Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Загубих близък, много ми тежи и съм в тежка депресия

Reckitjesok

Препоръчан отговор

Мъж на 28 години съм, на скоро почина дядо ми, чувствам много сериозна вина в себе си.

С дядо ми бяхме много близки, той беше на 76 години в отлично състояние, работеше в градината, караше си колата, не се е залежал, нито беше хванал бастун, но единствения му минус е че беше голям инат и обичаше да командва и всичко да е по неговата, естествено аз го обичах като дядо, но и често ме изнервяше с ината си. Всекидневно бяхме заедно, всеки ден ме караше до село, помагаше, работеше, звънеше и така. Винаги е имал навика да пие, и след като пие на следващия ден ближеше рани, тоест почиваше, така се случи и тези дни, но му беше за последно. Последния път когато се видяхме, дядо ми прояви инат и леко се скарахме, след като го помолих да ме закара на село, предвид годините му да седне зад волана, той беше започнал да надува колата с над 100км в час, и аз го помолих да намали защото ме е страх, той на инат, обаче вместо да намали, засили повече, след което живо здраво стигнахме, но аз се бях ушашавил и му се развиках за дето се инати и беше вдигнал над 100 км, и му се развиках и скарах, като му казах от сорта, искаш да ме убиеш ли, какво доказваш и така. На него му стана мъчно, прибрал се, а понеже рождения му ден наближаваше, решил да пие ракия, и то бая ужулил, около литър ако не греша. След два дни на неговия рожден ден, решихме да отидем с мой роднина, обаче, той беше на легло и не помръдваше, и аз се притесних за него и исках да извикам линейка, той обаче твърдо отказа, като ми каза че просто е пил ракия и му било лошо, и аз му отговорих, явно си се напил, просто си почини и се наспи, това се случи на рождения му ден, обаче на следващия ден пак го нямаше никакъв, аз бях на работа и не можех да излезна, а майка ми, (Негова дъщеря) беше на село. На следващия ден, майка ми решила да отиде да го види, аз бях първа смяна и също бях планирал след смяната ми да отида да го видя как е, точно като свърших работа, майка ми ми се обади и с плач ми каза, че дядо ми е починал. Така раздялата ни бе тежка и сбогуването, сега се чувствам виновен, за това че съм се заблудил че е пил и не е бил трезвен, а всъщност сърцето му не издържало на натоварването на алкохола, и страшно много ми липсва, още съм в шок, въпреки че минаха две седмици и не мога все още да повярвам че дядо ми го няма. Толкова силно съм свикнал, и не само аз, а семейството ми и нашите роднини, че дядо ми всеки ден звънеше по телефона, идваше и ни караше с колата, и сега изведнъж го няма, страшен шок е. Аз лично още не мога да се осъзная, вие преживявали ли сте подобно нещо? Как се справяте с загубата на близък, все още ми е гадно и кофти, и най вече, чувствам се виновен и не съм очаквал това да се случи, още повече, че дядо ми си замина сърдит, след последния ни скандал. За това обичайте близките си, защото нещата се случват внезапно и неочаквано.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 57 минути, Reckitjesok написа:

Мъж на 28 години съм, на скоро почина дядо ми, чувствам много сериозна вина в себе си.

Майка ми почина в ръцете ми. Макар, че чакахме баща ми да умре преди нея. После и той се спомина. 

преди 57 минути, Reckitjesok написа:

голям инат

След една година тъщата ми почина, а дядото, тъста,  по инат, и по примера на баща ми и той почина почти след същото като баща ми. Е, поне дочака да стане на 91. 

... По-късно ще до прочета, НО:

С едно изречение защо се чувстваш виновен? Не си му угодил?! Къде по-точно му "счупи хатъра"?! 

п.п. Опитай се да го направи кратко. Ще дочета основното, но нямаш вина!!!

Имаш гузна съвест!!!

п.п. Мнозина които не са уважавали някой приживе имат такава. Сега е късно. До една година ще е така ... НО, знай: Той дядо ти, ти е простил. Това по-късно, като станеш дядо ще разбереш. 

До тогава следвай: Ние живите продължаваме, защото знаем дедите си!!! ... и ще снимам какво е написано на гроба на баща ми. = Специално за теб!! И ще ти го постна тук ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пич дръж се като мъж, рано или късно всеки умира. Това са нормални неща и трябва да се приемат нормално, а не със реване и тръткане...  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, MaxiMax написа:

Пич дръж се като мъж, рано или късно всеки умира. Това са нормални неща и трябва да се приемат нормално, а не със реване и тръткане...  

Що, не е мъжко да си поплаче ли?

Иначе всеки е губил близки и няма точна формула как да се справиш с проблема. Това си е строго индивидуално и зависи от човека. Времето, както казват, лекува...или не напълно, но с времето избледнява болката, макар че такава винаги ще има. Това е неизбежно.

Особено, когато човек е погълнат от задачки и не му остава време много да мисли за такива неща. В началото най-много помага да си в компанията на близки за теб хора и да се занимаваш с приятни за теб неща за да се разсееш. За другото времето ще си свърши своята работата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, Reckitjesok написа:

С дядо ми бяхме много близки, той беше на 76 години в отлично състояние, работеше в градината, караше си колата, не се е залежал, нито беше хванал бастун, но единствения му минус е че беше голям инат и обичаше да командва и всичко да е по неговата, естествено аз го обичах като дядо, но и често ме изнервяше с ината си. Всекидневно бяхме заедно, всеки ден ме караше до село, помагаше, работеше, звънеше и така. Винаги е имал навика да пие, и след като пие на следващия ден ближеше рани, тоест почиваше, така се случи и тези дни, но му беше за последно. Последния път когато се видяхме, дядо ми прояви инат и леко се скарахме, след като го помолих да ме закара на село, предвид годините му да седне зад волана, той беше започнал да надува колата с над 100км в час, и аз го помолих да намали защото ме е страх, той на инат, обаче вместо да намали, засили повече, след което живо здраво стигнахме, но аз се бях ушашавил и му се развиках за дето се инати и беше вдигнал над 100 км, и му се развиках и скарах, като му казах от сорта, искаш да ме убиеш ли, какво доказваш и така. На него му стана мъчно, прибрал се, а понеже рождения му ден наближаваше, решил да пие ракия, и то бая ужулил, около литър ако не греша. След два дни на неговия рожден ден, решихме да отидем с мой роднина, обаче, той беше на легло и не помръдваше, и аз се притесних за него и исках да извикам линейка, той обаче твърдо отказа, като ми каза че просто е пил ракия и му било лошо, и аз му отговорих, явно си се напил, просто си почини и се наспи, това се случи на рождения му ден, обаче на следващия ден пак го нямаше никакъв, аз бях на работа и не можех да излезна, а майка ми, (Негова дъщеря) беше на село. На следващия ден, майка ми решила да отиде да го види, аз бях първа смяна и също бях планирал след смяната ми да отида да го видя как е, точно като свърших работа, майка ми ми се обади и с плач ми каза, че дядо ми е починал. Така раздялата ни бе тежка и сбогуването, сега се чувствам виновен, за това че съм се заблудил че е пил и не е бил трезвен, а всъщност сърцето му не издържало на натоварването на алкохола, и страшно много ми липсва, още съм в шок, въпреки че минаха две седмици и не мога все още да повярвам че дядо ми го няма. Толкова силно съм свикнал, и не само аз, а семейството ми и нашите роднини, че дядо ми всеки ден звънеше по телефона, идваше и ни караше с колата, и сега изведнъж го няма, страшен шок е. Аз лично още не мога да се осъзная, вие преживявали ли сте подобно нещо? Как се справяте с загубата на близък, все още ми е гадно и кофти, и най вече, чувствам се виновен и не съм очаквал това да се случи, още повече, че дядо ми си замина сърдит, след последния ни скандал. За това обичайте близките си, защото нещата се случват внезапно и неочаквано.

Първо ти не бива да се чувстваш виновен. Не си бил в главата на твоя дядо и не можеш да знаеш за неговите решения. От написаното се вижда, че си помагал и си се грижил за каквото трябва. И второ не се преживява. Просто с течение на времето се свиква, защото постепенно нещата избледняват. Човек просто е устроен така. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 часа, MaxiMax написа:

Две неща са абсолютно сигурни в живота - смъртта и данъците....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 3.11.2021 г. в 21:42, Reckitjesok написа:

За това обичайте близките си, защото нещата се случват внезапно и неочаквано.

Сега го допрочетох. Заприлича ми на постановка, а последното изречение ме убеди в това. 

Определено алкохола няма никаква връзка с неговата кончина. Алкохола не натоварва сърцето, а черния дроб. 

И един такъв въпрос: След като си на 28, защо не си зарадвал дядо си с правнуче?! Защо не шофираш ти?! 

Явно приживе "не си излизал на глава с него" и гузната ти съвест е някакво лицемерие, защото сега имаш възможност да му караш колата с каквато скорост ти желаеш и да постъпваш трезво, защото депресираните хора на ниско ниво намират утеха в алкохола. 

Странно е трезвеник и въздържател да е в депресия... на какво си?! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дядо ти е бил мъжкар. Грижил се е за вас, държал си е на думата. А ти е трябвало да го слушаш, защото той е видял доста повече от живота от теб! Бъхтил се е в много по-трудни времена. Това, че е карал с висока скорост, просто при някои мъже нивата на тостесторона са завишени и дивото избива в някаква посока. Което освен, че не е лошо, даже е добре. Подържаш мъжкото в себе си. Сегашните млади, сегашните п&далски закони ви смачкват ограничават до безбожие, в допълнение растете масово без бащи само с доминантна майка в допълнение без казарма и ставате едни страхливи жени, със една камара фобии, депресии, асоциални, без куража на вързано куче хляб да дадете.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 5.11.2021 г. в 6:24, dioib написа:

сега имаш възможност да му караш колата с каквато скорост ти желаеш

Мдаа, има голяма вероятност след, като отвори капачката на резервоара. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не разбрах какво общо има капачкатана резервоара,  със скороста, с която сега  внука ще лети по 3-то класните и 4-то класните пътища на родна майка България. Освен, че бензина поскъпна резко, но чиляка явно има фобия от шофиране, и колата ще отиде за краб, а парите инвестирани във някой гейм компютър.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Иеее Лада 1500! Нашата беше1500s! Легенда! Аз я избрах и карах първи. Естествено в на бащата на скута, защото тамън бях проходил и не стигах педалите още.

Чисто нова от Кореком. Ората на времето чакаха по 10 години, бащата я взе за три месеца, три шишета Грантс Уиски и един 30кг. дунавски сом на изпълнителния директор на корекома в Бяла. Бащата тогава държеше един ресторант, още вечерта направо запалихме от Бяла и направо в ресторанта. Три дена ядене пиене, танци до зори.Кви времен бяха….. спомени спомени…….

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 5.11.2021 г. в 5:24, dioib написа:

Сега го допрочетох. Заприлича ми на постановка, а последното изречение ме убеди в това. 

Определено алкохола няма никаква връзка с неговата кончина. Алкохола не натоварва сърцето, а черния дроб. 

И един такъв въпрос: След като си на 28, защо не си зарадвал дядо си с правнуче?! Защо не шофираш ти?! 

Явно приживе "не си излизал на глава с него" и гузната ти съвест е някакво лицемерие, защото сега имаш възможност да му караш колата с каквато скорост ти желаеш и да постъпваш трезво, защото депресираните хора на ниско ниво намират утеха в алкохола. 

Странно е трезвеник и въздържател да е в депресия... на какво си?! 

А-ъ всъщност не е баш така, питаш защо не съм карал аз, защото дядо ми е от малкото тип хора които си пазят колата, ама такова пазене ти казвам, че не даваше човек да му пипне бравата на вратата, отваряше и затваряше вратите на който и да се качи, не ходеше на автомивка, и не ми даваше дори и да я паля, дано ме разбираш, а защо не съм го зарадвал с внуче, ами защото не съм я срещнал, аз съм по интелигентен и разумен, покрай мене са се навъдили само кур*и с извинение, дето пушат, пият, и нали....:) Е аз не съм пияница, извини ме и не търся алкохол когато съм в депресия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Объркали сте се, защо ме упреквате че ще карал колата и ще надувам, няма такова нещо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, Reckitjesok написа:

аз съм по интелигентен и разумен

И с една "капачка" не може да се справиш сам, а пускаш тема даже?! 

И като такъв "по интелигентен" дори този навик за слагане на тире го нямаш?! 

В такъв случай запомни: Дядо ти е бил по-интелигентен от теб. И дори по-разумен. 

Затова и си в депресия, защото сега трябва сам да се справяш, а уви, усещаш, че не можеш и хоп търсиш помощ. 

Утре като спукаш гума някъде, вместо да я подмениш, ще направиш тема "Спуках гума. Какво да правя". След това: "Как се сключва гражданска отговорност'. 

И защо дядо ти не те е учил на нищо приживе?! Уж сте били близки, а една капачка не те е научил как да отвиеш, без чук и свредла и т.н. 

Може да си "по ентелегентен", но определено ИИ (изкуственият ти интелект) не е на ниво. 

И запомни: Да упрекваш мъртъв човек, че е бил пияница (изключително много натърти в изповядването) и т.н. не е уместно.

Аз като се сещам за някой, а през изминалата събота за много мъртви се сетих (поминах), все хубави спомени ме обхващат, а не лоши. С каквото го помниш, човека с това и показваш своето отношение приживе, а не с твоето аз го уважавах, грижих и т.н. ама ....= Това е висша форма на лицемерие твоето, а не на интелигентност.

Аз казах!!! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Цитат

Цитат

Сърдечно-съдовите заболявания са група болести, засягащи сърцето и кръвоносните съдове (артерии и вени).[1] Тя обхваща всички заболявания на сърдечно-съдовата система, като сърдечните болести, съдовите болести на мозъка и бъбреците и периферните артериални болести.[2] Причините за сърдечно-съдовите заболявания са различни, но най-честите са атеросклерозата и артериалната хипертония.

Основните механизми варират в зависимост от заболяването.[3] Коронарната артериална болест, инсултът и периферната артериална болест включват атеросклероза.[3] Тя може да бъде причинена от високо кръвно налягане, тютюнопушене, диабет, липса на физически упражнения, затлъстяване, висок холестерол, неблагоприятно хранене и прекомерна употреба на алкохол.[3] Високото кръвно налягане е най-големият причинител на сърдечно-съдови заболявания, като на него се падат приблизително 13% от смъртните случаи. Ревматична сърдечна болест може да настъпи след нелекуван стрептококов фарингит.[3] Голяма част от случаите се дължат и на генетична семейна предразположеност.[4]

Оценено е, че до 90% от сърдечно-съдовите заболявания са предотвратими.[5][6] Употребата на аспирин за превенция от хора, които иначе са здрави, е с неясна полза.[7][8]

https://betty.bg/sardechni-zabolyavaniya/

Цитат

Алкохол: Прекомерната консумация на алкохол (при мъжете над две питиета дневно, а при жените повече от едно) също може да доведе до повишаване на кръвното налягане, кръвната захар, холестерола, триглицеридите или до затлъстяване, а това са основните фактори, предизвикващи сърдечни заболявания. Освен това алкохолът в големи количества има токсичен ефект върху сърдечния мускул – води до отслабването му.

https://medpedia.framar.bg/симптоми/злоупотреба-с-алкохол

Цитат

Злоупотребата с алкохол може да доведе до цироза и нарушена функция на черния дроб, нарушения на съзнанието, панкреатит, деменция, периферна невропатия, импотенция, сърдечна недостатъчност, промени в начина на живот, фетално алкохолен синдром и други.

Не се ли уморяваш да пишеш подобни глупости? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, васил козарев написа:

Не се ли уморяваш да пишеш подобни глупости? 

Цитат

Алкохолът остава в кръвта, докато не бъде разграден (елиминиран) напълно от черния дроб. При здрав човек едно стандартно питие (около 10 грама чист алкохол) се разгражда за около 1 час. Но има фактори, които могат да повлияят на тази скорост. Тя може да бъде по-висока, ако концентрацията на алкохол в кръвта е много висока. При алкохолиците скоростта на елиминиране също може да бъде значително по-висока, но само при положение, че черният дроб не е вече увреден. Друг фактор е възрастта – с нейното напредване разграждането на алкохола се забавя.

от тук

Глупост е да се смята, че алкохола уврежда кръвоносната система. 

Натоварването на сърцето на какво се дължи?! На работа или на бездействие?!

Проблеми със сърцето има когато алкохолът се употребява успоредно с консумацията на храна. В тоя случай се образува повече маса (килограми), която сърцето трябва да обслужва. 

Друг е въпроса при диабетиците.

Та така ми: Твоята глупост vs моята се очертава ... :) 

п.п. Забравяш, че алкохолът има някаква "енергийна стойност", наречена килокалории ... След усилена физическа дейност, то да чакаш стомаха да преработи храната ли?! Примерно ... 

И да, алкохолът е противопоказен на мързеливците!!! :)  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, васил козарев написа:

подобни глупости

Само да те попитам следното: 

Кое се поврежда, което преработва алкохола или го разнася?! 

Работа с алкохола има само черния дроб. Друго е, че алкохолът влияе на мозъчната дейност. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, dioib написа:

Само да те попитам следното: 

Кое се поврежда, което преработва алкохола или го разнася?! 

Работа с алкохола има само черния дроб. Друго е, че алкохолът влияе на мозъчната дейност. 

Алкохолът уврежда и сърцето. Стеснява кръвоносните съдове. И е рисков фактор за редица заболявания. 

Цитат

Та така ми: Твоята глупост vs моята се очертава

Тцъ. Твоята глупост срещу това, което казва науката. 

https://web.archive.org/web/20140817123106/http://whqlibdoc.who.int/publications/2011/9789241564373_eng.pdf?ua=1

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, васил козарев написа:

Стеснява кръвоносните съдове.

Еластичността на кръвоносните съдове си зависи от друго, а не от алкохола ... :) 

В дадени случаи алкохолът вдига кръвното, а в други го сваля. По същия начин е и със захарността в кръвта. 

Основното е начина на живот. Друг е въпроса дали всеки се съобразява със своята маса (тегло) и консумира в зависимост от това, до колко може организма му да преработи или усвои алкохолът. 

Та нагледно виждал ли си го това стеснение?! Мъ?! Аз съм виждал разширение ... И?! :) 

Принципно с възрастта на определени хора кръвоносните съдове се калцират = губят еластичността си, но това не е в следствие на алкохола, а на неправилния начин на консумиране на храни. Натрупват се определени вещества за сметка на други. 

Алкохолът е като витамин "С". = Което се консумира, консумира, което се преработи, преработи, а останалото се предава на отделителната система. 

И да по един или друг начин алкохолът може да повлияе на бъбреците. 

И да уточним за кой алкохол става въпрос: C2H5OH... все пак ... ;) Щото от некачествен алкохол се поврежда не само черния дроб, а и зрението и прочие ... 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 минути, васил козарев написа:

Алкохолът уврежда и сърцето.

Младежо, прави разлика между алкохол и спирт!!! :) 

преди 6 минути, васил козарев написа:

Какъвто и да е алкохол, в прекомерни дози,  дългосрочно нанася вреди, не ползи. 

Това е толкова ненаучно обосновано, че ми иде да викана един 90 годишен комшия да ти рекне някоя и друга глупост ... :) 

п.п. Много е важно времето на приемане на алкохол. 1 л. концентрат на екс определено ще те повреди. :) 

Пий по 50 мл. концентрат на час, върши усилена физическа работа и те ... докато се измориш. После седни замези, хапни и поспи. :) 

преди 14 минути, васил козарев написа:

Какъвто и да е алкохол, в прекомерни дози,  дългосрочно нанася вреди, не ползи. 

Сега ... ти имаш предвид това:

Цитат

В резултат от алкохолно натравяне може да възникне сърдечно-съдова или остра бъбречна недостатъчност.

но 

Цитат

Еднократната смъртоносна доза алкохол е 0.8-1 литър водка. При хора със слаб организъм. Твърде уморени и особено при деца, дори малки дози спирт могат да станат причина за натравяне. Редица специалисти са на мнение, че най-вредна за организма е домашната ракия.

и т.н. 

За всеки прекомерната доза е различна и зависи до колко организма вече е привикнал на алкохола. 

Кратко: Не постоянната консумация на алкохол е проблем, а честотата на приемане и разграждане. Тя е пряка зависимост от теглото на човек. 

Защо домашната ракия е най-вредна?! Защото всеки се пише разбирач на правене на ракия, а за това си трябва знания по химия. ;) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...