му завършва през 1930 г. Няколко години се правят технически проучвания и помалко помалко се доставят строителни материали. Бурите и през лятото, и през зимата, и големите студове разтеглят строежа дълго във времето, с много прекъсвания. Върхът е висок 1326 метра и през него минават всички въздушни течения от двете страни на Балкана.

 

Същинското строителство започва есента на 1926 г. под ръководството на инж. Богдан Горанов, Кирил Славов и инж. Иван Данчов и арх. Генчо Скордев. По строежа работят двайсетина майстори и каменоделци от Габровско. Камъните се обработвали на ръка и извозвали до паметника с волски каруци, пясъкът се превозвал с катъри.

Penyo_Atanasov_Bombeto.jpg
Пеньо Атанасов Колев – Бомбето. Снимка: Държавен архив

През първия етап на строежа главен майстор е Илия Пенев Мъглов от Дряновско, а през втория – Пеньо Атанасов Колев (Пеньо Бомбето) от с. Дралфа, Търговищко. Историци твърдят, че най-големи заслуги има майсторът Пеньо Колев – Бомбето. През годините по-късно той участва в строителството на много фабрики, обществени сгради, мостове, включително Народната библиотека „Св. Кирил и Методий“ в София.

На Бомбето му се носила славата на много експедитивен и способен майстор. Още на 20 години получил разрешително за ръководител на строежи до определени размери, защото се научил да разчита инженерни чертежи, без да има инженерно образование. Преди да се появи на Шипка, две години майстори и строители работили и се отказали поради трудните условия. Строежът замрял. През 1928 г. от строително дружество „Циклоп“ поканили Пеньо Бомбето да продължи работата като ръководител на строежа. Той приел, след като огледал построеното и се срещнал с някои живи опълченци. Тогава е бил на 26 години. Лично обикаля из габровско и наоколо да търси майстори и строители. Първо подготвят пътища и пътеки, изкопават землянки, в които да живеят. После започва каране на пясък и камъни. Доставяли с магарета и катъри вода с буренца по 25 литра, и една 100-литрова бъчва, с волска каруца. Пеньо Бомбето бил главен двигател, умеел да мотивира работниците и майсторите. Работели от април до октомври, после прекъсвали, идвали следващия април, така 1928, 1929, 1930 година докато завършат строителството.

Shipka_stroitelstvo2.jpg
Момент от строителството на паметника на връх Шипка. Снимка: Държавен архив

Паметникът представлява каменна кула с форма на пресечена пирамида, като каменна бойница на крепост. Висока е 31,5 метра, на върха има площадка, от която се открива панорама наоколо.
Бронзовият (по-точно месингов) лъв пред паметника е отлят в Софийския военен Арсенал по проект на скулптора Кирил Шиваров през 1929 г. Според първоначалния проект месинговия лъв трябвало да бъде поставен върху паметника. Направили груб макет на лъв с подръчни средства, и го качили върху изградения вече паметник. Така установили, че ако скулптурата бъде там горе, няма да се вижда добре. Затова лъвът е бил поставен над главния вход на паметника. Лъвът е с дължина 8 м и височина 4 м, с тегло около 12 тона. Сглобен е от 53 отделни парчета.

От всяка страна на кулата са изписани местата на големите сражения – Шипка, Стара Загора, Шейново. На приземния етаж на паметника стои голям мраморен саркофаг, в който се пазят част от костите на руските войни и българските опълченци. Над него има още 4 етажа, на които са разположени някои копия на български бойни знамена и други реликви.

За костите Пеньо Бомбето разказва, че докато работели на върха, намирали наоколо кости и черепи и започнали да ги събират за костницата. „Хем ни беше страшно, хем гордо“, пише Бомбето в спомени, запазени в държавния архив в Търговище.

Shipka_stroitelstvo1.jpg
Момент от строителството на паметника на връх Шипка. Снимка: от тогавашните вестници

Паметникът е открит тържествено на 26 август 1934 г. от държавния глава цар Борис III. Във вестниците от онова време е публикувана неговата реч при откриването:

 

„Освобождението на българския народ е най-величавият момент, най-крупното събитие в нашата история.То е апотеозът на сбъднатите най-съкровени въжделения хранени с векове в българската душа.
На това място преди 57 години българската съдба се беше спряла в колебание. По тия върхове руси и българи водиха трудни страшни боеве от които зависеше изхода на освободителната война.
Старинната доблест на руското войнство се покри тук с нови лаври, а българското опълчение, родоначалника на нашата храбра армия, извършиха своя легендарен подвиг. И пред удивените погледи на света тук възвися славата на българското оръжие възкръснала след пет векове.

На „Орлово гнездо“ блесна първият сияен лъч на българската свобода. Шипка е героичният образ на българското възраждане. Тя събра в един епичен устрем мъжеството и духовните сили на българският народ. Но пътя до Шипка бе далечен път. По него е килията на Паисий, българската църква във „Фенер“, лобното място на Левски, на Ботев и черешовото топче, които символически отбелязват преходите на неудържимия възход на българския народ.

Народните будители и апостоли на революцията, борците за българската църква и борците за българската държава работиха всеки със средствата на своето време, но с еднаква любов и със същата надежда за българско освобождение. Победоносната, освободителна война, водена от руските войски, начело с незабравимия благороден рицар, Цар-Освободителя, бляскаво увенча тоя поглед на българина към свобода и народно добруване. Тая война бе от страна на братския руски народ едно дело на великодушие, без друг пример в историята на народите.

Господа, но тая светла епоха от борби, на това велико дело за Освобождение и на техните дейци и герои, народната признателност издигна тук, на това място, тоя величествен паметник.

Всеки паметник обаче, е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията и ги вдъхновява към подвиг. Такъв невидим паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на освобождението, за безсмъртния подвиг на Шипка и да го предадем на нашите поколения.

С тия чувства на развълнувана почит, с които у всеки българин е свързана неделимо и почитта към братския руски народ и към руските герои и ветерани от Освободителната война, аз се прекланям дълбоко пред делото на нашето Освобождение и от името на българския народ откривам тоя паметник и го предавам на грядущите поколения за назидание, вечна слава и признателност.

Да живее България! Ура!”

Върхът е прекръстен от Св. Никола на връх Столетов през 1951 г., на името на генерала организирал отбраната на прохода. През 1977 г. е прекръстен на връх Шипка.

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
току-що, [email protected] написа:

А, уж светиня пък ще я бутаме :angry: 

Да се ремонтира, реставрира да.....а с идеята за биокупола веднага ми изплува Бузлуджа пред погледа.

То друг начин може и да няма да се реставира освен да се построи наново, а и биокупола няма нищо общо с чинията на Бузлуджа


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
току-що, petie1 написа:

... а и биокупола няма нищо общо с чинията на Бузлуджа...

А, що? И аз имам развинтено въображение като твоето :rolleyes:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 минути, [email protected] написа:

А, що? И аз имам развинтено въображение като твоето :rolleyes:

А добре щом казваш ама мисля че едва ли можеш да ме биеш по този показател :)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Абе направо да го бутат и да турят един огромен паметник на Винету от Банкя да му се кланят хората, хем тиквата му е голяма ще се вижда от далече.

Ся сериозно : Изключително тъжно е че дори този паметник който е национална светиня е оствен на произвола, Бойко се бие в гърдите всеки ден колко милиона е хвърлил за магистрали и ваксини, обаче няма и стотинка за поддръжката на историческите паметници.
А от тая простотия с изхвърлените от читалището книги и портрет на апостола направо ме втресе, наистина държавата е няма такава кочина, жалко за хубавата ни страна.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 51 минути, Bubbles написа:

Абе направо да го бутат и да турят един огромен паметник на Винету от Банкя да му се кланят хората, хем тиквата му е голяма ще се вижда от далече.

Ся сериозно : Изключително тъжно е че дори този паметник който е национална светиня е оствен на произвола, Бойко се бие в гърдите всеки ден колко милиона е хвърлил за магистрали и ваксини, обаче няма и стотинка за поддръжката на историческите паметници.
А от тая простотия с изхвърлените от читалището книги и портрет на апостола направо ме втресе, наистина държавата е няма такава кочина, жалко за хубавата ни страна.

 Да не ти разправям сред турското и ромското население, какво е мнението на българските герои, но можеш да си представиш, каква е картината, както виждаш българи са изхвърляли портрета на Апостола и като добавим българското овчедушие, щом паметникът се руши, лесно се подразбира.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 минути, acnekt написа:

 Да не ти разправям сред турското и ромското население, какво е мнението на българските герои, но можеш да си представиш, каква е картината, както виждаш българи са изхвърляли портрета на Апостола и като добавим българското овчедушие, щом паметникът се руши, лесно се подразбира.

Затова тая година вместо да реват че нямало празник на Шипка да вземат да организират събиране на средства за ремонт или нов паметник щото е пълен резил да се руши една светиня

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 минути, petie1 написа:

Затова тая година вместо да реват че нямало празник на Шипка да вземат да организират събиране на средства за ремонт или нов паметник щото е пълен резил да се руши една светиня

Дааа бе, чакай ти, по важно е кифлите и разни псевдно патрЕоти да се щракнат пред паметника и да се изтипосат у сурат тефтеро че да има Уайкове.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Bubbles написа:

Абе направо да го бутат и да турят един огромен паметник на Винету от Банкя да му се кланят хората, хем тиквата му е голяма ще се вижда от далече.

Ся сериозно : Изключително тъжно е че дори този паметник който е национална светиня е оствен на произвола, Бойко се бие в гърдите всеки ден колко милиона е хвърлил за магистрали и ваксини, обаче няма и стотинка за поддръжката на историческите паметници.
А от тая простотия с изхвърлените от читалището книги и портрет на апостола направо ме втресе, наистина държавата е няма такава кочина, жалко за хубавата ни страна.

Винету от Банкя наистина ще получи паметник ама не какъвто очаква :)

Сега сериозно: И на мен ми стана тъжно като го видях та затова и се замислих може би наистина сме овце щом като един паметник не може да подържаме

преди 2 минути, Bubbles написа:

Дааа бе, чакай ти, по важно е кифлите и разни псевдно патрЕоти да се щракнат пред паметника и да се изтипосат у сурат тефтеро че да има Уайкове.

Ами овце сме нямам думи

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ми да вземем да бутнем и паметника на Левски, да бутнем тоя в Докторската градина, да бутнем и на Съветската армия, Альоша, на президента Рейгън. Нали бутнахме вече Мавзолея - имаме опит, макар и не толкова успешен, щот го гърмяха 6 дена.

Но брадърушките от USA са със съборени няколкостотин паметника пред нас. Ние още сме с жълто около устата, но нищо не пречи да се понатегнем, а? "Всичко Мара втасала ..." , и тн.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 28 минути, dimy написа:

Ми да вземем да бутнем и паметника на Левски, да бутнем тоя в Докторската градина, да бутнем и на Съветската армия, Альоша, на президента Рейгън. Нали бутнахме вече Мавзолея - имаме опит, макар и не толкова успешен, щот го гърмяха 6 дена.

Но брадърушките от USA са със съборени няколкостотин паметника пред нас. Ние още сме с жълто около устата, но нищо не пречи да се понатегнем, а? "Всичко Мара втасала ..." , и тн.

Дими!

Смятам че знаеш за същият този мавзолей че го гърмяха 6 дни, а може би също знаеш, че по заповед е построен точно за 6 денонощия. Преди много години (51) съм служил точно пред него.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
току-що, Kolev71 написа:

Дими!

Смятам че знаеш за същият този мавзолей че го гърмяха 6 дни, а може би също знаеш, че по заповед е построен точно за 6 денонощия. Преди много години (51) съм служил точно пред него.

Знам, разбира се!

И съм виждал и вътре какво имаше. Стоял съм и отвън с червена връзка. Рапортувал съм.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 часа, petie1 написа:

Имам идея за нещо което може и да ви изглежда като научна фантастика- биокупол в който е пресъздадена част от българската 

история ... 

По-добре да се направят два, т.е. и един в язовир "Копринка" ... долу, под Шипка, ... и с лифт да се свържат ... 

То като се замисля .... може един по-голям и обхване цялата долина на царете ни в миналото включително с "летящата чиния' на Бузлуджа ... която е в по-окаяно състояние от паметника на Шипка, защото е била на БСП ... :) 

Честит празник на всички българи!!! 

п.п. Не ми е известно защо провокираш чрез тази идея сега, но определено не върви сарказъм в момента. Толкова ли нямаш идеи за двете ти леви ръце в момента?! Защо ли е необходимо вечно да се ремонтира линукс?!

И аз има идея: Вместо да се създават нови дистрибуции на Линукс, то да се изгради нов ДОС, който да се криптира с Флекс Тейп.... :) 

преди 8 часа, petie1 написа:

А добре щом казваш ама мисля че едва ли можеш да ме биеш по този показател :)

По "болно въображение" ли?! Той не, но ... хм ... за какво ми е да ти показвам моето "болно въображение" при положение, че България я сметат за тоалетна?! 

Свободно се облекчавай! Не ми пречиш ... :) 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Честит празник!

1. Щом си се притеснил за паметника Шипка може да отнесеш въпросите си към министър Банов от Министерство на културата, паметника е към тях.

2. Паметника се реставрира отдавна, но бавно. Миналата година, когато се качвах имаше и все още има обезопасителни  заграждения.

3. Може да напишеш писмо до Баце и да изложиш твоите творчески виждания.

Не се заяждам, но така е с паметниците в България - от тяхното реставриране няма "далавера", защото не можеш да изпишеш материали за стотици хиляди тъй като няма къде да се вложат.

Поздрави и прочети т. 1 пак 👍

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

e сега гледам по нова тв

за знамето

и според компетенцията

тая дето  ушила знамето на 14 години имала лакирани дълги бели ку р вен ски  остри нокти

и некъв пиян поп дето едвам гледа дадоха

ПЪЛЕН СРАМ!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами добре явно все още не сме готови за нов паметник ама е добре че се реставира за което имат поздрави, и да пиша до министъра на културата или Боко все тая няма ми обърнат внимание защото както казахте няма келеппир

Честит 3-ти март на сите българе!

преди 14 часа, dioib написа:

 

п.п. Не ми е известно защо провокираш чрез тази идея сега, но определено не върви сарказъм в момента. Толкова ли нямаш идеи за двете ти леви ръце в момента?! Защо ли е необходимо вечно да се ремонтира линукс?

Ами наистина ми стана жал за тази светиня от България та реших да напиша идеята си, а за чинията на Бузлдужда също ми  е хрумнала идея :)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 14 часа, dioib написа:

По-добре да се направят два, т.е. и един в язовир "Копринка" ... долу, под Шипка, ... и с лифт да се свържат ... 

То като се замисля .... може един по-голям и обхване цялата долина на царете ни в миналото включително с "летящата чиния' на Бузлуджа ... която е в по-окаяно състояние от паметника на Шипка, защото е била на БСП ... :) 

Роба се кахъри кое е по добре.. .окови с панделка или окови без панделка, ама  и да са червени... може и розови...

Чети , робе .. Чети :

https://zonanews.bg/mnenia-i-analizi/rusofilskite-lazhi-za-sazdavane-na-balgarska-darzhava-na-3-mart-1878-g-?fbclid=IwAR0uc1wdBhXnUcs2D3I0KMIv7CEdPdb0WxJKG5EVrv2yDfslKo2qEq3Pndw

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 2.03.2021 г. в 22:22, petie1 написа:

Вие  как мислите трябва ли ни нов паметник на Шипка или да се мъчат да ремонтират този?

Нали му ремонтнаха лъва. Купол не е нужен, а поддръжка. То и полоният се разгражда с времето.

преди 2 минути, miro20 написа:

Чети , робе .. Чети :

Тъкмо да отворя и ти си писал, че било за робите. Значи не се отнася за мен, а за такива като теб.

преди 31 минути, petie1 написа:

... а за чинията на Бузлдужда също ми  е хрумнала идея :)

Да ѝ оправят двигателите и да отлита!

300px-UFO2.jpg

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, Myanmar написа:

Нали му ремонтнаха лъва. Купол не е нужен, а поддръжка. То и полоният се разгражда с времето.

Само лъва ли? Иначе като го показваха по телевизията видях доста голяма пукнатина иначе си прав че трябва поддръжка ама както казаха тук няма келепир

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, petie1 написа:

Само лъва ли?

Нали и на освободителя пред парламента му удариха една заварка, та чак го отнесоха. Според мен е по-евтино да наемат някой да стои на кон цял ден. А вместо изтрити жълти павета, които периодично подкастрят, ако не знаете, да се раздадат жълти очила. За далтонистите - розови.

thumb_1200x630_119d373c9fe76f996490525b2

ПП: Не знам кога ще настигнем европейците да открием топлата вода, в случая електричеството, и да пуснем ток по паметниците, които буквално се oсирaт от гълъби и се разрушават от киселинните им л@йна.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване