Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Тенджера под налягане – цените им


Виж решението Разрешен от Емил Костов,

Препоръчан отговор

преди 2 часа, VeeeSeLa написа:

Е ще трябва да му я купиш и изпратиш от Германия. Колко ще излезе в лева?

Откъде да знам. Просто казвам, че сме доволни. Не съм ровил или търсил, колко струва в България.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на участниците!

Мисля да се поразходя да някоя от големите вериги, където продават такива. Идеята ми е да "пипна"  и усетя сегашното производство, да го почувствам като техническо ниво. Щото с годините качеството на стоките за средния потребител бързо спада. Може да се поразходя и из Амазония.

Първият ми критерий ще е, както споделиха и други, безопасността на бомбата.

 

Ще дам отчет какво и как съм купил, а може после и за експлуатацията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 10.05.2021 г. в 14:59, Kolev71 написа:

Мойта като беше TEFAL гръмна в кухнята и цялата стана на кристал. Още не мога да оправя кухнята Не ми дойде на ум тогава да снимам кухнята на какво приличаше.

Ахайте, ахайте! То, веднаж се случва това.  тенжера за 160 лева, а ремонта за след бума= 5600.

И нашта е ТЕФАЛ, клапана сдаде багажа още първата година и от тогава вече 5-та година си кара с клапан от руска тенджера който е просто една тежест стругована от неръждавейка

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, Чингис Хан написа:

Купи си печка с газови котлони

 

преди 8 часа, Чингис Хан написа:

З@еби тия бомби.

Сготвеното под налягане е съвсем друго:
1. Много по-бързо се сваряват нещата в сравнение с готвенето без налягане.
2. Вкусът е една идея по-различен в сравнение с готвеното без налягане 
Газ - да, добре, ама си е бомба! Да, знам има защити, ама от котлон са гръмнали мн. по-малко жилища, в сравнение с гръмналите от газ.
Индукционното готвене също е много бързо - съизмеримо с времето при готвене на газ.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 минути, цър-вул написа:

 

Сготвеното под налягане е съвсем друго:
1. Много по-бързо се сваряват нещата в сравнение с готвенето без налягане.
2. Вкусът е една идея по-различен в сравнение с готвеното без налягане 
Газ - да, добре, ама си е бомба! Да, знам има защити, ама от котлон са гръмнали мн. по-малко жилища, в сравнение с гръмналите от газ.
Индукционното готвене също е много бързо - съизмеримо с времето при готвене на газ.

Нали прочете поста ти на дядо ти Стефан? На времето това се случи и в нас, и добре, че бащата светла му памет ринеше пачките с фадромата, та за седмица кухнята беше възтановена.А печка на газ няма как да гръмне, освен, ако не се захранва от газова бутилка.До колкото знам в България техническия преглед на бутилките е задължителен всяка година.Индукцията, ако беше значително по-бърза ще се наложи и в ресторантите, понеже там се борят много повече с времето от колкото Ганка и Ганчо в блок 52 в ж.к. Младост.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Чингис Хан написа:

На времето това се случи и в нас

Твоето е по-скоро изключение, отколкото правило. 
И не ми хвали гхамалогията на газовите бутилки - качи я на третия-четвъртия етаж в блок...
Да, газта е доказано по-бъра, но:
- при горене на газ се създава мнооого конденз в помещението
- колкото и да не мирише, си мирише.
- като всяко техническо съоръжение и клапаните на газта могат да се повредят (справка тенджерите под налягане).

преди 10 минути, Чингис Хан написа:

в ресторантите

Нещо да кажеш за автоклавите там, м?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, цър-вул написа:

Твоето е по-скоро изключение, отколкото правило. 
И не ми хвали гхамалогията на газовите бутилки - качи я на третия-четвъртия етаж в блок...
Да, газта е доказано по-бъра, но:
- при горене на газ се създава мнооого конденз в помещението
- колкото и да не мирише, си мирише.
- като всяко техническо съоръжение и клапаните на газта могат да се повредят (справка тенджерите под налягане).

 

Аз не отричам приимуществата на индукцията, но тя далеч не е по-джоба нито на средностатистическия българин, нито на средностатистическия западно европеец.В западна Европа има някакви наченки за минаване изцяло на домакинствата на ток за да бъдат намалени врените емисии, но само наченки.Повечето домакинства все още готвят на газ.И мисля, че в следващите поне двадесет години така ще бъде.Иначе братовчетка ми в България готви на газ с газова бутилка към печката.Аве тя е сама жена и я качва до 4-тия етаж, пък на мъж, ако му се струва непосилно, значе чеп за зеле не става от него.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 45 минути, Чингис Хан написа:

Аз не отричам приимуществата на индукцията, но тя далеч не е по-джоба нито на средностатистическия българин, нито на средностатистическия западно европеец.В западна Европа има някакви наченки за минаване изцяло на домакинствата на ток за да бъдат намалени врените емисии, но само наченки.Повечето домакинства все още готвят на газ.И мисля, че в следващите поне двадесет години така ще бъде.Иначе братовчетка ми в България готви на газ с газова бутилка към печката.Аве тя е сама жена и я качва до 4-тия етаж, пък на мъж, ако му се струва непосилно, значе чеп за зеле не става от него.

Ний ползваме индукция за бързо готвене. Най-много 30 минути. За нещо, което бързо да си приготвиш. Макарони да свариш или картофи, примерно. Картофите за 15 минути са готови. Макароните към 7 минути.
Газ също ползваме. Но не всеки уред е пригоден за газ.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 47 минути, Чингис Хан написа:

тя далеч не е по-джоба нито на средностатистическия българин,

Цената на 2kW котлон започва от 30-ина лв. Железните емайлирани тенджУри на баба са суперза тия котлони. КаКТО И ЧУГУНЕНИЯ ТИГАН НА БАБА.

преди 51 минути, Чингис Хан написа:

Иначе братовчетка ми в България готви на газ с газова бутилка към печката.Аве тя е сама жена и я качва до 4-тия етаж, пък на мъж, ако му се струва непосилно, значе чеп за зеле не става от него.

Айде пак се извърли кат плоска... Дали не й доставят бутилката пред вратата? Добре е човек да знае кога, къде и какво...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Чингис Хан написа:

Аз не отричам приимуществата на индукцията, но тя далеч не е по-джоба нито на средностатистическия българин, нито на средностатистическия западно европеец.

Добре ве чуек, кат си напълно неграмотен, оти се пъхаш тук?

Слагам на 1500W и кафевраката за 6 кайвета е готова за около минута и половина. Ма страшен ток плащам, явно съм мноооооооого богат...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, JKirilov написа:

Добре ве чуек, кат си напълно неграмотен, оти се пъхаш тук?

Слагам на 1500W и кафевраката за 6 кайвета е готова за около минута и половина. Ма страшен ток плащам, явно съм мноооооооого богат...

Тук напълно те подкрепям и отдавна съм разбрал, че никакви тенджери и тигани под налягане, не ми трябват в къщи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 42 минути, JKirilov написа:

А трябва навсякъде! ;) Поне си приписвай в тефтерчето...

Там, където трябва и си прав, знаеш че не само теб а и всеки подкрепям. Научи се да уважаваш чичковците първо, - а не да ми заповядваш какво да си записвам, щото ти трябва прекалено много да си записваш. И то, всеки ден, щото научаваш нещо ценно от такъв като мен. Още пикаеш под масата. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, ValentinKamenov37 написа:

Бензина е за каране

Верно ли? А аз си мислех, че на ток или на водород е крачката в правилната посока. На газта какво й е да ти зарежда телефона и да гледаш телевизия?
Да, ама ай стига си готвил на газ в Сибир или в Африка.
Като ще пишем глупости, хайде да са по правилния начин! Какъв е % на производство на ел. уреди за готвене на ток и този на на уредите за готвене на газ?>> срещу <<

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, цър-вул написа:

Е, те това е отговор на човек, който няма какво да каже, ама го напъва отвътре - и бисерът е готов - кислороддът като енергоносител. Пълна простотия от биещ се в гърдите за човек, напред с мат'ряла! Аре, улеу!

Ами не ми се спори с дървени глави….. на глупавите хора, ако им дадеш умен отговор няма да те разберат…. за това им се дава глупави отговори……

 

Провери статистиките в цял свят, колко се кара на ток и водород и колко на бензин за да ти се избистри малко бъркоча на втория етаж…….

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 11.05.2021 г. в 8:51, Марчо Пирчов написа:

Ще дам отчет какво и как съм купил, а може после и за експлуатацията.

Още няма какво да отчитам, но да представя мнението си по техническите въпроси на тенджерите под налягане.

 

Водата кипи при 100 гр. Ц. при налягане на атмосферата 1 атмосфера ;) , което е на морско ниво, номинално 0 метра височина над м.р. А на по-голяма надморско ниво водата кипи при по-ниска температура. В София – май при 98 гр.

При по-високо налягане водата кипи при по-висока температура. Тенджерите под налягане използват нагряването и събиращата се пара, за да вдигнат налягането вътре, тъй като са затворени херметично. По мой спомен температурата на варене в тези тенджери е 120 гр. Ц.; след тази точка клапанът изпуска контролирано излишната пара.

По мой опит това дава два до три пъти по малко време на варене, зависи от това, което се вари. Например телешко шкембе, едно дебееело такова, се сварява за един час вместо 3. Както отбелязах, по някой път си правя телешки бульон от кости – едни голееми такива – и тогава вместо 6 стигат 2 часа. То ест ще ползвам тенджерата в отделни случаи. В повечето случаи на готвене, например боб,  някак не е толкова вкусно под налягане и, съответно, ще ползвам тенджери на атмосферно налягане :)

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, Марчо Пирчов написа:

техническите въпроси на тенджерите под налягане.

Ами, мини на су вид готвене... 😎;)
https://sousvide.bg/за-су-вид/таблици/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хм, к'во първично мислене...По тая логика и отровите, които се ползват за лечение, не трябва да се ползват, защото са отрови и са вредни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове



В повечето случаи на готвене, например боб,  някак не е толкова вкусно под налягане и, съответно, ще ползвам тенджери на атмосферно налягане
 

Навремето боб се е варял в гърне, на огъня. Оставят го и цяла нощ къкри.

Колев каза, че не му трябват „тенджери под налягане”. На мен не ми трябват никакви. Одеве - от „топлата витрина” „сготвих” три манджи за 2 минути.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, jhoro написа:


 


Навремето боб се е варял в гърне, на огъня. Оставят го и цяла нощ къкри.

Колев каза, че не му трябват „тенджери под налягане”. На мен не ми трябват никакви. Одеве - от „топлата витрина” „сготвих” три манджи за 2 минути.

Често го ползвам твоя метод и много ми допада. Все се намира нещо, което да ми хареса и на мен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, jhoro написа:

Навремето боб се е варял в гърне, на огъня. Оставят го и цяла нощ къкри.

Това е класика и малкия преразход на ток се компенсира с качество/gourmet!

A това

преди 4 часа, jhoro написа:

Одеве - от „топлата витрина” „сготвих” три манджи за 2 минути.

е със сбъркани кавички, те трябва да са на "манджи"! :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

е със сбъркани кавички, те трябва да са на "манджи"!
Абе човек!!! Аз съм като боклукомелачка, ама подобрен модел!
Ям всичко - което става за ядене и половината на останалото.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 месеца по-късно...

Прювет!

Не ходиф по магазини-тържища да пипна-чукна некоя жива тенджура, а направо...

Поръчах в Емаг и получих една 9-литрова. От Румъняскъ.

Големият обем обясних по-горе с това, че тенджурите под налягане (ТпН) не е добре, от субражение за безопасност, да се пълнят повече от 2/3 от обема им, а аз за сигурност гледам да не е много повече от половината обем. Това дава 4.5-5 литра, което е съпоставимо с големите обикновени готварски Т.

Изпълнена е цялата от алуминиев лист, дебел 3-4 милиметра. Заключващите елементи май са от по-дебел.

Регулиращият налягането клапан е най-простия, гравитационен, което и искам. Има предпазващ клапан за свръхналягане, може да е сачмен.

Доволен съм от покупката, защото по принцип е същият тип изработка, каквато съм ползвал преди.

 

Не съм я пробвал още в работа, сега я отмивам първоначално под вода - с още 3 кила дебело телешко шкембе вътре.

Кът са отмие шкембето, ще я пусна за проба само с вода, и през това време ще нарежа големите парлаци на шкембето на по-малки, че се навиват на големи масури и излизат над водата, в която се варят. След това ще я пусна на реалното варене.

 

Съзнателно пускам предварително субщение, за да си точат зъбите за критика тези, които ин ги е интересно.

 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Марчо Пирчов написа:

Съзнателно пускам предварително субщение, за да си точат зъбите за критика тези, които ин ги е интересно.

Мога да си точа зъбите - само за „шкембе чорба“-та.
С много оцет, чесън и люто! И една-две ... (спирам да броя) ракии!

Дай координати и ... дорде уври шкембето - съм при теб!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да бе! Да ми изпиеш ракията...


Щи пратя от шкембето по куриерска фирма на моя сметка.

Шкембето държи дълго и не се разваля дълго.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Марчо Пирчов написа:

Да бе! Да ми изпиеш ракията...

Щи пратя от шкембето по куриерска фирма на моя сметка.
Шкембето държи дълго и не се разваля дълго.

Ми тя ... трябва да се пие! Инак се разваля!

А пратката - скачай и ти вътре! Без компания не е същото!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи това в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване