Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

"Квантова психология", това ли е религията на 21-ви век?


Препоръчан отговор

Цитат

През цялата човешка история мислите, ценностите и поведението са били обуславяни от езика и преобладаващия поглед към Вселената. Но в последните десетилетия с нахлуването на квантовата механика, относителността, не-Евклидовите геометрии, не-Аристотеловата логика и общата семантика научната визия за света драматично се измени. Въпреки това обаче човешкото мислене все още е здраво вкоренено в космологията на Средновековието.

от тук

Въпреки, че съм привърженик на културно-историческа психология, попаднах на книгата "Квантова психология". 

Някои определят Робърт Антон Уилсън като най-важния философ на миналия век. 

Цитат

Някои наричат книгата материалистична, според други е научна, а трети настояват, че е мистична. Всъщност тя е всяко от тези неща – и нито едно от тях.

Според мен книгата е "семка" на бъдеща религия. 

До колко квантовото възприемане на света около нас ще повлияе по отношение на сътрудничество между науката и религията, за да може човечеството да продължи своето развитие, а не да се погуби само? Или светът отново ще попадне в параграф 22 по отношение на патриархат или матриархат? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Vanko23 написа:

Ако си я прочел за ко иде реч?

Как мозъчният софтуер програмира вас и вашия свят ...

Но, за да не се налага да я купуваш, то прочети малко от тук ... 

Цитат

Робърт Антон Уилсън (1932–2007) описва творчеството си като опит да бъдат разрушени предпоставените асоциации, да се погледне на света по различен начин чрез редица нови модели, никой от които не може да се нарече истина. Уилсън цели да въведе човечеството в съзнание на генерален агностицизъм, но не по отношение само на Бога, а агностицизъм към всичко около нас.

от тук

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 30 минути, Vanko23 написа:

Като е психология що си я сложил в раздел философия?

Помисли или не знаеш с какво се занимава философията ли?!

Един психолог е характеризирал въпросната като философия, а не специализирана. 

Затова и я разглеждам като начин на мислене, което граничи с определена религия в следствие на неистините съществуващи в съвремието ни. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, Vanko23 написа:

Психологията е точна наука а философията е дърдорене до безкрай.

В голяма грешка си. Тя не е точна наука, а наука която изучава психическата дейност. ;) 

Ползва се предимно за подбиране на подходящи кадри. 

Все пак да ти припомня, че душата и/или духът не подлежат на точно определение. 

Цитат

Душата според редица религиозни, философски и фолклорни традиции е нематериална част (есенция) на човешкия индивид. 

от тук .... 

Цитат

Тази статия е за философската концепция

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Религиите имат нещо общо с философията не и с психологията.

Душата според редица религиозни, философски и фолклорни традиции е нематериална част (есенция) на човешкия индивид.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, dioib написа:

До колко квантовото възприемане на света около нас ще повлияе по отношение на сътрудничество между науката и религията

А дано, ама надали!
Дедо ти поп като чуе за наука скача като ужилен и кряка АНАТЕМА, и не за друго, щото науката вече обяснява голяма част от така наречените чудеса и библейски събития и ако хората вземат че се събудят, брадатия козел с расото ша тряя да почне работи вместо да си пълни шкембето по сватби, кръщенета, задушници и т.н.
Помисли си какво би станало ако църквата изгуби огромнотоси влияние(Под църква се има предвид всяка една религия по света) и защо през вековете църквата е налагала дори с тотален терор своите виждания.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 27 минути, Bubbles написа:

Дедо ти поп като чуе за наука скача като ужилен и кряка АНАТЕМА

Разговарял съм с дедо поп. :) Нямаше въпросния писък и кряк. :) 

В действителност "новите попове" не са както бяха поповете при соца. Много неща обясняват разбираемо, а не по канон. Да, вършат си обредите и т.н., но успоредно с това са достатъчно интелигентни и не те анатемосват, а водят свободен диалог с теб. ;) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, dioib написа:

Разговарял съм с дедо поп. :) Нямаше въпросния писък и кряк. :) 

В действителност "новите попове" не са както бяха поповете при соца. Много неща обясняват разбираемо, а не по канон. Да, вършат си обредите и т.н., но успоредно с това са достатъчно интелигентни и не те анатемосват. ;) 

Е, добре е да "чуя" че има и изключения. Тогава да се надяваме че хората ще погледнат и към науката вместо сляпо да вярват в изкормването на бедния Адам за създаването на Ева.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 27 минути, Bubbles написа:

изкормването

Доста грубо казано, а реално е, че, без да даде мъж на жена своя плът, то тя не може да осмисли живота си и става злобна стара мома .. И?!

п.п. Помисли, за кое ребро става въпрос?! ;) И друго ... защо се набляга, че Дева Мария е заченала непорочно?! ... 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 33 минути, dioib написа:

Доста грубо казано, а реално е, че, без да даде мъж на жена своя плът, то тя не може да осмисли живота си и става злобна стара мома .. И?!

п.п. Помисли, за кое ребро става въпрос?! ;) И друго ... защо се набляга, че Дева Мария е заченала непорочно?! ... 

То това ясно че е интерпретация, обаче помисли си, колко туземци има като талибаните например които четат писаното в "свещените" книги и го приемат буквално.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 25 минути, Bubbles написа:

които четат

Щото ги учат да четат, а не да прочитат. ;) Та, до колко един учител е педагог е трудно да се каже в днешно време. ;) 

По същия начин е и с поповете ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

малоумията не растат само в бг.

Видя ли някой линка на автора в уики? Щом "психология" в заглавието на книга е списана от изявен 'психонавт', който бил 'защитил докторат по  психология в алтернативен университет"... но няма данни някога да я е изучавал... :)

Човека бил най-опитен в ЛСД триповете - браво! Минал и покрай психологията и квантите и накрая ги слял в общо заглавие, за да хване дикиш. Не само в САЩ модата на тия беше в разцвет - и в Европа и Русия премина цяла вълна от "квантовости"...

Освен това - допреди10-15 години думичката "квантово" се слагаше към каквото падне, като например "квантово съзнание" - и без това никой в плебса не я разбираше, но пък звучеше тайнствено и магично... и с нея можеш да си играеш както си искаш . В самата наука, КВАНТОВАТА ТЕОРИЯ се явява огромен проблем, скок... защото се основава на напълно различни от усвоените "начини на възприятие и отражение" концепция. Така, че сред плебса прилагателното "квантов" почва да се прикача към каквото падне, за да му се придаде някаква 'смътна и магична' насока... И с това става чудесна територия за нагласации и строеж на фантасмагорични приказки.

И накрая - умението да се хваща момента и начина - да се направят пари, е важно. Книги за пълни глупости издадоха маса народ и рекламата и усета за "нуждите на плебса" от приказки, блянове и фантастични игри... за което се дават пари и цяла индустрия ги усвоява. Все пак не е измислен от капитализма принципа - предлагането е според търсенето. Голяма част от готовите заварени социални приказки - и за науката, и за религията... се компрометираха и хората си търсят заместители. Пръкват се поредните апостоли, светци, мирови учители, спасители, изцелители... и в това състезание всеки гледа да чопне от "баничката"...

==============

Пробпемът не е в неразборията между науката и религията, а между рациото и религиозното начало - у всеки човек.

Рациото е рядка птица и идва сред сложни условия, като намира пристан в зрели личности. Рациото е резултат от сложни наслагвания за да се стигне до проявата му в рамките на дадена личност. НАУКАТА е рационално производно.

Религиозността се крепи на инстинктивизми и е вграденият начин на мозъка за баланс при проблеми и конфликти. А те са естествен фон за всеки живот... и Живеещ. Същите "антистрес" хапчета са и алкохола, наркотиците, цигарите... и още безкрайно много вариации на 'производства' на мозъчна химия... защото това е лесният и достъпен вариант за справяне от бъгове и дефекти в личните сънища.

Човешкият живот на всеки започва сред религиозна социална среда и резонира в религиозното в самия човек. То е неизменно "начало" и става основа при формирането на личността. Докато се стигне до РАЦИОТО... "я камилата, я камилара" - я се стигне, я не... Опита да се провокира рацио още от учебната система, все пак полага основи, но всъщност най-честият резултат е, че рациото започва да се подражава и имитира от децата... После - и като възрастни потъват в личните си самозаблуди по отношение на това :"колко са рационални".

Появата на РАЦИОТО в човешкото развитие, в рамките на една личност, е просто етапен въпрос. Малцина стигат до него, защото повечето блокират, стопират и зациклят някъде по етапите в развитието на личността. Твърде много са капаните, твърде много са бъговете и заварените от еволюцията проблеми...

Но ако се стигне до РАЦИОТО в рамките на само една личност, тя веднага се изправя срещу мощни защитни импулси - на вече формираното религиозно ядро. Този конфликт е естествен и е част от израстването и развитието, но това го прави и твърде драматичен за личността, защото срещу грешния сигнал че 'личността е застрашена' се изправят всички защитни механизми - повечето от които са атавистични и наследени още от "маймунката". От друга страна - противоборството между 'защитеността' и развитието... е точно отпечатъка между РЕЛИГИОЗНОТО НАЧАЛО и "РАЦИОТО".

Ехото на всичко това е умножено от социалната матрица и се проявява като несъвместимост между РЕЛИГИЯ и НАУКА. Но от тия двете -  едното е израз на съхранение и защитаване, а другото - полага  и реализира развитие... Тия два основни вектора са противоположни по посока и балансът между тях е сложно умение, което реализират малцина.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, _ramus_ написа:

малоумията не растат само в бг.

Малоумие има навсякъде!

Въпреки, че не ме смяташ за "достоен" опонент, то считам, че все пак моята цел съм я постигнал.

Това, че ти, толкова години не си успял, е поради факта, че уцелих твоята "религия", но знам, че ще отречеш това, и въпреки това си добре дошъл в моята тема!!! 

п.п. Анализирай И, това!!! ;) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 26 минути, dioib написа:

Малоумие има навсякъде!

у нашто маалъ нема таквос нешто
никво умие немат

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, дpъндю написа:

у нашто маалъ нема таквос нешто
никво умие немат

Дънди, нихилизма при Вас го знам. Все пак съм от Сливен.

Тъ, независимо, че казвате, че нямате умение, то я по-добре стани политик в днешно време!>? :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

не е на дръндю, но понеже въпросният ми е в секцията за блокирани, го виждам и ползвам оттук:

преди 4 часа, дpъндю написа:

Малоумие има навсякъде!

Бомбастична изцепка... но пък малоумието все ти е "някъде там". :)

А можеше да почнеш описанието му от 'себе си'. Не че не си го списал толкова години на "участие". Обаче друго си е в 'тема' - квантова психология, в секция 'философия' в заглавието въпросителната е 'това ли е религията'.... Щото си и психолог и философ и квантист, пък и религиолог и теолог... ги разбираш работите... :lol6:

От друга страна си пуснал тема като заглавие на книга, а тая книга си я виждал само като корица през интернет. Вътре що да се мъчиш нещичко да погледнеш - важното е да участваш там, с нещо си.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, _ramus_ написа:

не е на дръндю, но понеже въпросният ми е в секцията за блокирани, го ползвам оттук:

Бомбастична изцепка... но пък малоумието все ти е "някъде там". :)

А можеше да почнеш описанието му от 'себе си'. Не че не си го списал толкова години на "участие".

ами като не е, защо го пишеш
малоумие значи че има малко ум

а виж какво съм написал аз, че нямаме никакъв в нашта маалъ

преди 3 часа, дpъндю написа:

у нашто маалъ нема таквос нешто
никво умие немат

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

ти въобще видя ли на кого съм го написал... и защо? Ти нямаш нищо общо - думите ми са към тематичния автор тук, дето е от най-известните представители на народното малоумие.

вашта маалъ не четете, бре. Няма как да го цитирам от неговия коментар - защото ми е блокиран ... Виждам го в твоя коментар - като цитат и го ползвам, макар че излиза с твоят ник.

Успехтъ ли дъ вденити сиа?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Eй сега ще пусна една квантова пръдня, че да съм в модата със спрягането на "квантово" с каквото ни падне. Квантово съзнание, квантова психология, утря някой ще измисли и квантова сексология за третата възраст. И ще хване дикиш

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мнозина считат, че след като са "майстори" и се завъртят покрай някой, то ще получат необходимото ускорение, за да са професионалисти.

Да, ама не е така!!! :) Защо, професионалистът е онеправдан?! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване