Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

.....Глобалисти.....


_nib_

Препоръчан отговор

Много поучително кое и защо се случва. Аз навремето учих политикономия, но всичко беше доста изкривено. Асистент по същото ми беше Ренета Инджова, която я направиха служебен премиер.

Жалко че съвременната младеж не знае този език и не мисли. Много малко искат да научат нещо и са се пуснали "по течението".

Добре че поне YT има нелош автоматичен превод на всички езици, включително и български. Дано нещо разберат.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Темата е от една дума....

Няма-ЗА....няма-ПРОТИВ....

Попаднах на този материал,стори ми се интересен,не намерих подобна тема, реших да го покажа....

Ако някой срещне нещо интересно

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Чудовищно! Вижте от 14мин. нататък! Формиране на две касти - Висша и Нисша.... и това в доклад на някаква редовна конференция !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, dimy написа:

Чудовищно! Вижте от 14мин. нататък! Формиране на две касти - Висша и Нисша.... и това в доклад на някаква редовна конференция !

Големи фенове са на ,,индийския модел" общество.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

То презентации много!

Има един учен и философ - А.Павлов и неговата концепция за множество войни, който ще бъдат прелюдия към един голям конфликт. Противна на неговата концепция, отново основана на математически модели, беше пък концепцията на Насим Талеб за постепенното затихване на военните кофликти. И тва е било страничен дебат на форума по раздаването на Нобеловите награди преди 3 години, ама бая народ е зарязал официалната програма, за да следи диспута между двамата. Това поне ми разказа едно приятелче от Москва, който следи за културни прояви и ги отразява, пък и организира презентации на книги. Тогава следеше изявите и трябваше да презентира книгата на Н.Талеб - "Черният лебед".

Ся научния елит може да си "посява" концепциите, ама коя ще хване дикиш в колективното е ...да го нарека "сложно" за предугаждане....въпрос на сила на лобито е.

Има си и познати методи за въздействане и цялата успешност на дадено начинание е в пряка зависимост от контрола върху медийната среда. За тва вече се говори за "хибридна война" и "борба с фейк новините"...просто борба за медийното пространство ...и облъчването на масите с подбрано инфо.

Ето един метод, за който предполагам, че знаят доста хора, но рядко се коментира - "Прозорецът на Овертон".

А "двете касти" не знам за кво е толко шокиращо, при положение, че това е видно поне от две десетилетия, че се оформя като тенденция и не е далеч резултирането. Според мен същото е и с илюзията, че живеем в демократична система. На мен повече ми мяза на "съвременен феодализъм", ам с парадна демокрация като хляб и зрелище за тълпите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

една стара....но още актуална статия-

Коментарът е на политическия анализатор Кузман Илиев за вестник "Труд":

 

Европа се разцепва на две под напора на културната война, която набира скорост. Западът, доминиран от мултикултурния либерализъм и половата неутралност, срещу Централна и Източна Европа като по-добре имунизирани срещу новият болшевизъм, стъпвайки върху консервативно-християнската си природа и опита от социализма.

Атаките от ЕК и ЕП срещу Полша, Унгария и всяка проява на самостоятелно мислене и суверенитет са свирепи. Спиране на парите, анатема по линия на “върховенство на закона” и борбата с корупцията – който не слуша, понася дежурните тояги, етикетирани с дежурните клиширани клейма. А глашатаите на либералния консенсус у нас са облечени в мантията на новия морал – нищо, че са същите труженички от стария, макар и префасониран и саниран с европари бордей…

У нас също назрява тежък идеологически взрив. Той ще е силен, макар засега идейната лоботомия на политическа класа и електорат да са тотални – 45 години комунизъм, 30 и отгоре – глобализъм и либерално влияние. Щетата е голяма, а дебат за концепции, ценности и стратегически рискове за милата ни татковина удобно няма. Ще се появи, когато ножът действително опре до кокала и проказата влезе в училище, на работното място, в обществените институции, на полето на националната сигурност и липсата на енергийна обезпеченост за икономиката ни.

Малко преди да спечели изборите Слави Трифонов се обяви срещу защитника на християнска и традиционна Европа Виктор Орбан. Заяви се за “трансформиране на ЕС в държава, отколкото да остане съюз на различни държави“, както и че ЕС трябва да бъде държава“, за да „се попречи и в другите държави свободата да стане като в Унгария“.

В страна с висока политическа култура такива думи от провъзгласил се за патриотично-антисистемен лидер са самоубийство в политически смисъл. У нас нямаше и помен от отзвук – апатията, нищожната избирателна активност, безвремието, в което тънем в момента са исторически по магнитуда си. Но и това ще се промени.

След 20 безсмислени години на окупация САЩ оставиха Афганистан на талибаните и мигрантските орди ще се засилват, Ердоган все повече втвърдява тона към ЕС и вее мигрантското плашило, усещайки хлъзгавата почва под краката си. Атентатите в Европа са потиснати медийно от коронаистерията – убийства, изнасилвания на деца, рязане на глави насред културни средища, това вече не е изключение, а ежедневие за коренните жители на Стария континент. А че корона-социализмът е овладял икономика и обществени отношения в Западните части на континента е ясно дори за децата. Немалко българи с опит на Запад го виждат и съвсем резонно се замислят дали да не покажат червен картон на антиутопията, в която лявото превръща достиженията на европейската цивилизация. А скоро ние ще трябва да вземем страна – като нация, политически и цивизационно. Среден вариант няма да има.

У нас темата за правата на македонските българи не е дразнител, защото позицията е добре оформена и отдавна не сме стояли като политически субекти с гръбнак на международната арена по такъв стабилен и обоснован начин. Навлизането в училище на “третия пол” и “родител 1, 2, 3” също не мина през парираната Истанбулска конвенция. Макар и фундаментални, тези теми не са дразнители днес. Те тепърва ще избуяват.

Лош ли е глобализмът? Когато е политически – да. Той значи глобален и откъснат от проблемите на общностите елит, неограничен във власт, контрол над обществен дневен ред, ценности и икономически лостове. Всичко в ЕС се решава от неизбран бюрократичен елит в Брюксел, който вдига данъци, трудови изисквания и регулации, бори се с климатични и всякакви таласъми, явяващи се идеологически пречка пред пълния диктат. Търговията глобално минава през междуправителствени споразумения и неправителствени организации и де факто ЕС е безмитна зона, а не зоната за свободно движение на капитали и стоки. Вътре няма мита, но отвън – вносът е тотално смазан. ЕС фаворизира само определени износители и концерни, които по места подкрепят правилните политици и тези. Всички организации за колективна отбрана са квази-легален монопол за военно-промишлен комплекс и празен чек за военни попълзновения и изнасяне на демокрация из широкия свят. Преливането във федерално правителство е левичарски и много опасен политически проект – на пълен стопански, културен и информационен контрол. Данъците се унифицират и хармонизират нагоре, разходите за отбрана и общите врагове – се налагат силово, без оглед на географски и културни специфики на дадена нация и общество.

Обратно, спасението е в т. нар. политическа децентрализация и в “икономическата глобализация”, която не е нищо друго освен международно сътрудничество в противовес на местния стопански социализъм. Свободната международна търговия спомага за оптималното използване на оскъдните ресурси и вади милиони от линията на бедността. Всеки народ произвежда това, в което е силен и го разменя с продукцията на другите – мирно, без войни и напрежение. Обменят се култура, технологии и идеи. Спестяванията и инвестиции се движат свободното и помагат на бедните да станат богати и продуктивни. Обменят се най-вече знание и натрупан опит. За обобщим: има разлика между политически глобализъм и икономическа глобализация. Първото е глобален социализъм, а второто – международно сътрудничество и по-висок стандарт и доходи.

Важно е да се подчертае, че за разлика от капиталите, стоките и идеите, за които има нужда и са желани, щом са внасяни някъде, то “хората” не са благо, което може да се движи “свободно”. Просто защото някои хора са етични, с експертиза и желание да се интегрират културно – други не. Те може да искат да ползват щедрата социална система, да отказват да научат език да и са враждебни към нрави и обичаи на локалната общност. Затова и насилствената им интеграция по модела на безотговорната Меркел, внесла 1 милион мигранти от Близкия изток преди няколко години, е обществено престъпление от висш порядък.

В този смисъл и цивилизационно пред България има един път на спасението. И това е – ясна визия за това какво трябва да се прави в политически, геополитически, културен и икономически аспект.

Ние сме стожер на християнството в Европа и като такива имаме отговорността да го спасим от пипалата на културния марксизъм и либералните морални релативисти. Ние сме консервативно общество в смисъла на общество, което е умеело да съхрани (conserve) идентичността си в най-свирепите и невъзможни условия. Винаги сме живели в мир с други етноси и култури и сме черпели от тях, давайки им от нашите достижения, но без да загубим себе си.

Днес Западът, който е люлка на идеята за свободата на индивида, поради историческия парадокс на презадоволеността и самонадеяността от успеха – се държи безотговорно. И затъва ли, затъва в културната бездна на стопанския социализъм, културния марксизъм, политическата коректност, агресивния феминизъм и размиване на ценностите на европейската цивилизация. А тя е базирана изцяло върху християнската етика, защитата на собствеността, свободната размяна на стоки, идеи и технологии и политическата конкуренция на юрисдикциите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 седмици по-късно...
на 1.11.2021 г. в 6:49, _nib_ написа:

Големи фенове са на ,,индийския модел" общество.

Не, не са "фенове".

Те са нещо, което ще стане .... в следващите 10-20г.   !

А това означава, че ще останем половин - един милиард !!!!!!!! Някои!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 седмици по-късно...

Аз наистина не разбирам, какъв ви е проблема с глобализма? Дали ще сте кучките на глобален или местен феодал, каква е разликата? За вас! Инече се кефите на възможностите, които предлага глобализма- кеф ти Гърция, кеф ти Малдиви. Ама сме против! Против сте да можете ей така да идете където си поискате и това да ви струва 50 долара? Сериозно??? И даже омразния ви глбализъм ви дава възможност да си слушате "рипни калинке" където и да се намирате.

Beware the Beast, but enjoy the feast he ofer! Дрънкащи тенекиени кутии...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, Лудар написа:

Аз наистина не разбирам, какъв ви е проблема с глобализма? Дали ще сте кучките на глобален или местен феодал, каква е разликата? ...

 

Почти си прав, само че има и трети вариант - да си Човек. Но .... това бяхме и вече няма да се повтори!

Но не ти завиждам на кучешкото ти самочувствие, де...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, dimy написа:

Почти си прав, само че има и трети вариант - да си Човек. Но .... това бяхме и вече няма да се повтори!

Но не ти завиждам на кучешкото ти самочувствие, де...

Нужда някой за нещо да ми завижда нямам. Та, чувствай се свободен да не ми завиждаш за каквото си поискаш. За което не се чувствай длъжен да ме информираш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Лудар написа:

Нужда някой за нещо да ми завижда нямам. Та, чувствай се свободен да не ми завиждаш за каквото си поискаш. За което не се чувствай длъжен да ме информираш.

Напротив! Казах, че не ти завиждам , че се чувстваш кучка на някого! Пък бил той и - "феодал".

Аре.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, dimy написа:

Напротив! Казах, че не ти завиждам , че се чувстваш кучка на някого! Пък бил той и - "феодал".

Аре.

Некъв нервен, се мисли за страшен. Ама е само нервен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 седмици по-късно...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...