Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Търся да инсталирам ос на слаб компютър

tekotien

Препоръчан отговор

Здравейте ,

търся задължително безплатна по лиценз, за по стар компютър операционна сиситема

опитах да инсталирам freedos 1.1 на компютъра си който е с параметри

интел процеоср 2 ядрен на 2.8 гигахерца 4 гигабайта рам, но не успях

само да допълня че е с ССД

това дали има значение

моя препоръчайте ми от къде мога да сваля безплатна версия на Ms-Dos или някаква друга сиситема да не е линукс !

но да мога да играя чрез нея на старите дос игри .

благодаря

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Казваш „слаб компютър“ - това ... кльощав ли значи?

преди 17 минути, tekotien написа:

опитах да инсталирам freedos 1.1 на компютъра си който е с параметри интел процеоср 2 ядрен на 2.8 гигахерца 4 гигабайта рам ...

Този процесор - има ли си име или е просто Intel?
Например - Xeon 2.80 GHz, 2M Cache, 800 MHz FSB или Pentium E5500 2.80 GHz, 2M Cache,  800 MHz FSB

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И под линукс можеш да си играеш старите ДОС игри, ползвай емулатора wine. Какъв беше проблема с DOS? Не е препоръчително да се ползва SSD под система, която не е чувала за подобна техника. Такива игри можеш да си играеш и онлайн през браузъра:

http://www.xtdos.com/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, Raze написа:

Не е препоръчително да се ползва SSD под система, която не е чувала за подобна техника.

То и да се правят заключения, за система - за която нищо не знаеш - не е препоръчително. Ама ...

преди 46 минути, tekotien написа:

моя препоръчайте ми от къде мога да сваля безплатна версия на Ms-Dos или някаква друга сиситема да не е линукс !

@Raze не ме гледай така ... „флюбено“ Еха   - виж колко „съдържателен“ е въпросителния пост!

И ... btw (въпрос към автора) къде предлагат „ПЛАТЕНА версия на Ms-Dos“?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сигруно си има име интел процесора , но в момента е без ос , линукс не искам да слагам ( при мен тази линукс система лесно се разваля ) ако почна да ползвам редовно след инсталцията.

просто после спира да бутва . за това искам някоя друга или направо чист дос , имаше един 7.1 обаче не знам как да го инсталирам и то на ссд .

а самият ми компютър конфигурацията работи много бавно на който и дали е 7 или 10 уиндоуси бавно работи.

за това искам само дос и да ползвам дос игри и програми.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сложи му едно XP и си пускай игрите под dos prompt, след като ти е толкова труден и непонятен линукс. С този DOS, дори и с XP, ще скапеш много бързо SSD-то, особено ако често правиш записи и триеш от него.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, tekotien написа:

Сигруно си има име интел процесора , но в момента е без ос , линукс не искам да слагам ( при мен тази линукс система лесно се разваля ) ако почна да ползвам редовно след инсталцията.

просто после спира да бутва . за това искам някоя друга или направо чист дос , имаше един 7.1 обаче не знам как да го инсталирам и то на ссд .

а самият ми компютър конфигурацията работи много бавно на който и дали е 7 или 10 уиндоуси бавно работи.

за това искам само дос и да ползвам дос игри и програми.

СИГУРНО ... ги урочасваш!
Като начало - пусни една „лайф флашка“ и виж какво има вътре! Или направо си изтегли DOS-on-USB - ако има къде!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, Raze написа:

Сложи му едно XP и си пускай игрите под dos prompt, след като ти е толкова труден и непонятен линукс. С този DOS, дори и с XP, ще скапеш много бързо SSD-то, особено ако често правиш записи и триеш от него.

Едвали ще сложа екс пи , след като след инсталция дава син екран ,мс-дос поне не дава сини екрани, искам ако може някакъв чист дос.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

С тези сини екрани, най-вероятно имаш проблемен хардуер. Така пробва ли?

https://www.google.bg/search?q=install+ms-dos+from+usb

След като го запишеш на USB, много лесно се прехвърля на диска. Въпроса е, че с този MS-DOS си ограничен до максимум 2 GB дял на диска, като ще можеш да създадеш няколко такива най-много. Ако искаш да го прехвърлиш, ще трябва да изтриеш всичката информация и дялове от диска, да създадеш нови и да ги форматираш.

Comparison of DOS operating systems - Wikipedia

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Виж това - MS-DOS 7.10 Boot Disk (397.0 KB)

Ако имаш флопи - може да си го метнеш на една дискета (1,44 MB) и да зарежда оттам!

Този пак се хили! @Razeнапушен ли си?

В момента имам едно такова - Преглед на изображението източник

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Давам марката и модела на компютъра , не нямам такова флопи,

компютъра е Fujistu Esprimo P5730

германско производство пише на кутията.

ето инфо за него https://icecat.biz/en/p/fujitsu/vfy-p5730ppab1fr/esprimo-pcs-workstations-p5730-10479318.html

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, tekotien написа:

Давам марката и модела на компютъра , не нямам такова флопи,

компютъра е Fujistu Esprimo P5730, германско производство пише на кутията.

ето инфо за него https://icecat.biz/en/p/fujitsu/vfy-p5730ppab1fr/esprimo-pcs-workstations-p5730-10479318.html

Ако това е щайгата - image.png.eb706fbce33fce3948d6d800b8dae9e4.png- имаш си вградено флопи!

Пп. Intel Core 2 Duo E7300 не е идеално лош процесор!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Щайгата е това но няма флопи има капачка на мястото за флопи ,

а на другите ми компютри нямам също никакво флопи ни външно ни вградено, така че варианта флопи не помага и отпада.

а колкото до сините екрани заради хаурдера , сини екрани ми дава и на другите компове ако пробвам експи дори на 7 ми дава син екран

независимо че компа 1 ми е чисто нов от магазин, и уиндоус 7 примерно ми е със легален активиран с легален код .

Така със руфус стана но , не ме устройва тръгва си  доса от флашката , но така 32 гигабайта флашка само за единия дос.

аз искам реално от твърдия диск.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Няма как тази машина да работи бавно особенно с DOS емулатор като Mame под WXP, 7 или дори 8,1.

Това, че не можеш да сложиш WXP и 7 на чисто нова система която трдно (да не кажа невъзможно) може да работи нормално с изброените OS нищо не означава.

Освен синия екран - там има конкретна информация - може да е еднаква навсякъде, а може и да ти е различна, а това има значение.

"Селерон" е линия процесори на Intel и толкова,  - може да е някой Intel® Celeron® D Processor 33x ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сега да не кажеш че проблема е в мен?

извинявай но аз плащам на фирмата която е компютърна , да ми сглоби надежден компютър ,

но явно за 260 лева толкоз кофигурацията е интел процесор с 4 гб ддр3 на 2.80 гхц.

но дори новото нещо не трбява да дава странични ефекти и то докато е гаранционно....

само за мое лично инфо да попитам запознатите тук , защо при линукса няма сини екрани който съм инсталирал на този комп проблемния .

но ако е уиндоус задължително има , а да вметна че на уиндоус 10 не ми дава сини екрани ? също ми е с легален ключ активиран ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, tekotien написа:

аз плащам на фирмата която е компютърна , да ми сглоби надежден компютър

Ами, плати им и за инсталиране на операционна система. Явно е, че ти не можеш да се справиш.
С такова описание на ххардуера може да се подкара всеки Windows от 7 до 10 на ссд..

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, tekotien написа:

но явно за 260 лева толкоз кофигурацията е интел процесор с 4 гб ддр3 на 2.80 гхц.

Дал си 260 лв. за този умрял Celeron и кога се е случило това?

Син екран на Windows винаги можеш да получиш - пътища за това много, още по времето на 98 пускаш музика от CD-ROM-а и вадиш диска = син екран.

Компютъра фирма казваш ... там като знам с какъв конкурс ги избират - все едно нищо не си казал. Също така ти казваш сглобява, а не инсталира OS, конфигурира OS и т.н. - пак са две различни неща.

Новото нещо - предполагам говориш за съвременна система, не работи със старите OS порати развитие на технологиите и целенасочена липса на обратна съвместимост - било то драйвери, изрични спънки за ъпдейти и т.н. - тук си е главно политика на корпорации.

Грефен ти е метода на работа глобално! Не знаеш какво имаш като хардуер, не знаеш какви точно са ти проблемите със софтуера!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@tekotien явно не можеш сам да се оправиш. Виж се само какви ги говориш!

Първо каза

преди 10 часа, tekotien написа:

компютъра е Fujistu Esprimo P5730

тук пише „Fujitsu ESPRIMO P5730 DDR2-SDRAM E7300 Micro Tower Intel® Core™2 Duo 2 GB 250 GB HDD PC Black“

После пишеш:

преди 9 часа, tekotien написа:

Допълвам за процесора интел е селерон като рестартирвам и ги изписа името.

кофигурацията е интел процесор с 4 гб ддр3 на 2.80 гхц.

Виждаш ли разликите?

извинявай но аз плащам на фирмата която е компютърна

Как разбра, че е „компютърна“ - по надписа на вратата ли?  То и на тоалетната пише „Жени“, ама ... вътре ги няма!

Точно на машинка - с подобни параметри (HP ProBook, Intel Celeron DDR3 4GB RAM), но лаптоп - наскоро сложих Линукс, вместо Уиндоус 7. В момента „се движи“ като болида на Макс Верстапен.

Намери някой приятел (на когото имаш доверие) да ти оправи нещата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 часа, jhoro написа:

То и да се правят заключения, за система - за която нищо не знаеш - не е препоръчително. Ама ...

@Raze не ме гледай така ... „флюбено“ Еха   - виж колко „съдържателен“ е въпросителния пост!

И ... btw (въпрос към автора) къде предлагат „ПЛАТЕНА версия на Ms-Dos“?

Те не предлагат , но аз лично не съм чел от сайта на майкрософт че Дос е безплатен , всичко което или почти всичко от майкрософте платено нали така ?

да не вземат да обеднеят случайно .

преди 6 часа, цър-вул написа:

Ами, плати им и за инсталиране на операционна система. Явно е, че ти не можеш да се справиш.
С такова описание на ххардуера може да се подкара всеки Windows от 7 до 10 на ссд..

Хе как да не мога , защо уиндоус 10 не ми дава син екран ?!

защо и на други хора въпрсните ос правят сини екрани , така излиза че масово са некадърни и неграмотни компютърно ?

преди 3 часа, jhoro написа:

@tekotien явно не можеш сам да се оправиш. Виж се само какви ги говориш!

Първо каза

тук пише „Fujitsu ESPRIMO P5730 DDR2-SDRAM E7300 Micro Tower Intel® Core™2 Duo 2 GB 250 GB HDD PC Black“

После пишеш:

Виждаш ли разликите?

Как разбра, че е „компютърна“ - по надписа на вратата ли?  То и на тоалетната пише „Жени“, ама ... вътре ги няма!

Точно на машинка - с подобни параметри (HP ProBook, Intel Celeron DDR3 4GB RAM), но лаптоп - наскоро сложих Линукс, вместо Уиндоус 7. В момента „се движи“ като болида на Макс Верстапен.

Намери някой приятел (на когото имаш доверие) да ти оправи нещата.

Дано админите не го сметнат за неплатена реклама , но фирмата е http://dig.bg

и се занимава основно с продажба на части и компютърна техника та не е ли такава ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Те не предлагат , но аз лично не съм чел от сайта на майкрософт че Дос е безплатен

Ако погледнеш по-внимателно - MS-DOS 7.1 (за който питаше автора) изобщо не се предлага като самостоятелна ОС.
Виж другите версии (6.22, 7.10) ги има безплатно на много места.
Дано админите не го сметнат за неплатена реклама , но фирмата е http://dig.bg
и се занимава основно с продажба на части и компютърна техника та не е ли такава ?

За да не е безплатна - просто ще си платиш!
Ама ти … имаш пари, няма да те сбърка.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...