Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ваканцуваща промяна в програмната схема на 'Хоризонт'

l-8

Препоръчан отговор

преди 2 часа, ined написа:

Като не излъчват концерт на куку бенд пак добре 😚

Както е тръгнало, скоро и това може да стане.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, l-8 написа:

да се уча от по-умните от мен

Toгава игнорирай кольов и с-ие! Като му гледаш българския, сещай се за останалото...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, NewRedDragon написа:

И стига с тези авторски права - това го има в цяк сват

ама, верно ли в 'цял свят'!? я раздуй малко по-подробно какво точно е положението с музиката в ефира на обществените радия по цял свят, че ми е извънредно интересно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, JKirilov написа:

Toгава игнорирай кольов и с-ие! Като му гледаш българския, сещай се за останалото...

Ето, този чук е Гуруто на форума и към него можеш да си задаваш въпросите. Той е вещ във всяка област. Иначе още не може да ми напише фамилията правилно, но говори за български език.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, l-8 написа:

ама, верно ли в 'цял свят'!? я раздуй малко по-подробно какво точно е положението с музиката в ефира на обществените радия по цял свят, че ми е извънредно интересно.

Абсолютно вЕрно! Организациите или продуцентите не правят разлика м/у обществени и частни медии - щом излъчваш в ефир или публикуваш, съдържание, защитено с авторски права, то си длъжен да имаш съответното разрешение за това. Това разрешение се дава срещу заплащане. Вече какъв тип музика (в случая), на кои автори и изпълнители, за каъв период от време ще се заплати е в обсега на музикалните редактори. Те преценяват, спрямо характеристиките на аудиторията. В случая с БНР, може би наистина това е излишно, защото на практика то няма аудитория - пазарния му дял е незначителен. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, NewRedDragon написа:

Организациите или продуцентите не правят разлика м/у обществени и частни медии

Пропуснах в началото на темата да заявя, че я стартирам в качеството си на радио-слушател, а не в качеството на организация или продуцент. Защото не съм организация или продуцент, а обикновен радио-слушател и данъкоплатец, като всички останали данъкоплатци, които с плащанията си към републиканския бюджет издържат, изхранват общественото БНР и съответно си позволяват да мислят, че мнението им - какво е програмното съдържание на БНР - би трябвало да се отчете от ... народните представители например, пък и от цялото общество, ако приемем, че в България има общество. А какво правят продуцентите и частните медии, разбира се, си е тяхна работа. Най-радостното от цялата дискусия, е че, все пак, макар и по различни пътища стигаме до един и същ извод - за една обществена радио-програма като 'Хоризонт' с насоченост главно към актуалните обществени събития, съвсем не е задължително да излъчва музика, и още повече отделни специализирани музикални предавания, в такива огромни количества! За тази цел БНР има отделна културна програма 'Христо Ботев', специализирана в излъчването на медийни продукти, ориентирани към сферата на културата и в частност на музиката. Именно там е мястото и на музикалните редактори и техните музикални предавания. Ролята на програма 'Хоризонт' е да следи отблизо обществено-политическия живот на страната без да прекъсва и без това не дотам успешните опити за обществен дебат с обяснения от рода на: 'За съжаление тук трябва да прекъснем нашия разговор, понеже нашият музикален редактор е подготвил една песен, която трябва да чуем.'

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това си твое мнение.Имаш право гражданска инициатива по установен ред, чрез избрания от теб народен представител, да предложиш своето виждане по въпроса. Но, ако БНР (независимо от "програмата") спре излъчването на музика, то ще остане и без тези 150-200 човека, които го слушат... и то само ако са в район, където няма покритие на конкурентите. Тогава приходите от реклам и платени публикации ще спаднат до 0 и изобщо няма да има БНР. Защото от бюджета се покрива не повече от 60% издръжката - останалото са собствени приходи., които трябва да се генерират!

преди 8 минути, l-8 написа:

'За съжаление тук трябва да прекъснем нашия разговор, понеже нашият музикален редактор е подготвил една песен, която трябва да чуем.

Ако в договора между страните е записано, че дадена песен трябва да се излъчва на точно определено време - естествено, че ще се прекъсне и без това безсмисления разговор! Става дума за пари и то много! Никой не го интерсува, какво е казал някой по радиото - има си интернет

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@NewRedDragon

на 20.07.2021 г. в 16:08, NewRedDragon написа:

ако БНР (независимо от "програмата") спре излъчването на музика, то ще остане и без тези 150-200 човека, които го слушат...

Въпросът защо аудиторията на БНР е намаляла, наистина е важен, но за него може би ще е нужна цяла отделна тема.

Но, ако БНР (независимо от "програмата") спре излъчването на музика, то ще остане и без тези 150-200 човека, които го слушат..

Дали? Дали пък ниският рейтинг на 'Хоризонт' не се дължи именно на това, че се опитва да се конкурира с частните радиа в техния жарн - entertainment-а чрез музиката. 'Хоризонт' като поредното музикално радио! Щот то няма други музикални радиа в България и ако не е 'Хоризонт' да пусне музика няма кой друг да пусне. Каква е всъщност основната функция на БНР - да забавлява публиката като и пуска музика или да следи за важните обществено-политически теми, събития, проблеми.

Защото от бюджета се покрива не повече от 60% издръжката - останалото са собствени приходи., които трябва да се генерират!

Ами, ... не! Републиканският бюджет на България покрива 44 232 300 лв. от общо 46 551 882 лв. разходи на БНР.

ttps://bnr.bg/files/uploads/Budget_BNR_2019.pdf

Ако в договора между страните е записано, че дадена песен трябва да се излъчва на точно определено време - естествено, че ще се прекъсне

Такива договори са по характерни за взаимоотношения между частни фирми - компании и медии. По 'Хоризонт' често може да се чуе фразата - 'изборът на нашия музикален редактор' т. е. музикалният редактор прави избор / избира от огромен списък на музика, за която БНР вече е заплатило, а не че музикалният редактор пуска точно определена музика, във фиксирано време по силата на някакъв договор на БНР с части фирми.

че ще се прекъсне и без това безсмисления разговор!

Тука стигаме до интересните въпроси - кой разговор и смислен и кой безмислен. Също заслужава отделна тема.

Става дума за пари и то много!

Ако имаш предвид милиардите, за които много хора твърдят, че властимащите леко са злоупотребили, да съгласен съм, наистина става въпрос за много пари - пари от републиканския бюджет. Всеки, който плаща някакви данъци към бюджета би трябвало да го интересува как се харчат тези пари - смислено или безмислено. И разговорите за тези огромни бюджетни разходи едва ли биха могли да се нарекат 'безмислени'.

Та именно и затова ми беше думата, ако 'Хоризонт' достатъчно отблизо следеше за какво точно се харчат парите от републиканския бюджет, т. е. ако си изпълняваше една от най-важните обществени функции, вместо да се прави на музикално радио, може би щяха да го слушат повече от 150-200 души.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 часа, l-8 написа:

@NewRedDragon

Въпросът защо аудиторията на БНР е намаляла, наистина е важен, но за него може би ще е нужна цяла отделна тема.

Дали? Дали пък ниският рейтинг на 'Хоризонт' не се дължи именно на това, че се опитва да се конкурира с частните радиа в техния жарн - entertainment-а чрез музиката. 'Хоризонт' като поредното музикално радио! Щот то няма други музикални радиа в България и ако не е 'Хоризонт' да пусне музика няма кой друг да пусне. Каква е всъщност основната функция на БНР - да забавлява публиката като и пуска музика или да следи за важните обществено-политически теми, събития, проблеми.

Ами, ... не! Републиканският бюджет на България покрива 44 232 300 лв. от общо 46 551 882 лв. разходи на БНР.

ttps://bnr.bg/files/uploads/Budget_BNR_2019.pdf

Такива договори са по характерни за взаимоотношения между частни фирми - компании и медии. По 'Хоризонт' често може да се чуе фразата - 'изборът на нашия музикален редактор' т. е. музикалният редактор прави избор / избира от огромен списък на музика, за която БНР вече е заплатило, а не че музикалният редактор пуска точно определена музика, във фиксирано време по силата на някакъв договор на БНР с части фирми.

Тука стигаме до интересните въпроси - кой разговор и смислен и кой безмислен. Също заслужава отделна тема.

Ако имаш предвид милиардите, за които много хора твърдят, че властимащите леко са злоупотребили, да съгласен съм, наистина става въпрос за много пари - пари от републиканския бюджет. Всеки, който плаща някакви данъци към бюджета би трябвало да го интересува как се харчат тези пари - смислено или безмислено. И разговорите за тези огромни бюджетни разходи едва ли биха могли да се нарекат 'безмислени'.

Та именно и затова ми беше думата, ако 'Хоризонт' достатъчно отблизо следеше за какво точно се харчат парите от републиканския бюджет, т. е. ако си изпълняваше една от най-важните обществени функции, вместо да се прави на музикално радио, може би щяха да го слушат повече от 150-200 души.

Много си далеч от действителността. Единственото, което държи БНР в ефир е един текст в един закон (намери си ги сам), който казва, че БНР е комуникационен канал за уведомяване на населението при бедствия и/или заплахи за националната сигурност. Иначе всички  "гости" в предаванията им по "горещи" теми са обикновени червени кратуни. На тия цифри не вярвай - действителните суми са мнооооогооо по големи - нямаш информация

Изобщо не ме интересува, как се харчат парите от данъците ми, щом това, което виждам и ползвам ме устройва, като цена!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 часа, NewRedDragon написа:

Много си далеч от действителността. Единственото, което държи БНР в ефир е един текст в един закон (намери си ги сам), който казва, че БНР е комуникационен канал за уведомяване на населението при бедствия и/или заплахи за националната сигурност.

почти позна, ЗАКОН ЗА РАДИОТО И ТЕЛЕВИЗИЯТА : https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134447616

чл.6 касае БНР и БНТ - доста обща рамка, но излъчването на музика по 'Хоризонт' може да намери оправдание в ал.3 т.4:

3) Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ) са национални обществени доставчици на радиоуслуги, съответно на аудио-визуални медийни услуги, които: ... 4. включват предавания, които информират, образоват и забавляват;

така че спирай всякакви разговори за републикански бюджети-мюджети, 'пулитики-мулитики',  пускай музиката, излизай в отпуска, отивай на море, щракай с пръсти - всичко е 'ok'! БНР си е изпълнило законовите задължения.

Има там някакви, дето искат да се направи отделен закон за обществените медии https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=5543

ама то даже и да почне такава обществена дискусия, винаги ше се намерят заинтересовани хора, дето така ше я забатачат тая дискусия, такива изпълнения ше направят ( да си спомним как се държа веднъж Волен Сидеров в 'Референдум' ), че на никого повече и през ум няма да му мине да седне да гледа подобно нещо.

На тия цифри не вярвай - действителните суми са мнооооогооо по големи - нямаш информация

На кои цифри да не вярвам?

Изобщо не ме интересува, как се харчат парите от данъците ми, щом това, което виждам и ползвам ме устройва, като цена!

За човек, който изобщо не се интересува как се харчат парите от данъците му, проявяваш учудващо постоянство и упоритост в темата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@lsmurf опитвам се, доколкото мога, да направя българското общество / данъкоплатците шеф на БНР, но май не получавам кой знае каква подкрепа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, l-8 написа:

@lsmurf опитвам се, доколкото мога, да направя българското общество / данъкоплатците шеф на БНР, но май не получавам кой знае каква подкрепа.

В България нещата стават отгоре надолу а не обратното затова и ти казвам кой може да ти реши проблема.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, lsmurf написа:

да ти реши проблема

Моя проблем!? Това само за мен ли е проблем! Ако приемем, че регистрираните потреители в този форум са няколко хиляди и от тези няколко хиляди само за мен е проблем, че общественото радио се опитва да се превърне в музикално в разгара на политическия сезон, и че това, което се случва в/с него се решава в Кремъл от Путин, и че няколко хиляди български граждани са абсолютно безсилни да променят каквото и да било в БНР - напразно съм си губил времето.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, l-8 написа:

Моя проблем!? Това само за мен ли е проблем! Ако приемем, че регистрираните потреители в този форум са няколко хиляди и от тези няколко хиляди само за мен е проблем, че общественото радио се опитва да се превърне в музикално в разгара на политическия сезон, и че това, което се случва в/с него се решава в Кремъл от Путин, и че няколко хиляди български граждани са абсолютно безсилни да променят каквото и да било в БНР - напразно съм си губил времето.

Опитвам се да ти подскажа че радиото ни не е обществено а про Кремълско и за момента явно на Кремъл не му трябва много шум и без това прекалиха по време на изборите пък и след това. Сега им трябва малко тишина за да не откажат голяма част от слушателите въобще да ги слушат. Затова и е тази промяна според мен. Но все е по добре от манипулативни уж информационни предавания. Политическия сезон ще си мине както са го запланували и без допълнително да се дразнят слушателите с "изяви " на едни и същи омръзнали ни да втръсване муцуни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 часа, l-8 написа:

Шеф се става по други параметри.. знания, PR канали или там за каквор=то се бориш. Ам си слаб - няма да се пребориш. защото любомото ти бнр, просто крета - 2300 лв макс заплата и то с ....допълнителните. Сега курнелия и чалга BOSS=a ... ще пуската само концерти на ку=ку - поне докато..

ПС: Разбираш ли, чче не става...вместо да слушаш БНР - ходи да работиш

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 24.07.2021 г. в 20:18, NewRedDragon написа:

Ам си слаб - няма да се пребориш.

лично аз нямам амбиция да ставам шеф на бнр. това, което се опитах да кажа, е, че реалният, дествителният 'шеф' на бнр, трябва да бъде самото общество, или поне някаква част от него. т. е. това, какво ще се излъчва по бнр, колко и кога ще се излъчва, какви да са заплатите и всичко останало, да се определя от доста по-широк кръг от граждани, а не от един генерален директор и всичко да става по неговия кеф.

на 24.07.2021 г. в 20:18, NewRedDragon написа:

ПС: Разбираш ли, чче не става...вместо да слушаш БНР - ходи да работиш

искрено благодаря за съвета - ходя редовно на работа и по тази причина не ми остава достатъчно време да се занимавам с обществено полезна дейност и затова разчитах на такива като вас, но явно пак съм се пообъркал. все пак - благодаря за точните отговори и отделеното време и внимание.

p.s. харесвам такива хора - какво то и да им кажеш те винаги отговарят - 'не, не, не става, не може да стане' много такива има в България и никога на се предават!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, l-8 написа:

лично аз нямам амбиция да ставам шеф на бнр. това, което се опитах да кажа, е, че реалният, дествителният 'шеф' на бнр, трябва да бъде самото общество, или поне някаква част от него. т. е. това, какво ще се излъчва по бнр, колко и кога ще се излъчва, какви да са заплатите и всичко останало, да се определя от доста по-широк кръг от граждани, а не от един генерален директор и всичко да става по неговия кеф.

Това му се вика "колективна безотговорност". Да не говорим, че не зависи от кефа на Генералния директор - има си Управителен съвет, и още поне 20 дирекции. Ти как си представяш бай Ствари - водопроводчика да ръководи Студийния комплекс примерно? Знаеш за каква техника и технолкогии става дума? 

Генералния директор се назначава от СЕМ, който от своя страна пък има квота на НС и Президента - така, че пак издишаш! Нали НС е избрано от всички граждани?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 27.07.2021 г. в 12:49, NewRedDragon написа:

Ти как си представяш бай Ствари - водопроводчика да ръководи Студийния комплекс примерно? Знаеш за каква техника и технолкогии става дума? 

Не си спомням да съм казал нещо относно техническата част на радиоизлъчването или пък за радиоразпространението.

Генералния директор се назначава от СЕМ, който от своя страна пък има квота на НС и Президента - така, че пак издишаш! Нали НС е избрано от всички граждани?

Абсолютно вярно! Бих допълнил даже, че не само 5-те члена на СЕМ, 5-те члена на Управителния съвет на БНР, ами и 11-те члена на Обществения съвет на БНР също не са особено притеснени от 'ваканционния му режим', щото досега от тях и дума не съм чул по този въпрос ( впрочем, не само по този въпрос, но и по какъвто и да е въпрос свързан с БНР нищо не съм чул от тях, ама може и да съм пропуснал - нали трябва да ходя на работа да ги издържам )

Нали НС е избрано от всички граждани?

Именно, за това ми беше думата! И от всички 7 млн. граждани само аз, умника, се намерих да мърморя 'някакви глупости', че БНР още от средата на юли работило във 'ваканционен режим', а пък когато работело в 'нормален режим' излъчвало прекалено много музика по едната от двете си програми - 'Хоризонт', и чрез това ненужно излъчване на музика, отнемало от времето за актуална обществено политическа информация и обществен дебат. И това също била една от причините за нерадостно дередже на цялата страна. Луд човек! Ма то пък щом на никого, освен на мен, тази работа не му прави впечатление, може пък на хората/народа/гражданите да си им харесва 'Хоризонт' така както си е - с повечко музика, по малко политика и т.н.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...