Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Acer Aspire V3-571G Лаптоп

Препоръчан отговор

Здравейте от няколко месеца насам съм забелязал драстична промяна в производителноста на лаптопа ми горе долу от 4 декември не знам от какво се дължи и се надявам вие да може да ми помогнете.

Лаптопа ми е с горе долу добри характеристики 
Процесор Intel Core I7 3632QM 2.2GHz със бууст до 3.2GHz
Видео карта: NVIDIA GeForce GT 730M 2GB
12GB RAM ( изтеглил съм приложение NZXT CAM там пише че е 800MHz а в Task Manager пише 1600MHz
1TB Hard Disc

Ползвам лаптопа на 2 екрана още от както го имам и до преди няколко месеца не ми беше правил проблеми на коледа ми подариха 8 гб рам плочка 1300MHz и като я сложа стават 16 GB преди няколко дена на един приятел му обясних ситуацията и той ми каза че може би защото се разминават скоростите на плочките това да прави проблем сложих старата плочка от 4гб за да са пак 12 и пак е същия случай няма промяна в перформанса на лаптопа смених термо паста на процесора и видео картата свали се доста температурата но пак работи по същия начин 

Не знам от какво може да се дължи тази промяна в лаптопа и ако някой си има някаква идея моля да сподели 

[Допълнителна информация: Лаптопа съм го преинсталирал преди 1 ден няма промяна ползва се предимно за игри и гледане на филми и  рисуване на фотошоп ползван е преди мен но не знам колко години и други проблеми които не са толкова важни и не са ми правили проблем порта за LAN работи доста странно включвам кабела стои включен работи интернета супер всичко и след 5 минути се изключва това може да е проблем със жака или просто да не прави хубава връзка другото е че HDMI горе долу миналата година спря да работи на монитора с който съм в момента като закача лаптопа на телевизора в хола работи но на моя монитор не иска това не знам на какво се дължи и не ми е чак толкова голям проблем и ползвам лаптопа на VGA кабел. Лаптопа има допълнителна подложка с 4 вентилатора която да охлажда и е почистен преди 1 седмица горе долу (лаптопа и подложката) и поради някаква причина ми се губят 68гб от хард диска]

image_2022-04-10_154414504.png

image_2022-04-10_154438557.png

image_2022-04-10_154454434.png

image_2022-04-10_154507995.png

image_2022-04-10_154524496.png

image_2022-04-10_154544467.png

image_2022-04-10_154603481.png

image_2022-04-10_154620168.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В какво точно се изразява

преди 13 минути, Анонимен123 написа:

драстична промяна в производителноста на лаптопа

?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, plamen_petrov_80 написа:

В какво точно се изразява

?

Ами давам пример в игрите защото най лесно се забелязва
преди Grand Theft Auto 5 вървеше доста добре на 1920x1080 сега ми върви със около 20 фпс на 1280x720 и съм го забелязвал и в други игри като Minecraft, Fortnite и като цяло там се забелязва най много иначе например в фотошоп ми забива от време на време ако резолюцията на картинката която правя е голяма и забива иначе в игрите е най лесно да се забележи

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За игрите - първо бих проверил с коя карта работят те, след това какво е самото поведение на въпросното видео и също така кога последно е сменен видео драйвера.

Забиването на Ps обаче - дих погледнал как се движи паметта и колко свободно място имаш на диска - също така бих прегледал как точно

преди 28 минути, Анонимен123 написа:

се губят 68гб от хард диска

Като разбира се би било удачно скоро да имаш SSD.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, plamen_petrov_80 написа:

За игрите - първо бих проверил с коя карта работят те, след това какво е самото поведение на въпросното видео и също така кога последно е сменен видео драйвера.

Забиването на Ps обаче - дих погледнал как се движи паметта и колко свободно място имаш на диска - също така бих прегледал как точно

Като разбира се би било удачно скоро да имаш SSD.

Ами игрите си вървят на правилната видео карта на Nvidia-та натоварва се да пише че е натоварена на 70 процента а процесора на 30-40 видеокартата върви на 420Mhz което не знам дали на толкова трябва да върви а процесора върви на 2200Mhz рамта е натоварена на 93% и 50% процента са от играта която е пусната а другите са от браузъра дискорд и тн а за Ps имам доста свободно място и на двата диска имам 150 гб на единя и 600 на другия не е като да е препълнено но пак то не ми е толкова голям проблем 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

Ами да точно такава е и виждам че в сайта пише че трябва да върви на по голяма скорост което тя не прави не знам защо върви на половината си мощтност все едно не знам как да си го обясня

преди 7 минути, plamen_petrov_80 написа:

Забелязах нещо странно като съм в играта Current Frequency на видео картата става 270 Mhz като изляза от играта то св покачва и в момента е на 796Mhz

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пусни някакъв тест и виж до къде ходи, прегледай настройките за пестене на енергия и т.н.

Лошото е, че ти казваш, че вече си преинсталирал - което малко изключва повтарянето на една и съща софтуерна грешка/настройка.

Все пак прожери честотата на видеото с няколко различни софтуера!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Пусни някакъв тест и виж до къде ходи, прегледай настройките за пестене на енергия и т.н.

Лошото е, че ти казваш, че вече си преинсталирал - което малко изключва повтарянето на една и съща софтуерна грешка/настройка.

Все пак прожери честотата на видеото с няколко различни софтуера!

Благодаря ще пробвам и ще пиша пак

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Инсталира ли всички драйвери от сайта на производителя за модела - най-вече за чипсета? Инсталирай най-новия драйвер за видеокартата от сайта на nvidia. Предполагам играеш с включено захранване, виж дали зарежда нормално батерията и дали работи както трябва.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 46 минути, Анонимен123 написа:

Благодаря ще пробвам и ще пиша пак

Пробвах със още 2 програми едната е GPU-Z другата е MSI Afterburner и забелязах абсолютно същото нещо GPU Clocka в момента в който вляза в играта от както си е на 895 почва да пада и да пада докато не падне на 415 и на всички програми е така и пада постепенно не изведнъж докато е в горната граница играта върви перфектно като почне да пада вече почва да забива и да прави проблеми

преди 3 минути, Raze написа:

Инсталира ли всички драйвери от сайта на производителя за модела - най-вече за чипсета? Инсталирай най-новия драйвер за видеокартата от сайта на nvidia. Предполагам играеш с включено захранване, виж дали зарежда нормално батерията и дали работи както трябва.

Ами да мисля че съм инсталирал всичко нужно и всичко е с последното издание на драйвера но сега ще погледна да не съм пропуснал нещо

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Падането на честотите предполага прегряване. Провери в GPU-Z температурите, когато започнат да падат честотите. Може да пробваш и с MSI Afterburner в реално време да ги наблюдаваш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може би бих проверил термо пастата и контакта на огладителя с гвафичното ядро.

С паста ли беше и преди?

Как върви графиката на температурата?

Освен при игри в тестващи програми на графиката как се държи?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

Може би бих проверил термо пастата и контакта на огладителя с гвафичното ядро.

С паста ли беше и преди?

Как върви графиката на температурата?

Освен при игри в тестващи програми на графиката как се държи?

Да лаптопа беше със термо паста но беше станала на камък не беше течна както е в момента температурата когато не играя или правя нещо с  компютъра стои на 70-80 градуса като почна да играя се вдига на 90-100  а това е графиката която е когато правя сега в момента бенчмарк със UserBenchmark и излезнаха лоши резултати пак съм ги прикачил по долу

image_2022-04-10_180007827.png

image_2022-04-10_180238677.png

image_2022-04-10_180255967.png

преди 14 минути, Raze написа:

Падането на честотите предполага прегряване. Провери в GPU-Z температурите, когато започнат да падат честотите. Може да пробваш и с MSI Afterburner в реално време да ги наблюдаваш.

Както написах и на другия човек и може би е от това температурата се качва около 100 като вляза в играта и честотата почва да пада a докато съм в браузъра си е добре и стои на максималната честота 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих сменил отново пастата.

Казваш била станала на камък ... а всъщност какво трябва да прави една термо паста?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Видеокартата ти прегрява и затова и падат честотите и производителността. Каква паста сложи и как я нанесе? Предполагам си сменил и пастата на графичния чип освен на процесора. Най-добре занеси лаптопа в някой сервиз, да го обслужат както трябва.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

Аз бих сменил отново пастата.

Казваш била станала на камък ... а всъщност какво трябва да прави една термо паста?

Беше супер твърда и едвам я свалих и да най вероятно сега ако не стане ще го занеса да го оправят професионалисти и така благодаря много за обърнатото внимание и за помоща

преди 7 минути, Raze написа:

Видеокартата ти прегрява и затова и падат честотите и производителността. Каква паста сложи и как я нанесе? Предполагам си сменил и пастата на графичния чип освен на процесора. Най-добре занеси лаптопа в някой сервиз, да го обслужат както трябва.

Пастата която и сложих е Deepcool Z3 Arctic Cooling 1,5 грама (цялата тубичка е толкова колко съм сложил на процесора и на видеото не знам)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Когато имаш греещия елемент - графично ядро, процесорния чип и т.н. - неговата повърхност и повърхността на охладителя не се докосват на 100% защото имаш микро неравности* - термо пастата трябва да уплътни тези зони, а не да се ползва като "изолатор" между чипа и охлаждането.

Въпроса е какви бяха температурите преди това, какво е било състоянието на охлаждащите ребра, колко прахоляк и къде е имало и как се е движила графиката на честотата на видео картата ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, plamen_petrov_80 написа:

Когато имаш греещия елемент - графично ядро, процесорния чип и т.н. - неговата повърхност и повърхността на охладителя не се докосват на 100% защото имаш микро неравности* - термо пастата трябва да уплътни тези зони, а не да се ползва като изолатор между чипа и охлаждането.

Е да то заради това се размазва около цялата повърхност поне аз така бях видял и това направих 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 39 минути, Анонимен123 написа:

Беше супер твърда и едвам я свалих и да най вероятно сега ако не стане ще го занеса да го оправят професионалисти и така благодаря много за обърнатото внимание и за помоща

Пастата която и сложих е Deepcool Z3 Arctic Cooling 1,5 грама (цялата тубичка е толкова колко съм сложил на процесора и на видеото не знам)

Нанася се тънък слой паста върху чипа. Примерно сега на настолен процесор се слага паста колкото гряхово зърно и се разнася равномерно по целия чип за процесор на лаптоп слагаш по малко паста наполовина по малко от гряхово зърно на ведеочипа слагаш паста горедолу колкото точка и пак нанасяш равномерно

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

С течение на времето  лаптоп от този клас като споменатия в темата , особено мъчен с игри си заминава като бързодействие , производителност и в края на нещата умира . Температурата е основния враг на лаптопите и осезаемо намалява скороста на машината като цяло . 

В конкретния случай освен темепературата причини могат да бъдат много други неща , за които не се поменава нищо от автора . 

1 . Каква инсталация е направил 

2 . Да не би случайно да е нплякал някой Avast със всичките му добавки ( изключително забавя рабоата на системата ) 

3. Какви програми работят изобщо на този компютър 

4. Какви драйвери използва ( изтеглени от сайтове или каквото намерила ОС ) 

Мога да изброявам още но е безсмислено . На такъв въпрос за забавяне на система има десетки възможни причини . 

Не на последно място никъде не прочетох нещо за истински тест на диск и т.н . Чета само за видео некви неща и толкова . Видеото не определя цялата скорост на машината . Ползвана е програма унифицирана уж , ама само уж . Има си отдделен качествен софт за тест на дискове и видео . 

Виждам че диска не е SSD , да си пусне поне един  Sentinel и да се види тоя диск  какво и що 

Поздрави ! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, PC doctor написа:

С течение на времето  лаптоп от този клас като споменатия в темата , особено мъчен с игри си заминава като бързодействие , производителност и в края на нещата умира . Температурата е основния враг на лаптопите и осезаемо намалява скороста на машината като цяло . 

В конкретния случай освен темепературата причини могат да бъдат много други неща , за които не се поменава нищо от автора . 

2 . Да не би случайно да е нплякал някой Avast със всичките му добавки ( изключително забавя рабоата на системата ) 

Мога да изброявам още но е безсмислено . На такъв въпрос за забавяне на система има десетки възможни причини . 

Не на последно място никъде не прочетох нещо за истински тест на диск и т.н . Чета само за видео некви неща и толкова . Видеото не определя цялата скорост на машината . Ползвана е програма унифицирана уж , ама само уж . Има си отдделен качествен софт за тест на дискове и видео . 

Виждам че диска не е SSD , да си пусне поне един  Sentinel и да се види тоя диск  какво и що 

Поздрави ! 

Ами инсталирах windows от флашка Windows 10 Pro не съм инсталирал авасти и всякакви антивирусни и някакви такива програмите които работят са малко докато играя например работи браузъра ми Chrome дискорд spotify,  steam, lightshot и това е като цяло в някои моменти работи и това приложение NZXT Cam ноо през повечето време работят изброените горе програми 4 драйвърите които ползвам за по важните според мен работи като видео карта и т.н. съм ги теглил от интернет иначе другите са каквито е намерила операционната система за този качествен софтуер не знам за кой ми говориш и не съм го ползвал препоръчали са ми NZXT Cam и него ползвам и сега ще пусна Sentinel и ще пиша пак

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 26 минути, PC doctor написа:

Поздрави ! 

Какво има да четеш, 100 градуса на видеокартата си е достатъчна причина да тротълне и да спаднат кадрите.

Докато не се оправи охлаждането, няма да има промяна.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, Анонимен123 написа:

Ами инсталирах windows от флашка Windows 10 Pro не съм инсталирал авасти и всякакви антивирусни и някакви такива програмите които работят са малко докато играя например работи браузъра ми Chrome дискорд spotify,  steam, lightshot и това е като цяло в някои моменти работи и това приложение NZXT Cam ноо през повечето време работят изброените горе програми 4 драйвърите които ползвам за по важните според мен работи като видео карта и т.н. съм ги теглил от интернет иначе другите са каквито е намерила операционната система за този качествен софтуер не знам за кой ми говориш и не съм го ползвал препоръчали са ми NZXT Cam и него ползвам и сега ще пусна Sentinel и ще пиша пак

Между другото в настройките на nvidia оставил ли си там да използва ресурсите на картата или не си пипал нищо по настройките ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, vlado1985 написа:

Между другото в настройките на nvidia оставил ли си там да използва ресурсите на картата или не си пипал нищо по настройките ?

Какво имаш впредвид дали съм ги оставил да използва ресурсите на картата в nvidia control panela съм пилал малко но не знам за какво точно ми говориш това са настроиките които съм пипал

image_2022-04-10_195640810.png

image_2022-04-10_195659305.png

image_2022-04-10_195717015.png

image_2022-04-10_195737520.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...